Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

споделяне на интернет до през булеварда въпроси

Featured Replies

плащам си интернета и от никога не крадна. с рутер на мобилния оператор съм.искам да пусна нет на сигурно 50 метра от мен че да го ползвам и отсреща.имам някакъв нов рипитър, който в момента не е пред мен за да ви кажа модел. ако не ми свърши работа да ми препоръчате някакъв вариант бил той от али експрес или пък емаг / жар.

благодаря !

• Отговори 55
  • Прегледи 5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

Публикувани изображения

Аз изобщо не разбрах нищо от въпроса му, та му предложих тел на общо основание. До какво ще пуска нет, откъде, прегради има ли, няма ли ...

Булевард = голям град. Голям град = много техника. Много техника = много мръсотия и интерференции. Какъв повторител, какви 5 лева ... къде ще го сложи, кой ще го чува? Той ще е някакъв боклук на N стандарт, ще стане пълна помия. Ако ще е радиовръзка, на 50 метра в откритото се прави с NanoStation или Loco по airMax от двете страни.

преди 8 часа, Daylight Dancer написа:

да го ползвам и отсреща.

Стандартно положение в договорите на всички доставчици е, че можеш да ползваш интернета само на адреса, на който са го прекарали. Не може да го споделяш даже и със съседа. Така че това "и отсреща" е нарушение на договора. Технически не е "крадна", но пак е непозволено.

• Автор
преди 54 минути, Rammkopf написа:

Аз изобщо не разбрах нищо от въпроса му, та му предложих тел на общо основание. До какво ще пуска нет, откъде, прегради има ли, няма ли ...

Булевард = голям град. Голям град = много техника. Много техника = много мръсотия и интерференции. Какъв повторител, какви 5 лева ... къде ще го сложи, кой ще го чува? Той ще е някакъв боклук на N стандарт, ще стане пълна помия. Ако ще е радиовръзка, на 50 метра в откритото се прави с NanoStation или Loco по airMax от двете страни.

Някакви бюджетни устройства да предложиш? От източника рутера седи в помещението и като затворя стъклената врата зимата сигналът няма да е много ок.от другата страна пак едва ли ще мога да монтирам оборудване извън помещението.за София иде реч

преди 54 минути, Rammkopf написа:

Аз изобщо не разбрах нищо от въпроса му ...

... ама отговаряш, колкото да не заспи темата?

преди 8 часа, Rammkopf написа:

UTP Cat.5e

Не е ли по-добре FTP кабел?

преди 3 часа, цър-вул написа:

Друг е въпросът как ще прекара кабела през булеварда. Особено ако е натоварен...Булевардът, не кабелът.

Както всички "кабеларки" прекарват от блок на блок.

преди 30 минути, Емил Костов написа:

И отстращната страна си взема мобилен интернет и проблемът е решен! 

Има Интернет- има проблем, няма Интернет- няма проблеми!

Стъкло, бетон, мрамор ... все хубави прегради. Като не затваряш стъклената врата през лятото, добре ли хващаш от другата страна?

Има Интернет- има проблем, няма Интернет- няма проблеми! - Идея си нямаш колко си прав! 

преди 15 минути, Емил Костов написа:

Има Интернет- има проблем, няма Интернет- няма проблеми! - Идея си нямаш колко си прав! 

Това пък откъде дойде?! :D

преди 46 минути, Rammkopf написа:

Това пък откъде дойде?! :D

От Jhoro. Той е по цитатите явно ;)

• Автор

за титуляра става въпрос за магазинче, което е със стъклена врата и между нея и новото помещение е само въздух и после пак магазинче със стъклена витрина. предполагам благоприятни условия за пренос. да не задълбавам темата но точно това съм завършвал уж но по време на висшето повечето си работих в обекта и разчитах че "аз си знам" БКР съм завършвал :)

your turn :P

преди 2 минути, Daylight Dancer написа:

за титуляра става въпрос за магазинче, което е със стъклена врата и между нея и новото помещение е само въздух и после пак магазинче със стъклена витрина. предполагам благоприятни условия за пренос. да не задълбавам темата но точно това съм завършвал уж но по време на висшето повечето си работих в обекта и разчитах че "аз си знам" БКР съм завършвал :)

your turn :P

И какво пречи да се вземе един мобилен интернет за 20 лева примерно. През булеварда няма как да прекараш кабел. Няма да стане и с повторител. Трябва насочена антена, а те не са евтини. 

• Автор

това, с което разполагам - неразпечатвано на xiaomi range extender за 30-на лв, което май май няма да ми е от полза.

рутера на доставчика hg8145v5

Трябва насочена антена, а те не са евтини.

като че ли предпочитам. направи сметка по 15 лева на месец за нет 24 месеца и защо да им пълня гушата дето вече колко пъти неустойки им плащам по 200-300 лева

Вадиш сегашния си рутер на терасата - слизаш пред вас със телефона и проверяваш колко далече имаш интернет от твоя рутер.

Когато стигнеш лимита - споделяш колко далече си от крайната цел. Предварително може да провериш кой канал е най-малко ползван и да го зададеш.

Не става ясно колко точно имаш пряка видимост - така, че когато поставяш рутера и когато проверяваш с телефона - гледай да няма никакви прегради между двете.

• Автор

само с рутерчето май на 101% няма да стане. тръгнах да пресичам и си гледах тела да видя за мойта мрежа и беше изчезнала. телефонът ми вярно е старичък де. чакаме rammkopf Май :)

NanoStation Loco M5 на старо. Трябват ти двойка такива. Монтират се едно срещу друго, на височина над 4-5 метра, за да не ги "пресича" трафикът по булеварда (някой по-висок камион да спре на червено между двете антени и да ти прекъсне нета за 2-3 минути).

Захранват се с такива PoE-инжектори на 24V (черните "трупчета" на снимката в обявата).

Откъм Магазин 2, към който прехвърляш връзката, ще ти трябва WiFi рутер.

Магазин 1 има достъп до Internet през HG8145. От някой от LAN-портовете на HG8145 (примерно, последния порт) извеждаш UTP кабел, който влиза в порт LAN на инжектора, а от порт POE на инжектора извеждаш друг кабел, който отива в Loco M5.

image.thumb.jpeg.1d4d9c5351e0384c51ce3559a84dbeeb.jpeg

Loco M5 е заковано отвън на стената на Магазин 1 и "стреля" през булеварда към отсрещното Loco М5, заковано отвън на стената на Магазин 2, като и двете радиа са свалени на минимална мощност и са пуснати да работят през TDMA протокол (airMax), а не на 802.11 (Wi-Fi).

От Loco M5 на Магазин 2 излиза кабел, който по обратния ред влиза в POE на инжектора, а от LAN на инжектора влиза в произволен LAN-порт (примерно, пак последния) на някакъв безжичен рутер, на който му е изключено DHCP. По този начин имаш една цяла мрежа.

От това по-ясно, по-евтино и по-работещо, аз поне не знам.

EDIT: Забравих да уточня - към инжекторите ще ти трябва и по един захранващ кабел за 230V, с куплунг C5 (IEC320, известен още като "Мики Маус") откъм инжектора. Включваш инжекторите към 230V, Loco-тата изгряват и си готов да ги настройваш. :) За самите Loco-та ще ти трябват някакви тръбни стойки като тези за сателитни чинии. Струват по 18-20 лева. И скоби за маркуч, с които да стегнеш Loco-тата към стойките, че свинските опашки изгарят на слънце и се късат след време.

преди 36 минути, Daylight Dancer написа:

само с рутерчето май на 101% няма да стане. тръгнах да пресичам и си гледах тела да видя за мойта мрежа и беше изчезнала. телефонът ми вярно е старичък де. чакаме rammkopf Май :)

На колко метра от целта бе? И имаше ли видимост то рутера?

С един Asus 54g съм пробивал през повече от половината блок и градинката между блоковете и чак до фасадата му, имаше и някакви дървета. Да, при дъжд интернета не бе много стабилен, но тук говорим за прегради - поне 5 стени минава - метраж знам ли - поне 13 м. има в сградата и отвън не може да е по-малко от 20-25м. така, че или бъркаш нещо или не си направил точно това което казах.

Между другото на 2,4 или 5 го пробваш?

преди 20 минути, Daylight Dancer написа:

Много благодаря.

Ще осмисля и най-вероятно ще пиша

Good! :) Докато мислиш, ето още нещо, което можеш да изговориш с титуляра: какво целим да направим, всъщност - една цяла мрежа, или две отделни мрежи, свързани помежду си?

Ето какво имам предвид: ако свържеш два рутера един за друг през LAN портовете им и първият рутер е свързан през WAN-а към Интернет, а на втория рутер си му казал да не раздава адреси по DHCP, то ако нещо се случи с рутер 1, който е единственият раздаващ адреси в мрежата, устройствата, закачени към рутер 2 увяхват - няма кой да ти даде адрес, ако се опиташ да се свържеш с телефона (примерно), няма и кой да ти поднови лизинга на адресите по DHCP (повече инфо в спойлера отдолу).

Spoiler

Когато един DHCP сървър раздаде адрес автоматично, той го отдава за определен период от време - час, два, ден-два, седмица и т.н. - зависи как е настроен този Lease Time от администратора. Когато изтече половината от lease time-а, устройствата молят DHCP сървъра да им поднови лизинга отново. Ако DHCP сървър няма, няма кой да поднови лизинга и устройствата могат да увиснат без адрес, в най-лошия случай, или ще останат с последния получен, в най-добрия случай. Рестартират ли се, при липса на DHCP сървър вече не могат да работят в мрежата. Трябва да се търсят аварийни методи за достъп до всяко устройство, да му се назначава статичен адрес и т.н., за да работи поне в локалната мрежа.

В този ред на мисли, тъй като говорим за 2 независими обекта, не е ОК и двата да разчитат само на 1 DHCP сървър. Може да се направи следното:

1. В Магазин 1, където се намира рутерът на доставчика, ако рутерът е на адрес 192.168.1.1, му казваме да раздава адреси от 192.168.1.2 до 192.168.1.127.

2. В Магазин 2, където се намира вторият рутер, може да му се зададе статичен IP адрес 192.168.1.254 и да се остави да раздава адреси по DHCP от 192.168.1.128 до 192.168.1.253.

Този вариант ти гарантира два независими сегмента от една и съща мрежа, в които устройствата няма да се "блъснат" при получаване на автоматични адреси. Ако имаш видеонаблюдения и в двата магазина, примерно, така ще си работят независимо едно от друго, без значение дали рутерът на доставчика в Магазин 1 е спрял, изгорял, сменен и т.н.

Има и още един сценарий - две независими подмрежи. Ако в Магазин 2 свържеш кабела от Loco-то, не към LAN, а към WAN-порта на рутер 2, тогава зад рутер 2 можеш да имаш съвсем самостоятелна втора мрежа, която да бъде 192.168.2.0/24. С други думи, в Магазин 1 ще имаш 192.168.1.1 за рутера и 192.168.1.2 до 192.168.1.254 за устройства, а в Магазин 2 ще имаш 192.168.2.1 за рутера (приемрно) и от 192.168.2.2 до 192.168.2.254 за устройства. В този случай, обаче, от Магазин 2 ще можеш да виждаш цялата мрежа на Магазин 1, но от Магазин 1 няма да можеш да преминаваш свободно към Магазин 2. Ако искаш от Магазин 1 да гледаш видеонаблюдението в Магазин 2 през локалната мрежа директно, ще трябва на рутер 2 да си направиш съответните NAT-ове.

преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

На колко метра от целта бе? И имаше ли видимост то рутера?

С един Asus 54g съм пробивал през повече от половината блок и градинката между блоковете и чак до фасадата му, имаше и някакви дървета. Да, при дъжд интернета не бе много стабилен, но тук говорим за прегради - поне 5 стени минава - метраж знам ли - поне 13 м. има в сградата и отвън не може да е по-малко от 20-25м. така, че или бъркаш нещо или не си направил точно това което казах.

Между другото на 2,4 или 5 го пробваш?

Пламенчо, вече ще те уцеля с мотиката. Млъкни до края на темата, моля.

преди 8 минути, Rammkopf написа:

Пламенчо, вече ще те уцеля с мотиката. Млъкни до края на темата, моля.

Хвърляй смело, ще ми свърши работа за градината ... ако не уцелиш пробвай с лопатата също - ама да е права ако може :)

• Автор

засега нещата са от прости по-прости - на мястото, на което бачкам така нареченото магазин/сервиз 1 си пуснах нет че този които ми даваха колегите(за които работя!) не ми позволяваше да си върша работата нормално. сега искам да пробвам и отсреща с едно магазинче и при положение че съм технически грамотен и има кой да даде акъл ми се ще да мина по-тънко и да не храня операторите. нито видеонаблюдение ползвам нито нищо. машината в магазин 2 даже е 99% излишна защото искам девойката дето ще работи всеки ден да пише на 1 файлче какво продала към какво са имали интерес клиентите. Вероятно сте видяли темата за Dell gx280 с едноядрения проц :)

/ей ама обичаме да си чешаме езиците/ :)

За съжаление, нито имаш право да ползваш шахтите на операторите, за да си пуснеш кабел под земята, нито законът ти разрешава да пресечеш с кабел булеварда, нито двете помещения са вързани на едно ел-табло, та да ползваш powerline между тях, нито ги делят 1-2 стени, та да минеш тънко само с WiFi повторител. Единственият вариант, който аз виждам, е с такива сапунерки да си направиш безжичен мост. Помещенията ти са на приземен етаж, през булеварда фучат коли и камиони, по тротоарите минават хора, има сериозни пречки. Рутерите, които операторите раздават, отговарят прекалено стриктно на изискванията на разни евронорми и често нямат никакъв пауър (направени са да покриват едва 2-3-стаен апартамент). Та, за "никаквите" ти изисквания, в така разгърнатата ситуация, май нямаш евтино решение. :) Освен да си купиш 2 TP-LINK-а, да ги заковеш отвътре на стените в 2-те помещения, да им пуснеш WDS и да се молиш ... Но аз не бих ти дал акъл за такава афифна връзка, честно казано.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.