Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс Минт 21 спря да достъпва споделеното на Уиндоус ХР.

Featured Replies

В къщи имаме 3 компа - един с Линукс 21, един с Уин 10 и един с Уин ХР като принт сървър. До скоро всичко работеше добре, но минахме на Йеттел ТВ (т.е. нов доставчик на интернет и нов рутер) и сега Линукса вижда шернатите ресурси на ХР-то, но не може да ги отваря - получава се "unable to mount windows share", въпреки, че нищо не е променяно. 

Разрешен от petie1

преди 1 час, Илия Попов написа:

В къщи имаме 3 компа - един с Линукс 21, един с Уин 10 и един с Уин ХР като принт сървър. До скоро всичко работеше добре, но минахме на Йеттел ТВ (т.е. нов доставчик на интернет и нов рутер) и сега Линукса вижда шернатите ресурси на ХР-то, но не може да ги отваря - получава се "unable to mount windows share", въпреки, че нищо не е променяно. 

Променена е мрежата - ИП   или нещо друго по нея :)

• Автор

Това е ясно - от 192.168.0.хх стана 19.168.1.хх, но това е отразено в търсенето на сървъра, а и важи за всички компютри не само за Линукса. Имам съмнение, че Самба сървърът бърка нещата. но не съм наясно.

преди 2 минути, Илия Попов написа:

Това е ясно - от 192.168.0.хх стана 19.168.1.хх, но това е отразено в търсенето на сървъра, а и важи за всички компютри не само за Линукса. Имам съмнение, че Самба сървърът бърка нещата. но не съм наясно.

Трябва го настроиш с новото ИП Самбата тогава

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=324182

Е смени си на ЛАН мрежата на рутера ИП то да не е първа, да е нулева мрежа и готово.

• Автор
преди 23 часа, Емил Костов написа:

Е смени си на ЛАН мрежата на рутера ИП то да не е първа, да е нулева мрежа и готово.

Съжалявам, това не ми е ясно. DHCP дава от 192.168.1.1 до 100. Коя е нулева или първа мрежа/

преди 9 часа, Rammkopf написа:

На SAMBA-та разрешено ли ѝ е да работи с SMB 1?

Със самбата така и не се оправих - със стария линукс (Минт 17.3) нямах никакъв проблем, но с новия не ще и толкоз. Къде в конфиг файла се разрешава работата с този протокол? 

на 22.05.2024 г. в 17:18, Илия Попов написа:

Съжалявам, това не ми е ясно. DHCP дава от 192.168.1.1 до 100. Коя е нулева или първа мрежа/

Със самбата така и не се оправих - със стария линукс (Минт 17.3) нямах никакъв проблем, но с новия не ще и толкоз. Къде в конфиг файла се разрешава работата с този протокол? 

Ще направиш DHCP на рутера да раздава от 192.168.0.1 до 192.168.0.100.

• Автор
преди 4 минути, Емил Костов написа:

Ще направиш DHCP на рутера да раздава от 192.168.0.1 до 192.168.0.100.

Ще опитам, на стария рутер това беше възможно, но техникът при инсталирането на Йеттел техниката спомена, че на новия такива смени май не са възможни, а и той (рутерът) е твърде сложен - има два обхвата (2,4 и 5 Гхц) и 6 SSID-а. Човекът много набързо закачи нещата и изчезна, така, че аз още се блъскам с това-онова.

• Решение
преди 7 минути, Илия Попов написа:

Ще опитам, на стария рутер това беше възможно, но техникът при инсталирането на Йеттел техниката спомена, че на новия такива смени май не са възможни, а и той (рутерът) е твърде сложен - има два обхвата (2,4 и 5 Гхц) и 6 SSID-а. Човекът много набързо закачи нещата и изчезна, така, че аз още се блъскам с това-онова.

В /etc/samba/smb.conf  добави тва

client min protocol = NT1

рестартирай самба и виж ко ще стане

преди 28 минути, Илия Попов написа:

Да беше казал модела на новшя рутер?

Другия вапиант е, дола си сложиш свой, втори рутер.

на 22.05.2024 г. в 17:40, Илия Попов написа:

Тоя те е излъгал. Я дай модел на рутера да видим дали няма! 

• Автор
преди 1 час, jhoro написа:

Да беше казал модела на новшя рутер?

Другия вапиант е, дола си сложиш свой, втори рутер.

Рутерът е ZXHN H3601P. Аз наистина мисля да сложа стария рутер  TP-Link TL-Wr940N като втори, защото той не е толкоз старомоден .

преди 1 час, petie1 написа:

в конфиг файла в раздела Global има ред "server min protocol = NT1" . Не знам това дали не е същото.

на 22.05.2024 г. в 19:41, Илия Попов написа:

Рутерът е ZXHN H3601P. Аз наистина мисля да сложа стария рутер  TP-Link TL-Wr940N като втори, защото той не е толкоз старомоден .

в конфиг файла в раздела Global има ред "server min protocol = NT1" . Не знам това дали не е същото.

Абе ти добре ли си. Смени ЛАН мрежата да е нулева вместо първа. Стига писа глупости.

преди 14 минути, Емил Костов написа:

Абе ти добре ли си. Смени ЛАН мрежата да е нулева вместо първа. Стига писа глупости.

Щом ползва мобилен оператор - като доставчик, ти как мислиш - добре ли е?

на 22.05.2024 г. в 20:14, jhoro написа:

Щом ползва мобилен оператор - като доставчик, ти как мислиш - добре ли е?

Абсолютно никакъв проблем няма, стига обхватът да е ок. Аз  по принуда използвам мобилен интернет, макар че оптиката ми е до входа, но не ми дават да я прекарам.

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Абсолютно никакъв проблем няма, стига обхватът да е ок. Аз  по принуда използвам мобилен интернет, макар че оптиката ми е до входа, но не ми дават да я прекарам.

Че кой не ти дава???

преди 46 минути, Илия Попов написа:

Рутерът е ZXHN H3601P.

преди 2 часа, Илия Попов написа:

... техникът при инсталирането на Йеттел техниката спомена, че на новия такива смени май не са възможни

Не бих казал „излъгал“, но със сигурност те е подвел.

Ето „Ръководство за управление на поддръжката на Zte ZXHN H3601“ - виж страница 53 и следващите..

Цитат

DHCP сървър

1. Щракнете върху DHCP сървър към конфигурациятаimage.png.cbb2cf2e61876833f11ac4b90fa82b3c.png
  2. Конфигурирайте параметрите на DHCP сървъра.
  3. Кликнете върху бутона Приложи, за да приложите промените.

Собственикът на сградата! Ако мислиш, че лъжа мога да направа клипче! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 1 час, Илия Попов написа:

Тва в конфиг файла е за сървъра и под него се добавя за клиента така както съм ти го дал...

преди 16 минути, Емил Костов написа:

Собственикът на сградата! Ако мислиш, че лъжа мога да направа клипче! 

Изобщо не се съмнявам в теб - стана ми интересно.

на 22.05.2024 г. в 21:02, jhoro написа:

Изобщо не се съмнявам в теб - стана ми интересно.

Ето какво ползвам в момента. Мобикс 300, върши ми работа и мога да си менажирам рутера. Затова така писах и на постващия

image.png.01b3b7dbb215994ba2790db3759b2746.png

преди 37 минути, Емил Костов написа:

Ето какво ползвам в момента. Мобикс 300, върши ми работа и мога да си менажирам рутера. Затова така писах и на постващия

Гледам ти скоростите - down 142, up 106. Yettel ми предлагат 20, 50 и 100 Mbps.

на 22.05.2024 г. в 21:56, jhoro написа:

Гледам ти скоростите - down 142, up 106. Yettel ми предлагат 20, 50 и 100 Mbps.

Това не е вярно. Upload 30 на Downlowad 60. Това са ми скоростите. Няма все още 5G при мен. Даже в момента са по-зле, но за 2 машини стига като скорост! 

image.png.2adff49feba94baec1fd9da5e8f4269a.png

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Това не е вярно. Upload 30 на Downlowad 60. Това са ми скоростите. Няма все още 5G при мен. Даже в момента са по-зле, но за 2 машини стига като скорост! 

WWW - Вай-вай-вай!!!

Пък аз се жалвам от 100 Mbps! Щото съм стигал доста по-прилични скорости - на хубаво място.

image.png.c15cdbbbaa4adf79da9d1733e46a42f2.png

• Автор
преди 23 часа, petie1 написа:

Това наистина ми реши проблема. Не разбрах обаче защо ми препоръчвате да сменя мрежата към нулева, но това вече има малко значение.

Благодаря на отзовалите се! Желая ви утре светъл празник!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.