Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Подмяна на видеокарта

Featured Replies

Здравейте,

В продължение на предишната си публикация и след като вече имам индикативна представа на каква видеокарта ще се спра, логично идва моментът със самото премахване на старата видеокарта и инсталиране на новата такава.

Вероятно въпросът ми е елементарен, но тъй като не съм се занимавал до момента, предпочитам първо да питам, после да пипам. И за да отговоря предварително на въпроса, не, нямам желание да нося компютъра в сервиз за нещо такова, искам да се науча сам да мога да правя определени, по-елементарни неща.

Днес отворих компютъра, за да проверя как точно се сваля видеокартата и встрани от болтовете, които се отвиват, доколкото разбирам има и нещо, което се натиска, за да се освободи видеокартата, подобно на RAM-та. Въпросът е, че като отворих, така и не успявам да видя/напипам въпросното пластмасово краче. Изпращам снимка, която не е перфектна, но мисля, че се вижда приемливо.

Дънната платка е B460M DS3H V2 (rev. 1.0) Key Features | Motherboard - GIGABYTE Global и ако се ориентирам правилно, би следвало крачето да е това, което съм оградил в червено на снимката по-долу.

Благодаря! :)

0-02-05-c4026100f78d6e30182c943b0409ef1d94ee2f9423a17d762ff02627c1861a08_af7b07af030bb077.jpg

spec.png

• Отговори 58
  • Прегледи 6,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Gaming_Solutions
    Gaming_Solutions

Ограденото нещо трябва да се натисне за да се освободи видео картата. По принцип може и с ръка, от долната страна на видео картата може би ще имаш повече достъп, защото от горната имаш охладител на пр

• цър-вул
    цър-вул

От съображения за застраховане не бих бързал с премахването на стария драйвър. Това винаги може да се направи. Но, ако по някаква причина се наложи да се върне старата карта и ако е вече премахнат ста

• Gaming_Solutions
    Gaming_Solutions

Неговата карта е 1660 Super, не 1650. Реално захранването би се справило без проблеми с някоя от следните видео карти, които са и смислен ъпгрейд на конфигурацията: RX 6600 / RX 6600 XT / RX 6700

Публикувани изображения

Абсолютно.

пп

Придържаш я лекичко и издърпваш внимателно, отляво.

след болчетата на шината

натискаш въпросното краче с отверка ,като едновременно издърпваш и картата внимателно

при поставянето на новата само притискаш и то си щраква само

при нова карта следва премахване на старият драйвър и слагането на новият за новата карта...

Без име.jpg

0-02-05-c4026100f78d6e30182c943b0409ef1d94ee2f9423a17d762ff02627c1861a08_af7b07af030bb077.jpg.ec04d1ebd46d83c8734bcfd9798ebd1b.jpg

• Автор
преди 17 минути, mr. 5r0ff написа:

след болчетата на шината

натискаш въпросното краче с отверка ,като едновременно издърпваш и картата внимателно

при поставянето на новата само притискаш и то си щраква само

при нова карта следва премахване на старият драйвър и слагането на новият за новата карта...

Без име.jpg

0-02-05-c4026100f78d6e30182c943b0409ef1d94ee2f9423a17d762ff02627c1861a08_af7b07af030bb077.jpg.ec04d1ebd46d83c8734bcfd9798ebd1b.jpg

Ограденото в червено трябва да бъде притиснато с отверка и в същото време леко да се издърпа видеокартата. Правилно ли разбирам?

преди 21 минути, nedqlkow написа:

Ограденото в червено трябва да бъде притиснато с отверка и в същото време леко да се издърпа видеокартата. Правилно ли разбирам?

Ограденото нещо трябва да се натисне за да се освободи видео картата. По принцип може и с ръка, от долната страна на видео картата може би ще имаш повече достъп, защото от горната имаш охладител на процесора и може да се издереш. Ако ползваш отвертка, внимай да не се отплесне и да повредиш/нараниш дъното. След като отвиеш двата болта на шината и крачето е натиснато може да издърпаш картата.

преди 1 час, mr. 5r0ff написа:

при нова карта следва премахване на старият драйвър и слагането на новият за новата карта

От съображения за застраховане не бих бързал с премахването на стария драйвър. Това винаги може да се направи. Но, ако по някаква причина се наложи да се върне старата карта и ако е вече премахнат старият драйвър...
Така, че е по-добре (поне за мен) първо да се инсталира новият драйвър, да се смени видеокартата, да се зареди нормално и стабилно системата с новата карта и тогава да се подходи към деинсталиране на стария драйвър.

Добре е всички манипулации с картите да се правят при изключен от контакта компютър и натиснат за 15-ина секунди бутон за стартиране.

• Автор
преди 50 минути, Gaming_Solutions написа:

Ограденото нещо трябва да се натисне за да се освободи видео картата. По принцип може и с ръка, от долната страна на видео картата може би ще имаш повече достъп, защото от горната имаш охладител на процесора и може да се издереш. Ако ползваш отвертка, внимай да не се отплесне и да повредиш/нараниш дъното. След като отвиеш двата болта на шината и крачето е натиснато може да издърпаш картата.

Разбирам.

Установих, че ще се окаже доста кофти развиването на болтовете, които фиксират gpu-то към кутията, защото се изисква отвертка с много къса дръжка, понеже в противен случай опирам в кутията.

• Автор
преди 23 минути, цър-вул написа:

Снимка?

Ето това имам предвид.

За да мога да отвия двата болта, с които е фиксирана видеокартата към кутията, трябва да намеря отвертка, която да се побере в разстоянието от края на кутията до болтовете. В противен случай опирам в ръба и отверката се извива настрани, без да има възможност да отвие.

Другият вариант е тънка и дълга отвертка, която да може да мине плътно до самия ръб.

0-02-05-c4026100f78d6e30182c943b0409ef1d94ee2f9423a17d762ff02627c1861a08_af7b07af030bb077.jpg

Използвам темата да задам още един въпрос за нещо, което не ми е напълно ясно.

В момента от дънната платка към видеокартата върви 8 пиновия бял захранващ кабел. По самата дънна платка не виждам друг слот за такъв тип кабел.

Ако закупя видеокарта с да речем 1 8 пинов слот и 1 4 пинов, как следва да я свържа?

зависи от картата

има 1х8 и с 2х8 и 1х8с1х6

тези кабели идват от захранването

а то трябва да с достатъчно ватове че да ти захрани и новата карта

най добре кажи какво ти е захранването и каква ще е новата карта

• Автор
преди 5 минути, mr. 5r0ff написа:

зависи от картата

има 1х8 и с 2х8 и 1х8с1х6

тези кабели идват от захранването

а то трябва да с достатъчно ватове че да ти захрани и новата карта

най добре кажи какво ти е захранването и каква ще е новата карта

За момента съм се насочил към 6700XT.

Захранването е Seasonic 550W Bronze - B12 BC-550.

Според популярните сайтове е достатъчно за видеокартата. Въпреки това не намирам 4 пинов кабел в кабелите, които излизат от захранването.

преди 7 минути, nedqlkow написа:

1х8с1х6

Според популярните сайтове е достатъчно за видеокартата

мисля че да

Въпреки това не намирам 4 пинов кабел в кабелите

1х6пина и 1х8пина ти трябват

Без име.jpg

• Автор
преди 1 минута, mr. 5r0ff написа:

мисля че да

1х6пина и 1х8пина ти трябват

Без име.jpg

Намирам в кутията единствено 1 брой 8 пинов кабел, който тръгва от дънната платка и се включва в сегашната видеокарта. Нямам друг.

Това ще рече, че трябва да си закупя или?

преди 5 минути, nedqlkow написа:

който тръгва от дънната платка и се включва в сегашната видеокарта

от захранването към видеото

ти имаш на захранването 2х8

на едната 8ца и отделяш разделените 2 и вкл само 6те

и стават 1х8+1х6

на снимката ти белият сноп кабели които отиват надолу към захранването

2024-05-22120632.png.3c8687176faf739cbfc009e7fe832b9f.png2024-05-22120649.png.942ac1e67d63738f40e154d240b9bee4.png2024-05-22120704.png.607aa4e53df5038f2082e1302e82cb1c.png

https://seasonic.com/b12-bc

2024-05-22121640.png.629356b0219a855217db552247a8ca89.png

преди 22 минути, nedqlkow написа:

Намирам в кутията единствено 1 брой 8 пинов кабел, който тръгва от дънната платка и се включва в сегашната видеокарта. Нямам друг.

Това ще рече, че трябва да си закупя или?

Кабелите ще ги търсиш при захранването!

Кабелите излизат от захранването, а не от дънната платка!

Новата ти карта най-вероятно ще е с два 8 пинови кабела (те реално са 6+2, така се водят, защото могат да се разделят). Има малка вероятност и да е 8+6 пина. Този белия кабел е удължител и функцията му е чисто естетическа. Него ще трябва да го махнеш от захранването (да, единият му край влиза в захранването, не в дъното) и да включиш PCIe кабелите на захранването директно във видео картата.

И най-добре ще е да свържеш два отделни кабела към картата, а не да навържеш двата конектора от един кабел (така нареченото daisy chain свързване).

ПП. Кабелите трябва да се пъхнат докрай и да щракнат в закопчалката

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

• Автор
преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

Новата ти карта най-вероятно ще е с два 8 пинови кабела (те реално са 6+2, така се водят, защото могат да се разделят). Има малка вероятност и да е 8+6 пина. Този белия кабел е удължител и функцията му е чисто естетическа. Него ще трябва да го махнеш от захранването (да, единият му край влиза в захранването, не в дъното) и да включиш PCIe кабелите на захранването директно във видео картата.

И най-добре ще е да свържеш два отделни кабела към картата, а не да навържеш двата конектора от един кабел (така нареченото daisy chain свързване).

А не мога ли да продължа да използвам белият кабел както е, тоест 8 пиновия вариант и да извадя от кабелите, които са при захранването, да ги промуша през дупката, през който минава той и да включа в новата видеокарта още съответно 6 или 8 пина, в зависимост от конкретната видеокарта?

току-що, nedqlkow написа:

А не мога ли да продължа да използвам белият кабел както е, тоест 8 пиновия вариант и да извадя от кабелите, които са при захранването, да ги промуша през дупката, през който минава той и да включа в новата видеокарта още съответно 6 или 8 пина, в зависимост от конкретната видеокарта?

Можеш, но малко се губи естетиката. Както решиш. Ако нямаш два бели кабела (екстендъри) по-добре според мен е да си вържеш двата от захранването. Както ти харесва.

А, и тези за видео картата са 6+2 (8 пина), а не 4+4(пак 8 пина, но за захранване на процесора и се включват горе в дъното)

• Автор
преди 12 минути, Gaming_Solutions написа:

Можеш, но малко се губи естетиката. Както решиш. Ако нямаш два бели кабела (екстендъри) по-добре според мен е да си вържеш двата от захранването. Както ти харесва.

А, и тези за видео картата са 6+2 (8 пина), а не 4+4(пак 8 пина, но за захранване на процесора и се включват горе в дъното)

Естетическата част на нещата в случая не ми е от особено значение, тъй като компютърът е на място, което не е видимо.

• Автор
преди 2 часа, Gaming_Solutions написа:

Бърз въпрос. Както смятам нещата, RX 6700XT би трябвало без проблем да се вмества в сегашната ми конфугирация в 550-те W. Правилно ли смятам?

преди 1 час, nedqlkow написа:

Бърз въпрос. Както смятам нещата, RX 6700XT би трябвало без проблем да се вмества в сегашната ми конфугирация в 550-те W. Правилно ли смятам?

Зависи кога е купувано захранването и в какво състояние са кондензаторите му.

AMD Radeon RX 6700 XT Review - Power Consumption | TechPowerUp

• Автор
преди 15 минути, Joss Bomon написа:

Зависи кога е купувано захранването и в какво състояние са кондензаторите му.

AMD Radeon RX 6700 XT Review - Power Consumption | TechPowerUp

Захранването е купувано преди около година и половина.

При по-сериозна проверка онлайн, май не е лош вариант да помисля и за друг вид видеокарта с по-ниска консумация.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.