Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Подмяна на видеокарта

Featured Replies

• Автор
преди 7 часа, Velcho Andreev написа:

Драмата продължава😃😃😃

Драматично е единствено това, че има хора, които отделят от времето си, за да спамят в темите на други хора.

Ама ги има всякакви ;)

• Отговори 58
  • Прегледи 6,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Gaming_Solutions
    Gaming_Solutions

Ограденото нещо трябва да се натисне за да се освободи видео картата. По принцип може и с ръка, от долната страна на видео картата може би ще имаш повече достъп, защото от горната имаш охладител на пр

• цър-вул
    цър-вул

От съображения за застраховане не бих бързал с премахването на стария драйвър. Това винаги може да се направи. Но, ако по някаква причина се наложи да се върне старата карта и ако е вече премахнат ста

• Gaming_Solutions
    Gaming_Solutions

Неговата карта е 1660 Super, не 1650. Реално захранването би се справило без проблеми с някоя от следните видео карти, които са и смислен ъпгрейд на конфигурацията: RX 6600 / RX 6600 XT / RX 6700

Публикувани изображения

преди 13 часа, nedqlkow написа:

Захранването е купувано преди около година и половина.

При по-сериозна проверка онлайн, май не е лош вариант да помисля и за друг вид видеокарта с по-ниска консумация.

Palit GeForce RTX 3060 Dual

Идеално се вписва в бюджета който си заделил и се вмества във захранването ти!

https://www.technomall.bg/product/87055/video-karta-palit-geforce-rtx-3060-dual-12gb-gddr6-192bit-hdmi-3xdp-ne63060019k9-190ad.html

Със тази карта няма да ти се налага да сменяш захранването, тя е създадена за 550w!

https://www.techpowerup.com/review/palit-geforce-rtx-3060-dual-oc/36.html

Можеш да я сравниш и със твоята NVidia 1650.

Ако искаш на АМД видео карта за твоето захранване разгледай тази карта.

https://www.technomall.bg/product/86920/video-karta-sapphire-pulse-amd-radeon-rx-6600-8gb-gddr6-128-bit-hdmi-3xdp.html

Ако искаш по-хубава видео карта ще трябва да смениш захранването и да увеличиш бюджета.

преди 30 минути, Звяра! написа:

https://www.technomall.bg/product/87055/video-karta-palit-geforce-rtx-3060-dual-12gb-gddr6-192bit-hdmi-3xdp-ne63060019k9-190ad.html

Със тази карта няма да ти се налага да сменяш захранването, тя е създадена за 550w!

https://www.technomall.bg/product/86920/video-karta-sapphire-pulse-amd-radeon-rx-6600-8gb-gddr6-128-bit-hdmi-3xdp.html

Ако искаш по-хубава видео карта ще трябва да смениш захранването и да увеличиш бюджета.

Неговата карта е 1660 Super, не 1650.

Реално захранването би се справило без проблеми с някоя от следните видео карти, които са и смислен ъпгрейд на конфигурацията: RX 6600 / RX 6600 XT / RX 6700 / RX 7600 / RX 7600 XT / RTX 4060 / RTX 4060 Ti

С въпросната 6700 XT също не би трябвало да има проблем. Процесора му е икономичен, а и е с включени лимити, видео картата няма да се клоква и реално общата консумацията под товар не би надхвърлила 300-350W, със спайковета малко повече. Захранването е бюджетно, но си има всички защити, та дори и да има някакъв проблем в най-лошия случай ще се рестартира системата ако не достига мощност за захранванета на картата. Реално ако сега препоръчвам конфигурация с i5 + 6700XT ще препоръчам 650-750W захранване за да има повече запас, но това не означава, че няма да работи системата и с 550W захранване.

Къде са линковете?

Да не ги пускаш, на лични?

преди 4 минути, Gaming_Solutions написа:

Неговата карта е 1660 Super.......

Аз ако съм на неговото място, не бих я сменил. На мен реално ми е предостатъчна и вградено в процесора видео. Мога още днес да купя една ASUS ROG STRIX GeForce RTX 4090 OC 24GB GDDR6X, мога да си го позволя. Това е моето мнение и ви споделям какво бих направил аз. Не бих я сменил!

При него вариантите не са много, всичко опира до пари.

преди 9 минути, adobeaa написа:

Къде са линковете?

До колкото разбрах човека си е харесал и избрал карта, темата е за друго. Как да смени старата с новата. Може да попиташ автора дали му пускам линкове на лични.

ПП. Всъчщност преди няколко дни автора ми писа на лични, че иска да купи чистата 6700, която му бях препоръчал в предната тема, но картата вече не е налична и му казах да я потърси при някой друг търговец ако я имат на склад.

преди 5 минути, Звяра! написа:

Аз ако съм на неговото място, не бих я сменил. На мен реално ми е предостатъчна и вградено в процесора видео. Мога още днес да купя една ASUS ROG STRIX GeForce RTX 4090 OC 24GB GDDR6X, мога да си го позволя. Това е моето мнение и ви споделям какво бих направил аз. Не бих я сменил!

При него вариантите не са много, всичко опира до пари.

Ти не играеш игри :)

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

• Автор
преди 3 часа, Звяра! написа:

Много благодаря.

Идеята ми е да взема видеокарта, която да не е с 8GB, затова задрасках RTX 4060. Иска ми се да е поне с 12, за да мога да я ползвам една идея по-дълго време и да се представя адекватно.

И двата варианта, които си ми пратил ми допадат, нямам никакви сантименти към Intel или към AMD, бих ползвал и двете.

Един въпрос - струва ли си да се инвестират малко повече пари за един и същ модел карта, но с 3 вентилатора, вместо с 2?

Продължавате, да ме изумявате - кой какво смятал и пресмятал.

Инженерите са определили 650w... Минимум...

• Автор
преди 2 часа, adobeaa написа:

Къде са линковете?

Подобни коментари смятам са излишни. Ако исках да се допитам директно до някого, нямаше да пускам тема, а щях да му изпратя съобщение.

току-що, nedqlkow написа:

Подобни коментари смятам са излишни. Ако исках да се допитам директно до някого, нямаше да пускам тема, а щях да му изпратя съобщение.

Много са си на място. Има пишман търговци тук - лъжат, мажат и заблуждават. 

Внимавай!

• Автор
преди 3 минути, adobeaa написа:

Много са си на място. Има пишман търговци тук - лъжат, мажат и заблуждават. 

Внимавай!

Разбирам от каква гледна точка се правят, но в крайна сметка и аз не паса трева.

Това, че някой е предложил нещо, не означава, че просто ще го взема, без да си направя собствения research.

Също съм напълно наясно, че правя ъпгрейд на конфигурация, която вероятно след 3-4 години вече няма да е адекватна и ще се наложи да я подменя изцяло, това е и причината да се стремя към покупка, която да е оправдана ценово и в същото време все пак да е осезаем ъпгрейд.

преди 6 минути, adobeaa написа:

Продължавате, да ме изумявате - кой какво смятал и пресмятал.

Инженерите са определили 650w... Минимум...

Препоръчителните захранвания като минимум, които слагат производителите на видео карти в описанията са предвидени за възможно най-неблагоприятната ситуация с процесори консумиращи възможно най-много, няколко HDD и тн. Един вид презастраховат се. Случая изобщо не е такъв.

преди 1 час, nedqlkow написа:

Много благодаря.

Идеята ми е да взема видеокарта, която да не е с 8GB, затова задрасках RTX 4060. Иска ми се да е поне с 12, за да мога да я ползвам една идея по-дълго време и да се представя адекватно.

И двата варианта, които си ми пратил ми допадат, нямам никакви сантименти към Intel или към AMD, бих ползвал и двете.

Един въпрос - струва ли си да се инвестират малко повече пари за един и същ модел карта, но с 3 вентилатора, вместо с 2?

Да ако се играят игри и картата се товари постоянно. После ще ти обясня по подробно, че сега имам работа.

И още нещо, аз не съм търговец, @adobeaa знае, аз само помагам колкото мога със съвет. В другата ти тема ти посочих карта, която ги бие всичките по цена и производителност, но захранването ти е слабо за нея.

• Автор
преди 17 минути, Звяра! написа:

Да ако се играят игри и картата се товари постоянно. После ще ти обясня по подробно, че сега имам работа.

И още нещо, аз не съм търговец, @adobeaa знае, аз само помагам колкото мога със съвет. В другата ти тема ти посочих карта, която ги бие всичките по цена и производителност, но захранването ти е слабо за нея.

Идеята е, че тъй като съм напълно наясно, че "животът" на сегашната ми конфигурация реалистично е не повече от 2-3 години, не искам да инвестирам в нищо повече от подобряването на видеокартата, което да ми даде възможност да играя на 75hz, 1080p, какъвто е мониторът ми към момента.

1660 Super си върши работата съвестно, но при по-новите заглавия чувствително започва да се задъхва. Като пресен пример мога да дам Ghost of Tsushima, където average fps на високи настройки е от порядъка на 45 и, ако не я undervolt-на, се появява супер дразнещ coil whine. Идеята на ъпгрейда е да повиша FPS до около 70-75 и да премахна coil whine-а.

преди 24 минути, nedqlkow написа:

Идеята е, че тъй като съм напълно наясно, че "животът" на сегашната ми конфигурация реалистично е не повече от 2-3 години, не искам да инвестирам в нищо повече от подобряването на видеокартата, което да ми даде възможност да играя на 75hz, 1080p, какъвто е мониторът ми към момента.

1660 Super си върши работата съвестно, но при по-новите заглавия чувствително започва да се задъхва. Като пресен пример мога да дам Ghost of Tsushima, където average fps на високи настройки е от порядъка на 45 и, ако не я undervolt-на, се появява супер дразнещ coil whine. Идеята на ъпгрейда е да повиша FPS до около 70-75 и да премахна coil whine-а.

На тази игра на very-high дори с RX 6600 ще имаш 80-90 кадъра с FSR

• Автор
преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

На тази игра на very-high дори с RX 6600 ще имаш 80-90 кадъра с FSR

Това беше пример, но да, идеята е такава. Да постигна комфортен FPS от карта, която се справя добре с охлаждането.

Като бонус(не е задължително да се изпълни) - 12 GB и 3 вентилатора.

Значи, първо си избери карта, после гледай вече за модели кой с какво охлаждане я е реализирал. Като цяло картите към които си се ориентирал са студени и 2 вентилатора са напълно достатъчни. Всъщност не знам към каква карта си се ориентирал, но 6600 няма нужда от 3 вентилатора. Да не говорим, че броя на вентилаторите не винаги кореспондира с това дали охлаждането е адекватно. От по-голямо значение е типа на радиатора, използваната паста и термо-подложки

• Автор
преди 17 минути, Gaming_Solutions написа:

Значи, първо си избери карта, после гледай вече за модели кой с какво охлаждане я е реализирал. Като цяло картите към които си се ориентирал са студени и 2 вентилатора са напълно достатъчни. Да не говорим, че броя на вентилаторите не винаги кореспондира с това дали охлаждането е адекватно. От по-голямо значение е типа на радиатора, използваната паста и термо-подложки

6700XT отпада като вариант, твърде смесени са отзивите за това дали 550W са достатъчно и не ми се поемат излишни рискове.

Вариантите, които разглеждам в момента са тези, които бяха предлагани най-често и в миналата тема, която публикувах - RTX 4060 и RX 7600.

Към момента продължавам да търся опция за и 12GB и да проверявам различни модели.

А 6700 ?

Май пак е на кантар работата със захранването.

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/xfx-speedster-swft-309-rx-6700.b10595

https://www.xfxforce.com/shop/xfx-speedster-swft-309-amd-radeon-tm-rx-6700-core-gaming-graphics

https://www.emag.bg/videokarta-xfx-radeontm-rx-6700-speedster-swft-309-10gb-gddr6-160-bit-rx-67xlkwfdv/pd/D103NTYBM/?ref=embedding_similar_model_1_1&provider=rec&recid=rec_88_b69fd14b64f61348517c3fbe3aed43940a5190361d99903632dd5630cdc89f6b_1716468209&scenario_ID=88

Ако държиш на 12GB памет, 3060 те са със 12GB.

преди 2 часа, nedqlkow написа:

Картата която сега ще вземеш, след две години не си прави сметки да ти върши работа за новите игри които ще се появят. По-добре си запази парите които сега искаш да вложиш във видео карта и изчакай до края на годината или началото на следващата и инвестирай във изцяло нов компютър. Евтиното винаги излиза скъпо.

• Автор
преди 11 минути, Звяра! написа:

А 6700 ?

https://www.xfxforce.com/shop/xfx-speedster-swft-309-amd-radeon-tm-rx-6700-core-gaming-graphics

https://www.emag.bg/videokarta-xfx-radeontm-rx-6700-speedster-swft-309-10gb-gddr6-160-bit-rx-67xlkwfdv/pd/D103NTYBM/?ref=embedding_similar_model_1_1&provider=rec&recid=rec_88_b69fd14b64f61348517c3fbe3aed43940a5190361d99903632dd5630cdc89f6b_1716468209&scenario_ID=88

Картата която сега ще вземеш, след две години не си прави сметки да ти върши работа за новите игри които ще се появят. По-добре си запази парите които сега искаш да вложиш във видео карта и изчакай до края на годината или началото на следващата и инвестирай във изцяло нов компютър. Евтиното винаги излиза скъпо.

О не, изобщо не си правя сметка след 2-3 години да я използвам отново, ясно е, че тогава нещата ще стоят по съвсем друг начин.

По-скоро искам да взема нещо, с което наистина да усетя подобрение към момента, пък като му дойде времето, ще се прави целостен ъпдейт.

Вероятно в крайна сметка изборът ще падне или върху 4060 или върху 7600, като се опитвам да реша в момента кое от двете повече ми допада.

RX 6700, дори чистия, без XT, в сайта на AMD е с препоръчано PSU 650W. 7600 е с 550.

преди 18 минути, Звяра! написа:

А 6700 ?

@Звяра!, за да онагледя нещата, най-синтезирано изборът е между тези 3 варианта:

Видео Карта GIGABYTE GeForce RTX 4060 Eagle OC 8G GV-N4060EAGLE OC-8GD от Vario.bg - предимство е ниската консумация, недостатък са 8-те GB VRAM. Може би ще има някаква остатъчна цена при евентуална бъдеща продажба, тъй като е по-съвременна.

Видео Карта GIGABYTE GeForce RTX 3060 Gaming OC 12G (Rev. 2.0) (LHR) GV-N3060GAMING OC-12GD от Vario.bg - предимството е видимо - 4 GB VRAM повече. Недостатъкът е, че е доста по-стар модел и на практика става вечно моя.

Видео Карта GIGABYTE Radeon RX 7600 Gaming OC 8G GV-R76GAMING OC-8GD от Vario.bg - предимство е една идея по-ниската цена, но също е с 8 VRAM. При съпоставки в YouTube, ситуацията е горе долу равностойна с 4060 - преимущество за Intel в някои игри и преимущество за AMD в други.

Избери си една от двете и щом си решил да купуваш, взимай смело. И двете са със един конектор 8 пин-ов така, че само изваждаш старата и поставяш новата. И двете са горе-долу с еднакви възможности, 3060 изостава от тях въпреки, че е с повече памет.

https://www.gpu-monkey.com/en/compare_gpu-gigabyte_radeon_rx_7600_gaming_oc_8g-vs-gigabyte_geforce_rtx_4060_eagle_oc_8g

• Автор
преди 23 минути, Звяра! написа:

Избери си една от двете и щом си решил да купуваш, взимай смело. И двете са със един конектор 8 пин-ов така, че само изваждаш старата и поставяш новата. И двете са горе-долу с еднакви възможности, 3060 изостава от тях въпреки, че е с повече памет.

https://www.gpu-monkey.com/en/compare_gpu-gigabyte_radeon_rx_7600_gaming_oc_8g-vs-gigabyte_geforce_rtx_4060_eagle_oc_8g

Да и трите варианта са с еднакъв 8 пинов конектор, което беше и една от причините да ги избера.

Благодаря.

преди 7 часа, nedqlkow написа:

О не, изобщо не си правя сметка след 2-3 години да я използвам отново, ясно е, че тогава нещата ще стоят по съвсем друг начин.

По-скоро искам да взема нещо, с което наистина да усетя подобрение към момента, пък като му дойде времето, ще се прави целостен ъпдейт.

Вероятно в крайна сметка изборът ще падне или върху 4060 или върху 7600, като се опитвам да реша в момента кое от двете повече ми допада.

RX 6700, дори чистия, без XT, в сайта на AMD е с препоръчано PSU 650W. 7600 е с 550.

@Звяра!, за да онагледя нещата, най-синтезирано изборът е между тези 3 варианта:

Видео Карта GIGABYTE GeForce RTX 4060 Eagle OC 8G GV-N4060EAGLE OC-8GD от Vario.bg - предимство е ниската консумация, недостатък са 8-те GB VRAM. Може би ще има някаква остатъчна цена при евентуална бъдеща продажба, тъй като е по-съвременна.

Видео Карта GIGABYTE GeForce RTX 3060 Gaming OC 12G (Rev. 2.0) (LHR) GV-N3060GAMING OC-12GD от Vario.bg - предимството е видимо - 4 GB VRAM повече. Недостатъкът е, че е доста по-стар модел и на практика става вечно моя.

Видео Карта GIGABYTE Radeon RX 7600 Gaming OC 8G GV-R76GAMING OC-8GD от Vario.bg - предимство е една идея по-ниската цена, но също е с 8 VRAM. При съпоставки в YouTube, ситуацията е горе долу равностойна с 4060 - преимущество за Intel в някои игри и преимущество за AMD в други.

Добри карти си избрал. Която и да вземеш “няма” да сбъркаш. Ужас…ебати епопеята😇😇😇

• Автор
преди 8 часа, Velcho Andreev написа:

Добри карти си избрал. Която и да вземеш “няма” да сбъркаш. Ужас…ебати епопеята😇😇😇

И от първия безсмислен коментар разбрахме, че ти е скучно. И на втория никой няма да обърне внимание :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.