Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ще има ли промяна, след смяна на SSD

Featured Replies

• Автор
преди 5 часа, Velcho Andreev написа:

Според мен ссд-то си го дръжте за резерва, или ако смените платформата след време, може да влезе в употреба, защото сега повече от 50лв. не мисля, че ще му вземете. Процесор 80-90лв.

Предпочитам да го дам, защото съм пълна с разни компютърни части и  предишните ни компютри. И честно казано, не са влезли в употреба до момента. Е, така по същата логика ги пазех и аз. :)))

Все си мислех, че ще ми потрябват.

Благодаря за ориентировъчните цени, важното е да не се хвърлят или да ми стоят тука да събират прах! :)))

• Отговори 95
  • Прегледи 10k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Joss Bomon
    Joss Bomon

Бутваща флашка за BIOS ?!

• Просто се налага да кажа ... 

• Gaming_Solutions
    Gaming_Solutions

Не ти се е виждала, защото не е била форматирана под FAT/FAT32

Публикувани изображения

на 22.06.2024 г. в 23:03, Vesii82 написа:

Ясно, благодаря. При мен доставките до офис са все 3,50-4.00лв по Спиди, но да теглото е важно.

Аз предимно леки неща поръчвам.

Не толкова теглото е важно, колкото таксата наложен платеж. При по-скъпи покупки, именно таксата е голямото перо в определянето на цената на куриерската услуга. Въпросната такса наложен платеж може да се избегне ако плащате предварително по банков път или с карта. Ако си държите на наложения платеж поне поръчвайте до офис, до адрес е двойна. 

на 22.06.2024 г. в 23:03, Vesii82 написа:

Ами не знам за 300-400лв, по-скоро попадам на такива, които пише, че над 100-150лв е безплатно. Plesio давам за пример, наскоро гледах безжични мишки там.

Т.е. вие искате да е евтино като в Никем, но доставката да е като на Plesio?

Няма как маржа да покрива доставката (че и до врата) и да е "евтино". Ако печалбата не може да покрие куриерската услуга няма как търговеца да я поеме. 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

• Автор
преди 7 часа, Gaming_Solutions написа:

Не толкова теглото е важно, колкото таксата наложен платеж. При по-скъпи покупки, именно таксата е голямото перо в определянето на цената на куриерската услуга. Въпросната такса наложен платеж може да се избегне ако плащате предварително по банков път или с карта. Ако си държите на наложения платеж поне поръчвайте до офис, до адрес е двойна. 

И двете неща са важни и теглото и колко е сумата за наложен платеж. Няма да заплатя нещо по банков път, без да знам, какво всъщност ще пристигне. И да ми пристигне някой боклук и да се разправям после, я ми възстановят сумата, я не. Щом съм преценила да е до адрес, значи трябва да е до адрес. Когато искам да е до офис, е до офис. Точка! Отлично знам, колко е до офис и колко е до адрес, не знам как така се объркахте и решихте, че не знам колко, колко струва?! Непоискани съвети не ми давайте, просто си размишлявахме с момчета, не с вас.

преди 7 часа, Gaming_Solutions написа:

Т.е. вие искате да е евтино като в Никем, но доставката да е като на Plesio?

Няма как маржа да покрива доставката (че и до врата) и да е "евтино". Ако печалбата не може да покрие куриерската услуга няма как търговеца да я поеме. 

т.е. не казвате вместо мен, аз какво искам, защото няма как да знаете. Говорите, само и единствено от ваше име, не от мое!
В Plesio има неща, които са 30лв по-евтини от Никем, и такива, които са на промоция и са 50лв по-евтини от Никем.

Не го разбирам това заяждане и коментара ви като цяло беше напълно излишен! Всички сайтове предлагат безплатна доставка, особено при по-големи суми.

Недей да се хабиш да пишеш, аз на един като теб такъв 3 дни му обръщах внимание, няма да се занимавам пак блокиран си.

Не харесвам токсични хора.

Момчета, взехме процесора днес, но не тръгва. Не става за нашата дънна платка ли? В първото ми мнение са написани частите.

Сложена е правилно жълтият триъгълник съвпада с триъгълника, който е нарисуван на дънната платка.

Дори гледах видеа, всичко е правилно. Не, че не знам как се слага процесор, но реших да погледна видеата, дали не бъркам някъде...

Screenshot_50.png

преди 46 минути, Vesii82 написа:

И двете неща са важни и теглото и колко е сумата за наложен платеж.

Така де, важни са, но при по-големи суми, таксата наложен платеж е в пъти повече от цената на самата транспортна услуга.

Няма да заплатя нещо по банков път, без да знам, какво всъщност ще пристигне. И да ми пристигне някой боклук и да се разправям после, я ми възстановят сумата, я не. Щом съм преценила да е до адрес, значи трябва да е до адрес. Когато искам да е до офис, е до офис. Точка! Отлично знам, колко е до офис и колко е до адрес, не знам как така се объркахте и решихте, че не знам колко, колко струва?! Непоискани съвети не ми давайте, просто си размишлявахме с момчета, не с вас.

Ами не знаехте кое колко струва, защото твърдите, че:

Цитат

При мен доставките до офис са все 3,50-4.00лв по Спиди

3,50-4,00лв е било преди и то за неща за които не са плащани наложени платежи. Хубаво си размишлявайте с момчетата, но форума е обществен, ако искате само подбрани хора да пишат, отворете си блог. Иначе темата може и да е полезна за някой друг, който я чете и не знае как се сформира ценообразуването от превозвачите.

т.е. не казвате вместо мен, аз какво искам, защото няма как да знаете. Говорите, само и единствено от ваше име, не от мое!

Т.е. аз съм задал въпрос, нищо не съм казал вместо вас

Недей да се хабиш да пишеш, аз на един като теб такъв 3 дни му обръщах внимание, няма да се занимавам пак блокиран си.

Не харесвам токсични хора.

Момчета, взехме процесора днес, но не тръгва. Не става за нашата дънна платка ли? В първото ми мнение са написани частите.

Сложена е правилно жълтият триъгълник съвпада с триъгълника, който е нарисуван на дънната платка.

Дори гледах видеа, всичко е правилно. Не, че не знам как се слага процесор, но реших да погледна видеата, дали не бъркам някъде...

Screenshot_50.png

😱Няма да тръгне процесора, защото не си ъпдейтнала биоса преди това (гледам, че вече си говорим на ти) ама явно ще трябва да почакаш някой друг да ти отговори. Да беше дала компютъра там от където си го взела, едва ли щяха да вземат пари за работата с части купени от тях, на компютър купен от тях

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 52 минути, Vesii82 написа:

.

Screenshot_50.png

Върни старият процесор, инсталирай последния - най-нов BIOS и след това сложи новият процесор! 🙂

• Автор

Момчета, махнах батерията на дънната платка, за да видя ще помогне ли, но не става. Гледайки от това мнение.;/ 

111111.png

преди 2 минути, ___ написа:

Върни старият процесор, инсталирай последния - най-нов BIOS и след това сложи новият процесор! 🙂

Мислех да го върна, но не знам как става това с BIOS,може ли малко насока? :)))) Някое видео? Благодаря!

преди 6 минути, Vesii82 написа:

Момчета, махнах батерията на дънната платка, за да видя ще помогне ли, но не става. Гледайки от това мнение.;/ 

111111.png

Мислех да го върна, но не знам как става това с BIOS,може ли малко насока? :)))) Някое видео? Благодаря!

https://www.asrock.com/support/index.asp?cat=BIOS

https://www.asrock.com/support/index.asp?cat=FindBIOS

преди 4 минути, Vesii82 написа:

не става

Блокирала си още един който се помъчи да ти обясни някои истини, а сега "момчетата" да действат, щото си им тропнала с крак да го направят...

• Автор
преди 15 минути, ___ написа:

Добре, последната версия свалям от първият линк и го качвам на чиста флашка,така ли? Скарана съм с BIOS. ;/

P1.60 е версията на моя. Намерих лепенката на която пише.

5555555555.png

преди 11 минути, Vesii82 написа:

Добре, последната версия свалям от първият линк и го качвам на чиста флашка,така ли? Скарана съм с BIOS. ;/

5555555555.png

Не, не този!

Това са БИОС-ите за всички дъна.

Напиши модела на твоето дъно и ще ти излезне. Извинявам се, но пиша от телефона и по-подробно не мога да помогна. 

Напиши модела на твоето дъно.

Виж този дето си го показала на модел пише че е за дъно TRX50 Ws

Ето това е за твоето дъно.

https://www.asrock.com/mb/AMD/B450M Pro4-F/#BIOS

От телефона е трудно.

Свали Global версията.

• Автор
преди 10 минути, ___ написа:

Не, не този!

Това са БИОС-ите за всички дъна.

Напиши модела на твоето дъно и ще ти излезне. Извинявам се, но пиша от телефона и по-подробно не мога да помогна. 

Напиши модела на твоето дъно.

Виж този дето си го показала на модел пише че е за дъно TRX50 Ws

Ето това е да твоето дъно.

https://www.asrock.com/mb/AMD/B450M Pro4-F/#BIOS

От телефона е трудно.

Няма проблем, много благодаря за помощта! 🤗😍🤩

преди 4 часа, Vesii82 написа:

Върни стария процесор свали си последната версия на биос която е бета версия 8.01. Запиши биоса на флашка като я направиш буутваща примерно със rufus и действаш. По време на префлашването трябва да се действа внимателно и ако има  проблеми с ел мрежата да се изчака ако има авария до остраняването на проблема защото при един токов удар казваш чао направо. Също ако мислите че няма да се справите занесете машината в някой сервиз да префлашнат биоса няма да ви вземат повече от 20-30лв.

преди 40 минути, Joss Bomon написа:

Бутваща флашка за BIOS ?!

Понеже изтече времето за редакция на предишния ми пост те цитириам пак. 

Цитат

За да префлашнете BIOS от USB флашка, обикновено трябва флашката да бъде буутваща. Процесът може да варира в зависимост от производителя на дънната платка и модела на BIOS, но основните стъпки включват:

1. Изтегляне на BIOS файла: Отидете на сайта на производителя на дънната платка и изтеглете най-новата версия на BIOS за вашия модел.

2. Създаване на буутваща USB флашка: Можете да използвате инструменти като Rufus, HP USB Disk Storage Format Tool или дори командния ред на Windows, за да направите флашката буутваща. Тя трябва да бъде форматирана в FAT32 файлова система.

3. Копиране на BIOS файла: Копирайте изтегления BIOS файл и необходимите инструменти за флашване (ако има такива) на буутващата USB флашка.

4. Рестартиране на компютъра и достъп до BIOS: Включете USB флашката, рестартирайте компютъра и влезте в BIOS (обикновено с натискане на клавиш като Delete, F2, F10 и т.н. при стартиране).

5. Избиране на буутващото устройство: В BIOS настройките изберете USB флашката като буутващо устройство.

6. Стартиране на флашването: Следвайте инструкциите на екрана за флашване на BIOS. Внимавайте да не прекъсвате процеса, тъй като това може да доведе до повреда на BIOS и компютърът ви да не стартира.

Някои съвременни дънни платки имат функция за флашване на BIOS директно от BIOS интерфейса или чрез специален бутон на задния панел, което може да не изисква създаване на буутваща USB флашка. Проверете документацията на вашата дънна платка за конкретни инструкции.

• Автор

Момчета, свърши...прецаках нещата. Понеже тези дни бях под изключителен стрес, останах без никаква сила.

Нито за ремонти, нито за нищо, обаче аз напънах нещата и край....всичко замина.

Вече и със стар и със нов процесор, компа не тръгва.

Нямаше как да се занимавам с БИОС-а, тъй като както казах, компа не иска да тръгне.

Като махнах старият процесор вместо да го прибера, някъде на сигурно, аз го оставих върху масата.

Подпрях се върху същата тази маса за да стана, че ми звънна телефона и пиновете на процесора...малко заминаха...

Изкривих 3 от тях. ( бях го оставила на ъгъла, точно там се подпрях и те нали са нежни и тънки като косъмчета....)

Добре, че новият го качих на секцията, той е ок. Изправих пиновете на старият, много внимателно, но да, не работи нищо.

Винаги сама съм си сменяла частите, знам, че се действа, лекичко, без натискане, без резки движения....

Каквото и да съм правила, компа винаги тръгваше, затова съм малко като шашната в момента...не знам къде сгреших.

Откачих старото охлаждане, сложих новият процесор със стандартното охлаждане на AMD, ( че нали другото охлаждане ми е в гаранция искам да го върна за ремонт, че единият вентилатор не работи),преди това сложих и новото ССД, натискам старт бутона и дръжки. Не тръгва.

Благодаря на всички, утре пак ще го мисля....

преди 10 часа, vlado1985 написа:

А според теб какво само да набучи биоса на флашка ли ?

Да, и след рестарт от менюто за обновяване на BIOS в самия BIOS се прави надграждането. 

преди 11 часа, vlado1985 написа:

А според теб какво само да набучи биоса на флашка ли ?

Да, и после от BIOS, от менюто за актуализиране се извършва флашването.

Не познаваш ли някой, който да разбира от компютри да погледне какво е станало и дали може да се поправи?

преди 13 часа, vlado1985 написа:

Понеже изтече времето за редакция на предишния ми пост те цитириам пак. 

Ако беше флашвал някога биос щеше да знаеш, че не е нужно флашката да е бутваща. В цитата ти са се загубили в превода и въпросните инструменти се ползват единствено за да се форматира флашката.

Момиченцето скачаше с рогата напред и стигна до очакван проблем. За капак е потрошила и процесора, въпреки че в другите и теми само се хвалеше колко била оправна и технически грамотна... Държа се непочтително и нахално с хора които разбират и можеха да и помогнат. Е... накрая стана като оня, който тръгнал да стриже овца и се върнал остриган!

Не коментирам и покупката на най-неадекватния процесор откъм цена производителност 5700, въпреки опитите ми да и покажа че греши.

преди 2 часа, ___ написа:

Не познаваш ли някой, който да разбира от компютри да погледне какво е станало и дали може да се поправи?

Мдаа... такава "помощ" и с оправданието, че пишел от телефона и не можел по тази причина да помогне е твърде показателна за желанията и "възможностите"...

• Автор

Момчета, моля ви, не се занимавайте с този, блокирала съм го (Joss) и ми е много добре, посъветвах ви да направите същото. Само си хабите здравето! 

Човека е нещастен и търси някой, който да му обръща внимание, но на грешното място!

Занесох компа до съседа над мен, въпреки, че ми беше много неудобно да го притеснявам, че той е натоварен, но исках само да ми даде съвет какво да правя.

Излиза, че не е от мен проблема, но трябва да се занесе в сервиз, пиновете са си на място, всичко изглежда както трябва.

Посъветва ме да "окъся"...биоса,( едни стърчащи железни крачета....), викам какво е това окъсяване....

Показа ми къде, да докосна с отвертка, направих го, но не помогна и сега ще търся сервиз. :((((

преди 3 часа, Joss Bomon написа:

Ако беше флашвал някога биос щеше да знаеш, че не е нужно флашката да е бутваща. В цитата ти са се загубили в превода и въпросните инструменти се ползват единствено за да се форматира флашката.

Момиченцето скачаше с рогата напред и стигна до очакван проблем. За капак е потрошила и процесора, въпреки че в другите и теми само се хвалеше колко била оправна и технически грамотна... Държа се непочтително и нахално с хора които разбират и можеха да и помогнат. Е... накрая стана като оня, който тръгнал да стриже овца и се върнал остриган!

Не коментирам и покупката на най-неадекватния процесор откъм цена производителност 5700, въпреки опитите ми да и покажа че греши.

Ако бях флашвал някога биос ли? Ами честно да ти кажа флашвал съм биоси толкова пъти колкото ти си се пулил в някоя статия или форум как се флашва биос. И сега ще ти напиша защо написах да се направи буутваща флашката, защото явно освен да си търсиш, с кой да се заядеш мисленето не ти се отдава много и колко му е като предтекст да излезне че жегите са ти виновни.

Написах да се направи буутваща флашката защото понякога само насипани файловете не всеки път се показват в биос поне на мен ми се е случвало няколко пъти като насипя файловете и да не се покажат и като направя флашката буутваща няма ядове.А за малко да забравя да ти кажа вярно че според теб не съм флашвал биоси ама ще ти кажа и нещо друго флашвал съм биоси и със телефона знам че сега ще ми се изхилиш и ще ми изръсиш поредната глупост. Но какво да се прави някои си го могат други не и само тъпчат на едно и също място.

преди 23 минути, vlado1985 написа:

Написах да се направи буутваща флашката защото понякога само насипани файловете не всеки път се показват в биос поне на мен ми се е случвало няколко пъти като насипя файловете и да не се покажат и като направя флашката буутваща няма ядове

Ахааа, значи това си е твое заключение от твоя "опит", а не че така трябва да се прави. Защото си помислих, че в някой сайт на производителите на дънни платки са написали подобна дивотия...

BIOS.png

image.png.16c58953bfc5a6c6308104b82f27f25c.png

Явно съм си забравил очилата, защото не виждам да са написали, че флашката ТРЯБВА да е бутваща... :hush:

преди 2 минути, Joss Bomon написа:

Ахааа, значи това си е твое заключение от твоя "опит", а не че така трябва да се прави. Защото си помислих, че в някой сайт на производителите на дънни платки са написали подобна дивотия...

BIOS.png

Както си написал това е мое заключение от опит. А и всеки производител без значение кой си е написал инструкциите за надстройка на биос.

преди 6 минути, Joss Bomon написа:

Явно съм си забравил очилата, защото не виждам да са написали, че флашката ТРЯБВА да е бутваща... :hush:

Явно и да не си беше забравил очилата пак не вдяваш че производителя няма да напише да се направи буутваща флашка.

В предишния ми пост съм написал защо предложих да се направи буутваща флашка и не ангажирам никой да се съгласява с написаното от мен.

преди 24 минути, vlado1985 написа:

търсиш, с кой да се заядеш мисленето не ти се отдава много и колко му е като предтекст да излезне че жегите са ти виновни.

Това защо ти трябваше да го напишеш?! Бях достатъчно културен в изказа си, а ти вместо да си замълчиш, трябваше да продължиш с излагациите и обидите?!

Нали разбра, че си поредния "опитен", който само си мисли, че е така.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.