Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ще има ли промяна, след смяна на SSD

Featured Replies

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Това защо ти трябваше да го напишеш?! Бях достатъчно културен в изказа си, а ти вместо да си замълчиш, трябваше да продължиш с излагациите и обидите?!

Нали разбра, че си поредния "опитен", който само си мисли, че е така.

Ти сам ме цитира и аз ти отговорих. А вече за култура кой е културен и кой не няма смисал да го коментираме и невиждам с какво съм те обидил или засегнал при положение че ти сам започваш с нападките и след това се сърдиш.

• Отговори 95
  • Прегледи 10k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Joss Bomon
    Joss Bomon

Бутваща флашка за BIOS ?!

• Просто се налага да кажа ... 

• Gaming_Solutions
    Gaming_Solutions

Не ти се е виждала, защото не е била форматирана под FAT/FAT32

Публикувани изображения

преди 6 минути, vlado1985 написа:

А вече за култура кой е културен и кой не няма смисал да го коментираме и невиждам с какво съм те обидил или засегнал при положение че ти сам започваш с нападките и след това се сърдиш.

Как да няма смисъл, като аз ти вадя вода от извора, а ти подскачаш и обиждаш?! Това не е ли обида?!

преди 39 минути, vlado1985 написа:

търсиш, с кой да се заядеш мисленето не ти се отдава много и колко му е като предтекст да излезне че жегите са ти виновни.

... ще ми изръсиш поредната глупост. Но какво да се прави някои си го могат други не и само тъпчат на едно и също място.

Глупост е, че ти цитирам тези които са написали биоса ли?!

Не ти се сърдя, но е крайно време да се научите да си признавате грешките, а не да се карамболите и тръшкате, че други са ви виновни!

преди 22 минути, vlado1985 написа:

Явно и да не си беше забравил очилата пак не вдяваш че производителя няма да напише да се направи буутваща флашка.

Явно, даааа.... крият нарочно, или пък изобщо не са се светнали като тебе... Мъъъъка, мъкааа!

преди 24 минути, Joss Bomon написа:

Как да няма смисъл, като аз ти вадя вода от извора, а ти подскачаш и обиждаш?! Това не е ли обида?!

Напротив не вадиш никаква вода от извор или локва просто си търсиш с койда се захапеш. И ако наистина мислиш че съм те обидил използвай бутона докладвай и модератор или адмн да вземе мерки за наказание.

преди 26 минути, Joss Bomon написа:

Глупост е, че ти цитирам тези които са написали биоса ли?!

От това нищо неразбрах какво искаш да кажеш но карай.

преди 27 минути, Joss Bomon написа:

Не ти се сърдя, но е крайно време да се научите да си признавате грешките, а не да се карамболите и тръшкате, че други са ви виновни!

Ако сметна че съм сгрешил ще се извиня най учтиво и никъде не съм написал че някой е виновен за еди какво си.

преди 28 минути, Joss Bomon написа:

Явно, даааа.... крият нарочно, или пък изобщо не са се светнали като тебе... Мъъъъка, мъкааа!

На този ти цитат мислех да не отговарям но хайде от мен да мине. Какво крие производителя явно нищо то си пише ясно в инструкциите как се флашва биос. А това че не е написано че може да се направи буутваща флашка е друг въпрос и както сам знаеш програми колкото щеш има за целта. Даже и ти бях написал как съм префлашвал биос с помоща на телефона и естествено че и това няма да го видиш никъде написано от който и да е производител.

А за малко да забравя де като си написал крият то реално производителя, не крие нищо най малко в биос нищо, не крие.

Вярно е че има менюта и опции които се виждат от потребителя но не са достъпни но и всеки отлично знае че с друга версия на биос могат да бъдат достъпени някои опции и менюта които не са били достъпни или да се иползва моднат биос било то от производителя или от ентусиаст.

преди 30 минути, vlado1985 написа:

Вярно е че има менюта и опции които се виждат от потребителя но не са достъпни но и всеки отлично знае че с друга версия на биос могат да бъдат достъпени някои опции и менюта които не са били достъпни или да се иползва моднат биос било то от производителя или от ентусиаст.

Коментирахме дали флашката трябва да е бутваща, а не какво има или няма в биос. Ако искаш дискусия по темата за съдържанието на биос, не го прави в тази, а си пусни своя. Има какво да научиш, повярвай.

Коментирахме дали флашката трябва да е бутваща, а не какво има или няма в биос.

Аз мисля че ясно написах в предишния ми пост защо предложих да бъде буутваща флашката. Излишно е да спорим до безкрай в темата на автора и да пълним само страници с фермани.

преди 3 минути, Joss Bomon написа:

Ако искаш дискусия по темата за съдържанието на биос, не го прави в тази, а си пусни своя. Има какво да научиш, повярвай.

Ако не ми беше ясно нещо повярвай ми щях да си пусна тема и да си задам въпроса. Но докато все още се справям без проблеми да си префлашвам на машините биоса няма смисал пускам каквато и да е тема и да разтягаме локуми.

Ами точно затова е време да се спреш.

Аз съм се спрял а този който продължава със спора знаеш отлично кой е. Аз спирам да ти обръщам внимание на писаниците а ти ако искаш си пиши колкото ти е кеф.

• Автор

Момчета, още му давате внимание на това леке, слагайте му игнор... ;////

Така, аз съм готова, минах през сервиз, компа вече работи.

Долните пинове в сокета за процесора, не правеха контакт с горните пинове, които са върху самият процесор, това беше проблема.

Смениха дъното, казаха ми, че няма как да се смени само сокета....;/ или,че те нямали такъв сокет ли не помня...

Всичко беше много бързо, защото оставаха 30 мин до края на работното им време. Да ми откачат всичко от едното дъно и да го закачат на другото, струваше 39.00лв, не съм запозната с тази услуга и не знам дали е скъпо или е евтино.

Самото дъно струваше 124.00лв, като имаше и друго от 185лв. Първоначално мислех да взема по-скъпото, защото имаше 2 сокета за ССД и други екстри, но си преброих парите и така.... 

Аз и портмонето ми единодушно решихме, че ще вземем дъното от 124лв., та да може да ми останат там 10лв, с които да се прекръстя. :)

Накрая се оказа, че ще работи само с един вентилатор, вторият, който е отпред на компютъра, нямало къде да се включи, нямало страшно...

Това е за сега. :)

преди 5 часа, Vesii82 написа:

Аз и портмонето ми единодушно решихме, че ще вземем дъното от 124лв., та да може да ми останат там 10лв, с които да се прекръстя. :)

Накрая се оказа, че ще работи само с един вентилатор, вторият, който е отпред на компютъра, нямало къде да се включи, нямало страшно...

Просто се налага да кажа ... 

large.Headache.gif.dd937a8ac4b68f7d5267c

преди 7 часа, Vesii82 написа:

Долните пинове в сокета за процесора, не правеха контакт с горните пинове, които са върху самият процесор, това беше проблема.

Да бе... Чудно как са правели контакт със стария процесор преди да се намеси "поразяващата ръка"...

преди 8 часа, Vesii82 написа:

Момчета, още му давате внимание на това леке, слагайте му игнор... ;////

Само че "лекето" съживява умрели машини, а "принцесата на поразиите" ги убива. 

• Автор
преди 15 часа, Rudy M. написа:

Просто се налага да кажа ... 

Спокойноооо, всичко е точно! Имаше турнир вчера вечерта, не можех да не взема някакво дъно :)))) С по нов чипсет е от старото дъно, пък и вторият слот за SSD, не го ползвахме.

Как ще отиде на турнира, без комп? Пък и той е лидер на отбора, нямаше как.

Не съжалявам вече. :)))) Завършиха първи и взеха паричната награда хахаха.

Парите, които спечелиха, покриха дъното няколко пъти, така, чееее всичко е ток и жица! 

Доволна съм по-натам, ще го сменим с по-хубаво, не се впрягай. :)

преди 12 часа, Vesii82 написа:

Доволна съм по-натам, ще го сменим с по-хубаво, не се впрягай. :)

Погрешно си мислиш, че ми пука за дъното ти :) . Твоят процесор ще се пържи в жегата с един вентилатор, не моят. 

• Автор
преди 7 часа, Rudy M. написа:

Погрешно си мислиш, че ми пука за дъното ти :) . Твоят процесор ще се пържи в жегата с един вентилатор, не моят. 

Абе, грешно, щото си ми цитирал 2 от изреченията и хвърлях боб да разбера, какво точно имаш предвид. :))))Дали дъното или вентилатора...., друг път подчертавай или оцветявай в червено точните фрази! :)))
Иначе измислила съм го, махнах предният капак и от там влиза въздух, освен това има отделен вентилатор, който работи специално за компа :))))

Той е мъничък, но много ефикасен и работи чрез зарядното на телефона :)))) 

Ще видя кога ще изпратя за ремонт охлаждането което свалих, то е DUO, че сега процесора е със стандартното охлаждане на AMD, и не се чувствам сигурна.

Когато пуска някоя по-тежка игра се чува едно засилване на машината...после спира...оффф ще го мисля, и преди го имаше чат пат този проблем.

на 26.06.2024 г. в 22:14, vlado1985 написа:

Върни стария процесор свали си последната версия на биос която е бета версия 8.01. Запиши биоса на флашка като я направиш буутваща примерно със rufus и действаш. По време на префлашването трябва да се действа внимателно и ако има  проблеми с ел мрежата да се изчака ако има авария до остраняването на проблема защото при един токов удар казваш чао направо. Също ако мислите че няма да се справите занесете машината в някой сервиз да префлашнат биоса няма да ви вземат повече от 20-30лв.

Владко, флашката не ти трябва да е буутваща. Влиза се в БИОС и се посочва откъде да си търси ROM-a и програмата си действа. Принципа е като да връщаш IMAGE - зареждаш без значение дали с Rescue Media-a или от Boot Menu-то, стартираш програмата, слагаш външния диск с IMAGE-a и и посочваш откъде да си търси IMAGE-a. Това с буутващите дискети (дори не флашки) беше нужно в миналото, където нямаше UEFI общо взето.

1. Save the BIOS update package to your computer.

2. Extract the files from the UEFI folder of the BIOS package to a USB stick.

(Note: The USB stick doesn't have to be bootable, but has to be formatted with the FAT/FAT32 file system.)

на 28.06.2024 г. в 2:15, Vesii82 написа:

Смениха дъното, казаха ми, че няма как да се смени само сокета....;/ или,че те нямали такъв сокет ли не помня...

Пинове се сменят (ако положението не е чак толкова зле). Явно не им се е занимавало и не мога да ги обвиня. Сега с малко труд от тяхна страна са постигнали прилично постъпление. Но това сега ще Ви е като обеца на ухото. Важното е, че работи вече.

преди 49 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Владко, флашката не ти трябва да е буутваща. Влиза се в БИОС и се посочва откъде да си търси ROM-a и програмата си действа. Принципа е като да връщаш IMAGE - зареждаш без значение дали с Rescue Media-a или от Boot Menu-то, стартираш програмата, слагаш външния диск с IMAGE-a и и посочваш откъде да си търси IMAGE-a. Това с буутващите дискети (дори не флашки) беше нужно в миналото, където нямаше UEFI общо взето.

1. Save the BIOS update package to your computer.

2. Extract the files from the UEFI folder of the BIOS package to a USB stick.

(Note: The USB stick doesn't have to be bootable, but has to be formatted with the FAT/FAT32 file system.)

Да така е наистина по принцип няма нужда да се прави буутваща флашката. Но в предишния ми пост в който бях цитирал joss бях написал ясно че преди ми се е случвало след като насипя файловете на флашката да не се виждат в биос и като я направя буутваща няма ядове.

Даже наскоро преди няколко дни на 22 ми се наложи да си префлашна биоса насипах файловете на флашката влизам в биос и не се виждаха. След това направих буутваща флашката и нямаше ядове но ми се наложи да флашна биоса с програматор защото явно си беше омазан и при флашването веднага ми изкара черен екран и близо 1 час го чаках да видя какъв ще е резултата. И като неиска да зареди си префлашнах биоса с програматор.

преди 22 минути, vlado1985 написа:

Да така е наистина по принцип няма нужда да се прави буутваща флашката. Но в предишния ми пост в който бях цитирал joss бях написал ясно че преди ми се е случвало след като насипя файловете на флашката да не се виждат в биос и като я направя буутваща няма ядове.

Даже наскоро преди няколко дни на 22 ми се наложи да си префлашна биоса насипах файловете на флашката влизам в биос и не се виждаха. След това направих буутваща флашката и нямаше ядове но ми се наложи да флашна биоса с програматор защото явно си беше омазан и при флашването веднага ми изкара черен екран и близо 1 час го чаках да видя какъв ще е резултата. И като неиска да зареди си префлашнах биоса с програматор.

преди 28 минути, Gaming_Solutions написа:

Напротив флашката я бях форматирал под fat32 и както написах това ми се е случвало и на други дъна. А на това дъно с което съм сега е със последна версия на биос 2.00 има и бета версия 2.01 която е същата като 2.00 със много малко промени.

И даже след като направих буутваща флашката нямаше ядове но по време на инсталацията като ми изкара черен екран и неиска да продължи и да се стартира ми се наложи с програматора да префлашна биос. И явно версия 2.00 която я дават за стабилна не е много стабилна и има неоправени проблеми.

• Автор
на 30.06.2024 г. в 8:18, B-boy/StyLe/ написа:

Пинове се сменят (ако положението не е чак толкова зле). Явно не им се е занимавало и не мога да ги обвиня. Сега с малко труд от тяхна страна са постигнали прилично постъпление. Но това сега ще Ви е като обеца на ухото. Важното е, че работи вече.

Може да не разбирам от тези неща, но имам някаква интуиция която ме води и на която вярвам. Още като ми казаха, че не се сменя, тона с който го казаха и мълчанието което настъпи, демек уж е много страшно положението.... ме накара да се усъмня. Плюс това аз обичам като инвестирам, инвестицията да е добра и да е в плюс за мен. Без значение, каква е тази инвестиция, винаги обмислям и плюсове и минуси.

Набързо се опитах да се сетя имам ли друго дъно в нас (щото съм затрупана с компютърни части) и дали ще ми стигне времето да пробвам да откача този сокет и да го сложа на мястото на разваленият...

Дъната са ми стари и не знаех, дали това нямаше да е проблем първо, второ телефони, таблети съм ремонтирала сама, но там е много по-лесно, в смисъл пипкава работа е, но мен ми доставя удоволствие.

Докато тука, не разбирам и ми се стори сложно.

Нямаше време да го мисля, оставаха някакви 30 мин до края на работното време на момчетата, а и синът ми имаше турнир в CS, трябваше да измисля вариант.
Викам взимам го, но после мога ли да го продавам с 20-30лв по-малко примерно и да си взема по-ново дъно с да могат и вентилаторите да се включат както трябва...

Те казаха - "Да, за 100лв спокойно може да го пуснете"...

Викам супер,20-30 лв назад не е проблем, но със 124лв да се набутам за нещо, което не е точно ъпгрейд ми е малко тъпо...

Важното е, че спечелиха турнира, имаше и парична награда, която покри това дъно, няколко пъти, ама пак мъничкоооо ме е яд. Не обичам не добре обмислени инвестиции.

Това дъно ми сложиха : ТУК

Пиновете не са ли вградени в дъното....как се сменят?

Пинове на сокет не се сменят, сменя се целия сокет, но за това трябват доста опит, умения и специална техника, която да разпои стария и запои новия. Ако са пинове на процесора, те се сменят една идея по-лесно, но пак си трябват умения и техника.

преди 1 час, Raze написа:

Пинове на сокет не се сменят, сменя се целия сокет, но за това трябват доста опит, умения и специална техника, която да разпои стария и запои новия. Ако са пинове на процесора, те се сменят една идея по-лесно, но пак си трябват умения и техника.

Е разбира се, че си трябват умения и техника (затова казах, че най-вероятно не им се занимава, защото е играчка). Гледал съм как се сменят, но не помня на процесора ли бяха или на дъното, може да са били на процесора. Отделно няма гаранция, че ремонта ще е успешен разбира се. Но съм гледал клипчета, че не е невъзможно. Но се изисква сръчна ръка и търпение. Аз лично на моето дъно (AsRock Z370 Extreme4) също имат 2-3 полегнали пина, които се наложи да изправя иначе системата не буутваше (а дъното беше чисто ново, но не ми се занимаваше с RMA през 2017-та). След изправянето им всичко запали от раз и работи стабилно 7+ години. Та, затова споменах частта с пиновете. А иначе вече всеки си решава.

преди 1 час, Vesii82 написа:

Пиновете не са ли вградени в дъното....как се сменят?

Може би на дъното могат само да се изправят при нужда, а само тези на процесора да се сменят. Та, може би наистина е ставало въпрос за смяна на целия сокет. Няма значение де, важното е да работи, както трябва.

• Автор
преди 35 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Може би на дъното могат само да се изправят при нужда, а само тези на процесора да се сменят. Та, може би наистина е ставало въпрос за смяна на целия сокет. Няма значение де, важното е да работи, както трябва.

Ясно, нищо, аз така или иначе, трябваше да си тръгна от там с работещо дъно, така, че и да е могло да се смени, нямаше да има време. Благодаря за инфото! :)))

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.