Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Фотографията - изкуство или не?

Featured Replies

Леонардо е направил стенописа за пари.

Само това е частта която не мога да подмина. Леонардо е получил пари за шедьовърът си, но не го е направил за пари. Леонардо е пословичен със своята непродуктивност. Той заделя грандиозни срокове за изпълнение на поръчките си, а повечето дори не осъществява. Това противоречи на подмятането, че се занимава с препитание, а не с реализирането на мечтите си за съвършенство...

• Отговори 160
  • Прегледи 34,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Защо само, красота - рисуването на грозни, страшни, апокалиптични картини не е ли също изкуство?

• Отново въпрос! Защо търсите изкуството само в красотата? Това е почти като да се търси култура само у възпитаните хора или съвременните общества. Изкуство и култура значат много повече от туй!!!

• Изкуството ugabuga, не е длъжно да се подчинява на културни и/или естетични норми, следователно усета е достатъчно, но не и необходимо условие за имаме на лице изкуство!

occasio praeceps, experimentum periculosum, iudicium difficile.

Дразнеше ме да стои така недовършено. biggrin.gif

Тъкмо се канех да взема метлата и вие сега искате да ми спрете ентусиазма, знам ви аз. biggrin.gif

;)

Мда ;)

Фразата на на Хипократ . Това е една от онези редки фрази, в които по смисъла на обсъждане е повече, отколкото произход.

Ars longa, vita brevis - обикновено се превежда като "Изкуството продължава вечно, а животът е кратък".

Tа- възниква обаче въпросът какво е 'ars' .....

http://www.phrases.org.uk/meanings/ars-lon...ita-brevis.html

http://www.karljones.com/index.php/2007/03...ga-vita-brevis/

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

На снимката се показва каквото е било снимано. Колкото да е художник фотографът не може да покаже нещо друго от това, дето снима.

Използваният израз след това е "показване света наготово". Може ли фотографът да покаже нещо повече от това което виждаме и с прости очи? Художникът деформира с несъвършенствата на анатомията си; кинорежисьорът осъществява замисълът си с композиция от кадри; композиторът с балансът на тонове и т.н...

Веднъж опитах да си обясня какво прави едно музикално парче произведение на изкуството. Открих следното - осъществен е баланс и хармония които биха рухнали при премахването или добавянето и на един тон! Какво може да добави и извади фотографът в един пейзаж за да постигне този баланс и как изразява личните си емоции когато е безпомощен да скрие дори Слънцето?

Tа- възниква обаче въпросът какво е 'ars' .....

Гонене на съвършенството. Очевидно има много спънки в човешката природа които пречат дори да започне това търсене. Успелите да се преборят с природата си наричаме творци, а създаденото от тях-изкуство.

....

Гонене на съвършенството. Очевидно има много спънки в човешката природа които пречат дори да започне това търсене. Успелите да се преборят с природата си наричаме творци, а създаденото от тях-изкуство.

В двата линка , които съм посочил по-горе, става дума за точно за това, че думата "ars" може да се преведе и като занаят, а не като изкуство......

Ти поддържаш тезата, че фотографията е занаят, нали ? cool.gif

В двата линка , които съм посочил по-горе, става дума за точно за това, че думата "ars" може да се преведе и като занаят, а не като изкуство......

Ти поддържаш тезата, че фотографията е занаят, нали ? cool.gif

Занаят не предполага ли професионалност, т.е. изпълнение заради финансови дивиденти?

Повече ми харесва "умение".

В споменатата тема е даден линк към прекрасни илюстрации на фотографското майсторство. Качеството на изпълнение биха подвели на пръв поглед, че фотографът твори/създава. Истината е, че тези кадри от природата съществуват и без да са фотографирани и са били, са и ще бъдат така внушителни преди, по време и след създаването на фотоапарата. Щом въздействието не е следствие от заснимането му, то как фотографията създава произведения на изкуството?

Някой би казал "Мигът, мигът е важен, защото той изразява авторското внушение!", но "авторското внушение" е неспособно да пренареди милионите пиксели при регистриране на изображението...

Ех, суета... Искаме и онова което не можем...

image001-1741.jpg

Шишкин - "Дубовая роща"

image001-1742.jpg

отново Шишкин - "Сосновый бор. Мачтовый лес в вятской губернии"

Тези пейзажи не са ли съществували в природата, преди да ги нарисува художникът ?

Или това не е изкуство, защото се изобразяват неща, които съществуват в природата.

la_maja_desnuda.jpg

тази жена, позирала за "Голата Маха" да не би да е изсмукана от пръстите на Гоя ?

artlib_gallery-18373-b.jpg

за да извае своя "Давид" Микеланджело Боунароти е правил десетки дисекции, и още повече скици на мускулите и размерите на човешкото тяло.След това е имал жив модел, по който да извае статуята си.

Момчето, чието тяло виждаш на статуята не е ли съществувало в "природата" ?

Прочетох и нещо доста по-прямо:

Фотографиите са начин за регистриране и показване на данни в графично визуален вид.

Документи са.

Бегло прочетох някъде, че самата дума фотография се превежда като "игра със светлината". Замислих се за копирната машина...

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

@ онуй дръпнатото

Следващите твои постове съдържащи твои собствени цитати ще бъдат трити. Същото правило се отнася и за останалите потребители пишещи в тази тема. Дано това ви спре да се преповтаряте.

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Занаят не предполага ли професионалност, т.е. изпълнение заради финансови дивиденти?

Повече ми харесва "умение".

В споменатата тема е даден линк към прекрасни илюстрации на фотографското майсторство. Качеството на изпълнение биха подвели на пръв поглед, че фотографът твори/създава. Истината е, че тези кадри от природата съществуват и без да са фотографирани и са били, са и ще бъдат така внушителни преди, по време и след създаването на фотоапарата. Щом въздействието не е следствие от заснимането му, то как фотографията създава произведения на изкуството?

Някой би казал "Мигът, мигът е важен, защото той изразява авторското внушение!", но "авторското внушение" е неспособно да пренареди милионите пиксели при регистриране на изображението...

Ех, суета... Искаме и онова което не можем...

Няма смисъл да се спори с теб по няколко причини.Нямаш си и понятие от същността на нещата за които говориш.Използваш само клишета ,които мислиш че създават впечатление че си много умен/а.Още в началото на страницата към която си дал препратка пише нещо което май не си разбрал/а:

Photography is a very powerful medium and a very difficult craft. Excellent photos don’t only display some facts — they tell stories, awake feelings and manage to share with the audience the emotions a photographer experienced when clicking the shot button. Taking excellent pictures is damn hard as you need to find a perfect perspective and consider the perfect timing. To achieve brilliant photography you need practice and patience. However, it is worth it: the results can be truly stunning.

Ако споделиш какъв ти е точно проблема с фотографията/Което буквално се превежда светлинна рисунка/ може и да си отделя малко повече от времето за да те осветля по въпроса.Първо ми кажи какви познания имаш в сферата на изкуството.Доколко си наясно с историята му.Като гледам какви са ти разсъжденията искрено ме съмняваш да имаш достатъчно материал за сравнение.Познаваш ли професионални художници и фотографи,говорил ли си с тях/по важното е слушал ли си ги докато си говорят?/

Само това е частта която не мога да подмина. Леонардо е получил пари за шедьовърът си, но не го е направил за пари. Леонардо е пословичен със своята непродуктивност. Той заделя грандиозни срокове за изпълнение на поръчките си, а повечето дори не осъществява. Това противоречи на подмятането, че се занимава с препитание, а не с реализирането на мечтите си за съвършенство...

Това Леонардо сам ли ти го разказа?Или си чел популярни книжки?

Бегло прочетох някъде, че самата дума фотография се превежда като "игра със светлината". Замислих се за копирната машина...

Ми чети по задълбочено,Онуфрий!

Редактирано от Нео (преглед на промените)

Няма смисъл да се спори с теб по няколко причини.Нямаш си и понятие от същността на нещата за които говориш.Използваш само клишета ,които мислиш че създават впечатление че си много умен/а.

Не разбирам защо го приемаш лично. В темата съм писал многократно, че съм склонен да приема и обратната позиция, стига тя да е защитена. Нека ти припомня, че преди време имах пост защитаващ фотографията като изкуство. След това везните се наклониха в друга посока. Ако смяташ, че си нямам и понятие за това което говоря, ами създай ми го. Спор се води когато има различни позиции, а не единомислие, така че място за дискусия има.

Няма да коментирам личните ти напатки, защото съм го надраснал.

Още в началото на страницата към която си дал препратка пише нещо което май не си разбрал/а:

Photography is a very powerful medium and a very difficult craft. Excellent photos don’t only display some facts — they tell stories, awake feelings and manage to share with the audience the emotions a photographer experienced when clicking the shot button. Taking excellent pictures is damn hard as you need to find a perfect perspective and consider the perfect timing. To achieve brilliant photography you need practice and patience. However, it is worth it: the results can be truly stunning.

В превод:

Фотография е много мощно средство и много труден занаят. Отлични снимки не показват само някои факти - разказват истории, събуждат чувства и успяват да споделя с аудиторията емоциите на фотографския опит при натискане на бутона за изстрел. Изпълнението на отлични снимки е дяволски трудно, колкото е необходимо да се намери перфектната перспектива и да се избере идеалното време. За постигането на брилянтна фотография ти трябва практика и търпение. Все пак си струва; резултатът може да бъде наистина зашеметяващ.

Ами... съгласен съм. Това е труден занаят. Относно разказването на истории и предаването на емоциите това може да стори всеки който снима деформирана от топенето люлка в Хирошима. Как е възможно такава снимка да не е въздействаща!

Бих писал повече, но ще се повторя...

Не разбирам защо го приемаш лично. В темата съм писал многократно, че съм склонен да приема и обратната позиция, стига тя да е защитена. Нека ти припомня, че преди време имах пост защитаващ фотографията като изкуство. След това везните се наклониха в друга посока. Ако смяташ, че си нямам и понятие за това което говоря, ами създай ми го. Спор се води когато има различни позиции, а не единомислие, така че място за дискусия има.

В превод:

Фотография е много мощно средство и много труден занаят. Отлични снимки не показват само някои факти - разказват истории, събуждат чувства и успяват да споделя с аудиторията емоциите на фотографския опит при натискане на бутона за изстрел. Изпълнението на отлични снимки е дяволски трудно, колкото е необходимо да се намери перфектната перспектива и да се избере идеалното време. За постигането на брилянтна фотография ти трябва практика и търпение. Все пак си струва; резултатът може да бъде наистина зашеметяващ.

Ами... съгласен съм. Това е труден занаят. Относно разказването на истории и предаването на емоциите това може да стори всеки който снима деформирана от топенето люлка в Хирошима. Как е възможно такава снимка да не е въздействаща!

на

Бих писал повече, но ще се повторя...

Е нямаше ли да е по-добре да бе редактирал малко машинния превод?Е аз няма да повтарям.Това е наистина за последно:

Всеки занаят доведен до съвършенство става ИЗКУСТВО.

И аз нямаше да коментирам,ако не се повтаряше.......Напатки?На патките.....? Доколкото съм запознат с езика на който в момента си комуникираме си искал да кажеш >нападки,лични нападения към теб.....Не ми е ясно къде ги видя,ама нейсе.... cool.gif

Редактирано от Нео (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.