Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Фотографията - изкуство или не?

Featured Replies

http://alphadesigner.bigbg.net/pages/bg/photos/04/04.html

Изкуството - фотография...

• Отговори 160
  • Прегледи 34,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Защо само, красота - рисуването на грозни, страшни, апокалиптични картини не е ли също изкуство?

• Отново въпрос! Защо търсите изкуството само в красотата? Това е почти като да се търси култура само у възпитаните хора или съвременните общества. Изкуство и култура значат много повече от туй!!!

• Изкуството ugabuga, не е длъжно да се подчинява на културни и/или естетични норми, следователно усета е достатъчно, но не и необходимо условие за имаме на лице изкуство!

n1127509584pticaanenovsb9.jpg

За фотографа, както и за художника е важно да успее да придаде на творението си живот.Не просто да е изображение.Именно това е изкуството...

В тази снимка има устрем, сила.Вяра.Отдаденост.Музика.Невероятна е...

Фотографията е изкуството да уловиш момента... Нужно е въображение, талант, а всичко, за което се изисква талант е изкуство. Така мисля аз. :)

Фотографията е изкуство.. За мен друго мнение по въпроса няма. Убедила съм се.. Обожавам да снимам, обожавам да гледам качествени фотографии. Въобще, много ме влече фотографията.

• 5 месеца по-късно...
Спор няма, но я се замислете върху следното. Колко хора могат да нарисуват една къща и колко хора могат да я заснемат. Не е ли вярно, че практически всеки със сносен фотоапарат, озовал се на правилното място в точното време може направи снимка, която да бъде определена като "творение на изкуството" или нещо подобно /не се хващайте за термина/. Та така, спор няма, че е изкуство, но като че ли фотографите са малко по-"изкуствени" от художниците.

Ако ти тикна в ръцете един професионален фотоапарат 2 часа само ще го гледаш като пръднал заек в люцерина ;)

Колкото до къщата...не е въпроса само да я цъкнеш. Избираш подходящ ъгъл, светлина, настройки на апарата и накрая пак няма гаранция, че ще стане добра снимка. При художника е 90% талант и 10% труд докато един фотограф, за да стане професионалист полага много повече труд и средства. Да се озовеш на "правилното място в точното време" също не е лека задача.

Лично аз получавам по-голяма естетическа наслада от един професионално запечатан красив миг. Други пък стоят с часове съзрцавайки една картина, която аз бих възприел като мацаница.

• Автор
Ако ти тикна в ръцете един професионален фотоапарат 2 часа само ще го гледаш като пръднал заек в люцерина :clap:

Колкото до къщата...не е въпроса само да я цъкнеш. Избираш подходящ ъгъл, светлина, настройки на апарата и накрая пак няма гаранция, че ще стане добра снимка. При художника е 90% талант и 10% труд докато един фотограф, за да стане професионалист полага много повече труд и средства. Да се озовеш на "правилното място в точното време" също не е лека задача.

Лично аз получавам по-голяма естетическа наслада от един професионално запечатан красив миг. Други пък стоят с часове съзрцавайки една картина, която аз бих възприел като мацаница.

Пак зависи - има добри художници, при които е обратното - 90% труд и 10% талант.

И там има едни основи, които няма как да не ги знаеш и е трудно сам да ги научиш. При художниците е доста по-различно, имайки в предвид, че има много стилове в които можеш да рисуваш - просто трябва да намериш себе си.

За мен фотографията си е изкуство, но сравнението между фотография и рисуване е неправлина - при художника всичко зависи от него - неговото съзнание, неговите виждания и неговия замах с четката (или молива), докато при фотографите нещата не зависят до такава степен от тях - борят се със светлината, фокуса, дори самия апарат, което пък прави тяхното изкуство малко по-трудно.

Просто сравнение между тях не може да има, но все пак...

Любопитен съм да видя "любителските" ти фотографии :clap:

Дай да видим и твоите.Някои са много добри, не ги крии :ph34r:

Не ги крия...в подписа е линкчето към тях :P

• Автор
Любопитен съм да видя "любителските" ти фотографии :ph34r:

Не зачерквай болни теми....

Имах доста натрупан "материал" преди да ми изгори хард диска и...всичко да отиде по дяволите.

Има няколко снимчици, ама просто още съм в депресия от загубеното :P една част от мен умря със стария ми хард диск.

Иначе моите фотографии не са нищо особено, ама наистина нищо особено има още мноооог хляб да ям:P

Иначе моите фотографии не са нищо особено, ама наистина нищо особено има още мноооог хляб да ям:P

Ми то и аз съм хапнал само 1-2 залъка от цялата погача :P

П.П. Занапред да си качваш снимките на дискове. Ко ги давам аз тия акъли, като и моите са ми на харда :ph34r:

П.П. Занапред да си качваш снимките на дискове. Ко ги давам аз тия акъли, като и моите са ми на харда :P

Наистина прекрасни снимки :ph34r: Аз още онзи ден реших да видя какъв е "дис кайнд ъф шотчета" и направо се изумих. Може и би затова, че Созопол ми е любимото място за отпуска на моренцето. Браво :P Една от тях вече ми краси десктопа ("Бистро край брега").

• Автор

П.П. Занапред да си качваш снимките на дискове. Ко ги давам аз тия акъли, като и моите са ми на харда :ph34r:

Айде, айде нидей скромничи :P

Разгледах ти снимките, наистина са много красиви....ех, море море:P

П.П: То и аз го давах тея съвети, ама като ми изгоря харда вече започвам да се възползвам от собствените си "мъдрости";)

Една от тях вече ми краси десктопа ("Бистро край брега").

Там е намален размера на снимките. Довечера ще я кача цялата някъде и ще ти дам линк да си я свалиш :ph34r:

Браво Ramalaтова ме подсеща и аз да кача най-добрите си снимки някъде. Някой каза, че всеки можел да вземе фотоапарата и да щрака. Да и всеки може да вземе четката и да маца :ph34r: Ще го вземе тоя фотоапарат, стига да знае откъде се снима, за другите копченца няма да говоря, щото те са излишни за повечето ентусиазирани "фотографи" :P Аз под термина "изкуството фотография" разбирам наистина "изкуството фотография", а не снимки от морето, бала или сватбата. Макар, че един творец фотограф ще намери интересно и в чашата кафе и ще го покаже така, че всички да се загледат в омразното кафе! Излишно е да спорим, дали дадена фотография струва нещо или не, както е излишно това и за картините! Заведете в една картинна галерия един клас ученици и наблюдавайте реакциите им. 50% ще се хилят и бъзикат с творенията на изкуството, другите 50 % ще кажат - това мога и аз или това са мацаници и нищо не струват. Същото е и с фотографиите. Само човек, който има поглед върху живота и света ще успее да види ценното в дадена фотография, за която фотографа е имал голямо търпение, чакал е момента, направил е стотици неуспешни опити, отхвърлил е снимки, за които болшинството биха казали, че са много добри!

Разглеждал съм много любителски снимки, публикувани къде ли не. Бих казал, че хубава фотография се намира рядко. Ще си направя експеримент сега и ще разгледам стотина фотографии произволно. Сигурен съм, че едва ли ще има и 5, на които бих дал оценка отличен и то с условие. Пак ще кажа, фотографията не е лъжица за всяка уста. Идеята е важна, изпълнението се търси дълго време, може и никога да не се стигне до тая снимка, която е в главата ни. Връзката между фотографията и изобразителното изкуство е явна. Колко от картините на художниците наистина са получили признание?

И друго нещо. от една посредствена снимка след обработка може да се направи нещо, което би хванало окото на околните. Ще дам и примерче с една моя снимка, направена просто така, търсейки нещо интересно и знаейки, че като се прибера 512 мегабайта памет ще отидат някъде из архивите, без да имат шанс да просъществуват дори в съзнанието ми.

Оригиналът:

DSC00402_400x300.jpg

Фалшификатът:

m_DSC00402_Kodak_87b_400x300.jpg

• Автор

Има едни специални издания на National geographic - гледам излязло е още едно със 100те най-добри снимки (на списанието). Стария брой го имам, а новия ще си го набавя тези дни - невероятни снимки, красиви, силни, мрачни - има на всякакви тематики.

• 5 месеца по-късно...

Фотографията си е изкуство още от първите си стъпки.Първите фотографи са били предимно художници които са усвоили нов начин да пресъздават света. А спора е излишен.Фотографията и сега се използва от много художници като помощно средство-или като завършени творби!Хиперреализма е невъзможен без фотографията.Поп арта -също. Пикасо просто се е правил на интересен с това изказване,ако изобщо го е казал.Салвадор Дали пък е казвал че неговите картини са ръчно рисувани фотографии на виденията му.Ако прочетете "Мисли за изкуството" на Пол Елюар ще видите че за всичко има диаметрално противоположни мнения ,всичките от светила в областта-той даже умишлено ги поставял едно след друго.

Как да не е изкуство бе? biggrin.gif

Не само, че е изкуство, но е едно от най-красивите изкуства...

Не си спомням кой го бе казал: Всеки занаят доведен до съвършенство се превъща в изкуство!И аз бих добавил-всяко изкуство доведено до рутина се превръща в занаят! cool.gif:speak:laugh.gifcool.gif

• 4 седмици по-късно...
Какво е това изкуството,може ли някой да даде определение?

отражение на действителността в художествени образи

• Автор
отражение на действителността в художествени образи

Не винаги е отражение на действителността (ако говорим за изкуството като цяло, а не специално за фотографията).

Я погледни сюрреализма например. Или абстрактните творби на някой творци. Това не е отразяване на действителността. :yanim:

Аз ще цитирам поста си от една друга тема от този раздел макар и малко в по-тесен кръг точно описва отношението ми към фотографията и това дали за мен тя се определя като изкуство.

Харесвам актовата фотография.

Не просто като снимки на голи жени и мъже, а като изкуство, като игра на светлината, като нежност, излъчване и красота.

... обичам да рисувам тела, изобщо фигури, и такива снимки ме вдъхновяват...

Не само акт арта ми допада доста неща като стилове и излъчване. Снимката за мен не е само кадър а една история в картинка в един кадър може да видиш хиляди неща, да усетиш ... той може да те замисли, да ти разкаже история. Изкуството е фотографа да те накара да осмислиш това и да те заинтригува.

Редактирано от varvarinata (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.