Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Arch Linux струва ли си?

Featured Replies

Мисля да си инсталирам временно Арч линукс пробвах го на виртуална машина Струва ли си?

преди 2 минути, krasimir.krstev написа:

Мисля да си инсталирам временно Арч линукс пробвах го на виртуална машина Струва ли си?

Че ти какво му плащаш? ... слагай debian и си ти!

преди 17 минути, parmobil написа:

Съвсем сериозно и без заяждане - коя от десетките дистрибуции си струва?

Накратко - всяка, която развива технологии и/или е приложима навсякъде и във всякакви области - технологични, индустриални, военни, изследователски, обществени.
Та в контекста на темата - Арчлинукс не отговаря на нито едно условие.
Следователно и не си заслужава.

току-що, MZ/X написа:

Накратко - всяка, която развива технологии и/или е приложима навсякъде и във всякакви области - технологични, военни, изследователски, обществени.
Та в контекста на темата - Арчлинукс не отговаря на нито едно условие.

На летище София видях, че екраните за пристигащи/заминаващи са на Ubuntu. Летище е достатъчно сериозно. Ubuntu бива ли? Защото сега си имам флашка с Mint.

преди 10 минути, parmobil написа:

На летище София видях, че екраните за пристигащи/заминаващи са на Ubuntu. Летище е достатъчно сериозно. Ubuntu бива ли? Защото сега си имам флашка с Mint.

Убунту е Каноникъл - един от 5-те стълба по горните показатели съвместно с РедХат, СУСЕ, Дебиан, Генту.
Убунту е в пъти по-сериозно дистро от Минт. Минт освен вкус на канела посолена върху чужда технология Гном, нищо друго не е допринесъл. 
А и 1000 девелопера срещу 20 прави също разлика в порядъци. 

преди 45 минути, parmobil написа:

Съвсем сериозно и без заяждане - коя от десетките дистрибуции си струва?

Debian

Линукс, като линукс, ролинг дистро, винаги си ъп на софта, един минус има, повече е занимавка при инсталация и рядко но се случва при ъпдейт на системата да има нещо счупено/не тествано, аз ползвам манджаро(арч производно) и съм доволен, ползвам и Минт(Убунто производна) и двете с една и съща среда и ако се абстрахираш от пакетния мениджър, никаква разлика няма да забележиш.

преди 17 минути, MZ/X написа:

Убунту е Каноникъл - един от 5-те стълба по горните показатели съвместно

И как ще е стълб като е дериват на Debian?

Стълбовете са: Red Hat, Arch, Debian, SUSE и Gentoo.

преди 13 минути, В. Велев написа:

И как ще е стълб като е дериват на Debian?

Стълбовете са: Red Hat, Arch, Debian, SUSE и Gentoo.

Ц, Дебиан и Убунту много се раздалечиха вече като дистра. Единственото сигурно, което все още  ги свързва е APT фреймуърка.

Пичове, не исках да запалвам спор в техническа тема. Да се разграничим от политическите, моля. 

Извинявам се на автора, че се набърках с питането си.

преди 2 часа, krasimir.krstev написа:

За ежедневна употреба ли? За сървър ли? За Home Lab ли?

Зависи за какво ще се ползва този Arch, за някои неща според някой си струва, според друг не струва. Така е и с другите дистрибуции.

Ако ти трябва отправна точка да си инсталираш Гентуу - https://su8.github.io/#!post=gentoo_install2

Ползвах Арчлинук от 2013-2015, Гентуу 2015-2018, Манджаро за 4 месеца и сега се върнах обратно към Гентуу.

Арч е за мазахости.

За мен най безпроблемен и пъргав е Парот.

Не искам да се намесвам, ама най-добър е MakuluLinux.

Всички линукс дистрибуции са добри. Зависи автора какви познания има в средата на линукс и за какво ще го ползва. Всеки който ползва линукс рано или късно се спира на някоя дистрибуция която му подхожда.

преди 17 минути, В. Велев написа:

Не искам да се намесвам, ама най-добър е MakuluLinux.

И как установи, че виетнамише деривато е тъ пест?

А, да, има 32бита интеграция от въздуха. Харчи само малко над 2 гири рам. И изглежда познато на юзверги от Уйн.

преди 13 минути, на40 написа:

А, да, има 32бита интеграция от въздуха. Харчи само малко над 2 гири рам. И изглежда познато на юзверги от Уйн.

Защото също е дериват на Debian.

преди 5 часа, krasimir.krstev написа:

Естествено, че си струва. Особено след като си го пробвал няма да имаш проблеми.

Най-бързия и най-стабилния засега линукс. За каквато програма се сетиш да качиш я има.

Ако ти е скучно и трудно да инсталираш "чист" Арч ти препоръчвам това. Холандците са се справили отлично!

преди 36 минути, В. Велев написа:

Най-бързия и най-стабилния засега линукс.

Сериозно?
Отвори https://www.reddit.com/r/archlinux/new/
Скролвай баавно назад по заглавията на темите.
Отбелязвай си на пръстите на едната ръка всяка тема, която не касае проблем.
А на пръстите на другата всяка тема, която възхвалява Archlinux.
Когато ти свършат пръстите виж къде си - миналия или по-миналия месец по заглавията.

По принцип е редно да се пита пусналият темата, за какво да "си струва" и какво иска от една дистрибуция (какви са му потребностите), и тогава да му се отговаря. Иначе, да хвърлиш фишек и да гледаш реакциите за забавление, сигурно е интересно. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.