Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Щайга за гейминг, бюджет около 3 бона

Featured Replies

Здравейте, последния път когато имаш десктоп система беше далечната 2004 година, с geforce 4(в последствие ъпгрейднат до ati radeon 9550), 256 ram и целерон на 1.7 гигахерца. След това години наред бях с лаптоп Acer, който беше с фабричен дефект на корпуса(Acer Aspire5536G). Един ден умря от прегряване. После дойде един Dell Inspiron нов. Потъркалях го няколко години и го продадох на брат ми. Като заклет геймър, гледам как се развиват игрите с новите им енджини. Unreal Enngine например. Събрал от "закуски" въпросната сума от заглавието. Изискванията са следните:

Видеокарта: RTX4080

Дъно да поддържа 128 гб рам, за момента мисля да сложа 64гб рам с опция за ъпгрейд

Интелски процесор

512 ссд за Windows-a

1 тб диск за сторидж.

Черна хубава кутия.

Не искам да има светещи rgb глупости в кутията(рам или нещо друго).

И това да ми го сглобят във фирмата.

Монитор ще си взема отделно и ще гледам да е без ШИМ.

Ако нещо не достигне сумата, ще изчакам и другия месец до заплата. Благодаря предварително за съдействието.

Разрешен от Joss Bomon

Колега - ти ме разби като бийтълсите :) 3к лева бюджет , като само видео картата , която си избрал е около 2400... Отделно 4080 вече рядко се намира , а на същите пари е 4080 Super. 90% От всички видео карти, водни охлаждания, памети и дънни платки имат 'светещи rgb глупости' . Хубавото е че по софтуерен път можеш да спреш цветовете.

Успех с конфигурацията!

И само да добавя - ако е компютър за игри - насочи се към AMD *****x3d процесор - имат предимство при игрите и харчат по малко ток.

преди 11 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Само картата ще дръпне едни 2100-2200...

Намери ми моля 1 за мен за 2100... Веднага купувам (само да не е Палит)...

преди 13 минути, Belefor написа:

Не влизай в дребнав режим моля. Писах образно и си пия кафето. И съм писал 2100-2200.

https://www.pazaruvaj.com/c/video-karti-c3142/f:14373:47973696/

https://www.pazaruvaj.com/p/geforce-rtx-4080-aero-16g-ddr6x-oc-gv-n4080aero-oc-16gd-pP889937610/#overviews/

Ето колко струва общо-взето най-евтината видеокарта 4080: Видео Карта Palit GeForce RTX 4080 JetStream NED4080019T2-1032J от Vario.bg

64 ГБ RAM памет изобщо са ти ненужни за игри, 32 GB са пре-предостатъчни, дори и да се стриймва.

Kingston FURY Beast DIMM Kit 32GB KF556C36BBEK2-32 от Vario.bg - това е цената на RAM паметта.

Сложи и още 300 лева поне за 6 ядрен процесор: Процесор AMD Ryzen 5 7500F 100-100000597 от Vario.bg

И поне 200 лева за дънна платка: Дънна платка ASRock B650M-H/M.2+ 90-MXBMS0-A0UAYZ от Vario.bg

До тук стигнахме бюджета. Нямаме захранване, за видеокартата препоръчват поне 750 вата и то читаво, по-добре 850 да има запас, струва 226 лева: Захранване Seasonic Focus GX 850W FOCUS-GX-850 от Vario.bg

Като сложиш и кутия, комбинацията 500 SSD и механичен диск само 1 TB не е много удачна, няколко игри и ще свърши SSD-то, от механичен диск не е добре да се играят игри, ще вървят много бавно и ще има насичания. Хубав и бърз SSD диск поне терабайт, даже за препоръчване 2 отиваш още 140 лева за този

SSD Western Digital WD_BLACK SN770 NVMe SSD 1TB WDS100T3X0E от Vario.bg

или за препоръчване е Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe SSD 1TB M.2 SKC3000S/1024G от Vario.bg за 170 лв.

Като сложиш кутия, евентуално охладжане ако стоковото ти е скъпо и ако искаш и механичен диск някой читав поне 2 TB за склад, ето ти ги още 400-500 лв. Сметни си сам дали ще можеш да отделиш толкова или ще вземеш по-евтина и слаба видеокарта например. Имай в предвид, че това е що-годе минимум, препоръчително е по-добро дъно и процесор с повече ядра, тоест само те ще отидат 700-800+ лева.

Първо е добре да се уточни монитора - поне неговата резолюция!

Второ - при такъв бюджет - 64 RAM за какво са ти? А слагаш само 512GB SSD и 1TB HDD - виждал си колко обемни са новите игри - много по-логично е да вземеш 32 RAM и 1-2TB SSD + 4 и нагоре HDD.

За платформата вече са ти казали - глобално седни и нахвърляй компоненти за да видиш как ти идват парите - дори да сбъркаш конкретен модел - после тук ще те поправят.

преди 25 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Не влизай в дребнав режим моля. Писах образно и си пия кафето. И съм писал 2100-2200.

https://www.pazaruvaj.com/c/video-karti-c3142/f:14373:47973696/

https://www.pazaruvaj.com/p/geforce-rtx-4080-aero-16g-ddr6x-oc-gv-n4080aero-oc-16gd-pP889937610/#overviews/

👍

Извинявай, и аз си пиех кафето , не исках да прозвучи като заяждане. При нас най евтините Палит почват от 2500лв и затова си помислих , че под 2100-2200 си е направо добра сделка.

преди 15 минути, Belefor написа:

👍

Извинявай, и аз си пиех кафето , не исках да прозвучи като заяждане. При нас най евтините Палит почват от 2500лв и затова си помислих , че под 2100-2200 си е направо добра сделка.

Да, само че да се има предвид, че за тези пари са стандартни 4800 разбира се. Няма Ti, няма Super, няма Super Ti. Онея вече скачат нагоре. И реално също смятам, че е по-добре да се вземе SUPER или SUPER TI дори да са една идея по-скъпи, защото ще изкарат по-дълго и имат мисля, че повече VRAM. А игрите в момента са много лакоми за VRAM.

Аз 80-тките и 90-тките дори не ги гледам, защото са ми извън бюджета. Максимума ми за карта винаги е бил 60-тки или 70-тките. Сега съм с 3070Ti (преди бях с 1060), бях хвърлил око на 4070 Super TI, но засега реших да изчакам, че има метаморфози в работата. Но с моите 8GB VRAM съм за никъде вече. Добре, че играя HD, не 4к...

• Автор
преди 3 часа, Belefor написа:

Колега - ти ме разби като бийтълсите :) 3к лева бюджет , като само видео картата , която си избрал е около 2400... Отделно 4080 вече рядко се намира , а на същите пари е 4080 Super. 90% От всички видео карти, водни охлаждания, памети и дънни платки имат 'светещи rgb глупости' . Хубавото е че по софтуерен път можеш да спреш цветовете.

Успех с конфигурацията!

И само да добавя - ако е компютър за игри - насочи се към AMD *****x3d процесор - имат предимство при игрите и харчат по малко ток.

Ясно, щом могат да се спират шаренийките - добре. А какво му е на Палит-а?

PS: Мерси,  на всички, явно ще изчакам и някой друг месец.. :D Ще гледам за Ti или Super. И проблема е, че не съм в час с дъната, та да знам дали става за еди кой си процесор и т.н.

преди 5 минути, *S197* написа:

А на въпроса защо толкова рам - защото съм грандоман.  :)  Имам два външни WD 4Тб диска.

Файдата да имаш памет която не ползваш е - 0

Двата външни харда няма да те спасят когато трябва инсталираш 5 игри от по 100GB ... а преди това трябва и да ги свалиш, а някой от тях удобно идват първо в архив ... и мястото свършва бързо бързо ...

Аз бих жертвал единия външен за сваляне и тогава бих взел хубаво 2TB SSD за OS и игри.

преди 49 минути, *S197* написа:

И проблема е, че не съм в час с дъната, та да знам дали става за еди кой си процесор и т.н.

Колко да е сложно - избираш сокета, избираш процесора - питеш гоогле - най-добро дъно за този процесор - после намираш цената и казваш - не е хубаво и така 2, 3 място :)

• Автор
преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Файдата да имаш памет която не ползваш е - 0

Двата външни харда няма да те спасят когато трябва инсталираш 5 игри от по 100GB ... а преди това трябва и да ги свалиш, а някой от тях удобно идват първо в архив ... и мястото свършва бързо бързо ...

Аз бих жертвал единия външен за сваляне и тогава бих взел хубаво 2TB SSD за OS и игри.

Колко да е сложно - избираш сокета, избираш процесора - питеш гоогле - най-добро дъно за този процесор - после намираш цената и казваш - не е хубаво и така 2, 3 място :)

ок, ще взема 2тб ссд. Двата портативни диска си ги ползвам за сторидж - филми, музика, снимки, игри и т.н. Като се свали нещо, заминава там. Даже имам един стар голям WD 1 TB с отделно захранване. Работи без грешка.

Замислял ли си се за cloud gaming, примерно - GFN?
Трябват ти минимум 4 процесорен пентиум с CPU бенчмарк 3 000+ (при сегашни с 40 000+), вградено видео HD630+ с бенчмарк 1 000+ (при сегашни карти с 20 000+) и DirectX 12, 8 ГБ РАM, диск за  операционната система 128 ГБ+ Windows, 32 GB Linux.
Общо взето - 200-300 лв за мощен клауд геймърски комп за Priority plan и 16 ГБ видеокарта  RTX 2080 или RTX 3060-80😃
Ако искаш плана за RTX 4080 то ще ти трябва вече CPU/видео карта поддъжаща AV1 компресия, но пък догодина по това време планът ще е с RTX 5000...
Нищо не инсталираш никъде, просто играеш, сейвовете са в облака. Ъпдейтите, ъпгрейдите и пачовете на игрите ги правят от GFN  и минават за минути, вместо да ги теглиш 20-100 ГБ ъпдейти на съвременните игри с часове.
Естествено игрите трябва да:
1. да ги притежаваш легално;
2.трябва да ти се поддържат в облака - общо взето новите игри масово го правят.
https://www.nvidia.com/en-eu/geforce-now/memberships/

• Автор
преди 53 минути, MZ/X написа:

Трябват ти минимум 4 процесорен пентиум с CPU бенчмарк 3 000+ (при сегашни с 40 000+), вградено видео HD630+ с бенчмарк 1 000+ (при сегашни карти с 20 000+) и DirectX 12, 8 ГБ РАM, диск за  операционната система 128 ГБ+ Windows, 32 GB Linux.
Общо взето - 200-300 лв за мощен клауд геймърски комп за Priority plan и 16 ГБ видеокарта  RTX 2080 или RTX 3060-80😃
Ако искаш плана за RTX 4080 то ще ти трябва вече CPU/видео карта поддъжаща AV1 компресия, но пък догодина по това време планът ще е с RTX 5000...
Нищо не инсталираш никъде, просто играеш, сейвовете са в облака. Ъпдейтите, ъпгрейдите и пачовете на игрите ги правят от GFN  и минават за минути, вместо да ги теглиш 20-100 ГБ ъпдейти на съвременните игри с часове.
Естествено игрите трябва да:
1. да ги притежаваш легално;
2.трябва да ти се поддържат в облака - общо взето новите игри масово го правят.
https://www.nvidia.com/en-eu/geforce-now/memberships/

Не, не обичам да съм зависим от интернет. Даже и онлайн не играя, с изключение на цс 1.6/сорс.

PS: Общо взето нахвърлих някакви чарколяци:

Процесор:     AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz 8-Cores Box   Сокет: AMD Socket AM5 - 900 лв от PCgamer.com

Дъно: ASUS TUF Gaming B650-Plus WIFI 90MB1BZ0-M0EAY0  - 425 лв.

Видеокарта:  GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER Gaming OC GV-N408SGAMING OC-16GD - 2367 лв

Ram: Corsair Vengeance DIMM Kit 64GB CMK64GX5M2B6000C38 - 431 лв.

Захранване: Захранване Seasonic Focus GX 850W FOCUS-GX-850 - 226 лв.

SSD: Samsung SSD 870 EVO 2TB MZ-77E2T0B/EU - 338 лв

Охладжане: дали е нужно допълнително ?

Кутия:  Montech Sky Two GX Black - 158.00лв.

преди 1 час, *S197* написа:

Me - to Copilot Calculate me the total price.

Ето общата цена на компонентите, които сте изброили:

1. Процесор: AMD Ryzen 7 7800X3D - 900 лв
  2. Дъно: ASUS TUF Gaming B650-Plus WIFI - 425 лв
  3. Видеокарта: GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER Gaming OC - 2367 лв
  4. RAM: Corsair Vengeance DIMM Kit 64GB - 431 лв
  5. Захранване: Seasonic Focus GX 850W - 226 лв
  6. SSD: Samsung SSD 870 EVO 2TB - 338 лв
  7. Кутия: Montech Sky Two GX Black - 158 лв

Обща цена: 4845 лв

Нема лабаво с Copilot 🤣

• Автор
преди 1 час, MZ/X написа:

Нема лабаво с Copilot 🤣

Ще поизчакам още 2-3 месеца и ще съм в джаза. До тогава - на лаптопчето с интелската графика. :P

преди 1 минута, *S197* написа:

Ще поизчакам още 2-3 месеца и ще съм в джаза.

До тогава на какво ще играеш?

• Автор
преди 1 минута, В. Велев написа:

До тогава на какво ще играеш?

Ами ще си карам на лаптопа, каквото има. Там са стари игрички от типа Hl2, Stalker, FarCry, някой NFS... Ще го изтърпим...

• Автор
преди 8 минути, Nikita' написа:

Хубаво е това PS-a, ама аз от малък съм с компютърите, ръчкането по Windows-a и т.н. Конзолата само слагаш диска и играеш. Никаква тръпка. Мерси все пак.

преди 6 минути, *S197* написа:

Хубаво е това PS-a, ама аз от малък съм с компютърите, ръчкането по Windows-a и т.н. Конзолата само слагаш диска и играеш. Никаква тръпка. Мерси все пак.

Нали имаш лаптоп за ръчкане?

преди 20 минути, *S197* написа:

Ами ще си карам на лаптопа, каквото има. 

🙂

преди 8 часа, MZ/X написа:

Това е отживелица като цяло. Навремето имаше много такива платформи и повечето ги затвориха. Малко като да играеш под наем (като по залите едно време, само че от Вас). Или като да си купиш месечен абонамент да речем за Ubisoft + и като свърши реално да не притежаваш заглавията. Поне аз не съм фен да цъкам под наем и да си гледам часовника колко ми остава до края на абонамента, но предполагам въпрос на вкус. Сега в някои случаи може да е по-изгодно (примерно си в някаква отпуска и можеш да отделиш повече време и да се абонираш и да превъртиш там 2-3 скъпи AAA игрици), но като цяло в дългосрочен план не мисля, че си заслужава.

преди 46 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Това е отживелица като цяло

Сериозно ли мислиш така?
Не само, че не е отживелица, това е бъдещето на гейминга!!

За въпросните горе 4845лв горе за сносен геймърски десктоп, аз получавам 12 години Ultra plan или 24 години Priority план.
Нулево инвестиране в хардуер, и винаги имам най-последният на NVidia. При мен локално 15+ годишен хардуер за най-тежките ААА заглавия там.
Почти нулеви разходи за дискове - всичко е при тях. Игри от по 200 GB са просто click and run.
Демо игри, Weekend madness за безплатно ползване са click and run.
Почти нулеви разходи за тоци да храним мощен компютър - защото рендването на игрите е при тях.
Това означава и почти нулеви топлинни емисии, мога да играя ААА игри изискващи RTX 4080  и при 50 C, без да ме е страх че у жегата компът ще изгори.
Мога да ги играя игрите дори през смартфон или прехвърляйки ги на телевизор!

Лично аз от 2 години съм абонат на cloud gaming-a и не смятам да инвестирам повече и лев в сериозен локален хардуер за гейминг.

преди 11 часа, MZ/X написа:

Сериозно ли мислиш така?
Не само, че не е отживелица, това е бъдещето на гейминга!!

За въпросните горе 4845лв горе за сносен геймърски десктоп, аз получавам 12 години Ultra plan или 24 години Priority план.
Нулево инвестиране в хардуер, и винаги имам най-последният на NVidia. При мен локално 15+ годишен хардуер за най-тежките ААА заглавия там.
Почти нулеви разходи за дискове - всичко е при тях. Игри от по 200 GB са просто click and run.
Демо игри, Weekend madness за безплатно ползване са click and run.
Почти нулеви разходи за тоци да храним мощен компютър - защото рендването на игрите е при тях.
Това означава и почти нулеви топлинни емисии, мога да играя ААА игри изискващи RTX 4080  и при 50 C, без да ме е страх че у жегата компът ще изгори.
Мога да ги играя игрите дори през смартфон или прехвърляйки ги на телевизор!

Лично аз от 2 години съм абонат на cloud gaming-a и не смятам да инвестирам повече и лев в сериозен локален хардуер за гейминг.

Я пак! Stadia на Google затвори през 2019-та.

Услугата на nVidia GeForce Now май и на нея не и остава много. Бъдеще друг път. Колкото залите оцеляха!

https://www.reddit.com/r/GeForceNOW/comments/183qe6q/is_geforce_shutting_down/

Като цяло услугата на nVidia може и да оцелее. Все пак те наливат милиарди в AI и оттам и печелят. Но да си зависим от услугата и от интернета за мен не си е работа.

Въпрос на вкус.

• Автор
преди 16 часа, Nikita' написа:

Нали имаш лаптоп за ръчкане?

🙂

Да, така е, но както писах по-горе конзолата е скучна работа, освен това ще трябва да давам пари за игри. Не, благодаря.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.