Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Акумулатор-чудо

Featured Replies

Като го гледаш-нищо кой-знае какво. Чудото е в това, че е купен 2012г и до ден днешен пали БМВто (дизел) без грешка. Макар, че на него пише, че е необслужваем, всяка година , по това време, му правя двоен цикъл-разряд до 10.8 волта и пълен заряд с 3-4 ампера, два пъти. Днес, при втория разряд отчетох 6 часа х 7 ампера-над 40 амперчаса. Като си спомня само старите акумулатори, особено социалистическите-максимум 3.5-4 години и то с често зареждане, доливане и при студено време проблеми с паленето. Браво на турците, ще потърся следващият да е от същата марка!

22.jpg

Браво! Аз съм ползвал поне 5 марки акумулатори. Известни и не толкова известни и повече от 4 години не са ме изкарвали. Но и аз профилактика не съм им правил.

преди 31 минути, Panzer 4 написа:

Като го гледаш-нищо кой-знае какво. Чудото е в това, че е купен 2012г и до ден днешен пали БМВто (дизел) без грешка. Макар, че на него пише, че е необслужваем, всяка година , по това време, му правя двоен цикъл-разряд до 10.8 волта и пълен заряд с 3-4 ампера, два пъти. Днес, при втория разряд отчетох 6 часа х 7 ампера-над 40 амперчаса. Като си спомня само старите акумулатори, особено социалистическите-максимум 3.5-4 години и то с често зареждане, доливане и при студено време проблеми с паленето. Браво на турците, ще потърся следващият да е от същата марка!

22.jpg

Я сподели малко по-подробно този цикъл разряд заряд моля те.

преди 16 минути, Belefor написа:

Браво! Аз съм ползвал поне 5 марки акумулатори. Известни и не толкова известни и повече от 4 години не са ме изкарвали. Но и аз профилактика не съм им правил.

Последния акомулатор който закупих е на марката BOSCH.

Не е защото имам някакви впечатления от марката, това ми препоръчаха. Човека който работи в магазина ми е приятел и той ми каза, че това се продавало най-много в момента. Хората били доволни от марката и затова взех такъв. Това беше миналата зима, по спомен някъде началото на тази година. За сега си държи ток, не съм го пипал от както го сложих и колко ще изкара не знам, но се надявам на три-четири години поне! 

• Автор
преди 40 минути, Т.Христов написа:

Я сподели малко по-подробно този цикъл разряд заряд моля те

Много полезен въпрос! Акумулаторите се развалят най-вече от сулфатизиране-плочките им се покриват с кристали  PbSO4 и престават да работят. Цикълът представлява контролирано разреждане почти до дъното и след това заряд до 100% с не-много силен ток (3-4 А). Освен токоизправител за 12в е нужен и мултицет за контрол на процесите. Аз използвам мултицет Ц 4313 , какъвто имам много отдавна и го предпочитам пред дигиталните уреди, защото може да седи постоянно включен . Контролът на разряда с ток 1/10 от капацитета се състои в това да не се допусне напрежението на акумулатора да спадне под 10.8 волта, след това вътре започват необратими процеси и разваляне. Щом стигне до 10.8 в, се откачва разрядният резистор (моят е 2 ома от 1мм кантал) и се включва зарядното устройство. Държи се до като напрежението стигне 15.6-15.8 волта-това значи, че е зареден 100%. И така два пъти. Целта на този цикъл е да се обърне цялата активна маса , така се разрушава сулфатизацията и доста от капацитета се възстановява. Майтапа на страна- след всичко това няма да си познаете акумулатора. Показвам моята установка за правене на цикъл ,днес.

пп Не е зле да се отвият тапите и да се види нивото на електролита, ако е нужно може да се долее дестилирана вода. 

23.jpg

преди 6 минути, Panzer 4 написа:

Много полезен въпрос! Акумулаторите се развалят най-вече от сулфатизиране-плочките им се покриват с кристали  PbSO4 и престават да работят. Цикълът представлява контролирано разреждане почти до дъното и след това заряд до 100% с не-много силен ток (3-4 А). Освен токоизправител за 12в е нужен и мултицет за контрол на процесите. Аз използвам мултицет Ц 4313 , какъвто имам много отдавна и го предпочитам пред дигиталните уреди, защото може да седи постоянно включен . Контролът на разряда с ток 1/10 от капацитета се състои в това да не се допусне напрежението на акумулатора да спадне под 10.8 волта, след това вътре започват необратими процеси и разваляне. Щом стигне до 10.8 в, се откачва разрядният резистор (моят е 2 ома от 1мм кантал) и се включва зарядното устройство. Държи се до като напрежението стигне 15.6-15.8 волта-това значи, че е зареден 100%. И така два пъти. Целта на този цикъл е да се обърне цялата активна маса , така се разрушава сулфатизацията и доста от капацитета се възстановява. Майтапа на страна- след всичко това няма да си познаете акумулатора. Показвам моята установка за правене на цикъл ,днес.

пп Не е зле да се отвият тапите и да се види нивото на електролита, ако е нужно може да се долее дестилирана вода. 

23.jpg

Благодаря до тука, но искам още да попитам-

- как разреждаш акумулатора, някакъв консуматор ли включваш?
- може ли и дигитален мултицет да се включи?
- как включващ мултицета и какво мериш?

10х

преди 1 минута, Т.Христов написа:

преди 10 минути, Panzer 4 написа:

разрядният резистор (моят е 2 ома от 1мм кантал)

преди 3 часа, Panzer 4 написа:

Браво на турците, ще потърся следващият да е от същата марка!

Вече всичко се прави да издържа 3-4 години. Даже и двигателите на новите коли да издържат до 100 000 км пробег.

преди 4 часа, Panzer 4 написа:

Чудото е в това, че е купен 2012г и до ден днешен пали БМВто (дизел) без грешка.

Не е чудо,ако го палиш по един път на месец...

Няма никакво чудо. Просто навремето ги правеха да издържат повече. Сега ги правят на гаранцията, за да си купиш нов.

преди 9 минути, Емил Костов написа:

Няма никакво чудо. Просто навремето ги правеха да издържат повече. Сега ги правят на гаранцията, за да си купиш нов.

Казваш  за да се спазват европейските директиви, нали. Иначе - санкции.

преди 1 час, В. Велев написа:

Вече всичко се прави да издържа 3-4 години. Даже и двигателите на новите коли да издържат до 100 000 км пробег.

Така е само за коли, които вадят по 180 коня с три цилиндъра и/или обем около 1000м3. Тез дизелаци дето идват при нас са на по 400к и ние си ги търкаляме поне още 200к.

преди 1 час, В. Велев написа:

Велеееееееееееееееев. Недей така! :) Ей сега ще  дойде онзи дето даже името си не може да напише с ЛЕГЕНДАРНИЯ ГОУФ и ще те  навре в миша дупка как неговия ЛЕГЕНДАРЕН гоуф изкарва по 50 години и още 50 може ;)  

преди 11 минути, profan4o написа:

Така е само за коли, които вадят по 180 коня с три цилиндъра и/или обем около 1000м3. Тез дизелаци дето идват при нас са на по 400к и ние си ги търкаляме поне още 200к.

Ама аз написах "на НОВИТЕ коли". Тия дето идват при вас на 400к са преди 2000-та?

преди 7 минути, Belefor написа:

Велеееееееееееееееев. Недей така! :) Ей сега ще  дойде онзи дето даже името си не може да напише с ЛЕГЕНДАРНИЯ ГОУФ и ще те  навре в миша дупка как неговия ЛЕГЕНДАРЕН гоуф изкарва по 50 години и още 50 може ;)  

Разбирам за какво се бъзикаш, но за прилежно обслужван дизел 500 000 км не е огромна цифра.

току-що, parmobil написа:

Разбирам за какво се бъзикаш, но за прилежно обслужван дизел 500 000 км не е огромна цифра.

;) 

преди 8 минути, В. Велев написа:

Ама аз написах "на НОВИТЕ коли". Тия дето идват при вас на 400к са преди 2000-та?

Ами виж сега.... Аз миналата година си купих Haval H6 Hybrid и ми дават 7 години 300 000км гаранция. А на батерията 8 години , че след 8 години ще е поне 80% от капацитета си. Колко повече да ги караш....

преди 5 часа, Panzer 4 написа:

22.jpg

Това Silver да не е нещо лицензно на bosch silver? Защото 1.9 TDI карах 5 г. безгрижно с него и после го продадох с с него.

Евала.

Моят рекорд е 8 години на някаква чешка или словенска марка и с него продадох колата.преди 2 години. Два пъти ми е падал при забравени фарове

За новата отидох да купя същата марка ама ми казаха че вече не ги правят качествени и едвам изкарват гаранцията.

Това че преди 12 са ги правили качествени не значи че все още ги правят.

Според мен част от разковничето е колко се кара автомобила.

Аз това упражнение съм го правил веднъж.За разреждане ползвах крушка за мигач 21W.Установих, че е нужно много време през което да наблюдавам какво се случва и да не си карам колата.Реших, че за мен е по-добре да зареждам от време на време акумулатора 2-3 пъти в годината.Зарядно си направих като преработих старо захранване за компютър.А сегашния ми акумулатор е направен от черупки на яйца.Вътре има калций.Екологията еб@ва@ м@м@т@ на технологията!

преди 11 часа, Колев 74 написа:

Казваш  за да се спазват европейските директиви, нали. Иначе - санкции.

Нищо такова не казвам! Просто факт. И не е само при акумулаторите. С всяка техника е така. Не случайно вие сър обожавате и харесвате старата техника. Не само, защото е по-качествена, но и направена да е вечна.

Евати врътките за 200 - 300 левов консуматив, през пет години.

• Автор
преди 21 часа, Т.Христов написа:

Благодаря до тука, но искам още да попитам-

- може ли и дигитален мултицет да се включи?
- как включващ мултицета и какво мериш?

Интересът към темата е видим, а и изхождайки от презумпцията, че всички имат автомобил/ акумулатор, реших , че трябва да допълня написаното с още малко информация. Токоизправителят от долната снимка е купен много отдавна, в него имаше един хилав трансформатор и селенова клетка Грец за 3 ампера и определено не вършеше работа. За това си навих един траф 200ВА за 17в вторично напрежение, оразмерен да издържа до 15 ампера вторичен ток, монтирах един диод 10 ампера на алуминиев радиатор и сложих някои други неща, видими на схемата. Всичко това едва се събра в кутията. Принципът на действие е следния-токоизправителят умишлено е еднопътен , защото пулсациите на зарядния ток допринасят за разбиване на сулфатизацията. Токът тече през ампермера и един дросел , който може да се шунтира с ключ. Паралелно на изхода е свързан мощен резистор ,по време на отрицателната полувълна през който става ражреждане на акумулатора с ток около 1/10 от зарядния. Така на практика се осъществява автоматичен цикъл заряд-разряд , 50 пъти в секунда. Дроселът представлява 50-60 навивки от лаков проводник със сечение 1.2мм на макаричка с диаметър 4-5 см. Той се явява като доминиращо съпротивление (индуктивно) във веригата и силно намалява влиянието на степента на зареждане на акумулатора върху зарядния ток. През него токът е 4-5 ампера, като се шунтира , се вдига на 9-10. С две думи, с тази схема , при зареждане се осъществява автоматичен цикъл, но не е така дълбок, както когато ръчно се разреди и зареди.

Директно на въпросите-разрядът го правя с резистор , изработен от кантал фи 1мм , навит на спирала, с накрайници от силиконов проводник и изработени от медна ламарина скоби.( виж снимката)

Може да се включи и дигитален мултицет, но понеже при един цикъл се налага много пъти да отчетеш напрежението, по -добре е с уред, дето няма батерия и може да стои постоянно включен.

Мултицетът се използва като волтметър за постоянно напрежение на обхват 20-30 волта и се включва директно на клемите на акумулатора-целта е измерване на напрежението от 10 до 16 волта и така да се контролира степента на разреждане/зареждане.

Направих една схема на изправителя на ръка, надявам се всичко да се вижда. 

При цени 150-300лв за акумулатор , си струва човек да се погрижи за своя. Това е едно сравнително просто устройство, което ще служи много дълго. 

33.jpg

IMG_20241120_062926.jpg

на 19.11.2024 г. в 19:32, В. Велев написа:

Ами ей това например е относително нова кола 2019 г. и е на 195к, на което аз не вярвам, но пък не виждам  двигателя му да не издържал, даже хората си му търсят 30 хил., едва ли е за кола с неиздържал двигател.

https://eliqauto.mobile.bg/obiava-11721370493476364-opel-insignia-2-0tdi-full-navigatsiya-masazh-led-farove-lizing-100

Браво за труда на автора, все ще се намерят хора, които имат достатъчно време и желание за грижа за акумулатора си.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.