Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Алтернативи на обществена електронна поща ?

Featured Replies

Здравейте !
Напоследък има някакви промени в поведението на електронната ми пощенска кутия в българската частна обществена електронна поща AbvТочкаBG
При десен букон на мишката, курсорът остава задълго неактивна стрелка, ( а при натискане трябва да се превръща в ръчичка)
и бави показването на миниатюрлното меню (с опцията "Изпразни" и още няколко реда.)
Проблемът се решава с опресняване на страницата, или с изчакване да се дозареди поредната рекламна анимация в дясната колона на уеб.страницата.

Наскоро прочетох за Ad Blocker-ите и си инсталирах подръчния АдБлокер в браузърите Chrome и Chromium 
Рекламите понамаляха, но се появи друга новост - при щракане върху папка, за да я отворя или да я изпразня - се отваря реклама на цяла страница.
Положението изглежда, сякаш домакините искат на всяка цена да получат кликвания, презареждания или поне показване на реклами.

Отделно, че научих от администраторите на електронната поща,
че мейлите, които изтрия от кутията, за тях остават видими - по повод мой въпрос относно мейли с фишинг линкове в тях.
Значи, когато отделни сайтове имат недомислието да ми изпратят мейл-отговор при регистрация, с потребителското име и паролата,
става видим за администраторите на пощата.
Когато получа временни кодове и пароли при забравена парола или при проверка - също,

Първо, моля за впечатления - дали при всички потребители е така ?
или е само на моя лаптоп, (примерно заради неактуализираната от месеци Операционна система ?)
Второ - има ли надеждна, безпроблемна, достъпна алтернатива ? (Първото което ми идва на ум са вградените към операционните системи електронни пощи Outlook и Thunderbird.)
Четох за Outlook (или Outlook Express) преди 14 години, когато си накупих книжки за начална компютърна грамотност,
но не съм го изпробвал лично.
Някой ползва ли електронна поща на личния си домашен или мобилен компютър ?
Реалистично ли е, оправдано ли е ?
Какви изисквания имат към хардуера и потребителя?
Какви проблеми създават ? - примерно, нужна ли е непрекъсната работа на компютъра, мощна антивирусна и антихакерска защита ?
Какво да прочета за бързо и изчерпателно запознаване с темата,
за да не потъна в безкрайно четене и задълбаване в периферни теми на главната ?

Моля за съвет, мнение, личен опит, или линкове по темата.
Докато ги чакам - ще си чета, каквото Гугъл дал.

Предварително Ви благодаря !

Извод - да не се ползва поща abv и нищо свързано с него! Много пъти е дискутирано във форума, с тази поща постоянно има проблеми. Има достатъчно безплатни и в пъти по-добри алтернативи, например gmail.

преди 1 час, Raze написа:

Извод - да не се ползва поща abv и нищо свързано с него! Много пъти е дискутирано във форума, с тази поща постоянно има проблеми. Има достатъчно безплатни и в пъти по-добри алтернативи, например gmail.

има един недостатък гмал - абв пощата ми е 4 символа - а гмаила не приема 4 символа - а аз целя да е лесна който ще е пише - например ако е диктувам по телефона - затова имам поща аз в абв, иначе и в гмаил си имам

преди 3 часа, Без умствен капацитет написа:

има един недостатък гмал - абв пощата ми е 4 символа - а гмаила не приема 4 символа - а аз целя да е лесна който ще е пише - например ако е диктувам по телефона - затова имам поща аз в абв, иначе и в гмаил си имам

Който не ти е прочел поста, само той не е разбрал, че четерте ти символа са....ОВЦА.  Или за по ясно:   овца@abv.bg

• Автор

Питах за приложения за електронна поща на собствения компютър.
Е-mail Client
Outlook Express, Outlook и Thunderbird и други, ако има познати, и качествени.

Дали някой има опит с тях и дали е реалистично да се ползват в нашия бит ?
Най-вече : Тези приложения създават ли електронна пощенска кутия във домашния компютър, без никакви външни администратори да могат да четат мейлите в нея ?

https://support.microsoft.com/bg-bg/office/outlook-express-преместване-на-вашия-имейл-в-outlook-com-afa90000-6b8b-c99c-e41f-53322a8b8cf1

https://en.wikipedia.org/wiki/Outlook_Express

https://support.microsoft.com/bg-bg/office/импортиране-на-вашите-съобщения-или-акаунт-от-outlook-express-в-outlook-ca8ecaab-3330-46a1-b925-deac3f3c4359

https://www.thunderbird.net/bg/

https://www.icdsoft.com/bg/kb/113_konfigurirane_na_e_mail_programa_outlook_thunderbird_mail_i_dr

https://help.superhosting.bg/differences-mail-server-mail-client.html

https://help.superhosting.bg/mail-server-explained.html

преди 9 минути, Недко написа:

Питах за приложения за електронна поща на собствения компютър.
Е-mail Client
Outlook Express, Outlook и Thunderbird и други, ако има познати, и качествени.

Дали някой има опит с тях и дали е реалистично да се ползват в нашия бит ?

https://support.microsoft.com/bg-bg/office/outlook-express-преместване-на-вашия-имейл-в-outlook-com-afa90000-6b8b-c99c-e41f-53322a8b8cf1

https://en.wikipedia.org/wiki/Outlook_Express

https://support.microsoft.com/bg-bg/office/импортиране-на-вашите-съобщения-или-акаунт-от-outlook-express-в-outlook-ca8ecaab-3330-46a1-b925-deac3f3c4359

https://www.thunderbird.net/bg/

https://www.icdsoft.com/bg/kb/113_konfigurirane_na_e_mail_programa_outlook_thunderbird_mail_i_dr

Аз ползвам Outlook приложениетопод уиндоус на компютъра, но пощата ми е в хотмейл и да си призная не съм обръщал внимание дали може да работи с услуги на други платформи, иначе съм доволен от работата му.

• Автор
преди 7 минути, Bubbles написа:

Аз ползвам Outlook приложениетопод уиндоус на компютъра, но пощата ми е в хотмейл и да си призная не съм обръщал внимание дали може да работи с услуги на други платформи, иначе съм доволен от работата му.

Има ли реклами в пощенската кутия ?
Има ли такова нещо - щракаш, за да отвориш папка, или да я изпразниш - и да ти се отваря/натрапва първо рекламна страница ?
Администраторите на hotmail могат ли да четат съобщенията в електронната поща ?

преди 6 минути, Недко написа:

Има ли реклами в пощенската кутия ?
Има ли такова нещо - щракаш, за да отвориш папка, или да я изпразниш - и да ти се отваря/натрапва първо рекламна страница ?
Администраторите на hotmail могат ли да четат съобщенията в електронната поща ?

1. Не.
2. Не.
3. Не знам.

• Автор

Продължава да не ми е ясно, има ли вариант, при който никакви администратори, да не могат да прочетат текста на съобщенията до мен ?
В случай, че електронен магазин, електронна поща, или социална мрежа,
ми изпрати, в отговор на регистрация, писмо с потребителското ми име и паролата
(имал съм такива случаи, не помня точно от кои податели),
но фактът, че администратор на абвТочкаБг може да ми научи паролата за някой акаунт,
и да (съ)участва в незаконен достъп в акаунта или в отнемането му, примерно, е налице ... 

Предвид ферманите с които се съгласяваме преди да завършим регистрацията на нов мейл към всички известни имейл услуги при това без да ги четем защото обикновено са толкова дълги че никой няма времето да ги прочете, та няма как да нямат достъп до съдържанието на пощата, дори и и собствен домейн да си вземеш ще ти трябва хостинг, там администраторите също имат пълен достъп, но при всички случаи която и каквато и услуга да ползваш не би трябвало да имат шраво просто ей така да си ровят, въпреки че особено при най големите платформи това съм сигурен че се прави а обяснението е тривиалното "С цел вашата по-голяма сигурност...".

1. Регистрираш домейн Недко.БГ.

2. Инсталираш клиентски сървър върху компютъра си.

3. Рутера си настройваш така, че да ти раздава статично IP спрямо мак-адрреса на компютъра ти.

4. В рутера си също така пренасочваш портовете отговарящи за е-пощата към IP на компютъра ти. 

По-общо ти да си администратор на е-пощата си. 

Не съм пробвал дали може без регистрация на домейн, т.е. е-пощата да е от типа Недко@65.98.45.78.  (При положение, че доставчика ти осигурява статично IP.)

Успех!

@Недко, виж в Linux Mint, какво предлагат за е-поща сървър/клиент. Останалото е да настроиш рутера да пренасочва портовете на е-пощата. 

В този случай единствения администратор ще си ти.

Успех! 

п.п.  За Windows XP при положение, че е спряна поддръжката, то ще трябва да ползваш програма на трети лица или да подвържеш клиентската програма на офис пакета към въпросния виртуален пощенски сървър, който ще го създадеш в другия ти компютър базиран на  Linux Mint.

Доколкото съм запознат Proton предлагат истинско криптиране на пощата в началото и края без възможност за достъп от трето лице /никой, освен изпращач и получател не може да види съдържанието на съобщението/. Съобщениета са на техни сървъри, но са така криптирани, че е невъзможно тяхното разкриптиране. gmail предлагат същото, но при тях ключовете за криптиране и разкриптиране са на техните сървъри, т.е. е достъпни.

Аз също не препоръчвам ползването на abv поща. Наистина има често проблеми.

преди 7 минути, 2249 написа:

истинско криптиране

Дефинирай "истинско" криптиране!? 

преди 8 минути, 2249 написа:

Ами прояви малко инициатива, де - https://proton.me/mail

За какво? Аз съм споделил какво да направи. 

Пак да те попитам какво е "истинско" криптиране, защото криптирането си е истинско отвсякъде стига платформата да ти е истинска. ;) 

Или считаш, че платформата на Калдата не е истинска ли? 

преди 8 часа, Недко написа:

Продължава да не ми е ясно, има ли вариант, при който никакви администратори, да не могат да прочетат текста на съобщенията до мен ?
В случай, че електронен магазин, електронна поща, или социална мрежа,
ми изпрати, в отговор на регистрация, писмо с потребителското ми име и паролата
(имал съм такива случаи, не помня точно от кои податели),
но фактът, че администратор на абвТочкаБг може да ми научи паролата за някой акаунт,
и да (съ)участва в незаконен достъп в акаунта или в отнемането му, примерно, е налице ... 

Продължава да не ми е ясно, има ли вариант, при който никакви администратори, да не могат да прочетат текста на съобщенията до мен ?- НЕ!

преди 10 часа, (:IdioibI:) написа:

1. Регистрираш домейн Недко.БГ.

2. Инсталираш клиентски сървър върху компютъра си.

3. Рутера си настройваш така, че да ти раздава статично IP спрямо мак-адрреса на компютъра ти.

4. В рутера си също така пренасочваш портовете отговарящи за е-пощата към IP на компютъра ти. 

По-общо ти да си администратор на е-пощата си. 

Не съм пробвал дали може без регистрация на домейн, т.е. е-пощата да е от типа Недко@65.98.45.78.  (При положение, че доставчика ти осигурява статично IP.)

Успех!

Ай ся белгийски номера ша праим.😁

Proton е криптирана от край до край. Никой освен теб, не може да чете.

Имат и домейн в тъмната мрежа, за още по - сигурно.

преди 13 часа, Недко написа:

Има, но много неудобно. За целта трябва изпращачите да криптират съобщенията, да сте си споделили публичен ключ, да не ползвате уеб платформи и т.н. Принципно двама души може да си комуникират криптирано, ако емаил провайдърите и на двамата го разрешават и имат съответните настройки на клиентите си.

преди 2 часа, Teemo v.3 написа:

Proton е криптирана от край до край. Никой освен теб, не може да чете.

Имат и домейн в тъмната мрежа, за още по - сигурно.

Не е точно вярно. Криптиране не прави нещо "сигурно" само, защото е криптирано. Въпросът е кой има ключовете. Когато провайдърът ти криптира и държи ключовете е абсолютно същото като да не криптира. Става само за реклама по банерчета и т.н. Лично аз не съм боравил с ключове в Протонмаил и мога да си се логна само с парола от който и да е компютър, да чета, да изпращам и т.н. Освен, че Протон имат пълен достъп, провайдърите на изпращачите / получателите имат същият достъп. Ако само един от тях е с Уиндоус 10 или по-нов, и Майкрософт четат.

Недко, ако искаш никой да не ти чете пощата (която съдържа комуникация с поне още един човек), трябва да си вдигнеш собствен е-маил сървър, да не приемаш абсолютно никакви съобщения освен от хора, които ползват единствено  прайвъси френдли ОС машини.  С криптирани съобщения чийто ключове сте си споделили не през интернет и всичките сте само и единствено на твоя сървър (или и те са си вдигнали собствени). Най-лесно е да си направиш сървър, пощи колкото искаш и да дадеш по един лаптоп с линукс и настроен клиент на всеки един от хората, с които искаш да си пишеш. Ако им нямаш вяра, че някой ще седне от уиндоус,андроид и т.н. да ти пише е-маил, има много начини за рестрикции от страна на сървъра.

Освен абв, най-любопитни към пощата на хората имат 3 мега фирми от САЩ. Yahoo, Microsoft и другата клюкарка Google.

преди 14 часа, АСПЕКТ написа:

Освен абв, най-любопитни към пощата на хората имат 3 мега фирми от САЩ. Yahoo, Microsoft и другата клюкарка Google.

Аз затова си ползвам Рамблер, Майл.ру, Яндекс, vk, Байду (с Байдупедията) и прочее... Конфиденциалност, конфиденциалност, конфиденциалност... (DuckDuckGo ряпа да рупа). Примерно, казват че Яндекс бил мноо добър в търсенето на документи и че достигал и до документи, съхранявани в публични папки на Google Drive... но със сигурност го прави некак дискретно.

• Автор
преди 22 часа, Acnapyx написа:

Недко, ако искаш никой да не ти чете пощата (която съдържа комуникация с поне още един човек), трябва да си вдигнеш собствен е-маил сървър, да не приемаш абсолютно никакви съобщения освен от хора, които ползват единствено  прайвъси френдли ОС машини.  С криптирани съобщения чийто ключове сте си споделили не през интернет и всичките сте само и единствено на твоя сървър (или и те са си вдигнали собствени). Най-лесно е да си направиш сървър, пощи колкото искаш и да дадеш по един лаптоп с линукс и настроен клиент на всеки един от хората, с които искаш да си пишеш. Ако им нямаш вяра, че някой ще седне от уиндоус,андроид и т.н. да ти пише е-маил, има много начини за рестрикции от страна на сървъра.

"Да вдигнеш собствен е-mail сървър" опитах да си изясня, защото прочетох няколко публикации и реклами в нета, в които остава някак двусмислено.
Или са различни варианти в различните публикации - статии, реклами, постове във форуми.
Та, "собственият е-мейл сървър", отделна хардуерна машина ли е, или софтуерна виртуална машина в моя компютър, или е по-малка програма, условно наричана "сървър" ? Или е дял, който се ползва на сървърите на външен хостинг и само си го криптирам, за да го направя нечитаем за неоторизиран гост ?

И оттам, какви минимални (или по-добре достатъчни за комфортна работа) хардуерни и софтуерни изисквания има е-мейл сървърът ?

И също - има ли нужда от специални антивирусни и антихакерски решения, конфигуриране, софтуер и т.н.
не по силите на човек с недостатъчно време, за да изучи темата до професионално ниво,
а е на ниво Линукс Минт, щото е с графичен интерфейс и максимално прост, като Уиндоус, за масови потребители ?
Да речем, че ползвам и терминал с писане на команди, за да инсталирам софтуер,
инсталирам си сам ОС, оразмерявам дялове, правя промени и други дреболии,
но от монтиране на дял почва да ме затруднява и, ако стане, става с много опити и грешки, 
а да разгадая един дълъг отчет с грешки и параметри
и да реагирам правилно - вече не е за мен.

на 24.11.2024 г. в 14:19, Bubbles написа:

Ай ся белгийски номера ша праим.😁

Не ми се влиза да споря за глупости. Първо не знам какво точно ще се пише в туя умрели пощи и второ, ако някой иска да прочете съобщението може да го вземе от изпращача. 

преди 22 часа, Acnapyx написа:

Има, но много неудобно. За целта трябва изпращачите да криптират съобщенията, да сте си споделили публичен ключ, да не ползвате уеб платформи и т.н. Принципно двама души може да си комуникират криптирано, ако емаил провайдърите и на двамата го разрешават и имат съответните настройки на клиентите си.

Не е точно вярно. Криптиране не прави нещо "сигурно" само, защото е криптирано. Въпросът е кой има ключовете. Когато провайдърът ти криптира и държи ключовете е абсолютно същото като да не криптира. Става само за реклама по банерчета и т.н. Лично аз не съм боравил с ключове в Протонмаил и мога да си се логна само с парола от който и да е компютър, да чета, да изпращам и т.н. Освен, че Протон имат пълен достъп, провайдърите на изпращачите / получателите имат същият достъп. Ако само един от тях е с Уиндоус 10 или по-нов, и Майкрософт четат.

Лешников, откъде излезе? Искаш да ме/ни объркаш, с тези брътвежи, ми се струва.

Естествено че имат достъп. Обаче хората са си изградили имидж и не дават на никой достъп.

А Майкрософт те чете, от ХР - законно...

Ей го човека си е изложил притесненията, кажи за последващите около 20, за които няма представа и ще излезат впоследствие.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.