Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Алтернативи на обществена електронна поща ?

Featured Replies

• Автор
преди 19 минути, Емил Костов написа:

Не ми се влиза да споря за глупости. Първо не знам какво точно ще се пише в туя умрели пощи и второ, ако някой иска да прочете съобщението може да го вземе от изпращача. 

Това е само едната тема.
Примерно : регистрирам се в сайт, вероятно е бил електронен магазин. И сайта ми връща мейл : 
"Здравейте г-н Недев
Потребителското Ви име е NedkoNedev
а паролата Ви е : 5l0*naPar0la ("СложнаПарола", на латиница "Slo*naParola")
Дори да го изтрия веднага, против прочитане от случаен външен хакер,
мейлът си остава поне временно достъпен за администратор на пощата.
Ако ме е набелязал да ми вреди, заради мнение във форума им, има възможност.
Случаят е почти реален, само са ми блокирали коментиране на теми.

А по-конкретната и важна причина е, че са вкарали рекламни хватки в бутончетата за управление на папките в пощата !!!
Отказва(отлага) да отвори папката, или да изтрие съдържанието ... или отваря някакъв външен сайт !!! 
Вместо менюто за избор на опции на папката - отваря външен сайт !!!
Вместо "курсорът-стрелка" да се превръща в "ръчичка", (активен за управление на папка и мейли)
той след всеки 2-3 кликвания, се "ослушва" и изчаква, или да мине време, или да презаредя страницата.
Доколкото разбирам - трупа кликове заради рейтинг, посещаемост, с което да се хвали пред рекламодателите.

преди 12 минути, Недко написа:

Това е само едната тема.
Примерно : регистрирам се в сайт, вероятно е бил електронен магазин. И сайта ми връща мейл : 
"Здравейте г-н Недев

А по-конкретната и важна причина е, че са вкарали рекламни хватки в бутончетата за управление на папките в пощата !!!
Отказва(отлага) да отвори папката, или да изтрие съдържанието ... или отваря някакъв външен сайт !!! 
Вместо "курсорът-стрелка" да се превръща в "ръчичка", (активен за управление на папка и мейли)
той след всеки 2-3 кликвания, се "ослушва" и изчаква, или да мине време, или да презаредя страницата.
Доколкото разбирам - трупа кликове заради рейтинг, посещаемост, с което да се хвали пред рекламодателите.

Примерно : регистрирам се в сайт, вероятно е бил електронен магазин - Още тук си се хакнал сам. Как така не знаеш къде и в какво си се регистрирал?! 

Според мен ако пича не иска да му четат пощата - трябва да направи:

- Компютър с Линукс, може Tails на Сноудън.

- mail server - да си направи собствен пощенски сървър у дома за да не му четат пощата през публичните пощи или от Майкрософт.

- Да ползва този компютър САМО за поща и нищо друго.

преди 40 минути, Недко написа:

Това е само едната тема.
"Здравейте г-н Недев

Ми, ползвай Email маска

https://relay.firefox.com/

https://simplelogin.io/

hero.svg

• Автор
преди 4 часа, Емил Костов написа:

Примерно : регистрирам се в сайт, вероятно е бил електронен магазин - Още тук си се хакнал сам. Как така не знаеш къде и в какво си се регистрирал?! 

Всеки път много добре знам и разбирам къде се регистрирам.
Просто случаят е стар и вече не помня подробности. Магазин ли е било или нещо друго. То и какво друго може да е на български език.
Единични новинарски сайтове искат регистрация - като "Дневник" ...
А, да, и форуми на разни теми. - технически, аграрни ...
Единици са такива сайтове, които връщат мейл с паролата, от десетките, в които имам регистрации.
И, ако беше само заради това, нямаше да пусна темата. Но с тези рекламни трикчета ме дразни.
Най-вероятно ще си изместя кореспонденцията в gmail, но докато мисля и се каня,
що да не проуча въпроса и поне да си помечтая за съвсем независима електронна поща ...

преди 18 часа, Недко написа:

Най-вероятно ще си изместя кореспонденцията в gmail, но докато мисля и се каня,

Щото там ич не четат...

преди 18 часа, Недко написа:

независима електронна поща

Махни го оня дет си чеше клавиатурата. Трябва да отделяш поне 5 -6 часа на ден, всеки ден. Много бързо трябва да научиш три направления, за които се учи по пет години - всяко.

Иначе сървър се вдига за десетина минути. После идва зора. Трябва да обучиш и отсрещната страна.

Не те спирам. Казвам ти, какво да очакваш. Просто ще започнеш и ще си мислиш, че си защитен...

Ползвай си Proton или tuta - ако те пуснат... 

• Автор
преди 49 минути, Bubbles написа:

Щото там ич не четат...

Разликата е, че си имат много повече и по-сериозни грижи, и интересът към моите мейли клони към нула.
И, нали веднъж вече съм се съгласил на синхронизиране на пароли, отметки и други настройки през Гугъл/Хромския облак.

Сетих се още, че всичките големи играчи, са вкарали изкуствен интелект в услугите си, и вероятно вече сме класирани в папки,
според кой колко застрашава или помага на държавните, финансови и търговски интереси.
Все едно дали ползваме американска, руска или китайска поща или браузър ... контролът се развива и затяга.

Реклами още не съм видял в бутоните на gmail, а Абв с това прекалиха и ми досадиха най-вече.

Наскоро видях някъде реклама "Елате в нашата поща и пренесете всичките си е-пощи от всички доставчици,
като запазите адресите си."
или може да не е било с пренасяне на е-пощите, а само с оторизация на достъпа, и да си ги четеш и пишеш всичките от едно място ... 

преди 50 минути, Недко написа:

И, нали веднъж вече съм се съгласил на синхронизиране на пароли, отметки и други настройки през Гугъл/Хромския облак.

Ахаа е тогава защо изобщо търсиш някой да не ти чете пощата като имаш много по-сериозни проблеми със сигурността?

Недко, емал съсвър е горе-долу същото като уеб сървър. Можеш на виртуална, на физическа машина, на хостинг, vps, на контейнер и т.н. Просто софтуер, който инсталираш и конфигурираш. Ако избереш от вкъщи, е най-сигурно и трудно от гледна точка на ъптайм. Добре е да имаш домейн, но не е задължително. И като всеки софтуерен сървър, после изисква много наблюдение и мониторинг. Добре е да имаш статично ИП. Чистият е-маил няма уеб, но 100% има сървъри, които го поддържат. В смисъл освен с клиентски програми като Тъндърбърд, потреителите да можете да го използвате и през домейна ти като уеб сайт (както са АБВ, Джимеил и т.н.). А малко по-подробно, не е един софтуер само. За изпращане е един, за получажане друг, за уеб трети. Валидацията на пощите е малко "шантава", защото в цонфигурацията може да си сложиш какъв да е е-маил. Изучи по-подробно как работи е-маил.

на 26.11.2024 г. в 15:33, Недко написа:

Все едно дали ползваме американска, руска или китайска поща или браузър ... контролът се развива и затяга.

За това си има виртуална мрежа, т.е. там определени неща минават през определен сигурен сървър! Той отговаря за криптирането на връзката из въпросната виртуална мрежа към която е свързан компютъра ти. 

Естествено това се прави от някой администратор, т.е. упълномощено от собственика на сървърите, но собственикът или ползва доверени администратори или сам създава правата за достъп към  въпросната виртуална мрежа. 

Обществена тайна е, че има "тъмни" мрежи! Те не са обществени!!! 

Въпроса е дали си от "сивия" сектор. ;) 

• Автор
преди 3 часа, (:IdioibI:) написа:

За това си има виртуална мрежа, т.е. там определени неща минават през определен сигурен сървър! Той отговаря за криптирането на връзката из въпросната виртуална мрежа към която е ]свързан компютъра ти. 

Естествено това се прави от някой администратор, т.е. упълномощено от собственика на сървърите, но собственикът или ползва доверени администратори или сам създава правата за достъп към  въпросната виртуална мрежа. 

Обществена тайна е, че има "тъмни" мрежи! Те не са обществени!!! 

Въпроса е дали си от "сивия" сектор. ;) 

Не съм от сивия сектор, ако имате пред вид незаконни дейности, нерегистрирани дейности или укрити доходи и осигуровки.
Всичко ми е явно.
АбвТочкаБг прекалиха с рекламното нахалство. Щракам на "Кошче" с десен бутон, трябва да се отвори меню с 3 реда, най-горния "Изпразни"
Вместо менюто ми се отваря нова страница с реклама на Общинска банка или някаква друга.
Да е пълна страницата с рекламни банери се търпи ...
............. да заменят стандартни функции на бутоните с рекламни линкове - си е прекаляване.
Стандартната функция сработва на втория път, понякога и след 2 или 3 реклами.
Но като си на чужд терен - не можеш да го промениш, можеш само да напуснеш.
Преди около 20 години в една от книжките на Софтпрес с начални компютърни грамотности
прочетох за Outlook или Outlook Express в ОС Windows XP.
По-късно, видях, че в Линукс се ползва Thunderbird.
Може да не е точна формулировката "обществена електронна поща". 
Интересуваше ме моята електронна пощенска кутия, моят e-mail адрес,
дали и как
може да бъде на мой компютър,
а податели, доставчици, провайдъри не ме притесняват твърде много.
От същото издателство имам и книжка само за интернет
и приблизително ми е ясно как работи интернет и, че няма как да владея всички канали до всички податели на мейли.

преди 11 минути, Недко написа:

Не съм от сивия сектор, ако имате пред вид незаконни дейности, нерегистрирани дейности или укрити доходи и осигуровки.
Всичко ми е явно.
АбвТочкаБг прекалиха с рекламното нахалство. Щракам на "Кошче" с десен бутон, трябва да се отвори меню с 3 реда, най-горния "Изпразни"
Вместо менюто ми се отваря нова страница с реклама на Общинска банка или някаква друга.
Да е пълна страницата с рекламни банери се търпи ...
............. да заменят стандартни функции на бутоните с рекламни линкове - си е прекаляване.
Стандартната функция сработва на втория път, понякога и след 2 или 3 реклами.
Но като си на чужд терен - не можеш да го промениш, можеш само да напуснеш.
Преди около 20 години в една от книжките на Софтпрес с начални компютърни грамотности
прочетох за Outlook или Outlook Express в ОС Windows XP.
По-късно, видях, че в Линукс се ползва Thunderbird.
дали и как
От същото издателство имам и книжка само за интернет
и приблизително ми е ясно как работи интернет и, че няма как да владея всички канали до всички податели на мейли.

ublock origin

Приятел!

Искаш ли да нямаш разправии и да си 100% защитен - направи следното.

Заставаш зад компютъра и откачаш кабела на интернета. Сега остава още едно. Вземи си съобщението до кореспондента, отиди при него и му го предай лично!

Всичко останало дето е изписано като препоръки към теб - е НЕВАЛИДНО.

преди 5 часа, Недко написа:

дали и как

Така е с безплатните е-пощи!. 

gmail пощата ми се пълни със спам. Това е, защото някъде влизам с профила си в Гоогле. 

Останалото съм споделил по-горе.

Успех!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.