Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Връзване грамофон към компютър

Featured Replies

Разрешен от Rudy M.

За да не отварям нова тема с подобен казус, питам : Имам в компютрите си доста музика в различен формат, искам да я прехвърля на магнетофонни ленти за ролков магнетофон! Моля за съвети и предложения как да стане това , благодаря....

С устройство, записващо магнитофонни ленти, и имащо аудио вход. Трябва ти и съответния кабел, който мисля, че само можеш да се сетиш какъв да е.

Компютър с подходящ софтуер за плейване на различни формати музика - примерно Foobar2000, JRiver, Audirvana, Roon. Свестен USB кабел. Хубав външен цифрово-аналогов преобразовател, свързан по USB (ЦАП демек DAC). Свързваш Line Out-a на ДАКа с Line In входа на магнетофона. И записваш, както се прави запис с магнетофон. Сигурно го знаеш по-добре от мен. Обаче аз ще се опитам да си спомня как се правеше.

Включваш магнетофона в режим запис и му даваш пауза. Включваш плейването от плейъра на компютъра. Следиш VU метрите на двата канала на магнетофона и нагласящ приблизително нивата на запис на ляв и десен канал.

Превърташ източника на компютъра в началото на албума, пускаш първата песен и мигновено след това включваш запис на магнетофона. И започваш да  следиш и регулираш нивото на записа. При приключване на записа първо даваш на пауза  магнетофона,намаляваш плавно регулирането на усилването на записа и тогава спираш магнетофона и след това спираш  плейъра на компютъра.

преди 9 часа, Михайлов написа:

Компютър с подходящ софтуер за плейване на различни формати музика - примерно Foobar2000, JRiver, Audirvana, Roon. Свестен USB кабел. Хубав външен цифрово-аналогов преобразовател, свързан по USB (ЦАП демек DAC). Свързваш Line Out-a на ДАКа с Line In входа на магнетофона. И записваш, както се прави запис с магнетофон. Сигурно го знаеш по-добре от мен. Обаче аз ще се опитам да си спомня как се правеше.

Включваш магнетофона в режим запис и му даваш пауза. Включваш плейването от плейъра на компютъра. Следиш VU метрите на двата канала на магнетофона и нагласящ приблизително нивата на запис на ляв и десен канал.

Превърташ източника на компютъра в началото на албума, пускаш първата песен и мигновено след това включваш запис на магнетофона. И започваш да  следиш и регулираш нивото на записа. При приключване на записа първо даваш на пауза  магнетофона,намаляваш плавно регулирането на усилването на записа и тогава спираш магнетофона и след това спираш  плейъра на компютъра.

Точно това исках да разбера - какво устройство ми трябва между компютъра и магнетофона! Всичко останало ми е до болка познато, все пак правя записи от 50 години, тогава някои умници са били само блясък в очите на татковците си....

преди 13 минути, nickolaycho написа:

Точно това исках да разбера - какво устройство ми трябва между компютъра и магнетофона! Всичко останало ми е до болка познато, все пак правя записи от 50 години, тогава някои умници са били само блясък в очите на татковците си....

Ники, само да вметна към поста на Михайлов!

Ако лентовият ти магнетофон е с "хинтер банд контрол" (има монтирана 3-та глаза за четене) щракваш да се включи и направо по  S мера гледаш само за нивото, а слушаш веднага това, което е вече записано на лентата. Това е най голямото предимство на лентовите магнетофони с три глави. Успех от мен, щото зная, че ще се справиш. Не зная какъв  е модела на машината.

преди 1 минута, Колев 74 написа:

Ники, само да вметна към поста на Михайлов!

Ако лентовият ти магнетофон е с "хинтер банд контрол" (има монтирана 3-та глаза за четене) щракваш да се включи и направо по  S мера гледаш само за нивото, а слушаш веднага това, което е вече записано на лентата. Това е най голямото предимство на лентовите магнетофони с три глави. Успех от мен, щото зная, че е се справиш. Не зная какър т е модела на машината.

Да се похваля - имам ролкови следните машини - Tandberg, AKAI, Aiwa, Telefunken, UHER. Unitra, Kashtan, Sony, Philips, както и няколко съветски и полски моно-машини!

преди 11 минути, nickolaycho написа:

Да се похваля - имам ролкови следните машини - Tandberg, AKAI, Aiwa, Telefunken, UHER. Unitra, Kashtan, Sony, Philips, както и няколко съветски и полски моно-машини!

Ти си маняк на тази тема.Чудесно. Хубаво беше да напишеш след фирмата и модела, щото всички са правило мnого различна добра техника навремето. Тук е място да спомена лично за теб: През лятото почина мой приятел, един от известните HI-FI - сти във Търново. Има приблизително 200 все още неразпечатвани ленти на търкалета 28 см, от "МЕМОРЕКС" Ако те интересуват и децата му не са ги пързулнали все още, мога да попитам съпругата му за цена и дали въобще ше ги продават.Това е единствено предложение - само към теб. Няма връзка с темата. Ако не се чуем, поздрави и честита Ви новата година на цялото семейство. Живи и здрави още дълги години!

Пример:  Tandberg X10

Да другарю Колев, маниак на тема ролкови станах на стари години  след като съм преминал през цялата известна техника! Тук един Руди ми обяснява как се правят записи - смешник от всякъде, но простено да му е... Ще се чуем непременно относно ролките, благодаря ти!

преди 29 минути, nickolaycho написа:

Тук един Руди ми обяснява как се правят записи - смешник от всякъде, но простено да му е... 

"Смешник" - понеже отделям от времето си да отговарям на въпроси във форума, колкото и тъпи да са?... 

Смешникът си ти! Фукаш се, че от 50 години правиш записи, и пак питаш "как се прави". Като дядото от рекламата - "Ама момче, това как да го свържа, бе?" :D

Как да ти дам смислен отговор, като не знам с каква техника разполагаш, какъв ти е източникът на музиката, и т.н.?... В повечето случаи не ти трябва външен DAC. Ако имаш прилична звукова карта, с изход стерео чинчове, тя върши същата работа. А ако пък си решил за записваш на лента mp3-ки на 128 KHz - изобщо няма значение от кой изход на компа ще вадиш сигнал. Резултатът ще е гаден.

• Автор
преди 53 минути, Rudy M. написа:

ако пък си решил за записваш на лента mp3-ки на 128 KHz - изобщо няма значение от кой изход на компа ще вадиш сигнал. Резултатът ще е гаден.

Самата магнитна лента предполага винаги ниско качество като на аудио кесетките. Еквивалента на лентите в сравнение с цифрата варират така:

• 30 Hz - 18 000 Hz
  • 128-192 kbps

Следвайки препоръката на др. Михайлов моля добронамерените участници в темата да ми препоръчат този ЦАП, който ще ми върши работа! Само да отбележа, че при запис на скорост 19 се постига стандартният обхват 20 - 20000 херца на добра лента, благодаря на всички....

На практика почти всеки ДАК ще ти свърши работа, но аз съм пристрастен и ще ти препоръчам качествен продукт от немска фирма за студийна аудиотехника.

Става дума за RME ADI-2 DAC FS. Имах такъв, сега вече съм с ADI-2 Pro.

Та въпросният ADI-2 DAC вади прекрасно качество на звука - неутрално и балансирано, като си има предостатъчно и ниски, и високи, и среди. Ако се налага, той има и  вградени: настройваем loudness, тонкорекции ниски и високи и параметричен еквилайзер.

Качеството на изделието е много високо - правено е в Германия.

Много по-евтин е от разни китайски пръчки с аудиофилски претенции, а и свири по-добре от тях.

А пък секънд хенд може да се намери и още по-евтино.

• Автор

Пичове. Моля за вниманието ви. Копилот каза тежка дума с доводите, че има опасения, че начинът на рипване през USB е препоръчителен пред звукова карта. Сега, ще има ли смисъл да добавям преобразувател от аналог в цифра DAC (Analog to Digital Converter) тоест АЦП (аналогово-цифров преобразовател), както каза @Михайлов? Защо грамофоните с вградени преобразуватели са евтини грамофони, а тези без преобразувател са многократно по-скъпи? Понеже се спрях над Korg DS-DAC-10R - Muziker, а той отсъства от пазара понеже май няма кой да купи и струвал над 1000 лв. За толкова пари и аз няма да купя. Трябва ми интелигентно решение на сносна цена за устройство без регулатори. :( Такова устройство би трябвало да е максимум 100 лв. В същото време на въпроса при грамофон само с Line-Out и Phono-Out Копилот ми казва да взема RCA 3.5mm кабел и това всичко.

Цитат

Извличането на винил през USB обикновено се счита за по-добро от използването на RCA към 3,5 мм връзка поради няколко причини:

Качество на звука: USB връзките обикновено осигуряват по-добро качество на звука, защото могат да прехвърлят цифрови аудио сигнали директно, намалявайки риска от влошаване на сигнала и смущения, които могат да възникнат при аналогови връзки като RCA до 3,5 mm.

Лесна употреба: USB грамофоните често идват с вградени аналогово-цифрови преобразуватели, което прави процеса на настройка по-лесен и по-ясен. Просто трябва да свържете грамофона към вашия компютър чрез USB и да използвате софтуер за запис.

Съгласуваност: USB връзките предлагат по-постоянно аудио качество, защото заобикалят звуковата карта на компютъра, която може да варира в качеството. Това гарантира, че аудио сигналът остава чист и точен.

Софтуерна интеграция: Много USB грамофони се доставят със специален софтуер, който може да помогне с процеса на запис и редактиране, което улеснява дигитализирането на вашата колекция от винили.

Въпреки това, ако вече имате висококачествен грамофон и фоно предусилвател, използването на RCA към 3,5 mm връзка все още може да доведе до добри резултати, особено ако използвате висококачествени кабели и добра звукова карта.

В крайна сметка изборът зависи от вашата конкретна настройка и предпочитания. Ако търсите възможно най-доброто качество на звука и лекота на използване, USB връзката обикновено е правилният начин.

Защо грамофоните без вграден АЦП с USB изход и без вграден RIAA коректор са много по-скъпи?

Защото при тях производителят обръща огромно внимание на механиката и електрическото задвижване на диска на грамофона.

Грамофонът е електромеханично устройство, при което качеството на звученето зависи преди всичко от равномерното въртене на диска със строго определена скорост - най-често 33 1/3 оборота в минута, а също и от това иглата да упражнява определен натиск върху "канавката" на плочата строго вертикално спрямо повърхността на плочата, без при това иглата (по-точно рамото) да се опитва да се измества напречно.

Всичко това налага използването на скъпа механика, тежък диск, специален електромотор за задвижване на диска, много по-съвършено рамо с много по-добри възможности за балансиране и за компенсиране на центробежните и центростремителните сили и т.н.

Вграденият RIAA коректор в евтините грамофони е направен с големи компромиси за да е по-евтин. Затова се използват външни устройства с по-добра електронна схема с качествени и скъпи елементи.

Същата работа е и с качеството на вградения АЦП в грамофона - елементарна схема с няколко джвъчки по нея.

За предпочитане е и аналогово-цифровият преобразовател да бъде отделно качествено електронно устройство.

преди 1 час, Клонинга написа:

... начинът на рипване през USB е препоръчителен пред звукова карта. .......... при грамофон само с Line-Out и Phono-Out Копилот ми казва да взема RCA 3.5mm кабел и това всичко.

Айде да видим на коя страница от темата ще покажеш какви точно изходи има грамофона, съответно какви входове има компютърът и каква му е звуковата карта?... :mad: 

Иначе локуми можем да разтягаме колкото си искаш.

преди 1 час, Клонинга написа:

Трябва ми интелигентно решение на сносна цена за устройство без регулатори. :( Такова устройство би трябвало да е максимум 100 лв.

Ето ти такова устройство (в случай, че нямаш аналогично в компютъра си): 

Creative SB Audigy FX 5.1

• Автор
преди 10 часа, Rudy M. написа:

Айде да видим на коя страница от темата ще покажеш какви точно изходи има грамофона, съответно какви входове има компютърът и каква му е звуковата карта?... :mad: 

Иначе локуми можем да разтягаме колкото си искаш.

Звуковата карта има следните характеристики, подчертани в дебел шрифт:

• Analog-to-Digital Converter (ADC) Quality (препоръчани 24-Bit/96 или повече kHz)Supports up to 24-Bit/192 kHz playback
  • Signal-to-Noise Ratio (SNR) (минимум изискване 90 dB): Realtek S1200A codec: Pristine audio quality with unprecedented 108 dB signal-to-noise ratio for stereo line out and 103 dB SNR for line in
  • Total Harmonic Distortion (THD) (изискване по-малко от 0.01%): Копилот казва, че кодека предоставя производителност по-малко от 0.01%
  • Dynamic Range (препоръчвано най-малко 100 dB) - това не e ясно, вероятно Копилот има предвид втората точка, защото отвръща с нея.

Грамофонът казах изходите - Phono Out и Line Out.

Какво да правя? Ако пиша през Stereo Mix каква сила на амплитудата да задам?

Според скромното ми непрофесионално мнение трябва задължително да се използва изходът Line Out на грамофона, защото така се използва вграденият RIAA коректор, в случай че не използваш външен (отделен) RIAA коректор.

Ако използваш изхода Phono Out, на него излиза "чистият" сигнал от самата доза на грамофона. Той не може да се използва директно, без да премине през усилване и коригиране, които се извършват от RIAA коректор. Този сигнал е много слаб - при ММ дози е примерно около 100 миливолта и освен това не е "правилен". За това се използва RIAA коректор, който в известен смисъл е нещо като еквилайзер, а също и усилва сигнала. Всички коректори са стандартизирани според споразумение между производителите - за това намеква съкращението RIAA.

Нивото на линейния изход (амплитудата) би трябвало да е до 2 волта. Повечето аудио устройства имат ниво на изходния сигнал 2 волта през RCA изходи (чинчове). Има и редки случаи на по-стари устройства, при които нивото е по-високо - примерно 2.5 волта.

Ако говорим за техническите характеристики на така наречената RIAA корекция, ето и една картинка на амплитудно-честотната характеристика:

spacer.png

Червената крива е записът на грамофонната плоча. Синята линия е корекцията, която извършва RIAA коректорът.  Като се сумират геометрично двете криви, се получава почти права хоризонтална линия. Налагало се да се прави корекция, защото записът бил с големи изкривявания заради техническите несъвършенства на механическия начин на записване върху грамофонните плочи -  силно отслабване на сигнала в областта на ниските честоти и голямо усилване в областта на високите честоти.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.