Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Връзване грамофон към компютър

Featured Replies

Има ли разлика през кой вход ще влезе в компютъра аудио сигналът от грамофон с вграден Phone Preamp? Как е най-практично?

1. Кабел за Line-In line-in.jpg.843ecccb23eb53d395a33133af2c
  2. Кабел за USB rca2usb.jpg
  3. Грамофон с порт за USB (има ли разлика това с т.2)? usbport.webp
  4. Адаптер за Bluetooth (не препоръчително, поради аудио компресия) bluetooth.jpg
  5. Bluetooth грамофон (има ли разлика с т.4)?

rca2usb.jpg

Разрешен от Rudy M.

Може да го свържеш грамофона с компютър чрез аналоговя изход на грамофона или USB ,блутут е крайно не препоръчитено свързване поради аудио компресията с SBC кодек на избрания блутут ресивър.

• Автор
преди 4 минути, AAUUXX написа:

Може да го свържеш грамофона с компютър чрез аналоговя изход на грамофона или USB

Значи между две опции имаме: или USB или Line-In. Line-In е звуковата карта и ме притеснява да няма допълнителни регулатори на звука, които да изкривяват звука. USB също не съм наясно, дали не се връзва по същия начин към звуковата карта с допълнителна регулация на звука.

преди 7 минути, Клонинга написа:

Значи между две опции имаме: или USB или Line-In. Line-In е звуковата карта и ме притеснява да няма допълнителни регулатори на звука, които да изкривяват звука. USB също не съм наясно, дали не се връзва по същия начин към звуковата карта с допълнителна регулация на звука.

Допълнителна регулация на звука зависи от софтуера който ще бъде използван за запис.

преди 15 минути, Клонинга написа:

USB също не съм наясно, дали не се връзва по същия начин към звуковата карта с допълнителна регулация на звука.

Ако го свържеш чрез USB, сигналът не преминава през звуковата карта. 

Повечето съвременни грамофони от начален или среден клас с вграден RIAA коректор имат и USB изход (т.е. имат и вграден аналогово-цифров преобразовател - АЦП). Производителят препоръчва да се използва този изход за връзка с компютър за цифров запис на музиката от грамофонните плочи. Обикновено при това препоръчва да се използва безплатният софтуер Audasity за редактиране и цифров запис.

Грамофоните от висок клас (за маниаци) естествено нямат такива екстри. При тях трябва да се използва външен (отделен) RIAA коректор и отделно устройство - аналогово-цифров преобразовател.

Примерно аз имам професионално устройство - RME ADI-2 Pro FS R BE, при което в една кутия има цифрово-аналогов преобразовател - ЦАП, т.е. DAC, плюс АЦП.  И за цифров запис използвам друг софтуер с повече възможности за редактиране.

• Автор
преди 3 часа, Rudy M. написа:

Ако го свържеш чрез USB, сигналът не преминава през звуковата карта. 

Какво ще ми трябва за внасяне в USB? Някаква джаджа или само кабел е достатъчно? Кой кабел?

преди 31 минути, Клонинга написа:

Какво ще ми трябва за внасяне в USB? Някаква джаджа или само кабел е достатъчно? Кой кабел?

Обикновен USB type B  към USB type A (usb 2.0) кабел.
Стига, да ти се намира обикновен кабел за принтер. Същият е:

https://www.technopolis.bg/bg/Kompyutarni-kabeli/Kabel-HAMA-USB-2-0-A-B-5m-29195/p/565739

usbport.webp

Ако грамофонът на снимката е твоя, е добре да го заземиш (примерно към парното с дебел многожилен кабел). Но предварително провери мрежата на парното да не е  офазена! Да не се окаже, че някой съсед ти "топли радиаторите".

• Автор
преди 6 часа, Mr. ?? написа:

Обикновен USB type B  към USB type A (usb 2.0) кабел.
Стига, да ти се намира обикновен кабел за принтер. Същият е:

https://www.technopolis.bg/bg/Kompyutarni-kabeli/Kabel-HAMA-USB-2-0-A-B-5m-29195/p/565739

Грамофонът не е с USB изход. Има единствено Line Out и Phone Out. Няма блутут, няма USB.

преди 4 часа, цър-вул написа:

usbport.webp

Ако грамофонът на снимката е твоя, е добре да го ...

Не е. Това е случайна снимка, приложена за пример. Трябва чинчове да докарат звука в USB.

преди 59 минути, Клонинга написа:

Трябва чинчове да докарат звука в USB.

Я, сети са Мара да са побара. Наръгал нашичкият 1000 снимки за шаренийка явно. И нищо общо с действителността.
Поне модел на търкалото да беше дал.

С чинчове не можеш да вкараш аналоговия звук в USB порт. В USB може да влезе или да излезе само цифров сигнал. Трябва ти външна звукова карта с линеен вход -  Line In, към който да подадеш аналоговия сигнал от грамофона.

според вида на линейния вход, той може да бъде за свръзка с кабел като дадения от тебе номер 1, или пък с кабел

spacer.png

Т.е. трябва ти аналогово-цифров преобразовател ( АЦП). На английски - Analog to digital converter ( ADC).

А външната звукова карта я свързваш с USB кабел към компютър.

Една време имаше едни звукови карти Creative Sound Blaster X-FI или пък Asus Xonar. Те мисля, че имаха аналогови входове. Трябва ти нещо подобно.

• Автор
преди 1 час, Михайлов написа:

С чинчове не можеш да вкараш аналоговия звук в USB порт. В USB може да влезе или да излезе само цифров сигнал. Трябва ти външна звукова карта с линеен вход -  Line In, към който да подадеш аналоговия сигнал от грамофона.

според вида на линейния вход, той може да бъде за свръзка с кабел като дадения от тебе номер 1, или пък с кабел

spacer.png

Т.е. трябва ти аналогово-цифров преобразовател ( АЦП). На английски - Analog to digital converter ( ADC).

А външната звукова карта я свързваш с USB кабел към компютър.

Една време имаше едни звукови карти Creative Sound Blaster X-FI или пък Asus Xonar. Те мисля, че имаха аналогови входове. Трябва ти нещо подобно.

В такъв случай упражнението за USB трябва да бъде отхвърлено, защото компютъра ИМА звукова карта и не ми трябва друга външна звукова карта, и компютъра ми не е лаптоп без StereoMix, че да няма къде да вкарам аналоговия сигнал. Значи остава вариант 1 - точка 1 - кабел за звуковата карта. Иначе трябва да купувам ТОВА от Англия, което ще ми го пуснат да дойде в България едва след половин година, ако не ме забравят за тази 1 година. Ще чакам още 1 година да се сетят. Все едно поръчваш кола от навечерието на соц. производството. А пък американската амазонка въобще отказва доставката на същия артикул до БГ.

• Решение

Аве, пичове ...

Най-тъпото нещо е да изкараш аналогов сигнал от чинчове или жак, и да се опитваш да го преобразуваш в цифров, преди да го подадеш на друго устройство. Щот си чел някъде, че "цифровото е по-яко", и си мислиш, че така ще вадиш по-качествен звук. 

Няма такова нещо. Единствената файда от такова преобразуване е ако искаш да рипнеш плочата на mp3-ки. 

Авторът на темата да си купи един кабел чинчове към жак, и да не се занимава с глупости. 

преди 25 минути, Rudy M. написа:

Аве, пичове ...

Най-тъпото нещо е да изкараш аналогов сигнал от чинчове или жак, и да се опитваш да го преобразуваш в цифров, преди да го подадеш на друго устройство. Щот си чел някъде, че "цифровото е по-яко", и си мислиш, че така ще вадиш по-качествен звук. 

Няма такова нещо. Единствената файда от такова преобразуване е ако искаш да рипнеш плочата на mp3-ки. 

Авторът на темата да си купи един кабел чинчове към жак, и да не се занимава с глупости. 

Най после един да му каже какво да направи. Аз нарочно не писах в темата му, щото този тип от такива работи, абсолютно нищо не разбира. Той дори не публикува точните снимки от неговия грамофон.

Руди!  Ще подчертая от твоя пост най важното, което си подсказал, разбира се, ако разрешиш.

Щот си чел някъде, че "цифровото е по-яко", и си мислиш, че така ще вадиш по-качествен звук. 

В цифровата аудиотехника никога не можеш да получиш оня "мекия кадифян тон" както е в аналоговата, защото при нея имаш само две КОНСТАНТНИ величини. 1 или 0

преди 20 минути, Колев 74 написа:

само две КОНСТАНТНИ величини. 1 или 0

Абе, 2, ама от там насетне опира до бройката им, до честотата на дискретизация, до методите на филтриране преди/в АЦП, до изглаждане то на кривата от изхода на ЦАП-а... ;) Голяма наука е АЦ преобразуването и цифровото филтриране. 

преди 1 минута, цър-вул написа:

Абе, 2, ама от там насетне опира до бройката им, до честотата на дискретизация, до методите на филтриране преди/в АЦП, до изглаждане то на кривата от изхода на ЦАП-а... ;) Голяма наука е АЦ преобразуването и цифровото филтриране. 

Да. Това е така, че е голяма наука.Остава само да се сренеш с един професионален тон режисьор или тон оператор, който години наред работи само това, за да  отвори очите на много хора. Не напразно последното десетилетие в Англия масово се завръа грамофонната плоча и е намаляло производството на цифрови дискове. Но и да не забравяме, че Англия  е една от водещите страни в тази област на техниката. Аз не съм против цифровизацията по принцип. А и като се замисли човек - какво би изсвирило едно крайно стъпало в цифров вид? Абсолютно нищо.Човек който се занимава с това и ползва цифровата част за музика, като го попиташ колко му струва ЦАП-а или АЦП-то, ще ти каже една баснословна сума от пари с която можеш да си купиш усилвател, предусилвател, че и 100-тина търкалета с цифров запис. Павка, благодаря за коментара и на всички останали. Оставям Ви, че спешно ме търсят.

• Автор
преди 8 часа, цър-вул написа:

Гледам на тънка цена и виждам колко сме на дъното за светинята - светица Майка Европа.

преди 1 час, Колев 74 написа:

Той дори не публикува точните снимки от неговия грамофон.

Защото въпросът е глобален и се търси най-таферното решение за минимални загуби в качеството, а не да слушам дисторшън. Все още имам съмнение, че USB трябва да е препоръчителният начин за рипване. Ако е така, чакам специалист да ми го каже и да взимам преобразувател... 👀

преди 30 минути, Клонинга написа:

Все още имам съмнение, че USB трябва да е препоръчителният начин за рипване.

Ти какво всъщност искаш?... Да рипваш плочи (тоест - да конвертираш звука в цифров вид), или само да слушаш, като сигналът от грамофона преминава през компютъра, и оттам се подава към озвучителна система?

И в двата случая подходът ти е неправилен. При положение, че имаш грамофон без цифров изход (все още не си показал какви изходи има :mad: ), най-добре е да подадеш сигнал към компютъра от аналоговите изходи. Безсмислено е да се опитваш да го преобразуваш в цифров вид. Сигурен съм, че каквито и плочи да имаш, все някой досега се е намерил да ги цифровизира. В студио, с много по-добра техника от тази, която можеш да си купиш за 50-ина долара от Amazon. И резултатът ще е по-добър. Просто си ги потърси в нета в готов вид.

Пък ако искаш да слушаш - за да изкараш хубав звук, забравяш за компютъра. Купуваш си читав грамофон, усилвател, тон-коректор, колони, кабели, и т.н. За целта, естествено, изкарваш едни (десетки) хиляди $$$ :D .

И се оставяш на Михайлов да те консултира. Той е специалистът ;) .

Честно казано, аз не намирам никакъв смисъл в това да се рипват някакви плочи, освен ако не са някакви свръх уникални, редки и стари издания. Освен това рипването хич не е проста работа, ако държиш да получиш цифров запис с високо качество и се опитваш със съответния софтуер да чистиш "пуканки", съскане, брум и тем подобни дефекти на плочата и грамофона.

В момента стрийминг ресурсите (Tidal, Qobuz и т.н.) предлагат от пиле мляко в цифров вид с  високо качество ( HiRes). Или поне със CD качество (16/44.1). Срещу десетина лева месечен абонамент можеш да слушаш каквото си искаш и за каквото се сетиш.

Освен това може да си купуваш и готови записи с много високо качество от един куп интернет магазини.

Но за да усетиш високото качество на  цифровите записи, е необходимо да си купиш и качествени компоненти, т.е. устройства - поне хубав DAC, а още по-добре и стримър. За усилвател и колони мисля, че няма нужда да споменавам.

Не искам да кажа нищо лошо за грамофоните и плочите. Но плочи според мен трябва да се слушат от грамофон, а не да се цифровизират. Просто това е "магията" на винила. 

Освен това не трябва да се забравя, че новите плочи, които се предлагат сега, са мастерирани, т.е. цифрово обработени и редактирани. Освен това те използват за по-новите записи на изпълнения на певци, оркестри  и т.н. чисто цифрови записи, а не аналогови записи както на плочите, записани и произведени до средата на 80-те години на миналия век. Т.е. на плоча получаваш същите цифрови записи като тези, записани на CD, или купени от интернет магазини, или като тези от стрийминг ресурсите. Само че поради ограниченията на винила те са допълнително "орязани" при записа върху плоча.

Или накратко - истински "винилов" звук може да чуеш само от стари плочи.

преди 2 часа, Клонинга написа:

най-таферното решение за минимални загуби

Най-таферното решение за качество е читава звукова карта и към нея свързан грам'фоня. Ама си мисля, че той няма да вади такова качество, което да си заслужава инвестиране в добра карта. 

И какво става със сигнала, след като влезе в "читава звукова карта"?... Не се заяждам, питам.

По-горе съм обяснил какво се случва. Дали в компютъра музиката ще се запази в цифров вид (като файл в някакъв контейнер), или ще се възпроизвежда, според мен и двете не са добър вариант. Ако се сещаш за трети - моля, сподели го. 

преди 6 минути, Rudy M. написа:

какво става със сигнала, след като влезе в "читава звукова карта"

преди 3 часа, цър-вул написа:

опира до бройката им, до честотата на дискретизация, до методите на филтриране преди/в АЦП

+
опира до внесения в сигнала шум от оборудването - колкото по-добра е звуковата карта, толкова по-малко са промените, които се чуват в изхода заради ход.
Абе, комплексно е решаването на проблема, когато се гони HiFi+ от ОТ.

преди 5 часа, Rudy M. написа:

Единствената файда от такова преобразуване е ако искаш да рипнеш плочата на mp3-ки. 

Освен ако не цифровизира в alac, flac, aac, dsf(dsd)...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.