Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Правителството на новата НЕкоалиция ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН и ДПС(Доган) с Премиер Росен Желязков

Featured Replies

преди 15 минути, The Lone Star написа:

...

Може би съм един от малкото, които не са го съдили за избора му. Така е преценил тогава, така е гласувал. Както и сега няма да го съдя, който и да избере.

Аз не го съдя за избора му, а за това, че се държи сякаш не той, а другите са гласували за ИТН! 

• Отговори 904
  • Прегледи 45,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

Публикувани изображения

• Автор
преди 27 минути, ivottoshev написа:

А за Бочко или Шиши ли да гласува?

Най-добре калдата героите да основат партия "Демократи За Велика и Единна Република" .

• Автор
току-що, The Lone Star написа:

Нищо няма да излезе и от тази идея.

Нали са великите разбирачи и демократи разните дзверове, турци, Мировци и прочее герои, аз лично много бих се забавлявал да ги видя в ролята на управници.

Иначе споделям мнението ти.

преди 9 минути, The Lone Star написа:

Е, какво очакваш? Да си посипе главата с пепел?! Осъзнал е грешката си и няма повече да я повтори.

Какво очаквам? Нищо.

Аз, вероятно като по-глупав, когато сгреша съм по-смирен.

Ако не разбираш, че този който наистина осъзнава грешката си, не се държи така сякаш не той, а другите са сгрешили, значи... ставате двама.

преди 10 часа, lebel написа:

Какво очаквам? Нищо.

Аз, вероятно като по-глупав, когато сгреша съм по-смирен.

Ако не разбираш, че този който наистина осъзнава грешката си, не се държи така сякаш не той, а другите са сгрешили, значи... ставате двама.

Защо да съм смирен? И да мълча. И на кого съм прехвърлил вината за моята грешка само не разбрах? И защо да е грешка?

https://eurocom.bg/2025/10/27/ofitsialno-ivo-siromahov-obyavi-shte-sazdava-li-nov-politicheski-proekt/

„В моя граждански проект е недопустимо държавата да се управлява от тежки простаци и изтрещелите им любовници. Недопустимо е държавната администрация да се занимава предимно с кражби и измами. Недопустимо е да се бият учители и лекари – те трябва да са най-уважаваните хора в обществото“, заявява той.

преди 1 час, АСПЕКТ написа:

... И защо да е грешка?

...

Не нам, не нам...  ("в превод" - не питай мен а тях...)

преди 12 часа, Bubbles написа:

Ай ся не бъди толкова строго,човек си призна че е сбъркал, а признат е половин грях. :)

...

преди 12 часа, The Lone Star написа:

Е, какво очакваш? Да си посипе главата с пепел?! Осъзнал е грешката си и няма повече да я повтори.

Дали?! :) 

За останалото, щом досега не си го разбрал, значи няма и да разбереш. Общото с варианта да си разбрал, но както обикновено да се правиш на ампе е, че и при двата варианта няма смисъл от повече обяснения.

пп понеже допускам, че ще попиташ "Какво значи ампе? Този български не ми е познат", ще се опитам да го обясня с пример. "Ампе" е нещо като "коркам" (2024 пишеш "Въобще и не се коркам", 2025 питаш "Какво значи се корка? Този български не ми е познат."), само че съвсем друго.

"Българската държава плаща за 558 хиляди души в обществения сектор – армия от държавни чиновници, учители, полицаи и т.н., която расте дори когато населението намалява. Разходите за заплати вече гълтат една десета от БВП – рекорд в ЕС. Фискалният съвет предупреждава: системата е неустойчива, а държавата се превръща в собствен работодател, който не може да си позволи да плаща.

Разходите за персонал в бюджета през 2024 г. надхвърлят 20 млрд. лв., при първоначално планирани 18 млрд. За 2025 г. сумата отново скача – до 22,8 млрд. лв. Фискалният съвет, който следи устойчивостта на публичните финанси, бие тревога:

- България има прекомерно раздробена административна карта при намаляващо население – сливане на общини е наложително с цел намаляване на общинската администрация;
- броят на полицаите расте при намаляващо население – днес са 421 на 100 000 души, при средно 313 за ЕС;
- по разходи за сектор „Вътрешен ред и сигурност“ България е на челно място в ЕС – 2,7% от БВП, докато средния дял в ЕС е 1,7% от БВП.
- разходите за „Правосъдие“ у нас са най-високи в целия ЕС (0,7% от БВП, при 0,3% за ЕС)
- държавните служители и униформените трябва да поемат личните си осигуровки, както всички останали."

Рекордното нарастване на разходите за персонал в държавния бюджет през последните две години се очертава като сериозен проблем и за Бюджет 2026.  Настоящата политика по заплащане на персонала в обществения сектор трябва да се преосмисли по няколко причини:

- Тежестта на разходите за държавен персонал стана твърде голяма (10% от БВП);

- Изпреварващият ръст на доходите спрямо инфлацията стимулира потреблението и генерира още инфлация;

- Ръстът на заплатите в държавната сфера принуждава работодателите в частния сектор също да увеличават заплатите, което генерира още по-голяма инфлация;

- Приоритетното увеличаване на заплатите в определени държавни сектори създава усещане за несправедливост и води до протести за по-високи заплати и в другите сектори;

Чудно! Гръцкият сценарий ни е в кърпа вързан!

https://fakti.bg/bulgaria/1010440-fiskalniat-savet-s-predlojenia-za-optimizirane-na-razhodite-za-personal-v-budjetnata-sfera

преди 1 час, lebel написа:

За останалото, щом досега не си го разбрал, значи няма и да разбереш. Общото с варианта да си разбрал, но както обикновено да се правиш на ампе е, че и при двата варианта няма смисъл от повече обяснения.

пп понеже допускам, че ще попиташ "Какво значи ампе? Този български не ми е познат", ще се опитам да го обясня с пример. "Ампе" е нещо като "коркам" (2024 пишеш "Въобще и не се коркам", 2025 питаш "Какво значи се корка? Този български не ми е познат."), само че съвсем друго.

Сега трябва и всички диалекти, жаргонни думи в българския език ли трябва да знам. Ми, не знаех какво е коркам се? Лошо ли да попитам? 

Относно Слави и неговият проект, той не беше в политиката и аз подкрепям малки партии, нови които не са били в управлението. Той се опита с референдум да промени обстановката в политиката и не успя. Затова направи този проект да го промени отвътре. Но в продължение на годините, му се услади парите и заряза всичко. И приятели, и проекта, и референдума, и гласоподавателите... 

Щом си е избрал да стои без чест, без приятели, без съвест, без гласоподавателите, да си стои. Това е неговият избор. Да остарее като цървул зазидан от златния си кафез и новите жипове купени от субсидиите. Може би???🤔

преди 1 час, lebel написа:

Тази фраза има две значения:

1. Съкратен изговор на "не знам"( ни нам).

2. Руски - като не на нас тия.

преди 3 часа, цър-вул написа:

Тази фраза има две значения:

1. Съкратен изговор на "не знам"( ни нам).

2. Руски - като не на нас тия.

3. Или па ...                     spacer.png                             spacer.png

Цитат

Не нам, не нам, а имени Твоему (рус. дореф. Не намъ, не намъ, а имяни Твоему) — сокращённая цитата из Библии, неоднократно использовавшаяся в качестве девиза на монетах и монументах. Её источником является фраза из Псалтиря: «Не нам, Господи, не нам, но имени Твоему дай славу, ради милости Твоей, ради истины Твоей» (Пс. 113:9).

или

Цитат

Psalmi 113 (Biblia Sacra Vulgata)

...
9 Non nobis, Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam:
...

а що не и...

Цитат

ПСАЛОМ 113.

(Алилуия.)

...
9. Не нам, Господи, не нам, а на Твоето име дай слава, заради Твоята милост, заради Твоята истина.
...

преди 3 часа, АСПЕКТ написа:

Сега трябва и всички диалекти, жаргонни думи в българския език ли трябва да знам. ...

...

Естествено че не, ш'ме обидиш.

... Ми, не знаех какво е коркам се? ...

...

Странно. 2024-та, в отговор на мой пост знаеше (както цитирах по-горе), а сега, 2025-та, година и кусур по-късно, вече не знаеш. Вероятно бъг в семантичната памет.

... Лошо ли да попитам? 

...

Как ще е лошо... Напротив!  Придобиването на нови знания помага за развитието на мозъка изобщо и на паметта в частност.

• Автор

Мъ Виа двамцата сте голема любоф начи...

И по темата България ще върши една от най мръсните и опасни за околната среда работи на света - ще произвежда барут, евала на гениите които управляват!

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/strategicheska-investiciia-za-1-mlrd.-evro-bylgariia-i-rajnmetal-dadoha-start-na-zavod-za-boepripasi-2435099

преди 7 минути, Bubbles написа:

Мъ Виа двамцата сте голема любоф начи...

...

Старата школа би казала "земете си стая"

Иначе (по темата), всеки е свободен да вярва в/на каквото си избере... че хвърля пари на полицията от балкона... че ако търка билетчета достатъчно усърдно, ще си надвие масрафа...     че спомагателната дупнишка каса ше му даде 200% лихва... че BETL ше го затрупа с дивиденти от собствена зарядна станция... че е гепил цаката на рулетката (с помощта на обикновена ролетка)... че е Тайгър Уудс на покера... и най-вече, че некой месия ще предпочете неговото (на вярващия) добруване, пред своето.

На мен пък ми стана интересно @lebel за кого гласува!?

Редно е да каже щом държи сметка на другите за кого са гласували!

Щом е недоволен от управляващите, вероятно е симпатизант на някоя партия от опозицията!

Може би неможачите от ПП-ДБ са неговата пътеводна светлина...

преди 1 минута, Flashback написа:

На мен пък ми стана интересно @lebel за кого гласува!?

...

Сигурен съм.

Но с тия глупости ще ти е трудно да ме предизвикаш.

преди 3 минути, lebel написа:

Сигурен съм.

Но с тия глупости ще ти е трудно да ме предизвикаш.

Ти си по глупостите, вървиш след АСПЕКТ и му дуднеш като дърта свекърва!

И все пак вземи му кажи кой е "правилният" избор, да не вземе да се обърка отново следващия път като гласува!

Не се ли усещаш колко олекваш с това твое махленско поведение!?

току-що, Flashback написа:

И все пак вземи му кажи кой е "правилният" избор, да не вземе да се обърка отново следващия път като гласува!

Не се коркай, земете си стая.

преди 45 минути, lebel написа:

Не се коркай, земете си стая.

преди 47 минути, Flashback написа:

Той само ходи подир мене и ми повтаря колко си глупав и какво не знам.

Ми, направил съм си избора, не съм стоял на дивана или в Гърция на почивка, както 60 процента от правото да гласуват.  5 пъти и то по време на корона пландемията. Като избирател на ИТН, имам право да ги критикувам. В момента не съм доволен от тяхната политика.

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Той само ходи подир мене и ми повтаря колко си глупав и какво не знам.

...

Послъгваш като основател на Рим, но не знам защо не съм изненадан.

Но нищо, ти му се оплаквай, оплаквай му се... той те изкара снаха някъде, ти разчиташ на него. 

Бюджет 2026 ужасен. Дефицит, инфлация. Дефицит  е 4 процента. Инфлация също 4 процента. 30 процента държавен дълг.

Само 600 евро минимална заплата. Плоският данък си остава. Никоя европейска държава няма плосък данък. Защо България не иска прогресивен данък? Защото България има 70 процента бедно население. И така депутатите, техните метреси трябва да плащат повече. От своя си джоб.  Което е нон сенс за тях. Как така ще си взимат от собствените пари? В момента бедните плащат повече ѝ издържат тия 30 процента богати. Доят бедните.

Ония от МВФ, които дойдоха да съветват България, нито един съвет от тях не се реализира.  И не го приеха. Както не се реализира едно време план Ран по времето на Желев. България тръгна към мутренски хибриден капитализъм с нюанси на комунизъм. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.