Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ram паметта, минава на фабрична скорост

Featured Replies

Здравейте, от известно време наблюдавам проблема. Лошото е че са 4 по 8 плочките, ще кача снимки , не са напълно еднакви, макар че са способни да поддържат скоростта която се предполага (3200мгх).

Дънната платка е ASRock B450 Pro4

Процесора е Ryzen 5 3600

Самото занъляване и излизане от ХМП, става сякаш на произволни моменти, пробвал съм рестарт от бутона както си работи, пробвал съм и да спра разклонителя от захранването.

Освен ХМП 1, има и ХМП 2, същата работа, пак се занулява. В интернет 2 варията са най- ефикасни сякаш; смяна на батерията на биос, и обновление на биос, мнения?

https://prikachi.net/image/20250217-194109.Sh9o

https://prikachi.net/image/20250217-194059.Sh13

Смяна на RAM-та със един кит 2X16GB.

И Пускаш старата за продажба= сигурен вариант.

Обновяване на последната версия на BIOS (не бета).  Направи го само с 2 плочки на втория и четвърти слот (които работят), за по-сигурно.

Преди време имаше един софтуер DRAM Calculator for Ryzen

С него без XMP, може да се опиташ да зададеш ръчно стойностите на паметите. Но, ако са много различни, поглеждаш към първия вариант.

Смяна на BIOS ти е опцията. Но когато паметите са различни, възможно е on-die терминаторите им да се различават като стойност, което затруднява RAM training-а. Нормално е да "излизат" от XMP. Ако държиш да работят на екстремни профили, трябва да са еднакви модулите. Ако можеш да прежалиш XMP-то и да караш на JEDEC, не се занимавай да ги сменяш.

Аз съм със същото дъно . но М модела .Вижте в сайта на асрок че: при 2 заети слота може да е 3200скороста ., А при 4 заети слота максимума е 2933.

Просто това е максимума на тези дъна .

Screenshot 2025-02-17 at 20-38-06 ASRock B450 Pro4.png

Смени батерията на дъното. И аз наскоро имах подобен проблем, рестартираха се настройките на BIOS и имах забивания. Смених батерията и се оправи, все пак това е хардуер на 5-6 години вече.

• Автор
преди 9 часа, Raze написа:

Смени батерията на дъното. И аз наскоро имах подобен проблем, рестартираха се настройките на BIOS и имах забивания. Смених батерията и се оправи, все пак това е хардуер на 5-6 години вече.

След подмяната, нещо налага ли се да се прави или преди? Ще тръгне ли всичко нормално?

преди 10 часа, Veni77 написа:

Аз съм със същото дъно . но М модела .Вижте в сайта на асрок че: при 2 заети слота може да е 3200скороста ., А при 4 заети слота максимума е 2933.

Просто това е максимума на тези дъна .

Screenshot 2025-02-17 at 20-38-06 ASRock B450 Pro4.png

В първия пост съм забравил да спомена на колко пада от 3200... Та пада на 2400мхц... Освен че падат стойностите на рамта, забелязах че от 3.6, процесора го бях клокнал на 3.8, това също е занулено.

Това ме кара да мисля че биос, занулява каквото и да е настроено, но защо е въшроса...

преди 2 часа, The Reaper написа:

Това ме кара да мисля че биос, занулява каквото и да е настроено, но защо е въпроса...

BIOS прави така, като не хареса настройките ти. 

Случваше ми се с предишните ми памети. Като задам XMP профил на макс. честота, не го приема, рестартира се 2-3 пъти, след което си нулира настройките, и паметта работи на 2333 MHz (а по принцип може до 3600).

Успях да го излъжа, като зададох ръчно макс. честота, без да прилагам профил. Така работи няколко години, след което смених RAM-та с по-читава. Вече нямам проблем, работя си с XMP.

Запиши си текущите настройки, дъното трябва да има такава опция (аз съм с почти същото). Най-вероятно всичко ще се нулира и ще трябва да го настройваш наново.

• Автор
преди 5 минути, Raze написа:

Запиши си текущите настройки, дъното трябва да има такава опция (аз съм с почти същото). Най-вероятно всичко ще се нулира и ще трябва да го настройваш наново.

Мисълта ми е, сменям батерията и машината трябва да тръгне нормално нали така

преди 54 минути, Rudy M. написа:

BIOS прави така, като не хареса настройките ти. 

Случваше ми се с предишните ми памети. Като задам XMP профил на макс. честота, не го приема, рестартира се 2-3 пъти, след което си нулира настройките, и паметта работи на 2333 MHz (а по принцип може до 3600).

Успях да го излъжа, като зададох ръчно макс. честота, без да прилагам профил. Така работи няколко години, след което смених RAM-та с по-читава. Вече нямам проблем, работя си с XMP.

До 3200 може, не до 3600 самото дъно не може над 3200 а и паметите са до толкова на макс, това какво общо има със лекия клок на процесора обаче, опитвам се да разсъждавам, някакви програми за диагностика дали няма ?

преди 12 минути, The Reaper написа:

До 3200 може, не до 3600 самото дъно не може над 3200 а и паметите са до толкова на макс, 

Е, аз ти пиша за моите памети и дъно, не за твоите. Моите поддържат до 3600.

При мен съм с 2600 процесор по старо поколение и при 3200 биеше сини екрани.А съм с 2 плочки рам . Само при 2933  е стабилна системата. Мисля че тези 200-300 Mhz.повече не са болка . По важно е да е стабилна системата.

И не важно да си с последния биос . Асрок за всяка генерация процесори имат определени биоси за това дъно.

Тук става дума че ДЪНОТО не може да работи с по голяма честота независимо от паметите дори да са 4000.

преди 15 минути, The Reaper написа:

това какво общо има със лекия клок на процесора обаче, опитвам се да разсъждавам, някакви програми за диагностика дали няма ?

Има случаи, в които програми не са приложими. Иска се поне малко образовано ЗадКлавиатурно Устройство :) .

Пробвай едно по едно. Първо задай паметта да работи на 3200 - ръчно, без XMP профил. После отделно вдигни клока на процесора до 3.8. И виж дали BIOS-а ще приеме тези настройки. Или пак ще се занули.

Ако сложиш Ryzen 5xxx процесор ще можеш и на по-висока честота от 3200 да подкараш паметите. Аз съм с 2 плочки на 3000 и 2 на 3200 и в момента съм ги подкарал на 3400 само с промяна на честотата. Даже бяха на 3600 с подобрени тайминги, и си вървеше всичко нормално, само че на prime95 след 15-20 минути даваше грешка и ги държа на 3400.

преди 6 минути, Veni77 написа:

Дъното е с чипсет Б 450 и това е максимума за него .2018г.

Кое е максимума?

Както казах, при мен работеха и на 3600, при подходяща памет ще може и повече. Не зависи от чипсета, противоречиш си.

O884eGl.pngbe1xkuk.pngMEHK988.png

преди 1 минута, Veni77 написа:

Вашето дъно е друго .Не като на автора.

И какво му е другото? Хайде осъзнай се! Единствено процесора ми е 5800х, това позволява по-висока честота. Дъното поддържа памет 3200+ с overclock при наличие на подходящ процесор, дори и с неговия може и да стане с подходяща памет и волтаж.

ASRock > B450 Pro4

Цитат

- AMD Ryzen series CPUs (Vermeer) support DDR4 3200 / 2933 / 2667 / 2400 / 2133 ECC & non-ECC, un-buffered memory*
- AMD Ryzen series CPUs (Matisse) support DDR4 3200 / 2933 / 2667 / 2400 / 2133 ECC & non-ECC, un-buffered memory*
- AMD Ryzen series APUs (Cezanne) support DDR4 3200 / 2933 / 2667 / 2400 / 2133 ECC & non-ECC, un-buffered memory*
- AMD Ryzen series APUs (Renoir) support DDR4 3200 / 2933 / 2667 / 2400 / 2133 ECC & non-ECC, un-buffered memory*
- AMD Ryzen series CPUs (Pinnacle Ridge) support DDR4 3200+(OC) / 2933(OC) / 2667 / 2400 / 2133 ECC & non-ECC, un-buffered memory*
- AMD Ryzen series CPUs (Picasso) support DDR4 2933 / 2667 / 2400 / 2133 non-ECC, un-buffered memory*
- AMD Ryzen series CPUs (Summit Ridge) support DDR4 3200+(OC) / 2933(OC) / 2667 / 2400 / 2133 ECC & non-ECC, un-buffered memory*
- AMD Ryzen series CPUs (Raven Ridge) support DDR4 3200+(OC) / 2933 / 2667 / 2400 / 2133 non-ECC, un-buffered memory*

Ако паметта е нестабилна или се рестартира на по-висока честота, може и да се пробва с повишаване на волтажа и промяна на таймингите. До около 1.5 волта не би трябвало да има проблеми, дори и малко отгоре. Моите са на 1.45 волта по SPD.

Memory Controller/Контролера за паметта, се намира в процесора.И колкото по старо е поколението AM4 на CPU Ryzen, толкова по малко възможности за клок на паметта има.
Следващият фактор, който ограничава паметта е генерацията на дъното.
Автора нека направи само настройките на паметта ръчно на 3200 Mhz. И да не клоква процесора, защото и това може да "чупи" настройките в BIOS.

П.П.Смесването на различни китове RAM със различни параметри, не го препоръчват производителите на дънните платки. При подкарване на паметта на желаните честоти в този случай има пряка връзка "силиконовата лотария".

Нямам намерение да оспорвам което и да е мнение . По горе съм дал от сайта на  асрок  цялата информация .Давам съвет на автора защо не може да подкара на това дъно 4 плочки на 3200 . С такова дъно съм повече от 5 г. Всичко друго е на късмет както и при клока. Поздрави.

П.п.

Другото е че:     Fatal1ty B450 Gaming K4      не е       B450 pro 4

преди 2 часа, Mr. ?? написа:

П.П.Смесването на различни китове RAM със различни параметри, не го препоръчват производителите на дънните платки. При подкарване на паметта на желаните честоти в този случай има пряка връзка "силиконовата лотария".

Да, и аз това казвах в една друга тема:

https://www.kaldata.com/forums/topic/336820-добавяне-на-ddr-4-ram/#findComment-5971760

• Автор

Всичко е стабилно, рестарти произволни не съм имал, само кофтито е че не мога да го 'хвана' като занулява, не мога да разбера кога го прави, ще пробвам ръчно без ХМП, мога да пробвам и по висока честота с по висок волтаж 

преди 2 часа, Veni77 написа:

Нямам намерение да оспорвам което и да е мнение . По горе съм дал от сайта на  асрок  цялата информация .Давам съвет на автора защо не може да подкара на това дъно 4 плочки на 3200 . С такова дъно съм повече от 5 г. Всичко друго е на късмет както и при клока. Поздрави.

П.п.

Другото е че:     Fatal1ty B450 Gaming K4      не е       B450 pro 4

Аз много добре си го подкарвам, без грешки и прочие, просто занулява...

Отиди и си купи една батерия за лев и нещо на първо време и я смени. Продават ги дори в големите бакалии като лидъл и кауфланд.

преди 2 часа, The Reaper написа:

Всичко е стабилно, рестарти произволни не съм имал, само кофтито е че не мога да го 'хвана' като занулява, не мога да разбера кога го прави, ще пробвам ръчно без ХМП, мога да пробвам и по висока честота с по висок волтаж 

Аз много добре си го подкарвам, без грешки и прочие, просто занулява...

Щом занулява BIOS, системата, не работи оптимално и стабилно. Трябва да откриеш "виновника".

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.