Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да използваме топлината от нашето PC

Featured Replies

Ето, че навън температурите започнаха да падат.

:) Седя пред комютъра вече половин работен ден и бавно но сигурно губя телесна температура от това, че не се движа. Инстинктивно протягам ръка към изхода от захранването на компютъра и си топля пръстите.

И си мисля angry.gif

Добре де всички сме луднали на тема как да си охладим компютъра.

За лятото добре.

Но не може ли да помислим за топлината която отделят компонентите на компютъра и да видим как да я изплзваме.

Дали да не взема да спра някой от вентилаторите които допълнително охлаждат компютъра в къщи /то и без това стайната температура вече не е висока а идва и зимата/.

Дали да не взема да се примиря с някой друг градус на процесора в повече ... стига да е в допуските.

И как с помоща на някакво приспособление от гъвкави връзки (да речем гъвкав алуминиев маркуч около 1-2 метра в моя случай) от железариата или нещо друго (стига да не създава шум при преминаване на въздуха през него) да се закача към отворите на кутията (там където са вентилаторите за изкарване на топлия въздух от компютъра).

Мисля си на така полученото "Приспособление" дали да не сложа на края на тръбата още един вентилатор 80мм захранван на 5 волта от компютура да изсмуква въздуха от маркуча, за да съм сигурен, че нама да се получи застояване на типлия въздух вътре в маркуча.

Ефект който очаквам е топлия въздух от компютъра да не се застоява около самия компютър а с помоща на вентилаторчето да се насочи към откита площ някъде в стаята и да топли.

И ето ми едно малко "Делонги" ...

Та идеята на темата е:

Вие за какво бихте използвали топлината от Вашия компютър и как бихте го реализирали?

Освен да отвориш кутията за по-пълноценно използване на топлината друго невиждам.Няма начин компютъра да топли колкото печка 2 киловата просто.Виж ако са няколко компютъра се усеща промяна ама не е чак толкова че да се отопляваш с компютри,просто те са с друга цел все още.

Мисля да клокна процесора още малко и да пусна една лира през него да топли водата в бойлера :)

Хахахахаххааха вие ме сьсипахте от смях бе хора,така не се бях смял скоро хахахха.

Темата е май за "Смях и Забава"

Даже предлагам да си вземеш още един комп. на старо,има ги по 150 лв.,и да си прекараш с PVC трьби ,и в другите стай топлинка.

• Автор

Пределно ми е ясно, че не може да се очаква топлина като от 2 киловатова печка.

Но при условие, че от кутията иализа въздух с поне 15-20 градуса по загрят от стайния, защо да не се използва поне да ти топли краката под бюрото :laughing5:

При отваряне на кутията се нарушава правилното циркулиране на вуздушния поток в компютъра.

Това не е сериозна тема, но не е и тема за пренебрегване като идея.

iovi е схванал идеята :nono:

И аз мислех като него но мисля освен бойлера да си закача и локалното парно.

Жалко, че в къщи не съм с някой Intel -ски професор, че да греее да греее

При мен стаята ми е с поне 5 градуса по топла от останалите, благодарение на

2 компа

8 харда

2 AP

1 стабилизатор

в момента навън е 16 към 9:30 сутринта беше 13 тогава проветрих стаята

и температурата беше 18 към 10:00 до сега е 24градуса

така че аз ползвам топлината им успешно

Енергията не се губи просто си изменя вида

@ virtual.phantom

Предлагам ти да минеш на Интелска конфигурация, по възможност Пентиум 4 Прескот :angry:

vacation1.gif Дойде и нащо време,в стаята ми е 22С а процесора ми на 52С без да е натоварен-естествено Р4 3000MHz Prescot

Редактирано от roskoboskogo (преглед на промените)

абе вие се хилосвате, но от цялата къща, в мойта стая е поне с 4-5 градуса по-топло от другите помещения, при положение че стаята ми е почти изцяло външна, и тва благодарение на пентиум четворка на едно и шест, работещ 24/24 :help:

Редактирано от ajaxx (преглед на промените)

Сега остава от "Топлофикация" да лепнат по един топломер и на компютрите... :whist:

• Автор

Да дойде времето на Интелите :down:

На работата съм с пентиум 4 на 3.2 и той не наведе на идеята за тази тема.

В къщи "не съм късметлия" с това AMD Athlon 64 Processor 3200+ Socket 939 което в момента показва:

Температури:

Процесор 27 °C (81 °F)

Диод на процесора 35 °C (95 °F)

Seagate ST340014A 33 °C (91 °F)

Вентилатори:

Процесор 3245 RPM

направо го е ударил на замръзване със системата за охлаждане която описах тук КЛИК

Така, че блазе им в момета на тези който имат печки с Пентиуми в къщи. Искренно им завиждам (сериозно) :whist:

Аз сериозно започнах да се замислям, дали да не махна радиаторите и да се отоплявам с няколко PC-та! :whist: Авторът на темата не е лошо да си патентова идеята, тук в България, знае ли човек...може и да намери приложение... :down:

Моето PC е на 79 градуса (посмали малко clock-а,манго! :whist:),а си стоя без пижама и се топля.Е,това едва ли отговаря на истината-просто не е толкова голяма заслугата на компютъра,дори и с такава температура.Не си струва да включиш няколко PC,за да заместиш печката.Бре,в интернет-залите как ли се отопляват?Ами в НАСА? :down:

• Автор

Не мисля, че някой на сериозно ще вземе да инвестира е компютри за да се топли през зимата. И всеки който подхърля идеята тук за това, е просто да се забавлява. :whist:

В сървърното на завода който обслужвам, и в другите сървърни на фирмата не спираме климатиците дори през зимата (това да Ви говори нещо)

Смисъла на темата е да се използва максимално топлината на компютъра.

Защо да не се изведе топлината му посредством идеята в началото на темата до под прозореца и така да се създаде температурна завеса, или да се отведе до мястото където има живи цветя в стаята.

Не виждам смисъл, ако компютъра е заврян някъде да топли сам себе си, а от там и лошо да се охлажда.

Това са хопотетични приложения. някой от Вас може да е роден талант и да генерира и др. идея.

Не мисля, че някой на сериозно ще вземе да инвестира е компютри за да се топли през зимата. И всеки който подхърля идеята тук за това, е просто да се забавлява. :ph34r:

В сървърното на завода който обслужвам, и в другите сървърни на фирмата не спираме климатиците дори през зимата (това да Ви говори нещо)

Смисъла на темата е да се използва максимално топлината на компютъра.

Защо да не се изведе топлината му посредством идеята в началото на темата до под прозореца и така да се създаде температурна завеса, или да се отведе до мястото където има живи цветя в стаята.

Не виждам смисъл, ако компютъра е заврян някъде да топли сам себе си, а от там и лошо да се охлажда.

Това са хопотетични приложения. някой от Вас може да е роден талант и да генерира и др. идея.

Габрово е люлката на смеха и анекдотите за България , но да не подценяваме идеята, която все пак е подхвърлил нашият приятел. Даже и резултат има вече. На зима сме на компютрите на нашата любимка

MELL. Всичко беше в шеговит тон за разведряване на обстановката в такъв сериозен раздел. Даже и спам мога да го нарека.

Да поспамя и аз biggrin.gif ! Няма само вие, я :ph34r: !

За най-голям КПД, вземете нещо от серията TNN-кутии на Zalman, просто не губите нито ват енергия при разни "завихряния" на въздуха, всичко се разсейва отлично laugh.gif !

А за идейния талант - най-добре е май да се използват heatpipe-ове от компонентите (или кутията, в случай, че сте с TNN-бижу, което се изплаща многократно от "Топлофикация") до hot-spot-овете в стаята, там където искате да ви е най-топло :wors: , например леглото, стола пред компютъра или тоалетната чиния, ако става дума за "сервизното" помещение :ph34r: ! В нашите родни условия ще е най-уместно всеки да си измайстори heatpipe-ове например от 100%-ова мед от вторичните суровини "в ма'алата" и живака от няколкостотин термометъра! Да докажем, че сме от нация техническа :) , както казва (пише по-скоро) Profruit!

След като целта е отопление на помещението, ето една идея за генериране на повече топлина от PC-то: "distributed computing". Има доста проекти, използващи този метод за изчисления - от такива за борба с болестите (напр. рак, СПИН) до търсенето на извънземни... На сайта http://www.distributedcomputing.info/ (не му правя реклама, беше сред първите резултати в Google) в раздела Active Projects можете да си изберете проект и да "оползотворите" свободното време на процесора.

Продавам PVC маркучи за аспираций. Ще уредя тънко всеки фен да се топли с комп-а :ph34r: Аз за жалост не мога, щото съм с лаптоп без вентилатор (падах в/у него и вентилатора спре да бачка). Загрява страшно много, но преди няколко дни четох тук за някакви крачета за лаптоп, които продават по 18$. Отрязах 4 парчета маркуч, сложих ги отдолу и сега лаптопа ми е леден кат мъртвец biggrin.gif

Топлината, генерирана от компютъра не може да остане някъде в него.

Напротив, колкото по-добре охлаждаш него, толкова повече би грял себе си, ако си обърнал въздушната струя към себе си.

А!... и като вкарваш въздух в един маркуч от едната страна, няма начин от другата страна на този маркуч да не излиза същото количество въздух. Ако го направиш, ще спечелиш некоя нобелова награда за "портативна микро черна дупка в маркуч".

Въобще... като ти чета писанието ми се струва, че физиката доста ти куца.

Аз за греене ползвам духалки. И не ми идва на ум да им спра вентилатора... Мисли за компютъра си като за печка :ph34r::):ph34r:

Чета внимателно , гледам още по-внимателно и ........... ми се струва ,че някой се опитва да се пързаля с Прескот-а като го обявява за отоплително тяло .

Да , ама в момента съм на един Прескот -3 GHz/ 800/1 MB - той си бачка от два часа , в стаята е 20 * ( според термометъра ) - в момента компа не е особено натоварен , и като гледам какво ми показва Speed Fan - май няма да мога да го използвам ( процесора ) като печка ,щото е студен -

capturedvo0.jpg

• Автор
Топлината, генерирана от компютъра не може да остане някъде в него.

Напротив, колкото по-добре охлаждаш него, толкова повече би грял себе си, ако си обърнал въздушната струя към себе си.

А!... и като вкарваш въздух в един маркуч от едната страна, няма начин от другата страна на този маркуч да не излиза същото количество въздух. Ако го направиш, ще спечелиш некоя нобелова награда за "портативна микро черна дупка в маркуч".

Въобще... като ти чета писанието ми се струва, че физиката доста ти куца.

Аз за греене ползвам духалки. И не ми идва на ум да им спра вентилатора... Мисли за компютъра си като за печка ;):) :)

Нещо не си вникнал в нещата.

Срещал съм се в работата си с полузапалили се и блокирали компютри в следствия на лошо топло отвеждане на топлия въздух който те изкарват (самите компютри са с первектно направено въздушно охлаждане) Мястото където беше сложен всеки един от тях не позволяваше добро топлоотдаване на вече генерираната температура от самия компютър. Той изкарваше загрят въздух който не можеше да се разсее и отново бе засмукван от машината която естествено не може да се охлажда добре с вече стопления въздух и генерираше още по голяма температура която в последствие отново засмукваше. Това е по цитата ти:"Топлината, генерирана от компютъра не може да остане някъде в него."

Друго от теб: "Напротив, колкото по-добре охлаждаш него, толкова повече би грял себе си, ако си обърнал въздушната струя към себе си."

-Ако охлаждам по-добре компютъра си температурата му няма ли да спадне и в този ред на мисли как повче бих се "грял".

Друго от теб: "!... и като вкарваш въздух в един маркуч от едната страна, няма начин от другата страна на този маркуч да не излиза същото количество въздух. Ако го направиш, ще спечелиш некоя нобелова награда за "портативна микро черна дупка в маркуч"."

- Да съм казал, че няма да излиза същото количество въздух?

- Защо според теб на края на всяка аспирация има още един вентилатор които отвежда въздуха от системата а не разчитат на вентилаторите които вкарват въздуха в системата? Явно си добър по физика сам си отговори.

За това и предложих на края да има вентилатор грешката е, че казах да е на 5 волта може би на 12 ще е по-добре. Оборотите ще са почти същите (каквито са на захранването).

Пак ви казвам това е само хипотетична идея която в частност има реализация.

Имам познат които държи компютрите си в килера за да не му шумят в спалнята /между монитора и компютритре му има само една стена/ Ами човека без много да му мисли си е направил подобна система която през лятото изкарва топлия въздух навън а зимата го вкарва в спалнята си. Не си мислете че му е зле. И икономия на енергия си има човека ... едно е да затоплиш и подържаш помещение с 20 градуса а друго е с 10-12. :)

Редактирано от virtual.phantom (преглед на промените)

Мисля,че идеята е неприложима !

Веднага могат да ни сложат т.н. "такса мощност",а от Еко-министерството,могат да заведат дела,че сме причина за Глобалното затопляне на планетата ! ;)

Май започнахте да взимате тема, създадена предимно да се веселим и разтоварваме много насериозно. Почнахте да се нападате за глупости. Ако продължавате така, ще и сложа червения хикс и ще я оставя да и се наслаждават поколенията. Айде по-спокойно :whist:

Хубаво се посмяхме заедно всички но ако ми позволите за малко да използвам темата.Та моя Р4/3000MHz/800/1Mb си прави сега 52С,За сега добре ама лято мнооого плача :rolleyes: .Доста четох по форума за начините на охлаждане и ми се струва че единственото което ми липсва за по-добро вентилиране на кутията е да сложа вентилатор на вход.Иска ми се да сложа една снимка за да добиете представа за вида на кутията и расположението на вентовете ама незнам как мога да я кача в сайта за това ще ви помоля да ми обясните как става това .

virtual.phantom да ти кажа идеята с въздохопровода не е добра :rolleyes: се пак от компютъра се издухва финни прашнки, коити са вредни cool.gif

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.