Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

2,5" vs 3,5" HDD като архивен диск в настолен компютър ?

Featured Replies

преди 5 часа, Banesc написа:

вече се ползва  m2  и ssd

hdd  e  мъртва технология.

от 15 години не ползвам hdd

Абсолютни глупости на квадрат. Като нямаш ценни данни които да запазваш защо ти е, ама някои имат и то много, виж ми подписа и добави още пет 4ТБ външни диска пълни над 99%.

• Отговори 111
  • Прегледи 5,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• B-boy/StyLe/
    B-boy/StyLe/

Днес си се развихрил здраво. HDD въобще не е мъртва технология...дори постоянно се увеличава степента на компресия (различните технологии на запис с цел повишаване на капацитета). HDD все още е ненадм

• вече се ползва  m2  и ssd hdd  e  мъртва технология. от 15 години не ползвам hdd

• Единственото предимство на 2,5" е, че може да се ползва за външен в кутийка на USB, а 3,5" има нужда от допълнително захранване с адаптер. 

преди 8 минути, ined написа:

Абсолютни глупости на квадрат. Като нямаш ценни данни които да запазваш защо ти е, ама някои имат и то много, виж ми подписа и добави още пет 4ТБ външни диска пълни над 99%.

• Интереси:PS3, PS4, PS5 ...

а  nintendo ?

излишната информация е вредна 

кое наричаш ценно ?

от там да започнем

Според мен и 2.5 и 3.5 стават за съхранение на информация. А това че 3.5 били по бързи и тем подобни са пълни глупости за мен лично все пак има и 2.5 HDD-та на 7200 оборота.

Аз лично имам няколко диска и 2.5 и 3.5 на 7200 оборота някои са проблемни, доста и много рядко ги използвам само за информация, която не ми е важна. На машината с която съм в момента настолния китук вече от близо 4 години си ползвам за склад 2.5 HDD което го свалих от един стар лаптоп диска върти на 5400 оборота и си е бързак.

И докато бачкаше лаптопа ми е зареждал операционната система за близо 10 секунди но това разбирасе беше в комбинация с бързата памет 8GB DDR L. Същия този диск ми е по бърз и от SSD-то което е и то на близо 5 години вече и все още си е на 100% живот и постоянно вижда тормоз biostar 120gb. А това е HDD-то  WDC WD10JPCX-24UE4T0 (931 GB) него съм го пробвал на сегашната ми машина като съм му инсталирал операционна система за колко време ще зарежда но в комбинация с паметта която не е L си зарежда за 20 секунди напълно задоволително за мен. Имам и една тошиба 500gb но платката и замина на 7200 оборота и е доста  бърз диск но него вече напълно съм го отписал и се мотае в един кашон със стари дискове които чакат да се запознаят с контейнера.

преди 6 минути, vlado1985 написа:

И докато бачкаше лаптопа ми е зареждал операционната система за близо 10 секунди но това разбирасе беше в комбинация с бързата памет 8GB DDR L

И коя ще да е била тази OS? Win98? Глупости и на него му трябваха 30+ секунди за пълно зареждане ...

Говорим за пълно чисто зареждане на OS - без хибернация, бързо зареждане или просто приспиване!

И как точно отчиташ времето на зареждане? От кое събитие до кое събитие?

преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

И коя ще да е била тази OS? Win98?

Не - 3.11.

преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

При мен - от натискане на бутона за събуждане до пълно завършване на основните процеси (фоновите не ги гледам), за Windows 8.1 - минават 3-3,5 минути!

Вярно, че дуал бот забавя малко, зареждане на облачни и прочие услуги - също.

Но даже директно да вляза в Safe mode - времето няма да е секунди.

преди 1 минута, jhoro написа:

Не - 3.11.

При мен - от натискане на бутона за събуждане до пълно завършване на основните процеси (фоновите не ги гледам), за Windows 8.1 - минават 3-3,5 минути!

Вярно, че дуал бот забавя малко, зареждане на облачни и прочие услуги - също.

Но даже директно да вляза в Safe mode - времето няма да е секунди.

От времето на Win98 Me спрях да засичам времето от натискането на копчето до момента в който може да ползваш вече системата - на тогавашната машина за по-малко от 39 секунди не успях да го постигна. XP - не е като да не съм го пипвал, но там много различен хардуер и то .. хардуер в рамките на 14+ години.

Другите в момента не ме интересуват точно за колко ще заредят - обикновено е веднъж дневно - не е някаква драма, а й не забиват вече така както Win 98 :)

Иначе много ме кефи как се рестартира гола 98 - натискаш копчето и вече чуваш как прави тът и зарежда отново :)

преди 17 минути, plamen_petrov_80 написа:

И коя ще да е била тази OS? Win98? Глупости и на него му трябваха 30+ секунди за пълно зареждане ...

Говорим за пълно чисто зареждане на OS - без хибернация, бързо зареждане или просто приспиване!

Докато беше жив лаптопа съм пробвал HDD-на win7-8-8.1-10. И при това на прясно инсталирана система без да съм спирал сервизи и тем подобни.

Прясно инсталирана система win7-8-8.1-10 на механичен диск няма как да направи 10 секундно зареждане ... бил той и на 7200 оборота - което е скорост на въртене и реално не е никаква гаранция за скорост на четене и писане!

Какви 10 секунди, имам инсталиран Windows 7 на механичния диск на лаптопа, за да зареди му трябват няколко минути. Той десктопа с M.2 SSD зарежда по половин минута и повече.

За под 10 секунди (2-3) мога да го събудя само от sleep.

преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

Прясно инсталирана система win7-8-8.1-10 на механичен диск няма как да направи 10 секундно зареждане ... бил той и на 7200 оборота - което е скорост на въртене и реално не е никаква гаранция за скорост на четене и писане!

Това от поста ми прочете ли го.

Цитат

На машината с която съм в момента настолния китук вече от близо 4 години си ползвам за склад 2.5 HDD което го свалих от един стар лаптоп диска върти на 5400 оборота и си е бързак.

И докато бачкаше лаптопа ми е зареждал операционната система за близо 10 секунди но това разбирасе беше в комбинация с бързата памет 8GB DDR L.

преди 9 минути, vlado1985 написа:

Докато беше жив лаптопа съм пробвал HDD-на win7-8-8.1-10. И при това на прясно инсталирана система без да съм спирал сервизи и тем подобни.

На Windows 8/10 ако не им спреш fast startup, който е включен по подразбиране, зареждат по толкова. Но Win7 и на виртуалка прясно инсталиран няма такива способности. Дори на M.2 SSD под vmware windows 7 зарежда за над 15 секунди на ryzen 5800x с 'отпуснати' за виртуалката 4 ядра и 4 GB RAM.

преди 2 минути, vlado1985 написа:

Това от поста ми прочете ли го.

Кое не разбра?

Оборотите на диска са обороти - това не са скорости на диска - ако ша си ги мерим - от колко му почва началната скорост на четене?

Това, че паметта ти е била DDR3L - и какво, няма W10 върху машини с DDR4, 5?

• Автор
преди 7 часа, Banesc написа:

вече се ползва  m2  и ssd
hdd  e  мъртва технология.
от 15 години не ползвам hdd

преди 6 часа, Panzer 4 написа:

HDD-по-бавни. Всичките съм ги сменил с SSD , подбрани с добри скорости. Слагаш и забравяш. Имам една Тошиба ХДД 1 ТБ във външна кутийка, чат-пат я ползвам за съхранение на неща, дето рядко трябват.

преди 6 часа, jhoro написа:

Само се сети - кое как умирГа!

Види се трябва още малко да уточня ситуацията и съображенията ...
1. Да напомня, че HDD-то в случая се предвижда само като архивен диск, не системен.
Системните ми вече са SSD, на лаптопите и на въпросния настолен/десктоп ))
2. Какво е положението с бездействащ SSD, ако е бил системен и е препълнен със снимки, картини, и видео ?
Архивирам творчеството в папка на архивния HDD, но системния SSD не ми се занимава да го изтривам,
щото цените на новите 240-256 GB паднаха и направо купувам нов и инсталирам актуална Операционна Система.
Linux Ubuntu клонът пуска често нови версии ... 
По подобен начин си стоят и старитe малки 2,5" HDD-та (40-60-80-120 GB),
пенсионирани от лаптопите и заменени с SSD.

Четох, или гледах видео, че не е добре да се разчита за дълго съхранение на данни върху бездействащ SSD, 
защото се размагнитват (ако не бъркам технологията) сравнително бързо,
докато плочите на HDD нямат забележимо размагнитване и загуба на данни.

...
Не е ясно колко дълго ще се съхраняват данните и кога ще се наложи да се върна към някой стар запис,
за да го вкарам в нов проект. (Пресен случай от миналата седмица)

Освен, че заради удобството, би било добре, въпросния архивен HDD да е готов за ползване
в кадито на записвачката на лаптоп. или с наличния USB-кейс
Да речем, не постоянно да се мести от десктоп на лаптоп, 
но като се напълни и се свали от кутията на десктопа ?
(То май само заради тази мобилност и универсалност, в моя случай е по-уместен 2,5 " HDD)
Проектните часове са толкова огромни и на двата стандарта, че най-вероятно няма да ги достигна, преди да го напълня ...

Затова и пак да попитам първите двама, цитирани в този пост,
дали в моя случай, (само за архив) вашите съображения са уместни ?
(че са валидни, мога да се съглася, но дали в моя случай имат значение ?)
И дали третият цитиран -"jhoro" ... има пред вид точно този проблем (или нещо свързано с него) ?

преди 1 минута, Raze написа:

На Windows 8/10 ако не им спреш fast startup, който е включен по подразбиране, зареждат по толкова. Но Win7 и на виртуалка прясно инсталиран няма такива способности. Дори на M.2 SSD под vmware windows 7 зарежда за над 15 секунди на ryzen 5800x с 'отпуснати' за виртуалката 4 ядра и 4 GB RAM.

Предишния ми пост прочете ли го целия и прочете ли цитата в поста ми към Пламен. 

Все пак нямам никакво намерение да убеждавам някой в нещо си и да навлизам в спорове а и както сами знаем дискове механични бол било на 5400 или на 7200 оборота всеки диск си е различен.

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Кое не разбра?

Оборотите на диска са обороти - това не са скорости на диска - ако ша си ги мерим - от колко му почва началната скорост на четене?

Това, че паметта ти е била DDR3L - и какво, няма W10 върху машини с DDR4, 5?

Какво да си мерим бре човек аз съм написал само какъв е диска и модела съм му написал и съм написал ясно че го свалих от лаптоп който работеше със DDR L памет. А ти веднага взе да ми разтягаш локуми за DDR4 DDR5. Ама  да не забравяме че и при тях има L-ки.

• Автор
преди 49 минути, vlado1985 написа:

стари дискове които чакат да се запознаят с контейнера.

Плочите стават да се налепят с двойнозалепващо тиксо върху фаянсови плочки над мивка.
Става много дизайнерско "клетъчно" огледало с хексагонална подредба.

преди 4 минути, Недко написа:

2. Какво е положението с бездействащ SSD, ако е бил системен и е препълнен със снимки, картини, и видео ?

Общо-взето поне веднъж в годината гледай да го включваш. Не е точно 'размагнитване', но SSD разчита на електричество, за да задържа информацията и ако то се изхаби един вид, информацията заминава.

How long is data retained on SSDs without power? - Starline Computer: Storage und Server Lösungen von erfahrenen Experten

Тук горе-долу е описано какво се случва в различните мнения: 

Цитат

SSDs work on the premise of storing a voltage which, depending on the type, may represent several bits. Just like a capacitor, it will lose that storage over time if not 'topped-up.' If it is a single layer SSD, then there is very little worry, since the drop in voltage has to be at most half before it forgets the state. On the other hand, if it is the newer quad layer chips, then it is at most 1/16th or so before it loses track of the actual voltage and can give back a different set of bits.

Даже тук пишат, че освен да се включи, трябва и да се презаписва периодично информацията (лично не съм правил нищо подобно на SSD на над 6-7-8 години и информацията си е там)

преди 1 минута, Недко написа:

Плочите стават да се налепят с двойнозалепващо тиксо върху фаянсови плочки над мивка.
Става много дизайнерско "клетъчно" огледало с хексагонална подредба.

Имам няколко диска които опитаха чука и това се случи понеже ме завариха в ковти настроение. Е разбирасе дисковете си бяха заминали отдавна де плочите съм ги изхвърлил единнствено съм им взел магнитите и на някои платките.:D

• Автор
току-що, vlado1985 написа:

Имам няколко диска които опитаха чука и това се случи понеже ме завариха в ковти настроение. Е разбирасе дисковете си бяха заминали отдавна де плочите съм ги изхвърлил единнствено съм им взел магнитите и на някои платките.:D

О, да !
Магнитите са яки неодимови. Моторчетата също имат още живот. Някои правят квадрокоптери с тях ))

преди 44 минути, Недко написа:

Види се трябва още малко да уточня ситуацията и съображенията ...
1. Да напомня, че HDD-то в случая се предвижда само като архивен диск, не системен.
Системните ми вече са SSD, на лаптопите и на въпросния настолен/десктоп ))
Архивирам творчеството в папка на архивния HDD, но системния SSD не ми се занимава да го изтривам,
щото цените на новите 240-256 GB паднаха и направо купувам нов и инсталирам актуална Операционна Система.
По подобен начин си стоят и старитe малки 2,5" HDD-та (40-60-80-120 GB),
пенсионирани от лаптопите и заменени с SSD.

Четох, или гледах видео, че не е добре да се разчита за дълго съхранение на данни върху бездействащ SSD, 
защото се размагнитват (ако не бъркам технологията) сравнително бързо,
докато плочите на HDD нямат забележимо размагнитване и загуба на данни.

...
Не е ясно колко дълго ще се съхраняват данните и кога ще се наложи да се върна към някой стар запис,
за да го вкарам в нов проект. (Пресен случай от миналата седмица)

Освен, че заради удобството, би било добре, въпросния архивен HDD да е готов за ползване
в кадито на записвачката на лаптоп. или с наличния USB-кейс
Да речем, не постоянно да се мести от десктоп на лаптоп, 
но като се напълни и се свали от кутията на десктопа ?
(То май само заради тази мобилност и универсалност, в моя случай е по-уместен 2,5 " HDD)
Проектните часове са толкова огромни и на двата стандарта, че най-вероятно няма да ги достигна, преди да го напълня ...

Затова и пак да попитам първите двама, цитирани в този пост,
дали в моя случай, (само за архив) вашите съображения са уместни ?
(че са валидни, мога да се съглася, но дали в моя случай имат значение ?)
И дали третият цитиран -"jhoro" ... има пред вид точно този проблем (или нещо свързано с него) ?

Повечето 2.5 инчови дискове са SMR за да имат обем 1,2, 4ТБ и те стават за съхранение на данни. Но по-добър избор е 3,5 инчов диск CMR и то особено, ако е ентърпрайз модел, които им дават доста сериозен живот и обем на презапис. Евтин модел CMR спрямо цена/обем е пример SEAGATE SG ST4000VX016 256MB SKYHAWK - линка е примерен! Не на последно място е важно компютъра да е с висок клас захранване гарантиращо безпроблемната работа на дисковете.

Ако имаш важни данни е хубаво да имаш на две места/локации едновременно данните.

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

От времето на Win98 Me спрях да засичам времето от натискането на копчето до момента в който може да ползваш вече системата - :)

Никога не ме е инт"ересувало, но скопо имаше подобна дискусия и засякох.

И друго - прави разлика, между "да ползваш вече системата" и "системата да е напълно заредила и да няма забавящи процеси"!

преди 1 час, Недко написа:

Никакъв проблем- на теб ти трябва актуалната и предишната.

Пишеш в терминала

sudo apt-get autoremove

и ти разчиства мястото.

преди 8 часа, Raze написа:

Това на каква база го казваш? Единственото, което може да е причина за по-краткия живот на 2.5" дискове е това, че главно се ползват в лаптопи и се разнасят по-често -> от там повече сътресения и възможност за физическа повреда. Имам механичен 2.5" диск 1 ТБ 7200 RPM на почти 10 години на лаптопа, който още работи без проблеми. Също и един 500 ГБ на 7-8 години, който обаче го ползвам като портативен и поради падане има някой и друг проблемен сектор, но и той още работи.

Общо-взето, 2.5" са принципно по-скъпи поради по-малкия размер. Също така и капацитета им е по-малък, сравнено с механичните. До 4 TB са стандартен размер (9.5mm), но над това стават по-дебели (15mm) и доста по-скъпи.

Всички  HDD дискове от серия 2,5  от 2 терабайта нагоре са 15 мм дебели. До 2 терабайта са или 7 или 9мм от по старите версии. От същата серия (2,5 инча) максималният обем е до 6 терабайта. Последните (6TB )се намират изключително трудно. 

За мен, Пламен е дал разумно решение, а коментара на Иванчо от Перник го прескачайте. Те са братовчеди и с еин капацитет от форума, който преди 5 години се изхвърли и написа че до 2025 година няма да има HDD.  (Jorge)

преди 2 часа, vlado1985 написа:

Според мен и 2.5 и 3.5 стават за съхранение на информация. А това че 3.5 били по бързи и тем подобни са пълни глупости за мен лично все пак има и 2.5 HDD-та на 7200 оборота.

бях направил проучване преди 20 години

3.5  са по добри но не с много  2.5  са по - бързи за да компенсират и се развалят по често механически 

нещо като рам паметта  всичката е еднаква обаче маркетингови трикове 

току-що, Banesc написа:

3.5  са по добри но не с много  2.5  са по - бързи за да компенсират и се развалят по често механически 

Да вземеш да изчезнеш от техническите форуми, което ще е най добре за Теб ,и осналите хора.

преди 3 минути, Banesc написа:

По-бързи в какво?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.