Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

2,5" vs 3,5" HDD като архивен диск в настолен компютър ?

Featured Replies

преди 2 минути, Panzer 4 написа:

Същият този Тошиба ХДД 1 ТБ в кутийка, дето става дума преди, при прехвърляне на сериите на Хавай 5-0 към компютър със ССД , сума гигабайти, се наложи да правя почивки, защото загряваше и чак пареше.

Екранна снимка (5)_cr.png

Пареше казваш ...  колко градуса показваше?

• Отговори 111
  • Прегледи 5,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• B-boy/StyLe/
    B-boy/StyLe/

Днес си се развихрил здраво. HDD въобще не е мъртва технология...дори постоянно се увеличава степента на компресия (различните технологии на запис с цел повишаване на капацитета). HDD все още е ненадм

• вече се ползва  m2  и ssd hdd  e  мъртва технология. от 15 години не ползвам hdd

• Единственото предимство на 2,5" е, че може да се ползва за външен в кутийка на USB, а 3,5" има нужда от допълнително захранване с адаптер. 

преди 24 минути, MZ/X написа:

На база проектен живот

:D това ако го гледам трябва всичките ми дискове да са приключили преди няколко години.

преди 32 минути, plamen_petrov_80 написа:

Има ... прегледай Рапторите от едно време. Иначе имам подобен радиатор и за 2,5" HDD - Akasa.

Да, и аз намерих моя:

ERlJN7x.jpeg

преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Пареше казваш ...  колко градуса показваше?

Щом само пари - може да си държи пръста - значи 60-65 градуса!

Нормата за отопление (водно - парно) беше 60 градуса на водата.

Аз съм съм си ретро и съм се спрял на два модела от които си купувам за сторидж - Toshiba MG и Seagate Exos x, което е на промоцийка !

преди 2 часа, Raze написа:

:D това ако го гледам трябва всичките ми дискове да са приключили преди няколко години.

Тъй ли? 
Колко диска "столетници" имаш?
Дискове за които си им постигнал проектната експлоатация и продължаваш да ги ползваш?
Покажи S.M.A.R.T., похвали се с туй рядко явление. Щото си е за хвалба.

преди 5 минути, MZ/X написа:

Тъй ли? 
Дискове за които си им постигнал проектната експлоатация и продължаваш да ги ползваш?

За момента няколко диска на по 7-8+ години, механични и SSD не е малко. И като цяло механични дискове умрели имам, SSD нямам.

преди 1 минута, MZ/X написа:

Тъй ли? 

Аз имам 2 такива честно казано.

Единия е от 2004-та и системата бе подарена на нашите (вече не я ползват разбира се, карат с лаптоп) и системата с XP събира прах, но диска още работи. Един Seagate 80GB и един в текущата ми система само за TEMP файлове - 250GB който е модел 2007-ма някъде: ST3250410AS

Ей го на:

30RzAWF.png

Да, error rate-а е огромен и затова е само зa ТЕМP, но си бачка. През тези години заминаха поне 3 диска - един 750GB на Seagate от тези с проблемния firmware, един SSHD 2TB от хибридните на Seagate, един Samsung 850 Pro с 10 год. гаранция (някъде на 5-тата година...) и няколко по-стари за които не помня (сред които WD и един Маxtor и един Quantum Fireball). Но тези двата трябва да ги сложа в музей. :)

преди 8 минути, Raze написа:

За момента няколко диска на по 7-8+ години, механични и SSD не е малко

Че това не са дискове "столетници", а юноши бледни.
Солиден качествен диск за да е столетник, трябва да е ползван 11.40 години непрекъснато 24/7.
Аз имам един HDD SATA2 на 19 години в компа и все още не е столетник, надявам се до края на годината да стане, преди да го изтричам. 🤣

преди 1 минута, MZ/X написа:

Че това не са дискове "столетници", а юноши бледни.
Аз имам един HDD SATA2 на 19 години в компа и все още не е столетник, надявам се до края на годината да стане, преди да го изтричам. 🤣

Е то столетници няма и сред SSD-тата все още. Доста нови са за да са натрупали години стаж. А и първите им поколения не бяха много издръжливи. Както писах един 850 Pro замина...ползвам го като външен, защото е под 40% Health.

преди 2 минути, B-boy/StyLe/ написа:

ползвам го като външен, защото е под 40% Health.

За това става въпрос - проектна експлоатация.
При   SSD/NVMe е Health, при HDD e Power-on Hours.

Намира ми се един MAXTOR N256 от 97 година, мисля че е около 2 ГБ, още работещ, но не го ползвам - няма смисъл.

HPWln98.jpeg

преди 2 минути, MZ/X написа:

Имам един 2,5" с 63448 отработени часа - лично от мен. В момента не съм сигурен дали имам диск с повече часове - скоро трябва да ги подредя и мисля да им направя SMART отчет на всичките. Иначе имам едно SSD с 1% живот - така го получих - ползвам го рядко за опити - за сега работи (Samsung 830 - 64GB).

преди 3 минути, Raze написа:

Намира ми се един MAXTOR N256 от 97 година, мисля че е около 2 ГБ, още работещ, но не го ползвам - няма смисъл.

HPWln98.jpeg

Аз имах 40MB WD ... беше огромен ... но това колко стар е диска не го прави колко е работил!

@B-boy/StyLe/
98300 (17FFC)  часа и продължава да работи, браво! Абсолютен столетник!

@Raze
Е тоя няма тапия (S.M.A.R.T) да се 'бара' легално за столетник.  :)

@B-boy/StyLe/
98300 (17FFC)  часа и продължава да работи, браво! Абсолютен столетник!

Далече е още от столетник - това са отработени часове само!

Като сте казали, да върви СПАМ-а, ето дисковете от лаптопа. Има и едно по-старо SSD Adata, което също още работи, но не е при мен.

qSyuOS1.png

sJxvN3Z.png

преди 32 минути, plamen_petrov_80 написа:

Не си обърнал внимание за дефиницията за HDD столетник по-горе:
Всеки хард диск в който S.M.A.R.T.  атрибут 09  = 1 и продължава да работи е "столетник", защото е достигнал проектната си експлоатация 🙂
Отработените часове нямат значение - могат да започват от 30 хил.  без горна граница, според модела и вида на хард диска

Ето го единият мой диск кандидат за 'столетник' в категория Чугун 3.5"
yi6vgw8.png

И другият кандидат за столетник в категория 2.5" Тенеке:

Xgyo1rZ.png

@Недко
 Горното е нагледен пример за проектната експлоатация на хард  дисковете
3.5" е WD Blue с проектен живот 75000 часа.
2.5" е WD Black с проектен живот 45000 часа.

Не си обърнал внимание за дефиницията за HDD столетник по-горе:
Всеки хард диск в който S.M.A.R.T.  атрибут 09  = 1 и продължава да работи е "столетник", защото е достигнал проектната си експлоатация 🙂
Отработените часове нямат значение - могат да започват от 30 хил.  без горна граница, според модела и вида на хард диска

Добре, така казано разбирам, но може би трябва да гледаме и другия параметър - паркирането на главите - защото заради някой твърде агресивни паркирания дискове на по 10000 часа за достигнали живота за прибиране на главите - а това също си е механика.

преди 24 минути, MZ/X написа:

Е то Health има и при HDD-тата. Имам и такива с изолирани лоши сектори, които ползвам чат-пат като външни с докинг станция. Общо взето тръгне ли да пада Health-a и вече не са надеждни и само за временни и маловажни неща и после в кофата. Все пак са консуматив.

преди 16 минути, MZ/X написа:

Е тоя няма тапия (S.M.A.R.T) да се 'бара' легално за столетник.  :)

Ако искаш ще ти го пратя, ще си платиш куриера само, 'барай' го колкото искаш.

преди 22 минути, MZ/X написа:

преди 7 минути, MZ/X написа:

Нещо не разбрах за този атрибут? На всички дискове е > 1 при мен с различни стойности, има го и на SSD.

Power on time

GDankrP.png

2wEXLWh.png

JLh39OJ.png

преди 18 минути, plamen_petrov_80 написа:

Що, малко ли ти се струват? :) Направо си е еквивалента на столетник. Както 7-те кучешки години се равняват на  62 години човешки уж. :)

Ама естествено, че има „дискове столетници“, даже и „дискове хилядолетници“!
Лаптопа на Дънкан Маклауд е с такъв! ОригиналдЪ!

Остана въпроса

преди 5 часа, Недко написа:

Има ли някакви важни причини да се предпочете 3,5 " пред 2,5" HDD ?

Ако сте свършили, да си мерите пи ... дисковете!

Аз нямам много досег до 2.5 дисковете, защото мразя лаптопи и не съм имал такъв и не бих си и взел (#PCMasterRace за мен). Но имам един външен A-data HD710 гумиран, който ползва диск на Toshiba HDTB107EK3AA и е 2.5" и го имам от 2012-та някъде ако не се лъжа. И в момента го ползвам да прехвърлям неща и да гледам видео файлове на телевизора. Няма да му давам съвет дали да взема 2.5 за сметка на 3.5, а само ще му кажа да вземе няколко, защото ценните файлове се пазят обикновено на няколко места едновременно. Щото гаранция при дисковете Франция.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.