Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

bTV уцели Иво Инджев в десетката с „президентския мезонет“

Featured Replies

top_logo.jpg

bTV прекратява договора си с журналиста Иво Инджев по взаимно съгласие, обявиха от медиата.

Причината за разлъката е разпространената от Инджев информация в ефира на предаването "В десетката" от 8 октомври, че президентът Първанов притежава мезонет в центъра на София, коментираха от bTV за Dnes.bg.

Тогава журналистът базира информацията си на "получени имейли".

„Въпреки големия си и безспорен професионален опит и заслужена популярност, водещият на авторитетното публицистично предаване "В десетката" си позволи грубо нарушаване на журналистическата етика и основни принципи на сериозната журналистика“, се казва в официално изявление на Албърт Парсънс, изпълнителен директор на bTV.

„Изразявам дълбокото си съжаление от факта, че миналата неделя – 8-ми октомври - уважаваният и лично от мен журналист погази правилото за непубликуване на непроверена информация, при това от анонимен източник“, допълва Парсънс.

„Редакционната политика на bTV не си е позволявала и няма да си позволи някакъв компромис с нарушаване на световните стандарти за журналистическа етика и морал“, казва още той.

В предаването "В десетката" на 8 октомври Инджев съобщи, че са получени имейли, в които се твърди, че Първанов притежава мезонет на централен булевард в София.

Цената на жилището, спомената от водещия, един път бе 100 хиляди долара, а втори път - 100 хиляди евро.

След съобщението в ефира, от предизборния щаб на президента Първанов реагираха мигновено.

Намираме за изненадващо, че журналист с дългогодишна практика като Иво Инджев, си позволява подобно непрофесионално поведение, контрираха оттам.

Президентът Първанов пръв публично обяви имуществото и доходите си в съответствие със закона и всеки гражданин има достъп до тази информация. Разпространяването на подобни съобщения може да се тълкува като опит за предизвикване на компроматна война, която би опетнила предизборната кампания и в която предизборният щаб на Георги Първанов няма да участва, добавиха от щаба на президента.

Заради свалянето на Инджев от ефир, тази неделя, 15 октомври и следващата – 22 октомври, вместо предаването "В десетката" bTV ще излъчи на живо студио - Избори 2006 г., с водещ Николай Бареков.

Гоце Първанов уволни Иво Инджев angry.gif , макар че предаването му беше доста беззъбо. Явно президента е доста нервен и несигурен или пък е дребнав заядливец.

Редактирано от m75 (преглед на промените)

:)Когато си захапал кокала, правиш всичко, за да можеш да го гризкаш още дълго.

А можеше просто да се опровергае тази информация и толкова. Президентът щеше да спечели от това. Ама нали е президент в България, защо да се дели от другите маскари.

Иво Инджев ще си намери по-достойна работа. Тази в bTV едва ли е била по вкуса му. Е, като изключим заплащането... Заплащането за това да си траеш и да будалкаш масите с полуинформация... biggrin.gif

-------------------------

Не знам какво мислят другите, но на мен от години ми е страшно, че в нашата страна просто няма за кого да се гласува. Всички кандидати за някакъв пост не желаят благоденствието на народа си, а само едно - кокала. И да е с позлата, ако може. Защото са се родили бедни и гладни и всичко, което блести ги привлича...

Те БТВ са доказани лизачи.Как няма да се подмажат на комуниста-президент и бъдещ такъв?То просто не е в техния стил.Толкова ли неможеха да простят.Случва се,всеки прави грешки.Нека сложат още некое предаване на патриота Слави.

... а истината може би е съвсем друга - непроверена информация. На запад, особено в Щатите за това се уволнява на секундата. Да не би да са бТВ професионалисти? Хайде да не го гледаме през българска призма пак, ясно е, че всички разбираме от медии повече от цялото бТВ накуп...

... а истината може би е съвсем друга - непроверена информация. На запад, особено в Щатите за това се уволнява на секундата. Да не би да са бТВ професионалисти? Хайде да не го гледаме през българска призма пак, ясно е, че всички разбираме от медии повече от цялото бТВ накуп...

А какво значи "проверена информация"? Доказана в съда че е "истина". Моля ти се - пълна заблуда. Кой може да провери и докаже подобно нещо срещу Първанов в сегашния момент - никой.

Според мен работата на журналистите и медиите е точно такава - да предоставят на широката публика възможно най-много информация въпреки неофициалните ограничения, цензура, натиск и др. подобни. При това естествено винаги се влиза в конфликт с някой, но този Някой трябва да прояви достойнство и да докаже своята си позиция и истина. Макар че то някой ако има достойнство и доблест едва ли ще се издигне до подобни висоти в партийните системи в България. :lol6:

Като Волен Сидеров ли? Или Марков? Айде да ми кажеш някой чист, на пост над шеф на РПУ ?

Големи сме антикомунисти, въпреки че сте "чада на дИмокрациАта"

А какво значи "проверена информация"? Доказана в съда че е "истина". Моля ти се - пълна заблуда. Кой може да провери и докаже подобно нещо срещу Първанов в сегашния момент - никой.

...

Според мен работата на журналистите и медиите е точно такава - да предоставят на широката публика възможно най-много информация въпреки неофициалните ограничения, цензура, натиск и др. подобни.

Да, журналистите трябва да предоставят възможно най-пълна и точна информация. Ама трябва и професионализъм. В Англия даже жълтите вестници не си позволяват да пускат непотвърдени информации.

Проверена информация значи - потвърдена от още един източник.

Иначе е като да кажат за някой че сестра му е к***а, пък той да ходи да доказва, че няма сестра.

Като Волен Сидеров ли? Или Марков? Айде да ми кажеш някой чист, на пост над шеф на РПУ ?

Големи сме антикомунисти, въпреки че сте "чада на дИмокрациАта"

Изобщо не съм имал впредвид "чисто минало". Имах впредвид човек с "достойнство и доблест".

И изобщо не смятам че има подобен човек в БГ политиката, пък и по принцип в световната политика. Политиката е просто една търговия в най-мръснишкия и смисъл. "Аз на тебе - ти на мене". :hush: И работата на журналистите и медиите е точно да ограничават (разкривайки пред нас "истини") своеволията на политиците

В Англия даже жълтите вестници не си позволяват да пускат непотвърдени информации.

О, не ми говори за "жълтите вестници" в Англия, които от една снимка на папарак правят история в продължение на 2-3 седмици за качване на тиража cool.gif

Редактирано от Miroslav Penchev (преглед на промените)

Говоря за г-н Главния Редактор на Демокрация, който постреля за спорта по магистралата, след като захапал ръката, дето го хранила. Образно казано.

Говоря за г-н Главния Редактор на Демокрация, който постреля за спорта по магистралата, след като захапал ръката, дето го хранила. Образно казано.

ОТ:

Разбрах те аз за кой ми говориш - и той е единственият "човек", който може да ме навие да отида да гласувам с надеждата че моя глас ще го спре от достигане на балотаж, но като гледам какво предимство му дават проучванията - май спасение няма. angry.gif

Да си беше проверил информацията, ако не вярва на имотната декларация на президента да провери в съда 1 лв. за човек струва проверката, все пак тече предизборна кампания и дефакто това е компромат.

Жалко добър журналист ама сам се прецакаsad.gif

Редактирано от macrobe (преглед на промените)

Мислех че говорим за политика-демагог който беше навикан от иначе търпеливия Гарелов поради наглите му лъжи в едно предаване на панорама преди години. Същия този, бивш агент Гоце, а сега закрилник на цигански престъпни босове.

Мислех че говорим за политика-демагог който беше навикан от иначе търпеливия Гарелов поради наглите му лъжи в едно предаване на панорама преди години. Същия този, бивш агент Гоце, а сега закрилник на цигански престъпни босове.

Абе какво да говорим за него.... то не е за приказване ohmy.gif Даже няма и да мисля за него, че само си развалям настроението.

"В десетката"??? Не му бях фен.., то нямаше и за какво самото име на предаването е пълна подигравка с неговия формат..."В десетката" едва ли някога е удряло в десетката освен в десетката на скуката. Предаването трябваше да го разкарат много, много отдавна...А на тоз индивид, е нужно да се обясни, че като журналист може и да го бива, но като водещ на предаване е кръгла нула. По едно време и в новинарската емисия го пускаха, бързо се отказаха от фъфлещото му присъствие. Както и да е в България има едно такова феноменче някой стане по - известен и вече е неприкосновен да вземем Евгени Минчев например то не бяха циркаджийски номера, то не бе чудо...Та и тоз сладур така мисли си, че известността може да го защити от мързелския му гаф или пък просто в това е видял единствения повод по някакъв начин "В десетката" да удари в десетката...Каквато и да е истината аз като потребител съм доволна, че ме лишават от мазната му компания и искрено се надявам останалите журналисти да си вземат поука и когато съобщават нещо колкото и незначително да е то да вземе да бъде вярно..Че лично на мен ми писна да ме лъжат...

Редактирано от dindi (преглед на промените)

каква е тази тв бтв

от година насам почти не я гледам

за мен е адски (авто) цензурирана

бтв света - да но новините .....има чуството че говорят за "друга България" знам ли

никаква публицистика а бареков има новина .................

страшно

ами общто взето няма какво да се гледа

Новините и публицистиката останаха само по нова

господарите и техната разследваща журналистика повлякоха крак и почнаха да се появяват и др предавания но само в нова

"Да, ама не", Иво Инджев го махнаха не защото предаването му е скучно и непопулярно, а и дали наистина е такова в случая е без значение. Инджев беше махнат защото настъпи президента.

... и искрено се надявам останалите журналисти да си вземат поука и когато съобщават нещо колкото и незначително да е то да вземе да бъде вярно..Че лично на мен ми писна да ме лъжат...

Ама и вие с тази "истина". Това е толкова разтегливо понятие... Истината за един е клевета според друг. И така може до безкрай да се наддумват двете страни. Сега пък заради този фундаментален проблем дай никой нищо да не казва и обявява. Ако страната от казаната "истина" се чувства засегната - има си много средства и начини да си търси правата.

Edit:

Айде да не почваме пък сега bTV vs. Nova

Да ви кажа изобщо не вярвам че инджев е махнат заради това че е настъпил първанов,ако въобще е махнат.Ама все ми тая за слагачи като инджев винаги ще се намери работа

Ама и вие с тази "истина". Това е толкова разтегливо понятие... Истината за един е клевета според друг. И така може до безкрай да се наддумват двете страни. Сега пък заради този фундаментален проблем дай никой нищо да не казва и обявява. Ако страната от казаната "истина" се чувства засегната - има си много средства и начини да си търси правата.

Edit:

Айде да не почваме пък сега bTV vs. Nova

В повечето случаи журналистите са наясно с истината, но да не повярваш други интереси играят там. Аз лично не се занимавам с политика, но пък виж съм фен на булевардната преса. Та там си има неписани правила когато пишеш за някой гледай с добро, защото не се знае кога ще му искаш интервю пак. Изключително много внимавай когато някой материал засяго по някакъв начин рекламодателите, че все пак те дават парите. И изключително много се старай мнението ти да съвпада с това на шефа! Къде видя истината между тези редове това са интереси на различни страни където потребителя липсва. От друга страна пък не може да се каже, че българина обича качествената преса за съжаление нямаме нито култура на четене, нито култура на гледане. Абе сеир да става...

Така, че не ми говори за истината защото когато в един от най - масовите ежедневнци не знаят разликата между земноводно и влечуго работата наистина е страшна. Тъй де проверката и висша форма на доверие - някой казал нещо си това не означава, че то е вярно...

В повечето случаи журналистите са наясно с истината, но да не повярваш други интереси играят там. Аз лично не се занимавам с политика, но пък виж съм фен на булевардната преса. Та там си има неписани правила когато пишеш за някой гледай с добро, защото не се знае кога ще му искаш интервю пак. Изключително много внимавай когато някой материал засяго по някакъв начин рекламодателите, че все пак те дават парите. И изключително много се старай мнението ти да съвпада с това на шефа! Къде видя истината между тези редове това са интереси на различни страни където потребителя липсва. От друга страна пък не може да се каже, че българина обича качествената преса за съжаление нямаме нито култура на четене, нито култура на гледане. Абе сеир да става...

Общо взето и аз се опитах да кажа същото :) Просто останах с впечатлението че имаш наивното очакване че някога може да се случи да почнат да говорят "истина" по медиите (всякакви).

Пък за проверката - една информация можеш и по пет различни начина да я провериш и все един и същ резултат да изкарваш ако искаш така да стане. Тъй че аз съм "за" медиите да дават инфо, пък аз ще си преценя дали да му вярвам или не.

• Автор

top_logo.jpg

Гилдията: Погнаха журналистите като по времето на Виденов

Излизането на Иво Инджев в разгара на предизборната кампания от собственото му предаване "В десетката" по bTV е скандал, който напомня уволнението на журналисти по времето на Жан Виденов, се казва в декларация на Управителния съвет на Българската медийна коалиция (БМК).

Любезната формулировка "по взаимно съгласие" не казва много, тъй като самата медия в изявлението си по случая посочва същинската причина: в предаването си от 8 октомври тази година Инджев е споменал, че действащият президент и кандидатът за втори мандат Георги Първанов си е купил мезонет в София за 100 хиляди евро, смятат от БМК.

Обяснението, че така водещият е нарушил етичните стандарти в журналистиката, защото се е позовал на информация, тиражирана в Интернет, също не казва много. Подобни позовавания са обичайна медийна практика, а и Инджев сам е обявил в ефир, че информацията е непроверена и от анонимен източник, с което е запазил коректността си към зрителите, се казва в декларацията.

Освен това не я е поднесъл като твърдение, а като въпрос и не само събеседниците му, а и щабът на Първанов, по всички правила, е получил право на отговор.

Няма нарушение на професионалните стандарти в журналистиката, свидетели сме на обратното. Тъкмо тези стандарти предполагат по време на предизборни кампании да се задават неудобни и провокативни въпроси, за да може според отговорите на кандидатите, включително и според толерантността им към медийния интерес, аудиторията да направи своя просветен избор, категорични са от БМК.

Фактическото уволнение на Инджев, в дъното на което стои нарушен президентски комфорт, е опасен симптом за натиск от страна на Първанов в институционално качество и на щаба му върху една независима медия. Това превръща уволнението в политическо и заплашва честността на кампанията.

Най-малкото, което президентът може да направи, за да свали от себе си бремето на тази отговорност и за да не влезе в списъка на враговете на свободното слово, е да се застъпи пред обществото и пред bTV за връщането на Инджев на екран.

Изненадан съм от постъпката на Иво Инджев, все пак е дългогодишен опитен журналист, врял и кипял, буквално обстрелван в редица горещи точки по света, а и предаването му ми бе интересно. Реакцията на bTV е нормална, всяка уважаваща се медия би постъпила по този начин, пък макар и да е драстичен.

Защо ли не постъпват така и по разни други медии, някои с национален обхват, например СКАТ?

Комисията за етика в електронните медии счита, че в предаването „В десетката” от 08.10.2006 год. водещият Иво Инджев е спазил напълно изискванията на Етичния кодекс на българските медии и не е допуснал никакво нарушение на професионалните стандарти.

Комисията категорично подчертава, че етичните стандарти съществуват в името на защита на свободата на словото и важат както за журналистите, така и за работодателите им. Използването на етичните стандарти като претекст за потъпкване на свободата на словото създава опасен прецедент в медийната практика у нас.

Иво Инджев е член на Комисията за етика в електронните медии от журналистическата квота, избрана от Общото събрание на електронните медии, подписали Етичния кодекс и остава член на комисията, тъй като журналистическата общност не е свалила доверието си от него.

Ася Кавръкова

Весела Табакова

Емилия Иванова

Кирил Вълчев

Лили Маринкова

Нина Венова

Пролет Велкова

Светла Петрова

Взето от тук и мисля че не се нуждае от коментар.

• Автор
top_logo.jpg

Скандалът с Иво Инджев стигна до американския Конгрес

Депутати от ДСБ са изпратили писма до американския Конгрес, до председателя на Европейския парламент Жозеп Борел и до парламентите на страните-членки на ЕС чрез посланиците им във връзка с освобождаването от bTV на журналиста Иво Инджев.

В него те информират международната общност за констатацията на Комисията по етика в електронните медии, че Иво Инджев е спазил напълно изискванията на Етичния кодекс на българските медии и не е допуснал никакво нарушение на професионалните стандарти.

Българските депутати окачествяват натиска върху bTV и върху Инджев като част от планомерна кампания на сплашване и посегателства върху свободата на медиите практикувани от Георги Първанов и БСП. Изразяваме дълбоко съжаление, че уволнението бе извършено в деня, когато бе погребана руската журналистка Политковская.

"Призоваваме международната общност да окаже подкрепа на нашите усилия да се противопоставим срещу всякакви посегателства върху свободата на словото и медиите в България", пише в писмото.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.