Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спиране на тока в Испания, Португалия и части от Франция и Андора

Featured Replies

преди 13 минути, parmobil написа:

Просто втори ден гледам иронични забелжки, а мога да покажа области в друга страна, но както и да е. 

Може да се извлече урок от ситуацията, че някои неща трябва да имат някаква алтернатива на дигиталността. Хора не са успяли да си влязат в домовете, защото е трябвало да въвеждат код в терминал!?! Чак пък такава зависимост не трябва да има.

Първото което си помислих е че някой нарочно е направил това (ама не Путин) а от ЕС, за да покаже какво може да се случи ако се въведе цифровото евро.

Освен това защо се дразниш от ироничните забележки. И за самолета ли се дразниш от ироничните забележки към него?

• Отговори 118
  • Прегледи 7,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз казах ли, че Путин е виновен?!

• В. Велев
    В. Велев

Викаш бушона издържа, ама трафопоста гръмна...

• Сериозно е да, и след като се заплетоха като пилета в кълчища с нелепи и смешни опити за обяснения, предизвикаха оправдани съмнения в изнесеното. До сега толкова години енергетика и изведнъж - Не

Публикувани изображения

• Автор
преди 1 час, Banesc написа:

е такива дето се напинят да стават партийни секретарки на потъващ кораб  на стари години 

шиши държи бико  с компромати а те още  огласуват  за  тъпизмите на боко ....

той  горкия  гледа да се компрометира и саботира берем не гласуват за него щото иде национална катострафа  и  глави ще се  забиват на колове и познай кой ще го отнесе протежето на баба меркел и  баба   урсула 

бабичките и дедовците

държавата ги подкупва с напечатана  хартия

отглеждат се пенсионери а не  деца

и  им пуска телефонни измамници и олио на   600 % цена 

балабанчо от инт  днеска разправя че    трябва да сме му благодарни че отложил тока да не  е  либарилизирания пазар 

да бе благодарни сме му че  не сме му откъснали бузките  продажни  фурнажииски  

като   народа се вдигне ще изпочупи и  перки и солари и палежи на по-лачените коли 

:offtopic_s:искаш ли, с други думи, в друг контекст, да ми/ни покажеш, че пишеш нещо "полезно" конкретно в тази тема?! Поне включи "Испания", да кажем

Моля!

преди 47 минути, В. Велев написа:

Ама това не си го измислям. Много е критична точката там където се свързват двете системи в едно цяло.

П.П. Според мен фотоволтаиците трябва да са за индивидуално ползване. Например на покрива на къщите. Не да се правят паркове като сегашните централи и да се пренася тока до домовете. Защото слабото звено е в преноса.

Не е рентабилно да си прави нязависимо какъв вид електроцентрала в двора, но фотоволтаици може. И няма да имаш и електромер.

Тук взе да се усещаш - междусистемните връзки, които са на много високо напрежение и пренасят големи мощности!

Испания има връзка в две посоки - към Франция и към Мароко. България има към Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Турция и постоянно има движение (внос или износ).

току-що, В. Велев написа:

Напредвам :)

Много добре!

„Няма значение колко бавно вървиш, стига да не спираш.“ Конфуций

преди 26 минути, В. Велев написа:

Първото което си помислих е че някой нарочно е направил това (ама не Путин) а от ЕС, за да покаже какво може да се случи ако се въведе цифровото евро.

Освен това защо се дразниш от ироничните забележки. И за самолета ли се дразниш от ироничните забележки към него?

Самолет? Не разбирам за какво говориш и какво общо има с енергиен срив.

• Автор
преди 10 часа, В. Велев написа:

Естествено. И то по няколко пъти и си оправям сгрешени букви и запетайки дори.

Само че ме съмнява че ти не си четеш твоите писания.

Еми, напълно сериозно е. Но явно не може да го разбереш. Електро-разпределителната система е инерционна система. Не стават нещата сега и веднага. Като се спре газа преди 1-2-3 години и докато народа се ориентира какво да прави минава време. Освен това не всички си купуват котлони и климатици например за един ден. Трансформаторите не се скапват за един ден. Трябва натрупване. И в един прекрасен ден чашата прелива.

Притеснявам се да обяснявам още по-елементарно да не се обидиш че те имам за глупава и трудно разбираща.

Каквото и да си мислиш за испанците и колкото и да са ти симпатични на практика една електрическа верига "избива" там където е най-слаба. То това се отнася и за други системи.

Така че в случая даже не е необходимо да умуваме защо точно в Испания. Очевидно че там е слабото място. И аз ги харесвам испанците.

Андора се оправи защото граничи с Франция и е малка. А Франция се оправи защото граничи със други държави, освен с Испания, които и дадоха ток. Затова Португалия последна ще се оправи защото граничи само с Испания.

И така...

Не ми се пише повече.

Много си наивна. 

Ако смяташ че шефа на електропреносната мрежа го е грижа за социалния живот, здравеопазването и въобще комуникациите и бита институции. Той си гледа джоба и печалбата.

Чудесно.

Има вероятност, между другото да не мога да разбера, но за това ти така любезно и търпеливо ми обясняваш. Мерси.

Може да не се купуват котлони и климатици за един ден, защото очевидно има купени, но моят акцент беше, на това преминаване от ток на газ или обратно, когато се случва реалният "срив". Не се обиждам лесно, още повече, че ми е нещо като pax animi/confido, когато се сетя за отговорът на един познат, когато някой го нарекъл " педе**ст"- и той му казал, че не се обижда, защото всъщност е хетеросексуален и харесва жени. В този смисъл и няма как аз да се обидя на глупава или трудно разбираща (като това последното може да е вследствие на доста фактори, и трудно разбиращият наистина да иска, но да не може някак си да разбере)

Испанци, българи, монголци, вероятно няма значение какво аз мисля за всички тях, а просто, че като на тази територия където е Испания, а не Монголия, се е случило това. Има доза вероятност, монголците да не ползват толкова ток, но все пак ... знам ли ... Така че, в конкретния случай, точно защото се е случило в Испания, а не в Монголия е мнооого нужно да умуваме, си мисля. Иначе, логиката ти кой с кого граничи е малко витеавата, защото, представяш ли си в държави като Барбадос, Мадагаскар, Тайван, ако има такъв срив, без да граничат с някоя друга държава, какво се случва, или пък може би за това няма да им се случи (ли)?!

Наивна съм, факт.

Не ми дреме обаче, шефа на електропреносната мрежа за какво го е грижа, а как държави, цивилизовани, как за 5 часа са без ток, и реална възможност да спасяват човешки животи по болници, отделно останалите "щети", ще могат ли тези с джобовете и печалбите да обезпечат тези щети? А още по-интересно, ако се разследват и разбере, кой/кои е/са човешкия фактор, да бъдат подведени под отговорност. И не защото искам Възмездие, а защото някак ми се ще, да може това да не се случва повече.  

преди 3 часа, Maleficient написа:

:offtopic_s:искаш ли, с други думи, в друг контекст, да ми/ни покажеш, че пишеш нещо "полезно" конкретно в тази тема?! Поне включи "Испания", да кажем

Моля!

да

има заговор българия (европа )(испания)да се  унищожи

по сценария на пинокио

и острова на магаретата

с напечатани пари без покритие

но който трябва изнася парите  и ги обръща в кюлчета злато за любовниците в испания

и в дубай и сърбия

иначе

гербажиските учители  унищожават децата

от 15  години няма трудово случайно дечицата да ни си  ударят с чук пръстчетата докато  заковават пирон

после няма да могат да мажат в телефоните

а в перник няма училище за ел техници от 10 години

и после някой ще каже природен  феномен като в испания

а практика няма от 35 години

а руснаците крадат чиповете от перални на урсула и котилото около нея 

преди 4 часа, parmobil написа:

офф Франция строи, а не затваря. Може би се бъркаш с друга страна.

ще има ядрена катастрофа в европа

заради корупцията и  пропадналата образователна система

тия  атомни  централи са оставени на самотек

в германия ги  затвориха под предтекст  за фокошима

ама  истината е че хората не са образовани   затъпяли са от телефоните и централите ще гръмнат от некадърност

ядрените   блокове не случайно си вдигнаха цената двойно и инфлацията е двойна

кукловодите рокфелер и ротшилд знаят какво става 

в българия няма да се построи нищо

девиресфикацията на ядрено гориво от  сащ е тест

трябваше да откажем

сега знаят че не трябва да ни позволяват нищо а ненужното население да се ликвидира по естествен път 

на кукловодите им трябва образовано население ориентирали са се към индия и китай не случайно имат най- много население

а българия демографска криза

процеса може да се обърне само с образование и ликвидация на корупцията с най тежко наказание 

сценария за европа и турция е сирийския - разпад на племена 

Сериалът, който беше наличен в платвормата на HBO MAX (Blackout), вече не е достъпен. Странно. 

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

преди 1 час, ostavime написа:

Сериалът, който беше наличен в платвормата на HBO MAX (Blackout), вече не е достъпен. Странно. 

Пише, че е достъпно мисля при https://de.m.wikipedia.org/wiki/Joyn_(Streaminganbieter)

преди 1 час, ostavime написа:

https://www.joyn.de/serien/blackout

преди 20 минути, Joss Bomon написа:

Не бачка за България май...

Това е в Германия. Ми, с немско айпи освен да се опита? 🤔

преди 25 минути, Joss Bomon написа:

Не бачка за България май...

Screenshot-20250502-132519.png

преди 16 минути, АСПЕКТ написа:

Това е в Германия. Ми, с немско айпи освен да се опита? 🤔

Screenshot-20250502-132519.png

Eee, не не, няма чак такъв зор. Просто ми стана интересно. 

@Joss Bomon, този е друг, но със същото име. 

Както и да е, сигурно ще го пуснат. 

преди 12 минути, ostavime написа:

@Joss Bomon, този е друг, но със същото име. 

С руски дублаж -> Смотреть сериал Блэкаут онлайн бесплатно в хорошем качестве

• 4 седмици по-късно...
на 2.05.2025 г. в 14:53, Joss Bomon написа:

Цитат на коментар под филма:

Цитат

в девяностых, у нас на два года отключили электричество, и ни чего не произошло, вообще. мы просто привыкли к отсутствию света и перешли на аккумуляторы и керосиновые лампы. а тут прямо ппц трагедия

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.