Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спиране на тока в Испания, Португалия и части от Франция и Андора

Featured Replies

преди 14 минути, Maleficient написа:

Значи, от това, което си написал, и си ми обяснил/разкрил така любезно, аз разбирам, че имало проблем в "преносната мрежа". Поясни го това, още повече, че сравняваш, ние колко сме окаяни, пък селата, пък до на зайците и лисиците хралупите и къщичките. Т.е. имаме електроенергия, но разните под земята над земята електропроводи, излизат скъпо точно Април месец 2025г! Не по-рано. Също така, от това, което прочетох и продължавам да се образовам, всъщност подземните далекопроводи са скъпи, а не надземните. И така, имаме, колко години далекопроводи, които пренасят енергия? Пише, че са в експлоатация от 1885г. Да смятаме ли колко години са това, колко ли магнитни бури и атмосферни феномени/аномалии е имало, НО  не е регистрирано, чак такъв вид "авария ли", нашествие на извънземни, заговор на илюминати ли, що не и Путин малко да ги стресне- ама що точно сега, а не преди половин година, зимата примерно! тогава щеше да е интересно наистина!

Отговорите на въпросите са до голяма степен и от поста ми към маймуняка. Защо точно сега а не миналата година. Защото е Европа освен електричество домакинствата потребяват и много газ. Ама газа го спряха. И се замени с ток. И където е най-слаба веригата, там се къса.

В случая веригата е най-слаба в Испания. Нали видя Франция и Андора колко бързо се оправиха. 

Под или над земята електропроводите са скъпи. Жици, стълбове. И това не е само в селата и градовете, а преноса на високото напрежение. Освен това преносната мрежа не е само това, а и трансформаторите. А те горят често и струват скъпо и на частника не му се дава пари.

На село например 3 пъти горя трансформатор и само го бинтоваха. Накрая явно не можеше да се направи кръпка и щат не щат докараха нов. Ама стария не беше предвиден за климатиците които се накупиха, а се разчиташе че селяните ще карат на дърва и въглища.

Като стана въпрос за дърва и въглища сещаш ли се за другата причина поради която ТОЧНО баш сега гръмна тока в Испания, а не по-миналата година например?

Затова че преносната мрежа била в експлоатация от 1885 година няма да коментирам.

• Отговори 118
  • Прегледи 7,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз казах ли, че Путин е виновен?!

• В. Велев
    В. Велев

Викаш бушона издържа, ама трафопоста гръмна...

• Сериозно е да, и след като се заплетоха като пилета в кълчища с нелепи и смешни опити за обяснения, предизвикаха оправдани съмнения в изнесеното. До сега толкова години енергетика и изведнъж - Не

Публикувани изображения

преди 42 минути, В. Велев написа:

Отговорите на въпросите са до голяма степен и от поста ми към маймуняка. Защо точно сега а не миналата година. Защото е Европа освен електричество домакинствата потребяват и много газ. Ама газа го спряха. И се замени с ток. И където е най-слаба веригата, там се къса.

В случая веригата е най-слаба в Испания. Нали видя Франция и Андора колко бързо се оправиха. 

Под или над земята електропроводите са скъпи. Жици, стълбове. И това не е само в селата и градовете, а преноса на високото напрежение. Освен това преносната мрежа не е само това, а и трансформаторите. А те горят често и струват скъпо и на частника не му се дава пари.

На село например 3 пъти горя трансформатор и само го бинтоваха. Накрая явно не можеше да се направи кръпка и щат не щат докараха нов. Ама стария не беше предвиден за климатиците които се накупиха, а се разчиташе че селяните ще карат на дърва и въглища.

Като стана въпрос за дърва и въглища сещаш ли се за другата причина поради която ТОЧНО баш сега гръмна тока в Испания, а не по-миналата година например?

Затова че преносната мрежа била в експлоатация от 1885 година няма да коментирам.

Пишеш глупости. Наистина ли мислиш че април месец е пиков за страната.

• Автор
преди 1 час, В. Велев написа:

Ама като пишеш и отговаряш, четеш ли си го след това? Цитирам: (твой въпрос) Защо точно сега? твой отговор: Защото в Европа освен електричество домакинствата потребяват И много газ ... Да разбираме, че, "точно сега газа са го спрели", точно сега се е преминало към повече употреба на електричество, и изведнъж точно сега "веригата ставайки слаба (очевидно от твоите предположения за пренатоварване) се къса"? Еми, не е сериозно това. 

Защо "веригата да е най-слаба в Испания"? Питам сериозно! Испанците са по-разхищаващи ток и по-употребяващи? Защо? Андора ми е изключително интересно как успя "да се оправи", а една по-развита Испания е с повече щети и не успя!

Това за трансформатора и частника, на който не му се дават пари, не го разбрах много, ама да кажем, че Частникът е виновен, а не Путин, или някакви атмосферни феномени.

На село (което и да е то) нали не сравняваме с  някакви по-големи области на електроснабдяване, които не са да им се снабдява кметството и пощата, а става въпрос за сериозни и икономически зависими и влияещи на много аспекти от социалния живот, здравеопазването и въобще комуникациите и бита институции, за да решим, че една жалба до Омбудсмана на испанска ерия (ако имат такъв) би решила въпроса...

През цялата тема се опитвам да разбера и аз, защо сега се случва това, и не знам. Кажи ти, ако се сещаш?

Точно това чета сега. Някоя добра душа ще ми обясни ли на нормален и човешки език, тия лудите зеленясали в Испания, закщо сса спрели ВЕЦ - овете? Какво им пречат? И те ли не са вече зелена енергия?

Имам чувството, че съм в лудницата.:no-no::no-no::no-no:

Моля, спрете Земята, искам да сляза!!!

https://trud.bg/a/articles/европа-потъна-в-зелен-мрак

• Автор
преди 24 минути, Joss Bomon написа:

Да кажем, че Карбовски ми е симпатичен, поради някаква носталгия и уважение едно време, че успява доста предразполагащо да обяснява и разказва интересни неща. НО виза Недялкова, Моля те! 5 мин. изтърпях... Благодаря ти за споделеното, но ако може някак да синтезираш или едно "Съмъри" да спретнеш на прозренията им журналистически, ще съм ти много признателна ... ;)

Лека нощ на всички. И да не ми оспамите темичката ...

Придържайте се към основното, без лични нападки и заяждания, и да си разкрием най-голямата мистерия на десетилетието ...

Мерси за вниманието :sunglasses:

преди 3 часа, Maleficient написа:

Това за трансформатора и частника, на който не му се дават пари, не го разбрах много, ама да кажем, че Частникът е виновен, а не Путин, или някакви атмосферни феномени.

Какво не разбираш? И трите ЕРП-та са на принципа „Пари нема - действайте!“

преди 7 часа, Anneliese написа:

Точно това чета сега. Някоя добра душа ще ми обясни ли на нормален и човешки език, тия лудите зеленясали в Испания, закщо сса спрели ВЕЦ - овете? Какво им пречат? И те ли не са вече зелена енергия?

Имам чувството, че съм в лудницата.:no-no::no-no::no-no:

Моля, спрете Земята, искам да сляза!!!

https://trud.bg/a/articles/европа-потъна-в-зелен-мрак

Какви ВЕЦ-ове са спрели, поясни малко.

преди 4 часа, jhoro написа:

Какво не разбираш? И трите ЕРП-та са на принципа „Пари нема - действайте!“

И въпреки това сега снабдяването с ток в България е много по-качествено от преди когато бЕха държавни.

преди 6 минути, BANKATA написа:

И въпреки това сега снабдяването с ток в България е много по-качествено от преди когато бЕха държавни

МалиЙ, колко уверен звучиш, все едно е истина.

обществото има пропуск в управлението 

енергетиката и строителството и водоснабдяването  и боклука и комуникациите  телефони и интернет трябва да са 100 % държавни  с планова икономика

и политиците да се намесват в регулацията на инженерните неща 

иначе може да  доведе  до ядрена катастрофа

ако не бяха сработили защитите на ядрените централи щеше да има  втори чернобил и  фокошима 

преди 7 часа, Maleficient написа:

, и да си разкрием най-голямата мистерия на десетилетието ...

мистерията е ясна

държавните чантажии са виновни

генеколожката  с безплатното саниране и вятърните мелници е виновна и лелктите от  герб дето  гласуват  за широките рамена и шкембе на боко и шиши 

и бабичките

щом  са  дебели политиците  добре се хранят   добри деца са 

преди 12 часа, Maleficient написа:

Ама като пишеш и отговаряш, четеш ли си го след това?

Естествено. И то по няколко пъти и си оправям сгрешени букви и запетайки дори.

Само че ме съмнява че ти не си четеш твоите писания.

Цитирам: (твой въпрос) Защо точно сега? твой отговор: Защото в Европа освен електричество домакинствата потребяват И много газ ... Да разбираме, че, "точно сега газа са го спрели", точно сега се е преминало към повече употреба на електричество, и изведнъж точно сега "веригата ставайки слаба (очевидно от твоите предположения за пренатоварване) се къса"? Еми, не е сериозно това. 

Еми, напълно сериозно е. Но явно не може да го разбереш. Електро-разпределителната система е инерционна система. Не стават нещата сега и веднага. Като се спре газа преди 1-2-3 години и докато народа се ориентира какво да прави минава време. Освен това не всички си купуват котлони и климатици например за един ден. Трансформаторите не се скапват за един ден. Трябва натрупване. И в един прекрасен ден чашата прелива.

Притеснявам се да обяснявам още по-елементарно да не се обидиш че те имам за глупава и трудно разбираща.

Защо "веригата да е най-слаба в Испания"? Питам сериозно! Испанците са по-разхищаващи ток и по-употребяващи? Защо? Андора ми е изключително интересно как успя "да се оправи", а една по-развита Испания е с повече щети и не успя!

Каквото и да си мислиш за испанците и колкото и да са ти симпатични на практика една електрическа верига "избива" там където е най-слаба. То това се отнася и за други системи.

Така че в случая даже не е необходимо да умуваме защо точно в Испания. Очевидно че там е слабото място. И аз ги харесвам испанците.

Андора се оправи защото граничи с Франция и е малка. А Франция се оправи защото граничи със други държави, освен с Испания, които и дадоха ток. Затова Португалия последна ще се оправи защото граничи само с Испания.

И така...

Не ми се пише повече.

На село (което и да е то) нали не сравняваме с  някакви по-големи области на електроснабдяване, които не са да им се снабдява кметството и пощата, а става въпрос за сериозни и икономически зависими и влияещи на много аспекти от социалния живот, здравеопазването и въобще комуникациите и бита институции, за да решим, че една жалба до Омбудсмана на испанска ерия (ако имат такъв) би решила въпроса...

Много си наивна. 

Ако смяташ че шефа на електропреносната мрежа го е грижа за социалния живот, здравеопазването и въобще комуникациите и бита институции. Той си гледа джоба и печалбата.

преди 6 часа, BANKATA написа:

Какви ВЕЦ-ове са спрели, поясни малко.

Тя бърка „двата щата“ - ВЕЦ-ове и ФЕЦ-ове! Иначе ВЕЦ.овете постоянно ги спират и лускат - за да балансират системата.

преди 6 часа, BANKATA написа:

И въпреки това сега снабдяването с ток в България е много по-качествено от преди когато бЕха държавни.

Говориш така, щото гледаш само като потребител.

Преди да решиш да ползваш ... прекръствай се за всеки случай!

преди 1 час, В. Велев написа:

Ако смяташ че шефа на електропреносната мрежа го е грижа за социалния живот, здравеопазването и въобще комуникациите и бита институции. Той си гледа джоба и печалбата.

Тези шефове не се интересуват от ситуацията с работещите там - ти говориш за външни хора.

15 GW са изчезнали, къде ли може да са? Колко е това 15 GW. И кой крадна 15 GW ток. И това ми било държава? Какво се учудвам, испанците първи бяха, които се набодохаа с антиспайковата течност по време на ПЛАНдемията.

Явно "зелената енергия" ще се окаже причината. Не знаех че испанците са си затворили атомните и въглищните централи. Преди 6 дни се похвалили с преминаването си основно на еленергия от фото волтаици и вятърни "мелници". Да им е честито!

А Франция ако не знаете започна отново да си отваря, затворените атомни централи.

преди 3 часа, В. Велев написа:

Явно "зелената енергия" ще се окаже причината. Не знаех че испанците са си затворили атомните и въглищните централи. Преди 6 дни се похвалили с преминаването си основно на еленергия от фото волтаици и вятърни "мелници". Да им е честито!

А Франция ако не знаете започна отново да си отваря, затворените атомни централи.

И ВЕЦ - овете спрели, така пише в статията. Луди хора!

Да продължават в същия дух, като са толкова прости или страхливи пред едни откачени сектанти.:getout:

Французите поне не са си изгубили акъла. А и политиците много се страхуват, че, ако минат в крайности, ще има нова френска революция. Историята с Френската революция още им държи влага.

Испанците няма какво да ги жаля. Ако на нашите сънародници им писне от глупостите там и решат да дойдат тук - супер!:yanim::yanim::yanim:

• Автор
преди 12 часа, Banesc написа:

===

мистерията е ясна

държавните чантажии са виновни

генеколожката  с безплатното саниране и вятърните мелници е виновна и лелктите от  герб дето  гласуват  за широките рамена и шкембе на боко и шиши 

и бабичките

щом  са  дебели политиците  добре се хранят   добри деца са 

Сергеев, човече, каква гИнеколожка (освен ако не е Генка от кв. Коложка)? Какви лелки от Герб? (тия и по Испания, Португалия и Андора ли са плъзнАли) А бабичките пък, какво са ти виновни, освен ако някоя испанска бабичка не е решила, че някой основен кабел на електроцентрала, не е боклук, и да го е резнала като храст)

Моля те, излез и влез пак, че нещо се е бъгнало в софтуера ... брат`'чед :bubblegum:

преди 53 минути, Maleficient написа:

Какви лелки от Герб?

е такива дето се напинят да стават партийни секретарки на потъващ кораб  на стари години 

шиши държи бико  с компромати а те още  огласуват  за  тъпизмите на боко ....

той  горкия  гледа да се компрометира и саботира берем не гласуват за него щото иде национална катострафа  и  глави ще се  забиват на колове и познай кой ще го отнесе протежето на баба меркел и  баба   урсула 

преди 56 минути, Maleficient написа:

А бабичките пък, какво са ти виновни

бабичките и дедовците

държавата ги подкупва с напечатана  хартия

отглеждат се пенсионери а не  деца

и  им пуска телефонни измамници и олио на   600 % цена 

балабанчо от инт  днеска разправя че    трябва да сме му благодарни че отложил тока да не  е  либарилизирания пазар 

да бе благодарни сме му че  не сме му откъснали бузките  продажни  фурнажииски  

като   народа се вдигне ще изпочупи и  перки и солари и палежи на по-лачените коли 

преди 5 часа, В. Велев написа:

Аз от все сърце ненавиждам зелените, но преувеличаваш. Случат се такива работи. Мога да давам и примери и от други места?

офф Франция строи, а не затваря. Може би се бъркаш с друга страна.

преди 10 минути, parmobil написа:

Аз от все сърце ненавиждам зелените, но преувеличаваш. Случат се такива работи. Мога да давам и примери и от други места?

Ама това не си го измислям. Много е критична точката там където се свързват двете системи в едно цяло.

П.П. Според мен фотоволтаиците трябва да са за индивидуално ползване. Например на покрива на къщите. Не да се правят паркове като сегашните централи и да се пренася тока до домовете. Защото слабото звено е в преноса.

Не е рентабилно да си прави нязависимо какъв вид електроцентрала в двора, но фотоволтаици може. И няма да имаш и електромер.

преди 1 минута, В. Велев написа:

Ама това не си го измислям. Много е критична точката там където се свързват двете системи в едно цяло.

Не казвам, че си измисляш. Просто имам пример под ръка със страна, в която не се трогват от зелените политики, но им се случват сривове за денонощие. Да, онази страна, но не искам и по такъв повод да се дракаме.

преди 3 минути, parmobil написа:

Не казвам, че си измисляш. Просто имам пример под ръка със страна, в която не се трогват от зелените политики, но им се случват сривове за денонощие. Да, онази страна, но не искам и по такъв повод да се дракаме.

Не защитавам никой или никоя държава само ей така да има спор.  И на инат.

Освен това не казвам че само зелената енергия е виновна в случая. По-вероятно е да се насложили няколко неща.

преди 32 минути, В. Велев написа:

Не защитавам никой или никоя държава само ей така да има спор.  И на инат.

Освен това не казвам че само зелената енергия е виновна в случая. По-вероятно е да се насложили няколко неща.

Просто втори ден гледам иронични забележки, а мога да покажа области в друга страна, но както и да е. 

Може да се извлече урок от ситуацията, че някои неща трябва да имат някаква алтернатива на дигиталността. Хора не са успяли да си влязат в домовете, защото е трябвало да въвеждат код в терминал!?! Чак пък такава зависимост не трябва да има.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.