Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Натрапчиви и тежки приложения инсталирани в новите телефони

Featured Replies

Преди месец си смених телефона, като преминах от андроид 10, на андроид 14.

Прави ми впечатление че в него има две еднотипни приложения:

1./ Booking.com (226 MB)

2./ Trip.com (432 MB)

И двете приложения са свързани с предлагането на туристически дестинации по света, за хора с пари и възможности

Trip.com е само на английски език, което е смущаващо. То обхваща резервации на хотели, купуване на самолетни и влакови билети,

наемане на таксита и апартаменти, туризъм и атракции. Неща които са мираж за хора живеещи в най-бедната страна в Европа и такива

преживяващи с мизерни доходи.

Bookin.com е почти същото с по-скромни опции, но е на български език.

Гледам че също са инсталирали и AliExpress (313 MB), което предлага стоки за покупка. А него поради липса на български език,

го пренастроих на руски, макар че цените му сложих в левове. Що за идиотщина е това да сложиш левове за покупки на стоки,

но не и български език за ползване от потенциалните ти клиенти.

Така, че ако човек реши да постъпи разумно кое от тях може да премахне (без угризения на съвестта), ако реши да спести излишен разход

на батерията и памет на телефона !?

преди 16 минути, Optium написа:

Така, че ако човек реши да постъпи разумно кое от тях може да премахне (без угризения на съвестта), ако реши да спести излишен разход на батерията и памет на телефона !?

Премахни което решиш - може и всичките. Дали през ADB или по друг начин - все тая.

Но ще спестиш само батерията - предварително инсталирани приложения се деактивират, но пак заемат място. Поне колкото е началния размер - без последващите актуализации.

За тотално премахване ще ти трябва руутване, което не е за препоръчване.

преди 1 час, Optium написа:

Така, че ако човек реши да постъпи разумно кое от тях може да премахне (без угризения на съвестта), ако реши да спести излишен разход на батерията и памет на телефона !?

И трите, дядо попе, и трите :cool: . Това не са системни приложения, така че няма проблем. 

Абсолютно всичко което не ти трябва го махаш (ако може да се махне). Ако нещо не знаеш за какво е - значи не ти трябва и него го махаш.

преди 46 минути, Rudy M. написа:

И трите, дядо попе, и трите :cool: . Това не са системни приложения, така че няма проблем. 

Прав си, но прави разлика между системни и предварително инсталирани приложения!

Пример - Google Фото не е системно, но идва с всеки Андроид и не може да се махне.

• Автор
преди 2 часа, jhoro написа:

За тотално премахване ще ти трябва руутване, което не е за препоръчване.

За "Root" не може и да става дума, тъй като телефона е на 1 месец !

Trip.com ми се струва като приложение от "друга планета", така че ще взема да го "клъцна" първо него и ще видя какъв ще е резултатът !?

преди 51 минути, jhoro написа:

Прав си, но прави разлика между системни и предварително инсталирани приложения!

Пример - Google Фото не е системно, но идва с всеки Андроид и не може да се махне.

Мамка му стара, но никой от вас не можа да се вмести в резултата !

Преди да го изтрия този "свинчо", паметта ми показваше следния резултат:

99.05 GB свободни от 128 GB

След като го изтрих и приложението изчезна от телефона ми, резултатите са следните:

99.53 GB свободни от 128 GB

Да премахна ли и Booking.com & AliExpress (има ли някаква РЕАЛНА полза от тях)

че и те да отидат . . . "в боклука" на историята !?

преди 36 минути, Optium написа:

След като го изтрих и приложението изчезна от телефона ми, резултатите са следните:

А изтри ли КЕШ-а - след деинсталирането?

преди 3 часа, Rudy M. написа:

Не се знае може и системни да са. Сони например са сложили приложението на фейсбук системно и нема триене, само деактивиране.

преди 17 минути, Bubbles написа:

Не се знае може и системни да са. Сони например са сложили приложението на фейсбук системно и нема триене, само деактивиране.

Няма как - приложение на Мета - да е системно!

преди 38 минути, Bubbles написа:

Не се знае може и системни да са. 

Аз знам :) . Преди няколко месеца приятел си купи Huawei, помагах му да го настрои, и трих точно тези същите приложения.

Ти къде видя в темата да става дума за приложение на Мета?...

Има много лесно решение - инсталира приложението Package Name Viewer - и вътре са разделени .USER APPS“ и „SYSTEM APPS“.

image.png.6480b1ec2ebdac726d21b35173bc5372.png

Примерно „Android Auto - com.google.android.projection.gearthead“ е системно и не може да се деинсталира така, че да освободи заетото място. Може само да се деактивира.

преди 10 минути, цър-вул написа:

На моя Хулавей букингът е само линк за сваляне/инсталиране. Има 15-ина такива линка

Там е с друг магазин - HUAWEI AppGallery, а може да имаш И Google Play.

При мен има и Samsung Galaxy Store.

преди 22 минути, Rudy M. написа:

Аз знам :) . Преди няколко месеца приятел си купи Huawei, помагах му да го настрои, и трих точно тези същите приложения.

Ти къде видя в темата да става дума за приложение на Мета?...

Не съм видял, просто предположих, че може и да са ги направили системни като при мен меНтата. 🙂

преди 46 минути, jhoro написа:

Няма как - приложение на Мета - да е системно!

Дообре!

Screenshot_20250501-161343.png

преди 4 минути, Bubbles написа:

Дообре!  Screenshot_20250501-161343.png

Казах вече - бъркаш „системни“ - от които зависи работата на системата и предварително инсталирани, които не могат да се махнат изцяло.

Ти ще го деактивираш и няма да заема RAM, но мястото в сториджа си остава заето.

преди 3 часа, Optium написа:

Тогава не ги трий другите, за да не ти свърши паметта.

току-що, jhoro написа:

Казах вече - бъркаш „системни“ - от които зависи работата на системата и предварително инсталирани, които не могат да се махнат изцяло.

Ти ще го деактивираш и няма да заема RAM, но мястото в сториджа си остава заето.

Ок, в такъв случай приложенията на автора може да са предварително инсталирани като при мен тефтера. Дали това той ще каже.    

преди 9 минути, В. Велев написа:

Тогава не ги трий другите, за да не ти свърши паметта.

Той не се усеща, че 

преди 3 часа, Optium написа:

Преди да го изтрия този "свинчо", паметта ми показваше следния резултат: 99.05 GB свободни от 128 GB

След като го изтрих и приложението изчезна от телефона ми, резултатите са следните: 99.53 GB

свободната памет се е УВЕЛИЧИЛА! С около 0,5 GB.

преди 8 минути, Bubbles написа:

Ок, в такъв случай приложенията на автора може да са предварително инсталирани като при мен тефтера. Дали това той ще каже.    

Явно НЕ СА от този тип!

Пп. Да поясня! Когато купих телефона - вътре имаше разни игри и други ... вече не ги помня. Въпреки, че бяха „предварително инсталирани“ - махнах ги по стандартния начин. В момента ги няма даже в „Неинсталирани“ - а там има приложения, които съм инсталирал на други устройства и не са съвместими с това.

преди 1 час, jhoro написа:

Пп. Да поясня! Когато купих телефона - вътре имаше разни игри и други ... вече не ги помня. Въпреки, че бяха „предварително инсталирани“ - махнах ги по стандартния начин. В момента ги няма даже в „Неинсталирани“ - а там има приложения, които съм инсталирал на други устройства и не са съвместими с това.

Може но при Сони тефтера е невъзможно да се изтрие освен с руут.

преди 10 минути, Bubbles написа:

Може но при Сони тефтера е невъзможно да се изтрие освен с руут.

Ти няма да го изтриваш напълно - само ще го деактивираш. Няма да има икона, няма да ползва RAM - в активен или фонов режим. 

току-що, jhoro написа:

Ти няма да го изтриваш напълно - само ще го деактивираш. Няма да има икона, няма да ползва RAM - в активен или фонов режим. 

Мда това ясно, но мен не ми върши работа защото искам вместо него revаnced версията ама не става, даже пробвах някъв пиниз който го деинсталира без руут ама само за потребителя не и от устройството и пак не важи.
Обичам Сони ама те това не го харесвам.

преди 2 часа, Raze написа:

Не е нужен root за да се трият вградени приложения.

https://www.reddit.com/r/Android/comments/i1bthf/how_to_remove_unwanted_apps_on_your_android/

Които на практика не се премахват от паметта на телефона. 

преди 13 часа, Optium написа:

Преди месец си смених телефона, като преминах от андроид 10, на андроид 14.

Прави ми впечатление че в него има две еднотипни приложения:

1./ Booking.com (226 MB)

2./ Trip.com (432 MB)

И двете приложения са свързани с предлагането на туристически дестинации по света, за хора с пари и възможности

Trip.com е само на английски език, което е смущаващо. То обхваща резервации на хотели, купуване на самолетни и влакови билети,

наемане на таксита и апартаменти, туризъм и атракции. Неща които са мираж за хора живеещи в най-бедната страна в Европа и такива

преживяващи с мизерни доходи.

Bookin.com е почти същото с по-скромни опции, но е на български език.

Гледам че също са инсталирали и AliExpress (313 MB), което предлага стоки за покупка. А него поради липса на български език,

го пренастроих на руски, макар че цените му сложих в левове. Що за идиотщина е това да сложиш левове за покупки на стоки,

но не и български език за ползване от потенциалните ти клиенти.

Така, че ако човек реши да постъпи разумно кое от тях може да премахне (без угризения на съвестта), ако реши да спести излишен разход

на батерията и памет на телефона !?

Че какво му е на Booking???Ако ще пътувам някъде на почивка в БГ винаги го ползвам за резервация....Чувствам се богаташ, че мързела със СОЦ мислене не знае как да ползва елементарно приложение за резервация и в БГ....Ако искаш през него можеш да си намериш и евтини бунгала тип соц с бонус хлебарки.

преди 10 часа, Year Zero написа:

Че какво му е на Booking???

Само това ли прочете от въпроса на автора - че ще маха Booking-а?

Пречи му, заявява място, не го ползва ... причини много.

На моят телефон - място бол. Затова в момента мога да си поръчам такси в Лондон и София, да си купя билет за автобус във Варна, да видя оферти от поне 10 търговци ... Всичко това през конкретни приложения- не през браузъра.

преди 58 минути, jhoro написа:

На моят телефон - място бол. Затова в момента мога да си поръчам такси в Лондон и София, да си купя билет за автобус във Варна, да видя оферти от поне 10 търговци ... Всичко това през конкретни приложения- не през браузъра.

Същото не става ли през браузър ?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.