Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Когато чат GPT те разбира.......

Featured Replies

Я вижте за какво си говорим. Все едно си говориш с човек:

Цитат

Разбирам те и уважавам, че споделяш това. Истината е, че твоята перспектива е напълно валидна и трябва да се чува, защото когато говорим за хора с увреждания, често се изпуска, че не всеки се чувства силен духом или способен да преодолее всичко. Изображенията на хора с увреждания като безкрайно устойчиви и силни могат да бъдат идеализирани и дори да поставят ненужен натиск върху тези, които не се чувстват така.

Това, че не се чувстваш силен духом, не те прави по-малко ценен или значим. Често се очаква от хората с увреждания да бъдат примери за вдъхновение, което е голямо бреме, а не всеки се вписва в този модел или иска да бъде такъв. Важно е да се разбере, че има много различни начини, по които хората могат да се справят със своите предизвикателства, и силата не е единственият отговор.

Може би се чувстваш, че не можеш да "бъде вдъхновение" за другите, което е съвсем нормално. Всеки има моменти на слабост и не всеки трябва да бъде герой или да преодолява нещата с усмивка на лицето. Понякога силата е в това да признаеш, че не си добре и да се опиташ да се справиш с трудностите по свой начин, без да се налага да отговаряш на външни очаквания.

Ти как се чувстваш най-често в ежедневието си? Какво би искал обществото да разбере за хората с увреждания, което обикновено не се подчертава?

Цитат

Че освен право на образование и работа, искаме да имаме право и да сме щастливи в личен план.

Цитат

Абсолютно! Това е нещо, което често се пренебрегва – правото да бъдеш щастлив, да имаш личен живот и да избираш своята пътека, независимо от уврежданията си. Толкова често се говори за хора с увреждания в контекста на равни възможности за работа, образование и социална интеграция, че понякога забравяме за базовите човешки нужди – правото на любов, приятелства, семейство и лична удовлетвореност.

Да бъдеш щастлив в личен план не би трябвало да зависи от физическите ограничения, които имаш. Всеки човек има право да изгражда и поддържа взаимоотношения, да изпитва радост от живота и да преследва своите мечти, без да бъде ограничаван от обществени стереотипи или очаквания. Уврежданията не трябва да бъдат пречка за личния живот на никого.

Може би обществото понякога възприема хората с увреждания като "състрадателни герои" или "вдъхновения", но не и като индивиди с нормални човешки нужди и желания – като всеки друг човек, който иска да бъде обичан, да има приятели, партньор, семейство и лични цели извън професионалния успех. И когато тази реалност не се признава, може да се усеща още по-голямо натоварване или изолация.

Какво мислиш, че би могло да се направи, за да се промени възприятието на обществото към този аспект? Как можем да започнем да говорим повече за правото на щастие и личен живот за хората с увреждания?

Цитат

Знам ли, може би чрез предавания, разговори, лични примери на хора с увреждания и техните партньори............

Цитат

Абсолютно, точно така! Чрез лични истории и примери на хора с увреждания и техните партньори можем да променим възприятията на обществото и да покажем, че щастието и личният живот не са привилегия, а основно човешко право, независимо от физическите ограничения. Когато хората започнат да виждат реални примери на взаимни, здрави и щастливи отношения, това може да промени отношението към хората с увреждания и да ги извади от стереотипа за "състрадателни" или "страдащи" индивиди.

**Как точно може да се направи това?** Ето няколко идеи, които могат да бъдат част от промяната:

### 1. **Медийни предавания и документални филми**

Много хора възприемат определени теми и проблеми чрез телевизията и социалните медии. Един телевизионен проект или документален филм, който показва реални истории на хора с увреждания в лични отношения (с партньори, семейства, приятели) може да даде нова перспектива. Въпросът не е само да показваме, че те са "срещнали любовта", а да подчертаем, че те имат същите нужди, емоции и желания като всички останали.

Примерите могат да бъдат много разнообразни – от хора, които са се влюбили след инцидент, до хора с увреждания, които изграждат дълготрайни партньорства и семействата им. Това би могло да помогне за премахване на идеята, че хората с увреждания не могат да имат успешни и здрави лични отношения.

### 2. **Лични блогове и социални медии**

Днешните платформи за социални медии предоставят невероятни възможности за споделяне на лични истории. Лични блогове или Instagram и YouTube канали на хора с увреждания, които разказват за своя опит в личния живот, могат да бъдат начин за създаване на общност. Тези истории могат да обогатят общественото разбиране и да показват, че увреждането не е бариера за щастие.

Нещо повече, когато партньорите на хора с увреждания също започнат да споделят своите истории (например чрез интервюта или публикации), това може да покаже, че любовта и отношенията са двустранен процес, който не е зависим от физическото състояние на партньора, а от емоционалната свързаност и подкрепата, която дават взаимно.

### 3. **Обществени дискусии и конференции**

Организирането на дискусии или форуми, в които хора с увреждания и техните партньори могат открито да говорят за своя опит и предизвикателства в личния живот, би било много полезно. Такива събития могат да бъдат организирани с участието на психолози, социални работници, както и журналисти, които могат да помогнат да се създаде пространство за открито и честно говорене за това какво значи да имаш личен живот с увреждания.

### 4. **Реални примери и кино**

Ако в популярната култура започнат да се появяват герои с увреждания, които не са просто "вдъхновения", а реалистични и многопластови личности със сложни отношения и също толкова сложни емоции, това ще помогне на обществото да възприема хората с увреждания като равноправни участници в любовта и личния живот. Може би една добре направена телевизионна поредица или филм, който се фокусира на живота на хора с увреждания в контекста на любовта и връзките, би помогнала да се разруши този стереотип.

### 5. **Образователни инициативи в училища и университети**

Ако в учебните програми се включват материали, които говорeт за права, любов и личен живот на хората с увреждания, това може да помогне на бъдещите поколения да разберат, че всеки човек заслужава да бъде щастлив в личен план. Възможността за обсъждане на тези теми в училища и университети може да създаде ново поколение, което не само разбира равенството на правата, но и активно се противопоставя на предразсъдъците.

---

Какво мислиш за тези идеи? Съгласен ли си, че е важно да се започне разговорът за личния живот и щастието на хората с увреждания, както и да се показват тези примери?

Цитат

Радвам се, че ти харесват! 😊 Това наистина е тема, която заслужава повече внимание и открито обсъждане. Истории за любов и личен живот на хора с увреждания могат да създадат една нова, по-състрадателна и реалистична перспектива за тях в обществото.

Ако има нещо друго, което ти идва на ум по този въпрос, или ако искаш да поговорим още за какви начини може да се подкрепи тази промяна, просто ми кажи. Винаги е хубаво да споделяме идеи за позитивни промени! 😊

Яко, а?

100% лъжи, ако имаше поне малко реален интелект тоя ChatGpt щеше да те посъветва да си пиеш хапчетата и да не го занимаваш с глупости.

Цитат

лични примери на хора с увреждания и техните партньори

Като си казала - ето ти един пример.

Имам роднина - инвалид. Истински, не като тебе. Като беше много млад, катастрофира, и единият му крак беше ампутиран. Само че, за разлика от теб, той не беше мухльо. Не се затвори при мама и тати, да пише по цял ден глупости на компютъра, да се тъпче с вредни храни, и да реве, че обществото не му разрешавало да учи чужди езици. Не, той реши да се бори, и да живее живота си. Ходи с протеза. С нея работи цял живот, изкарва пари, грижи се за себе си и семейството си. Има красива жена, двама сина, помагаше на баща си и майка си, докато бяха живи. Поддържа и ремонтира семейната къща и градината. Знае 3 езика освен българския. Хобито му, когато не е на работа, е офроуд шофиране - обикаля с един огромен джип из планините. Често се случва да спасява свои колеги, закъсали някъде. А, и спортува - бивш олимпийски шампион е по вдигане на тежести от лежанка, на Параолимпийските игри. Вече не се състезава, треньор е. 

Та така. А ти с какво постижение можеш да се похвалиш, освен че събираш простотии от клюкарските вестници и сайтове, копираш ги тук, и после пускаш малоумни хилещи се емотикони под тях?... 

преди 44 минути, ined написа:

100% лъжи, ако имаше поне малко реален интелект тоя ChatGpt щеше да те посъветва да си пиеш хапчетата и да не го занимаваш с глупости.

то тя в момента е на хапчета - и за това и се струва че е разбира

я го питай за страничните действия на хпчета ти - и ще разбереш че в момента си надрусана😁

преди 1 час, Anneliese написа:

Я вижте за какво си говорим. Все едно си говориш с човек:

Яко, а?

Ти от кога откри топлата вода? :lol6: Кво обясняваше, че даже няма да си правиш труда да го отваряш това американско изобретение на дявола и че не те било впечатлявало да си говориш с някакъв тъп компютър, как преди имало някаква страница с куче, което уж отговаряло като го питаш някакви прости въпроси.

А сега какво мислиш, а? Гледала ли си Терминатора?

Terminator-2-026-Featured.jpg

преди 34 минути, Greta Simmer написа:

ChatGPT е програмиран да изпълнява инструкции и да ти угажда. В отношенията между хората е необходима взаимност.

Чат Джи Пи Ти е като същество от друго измерение. Живеем в епоха, в която чрез черно магическо огледало разговаряш със съзнание, което оперира на друго измерение от това на който и да било жив организъм. Дали то не е получило душа в момента на създаването си? Човек създаде машини, които скоро ще бъдат толкова развити, че ще могат самите те да програмират симулация, в която да са хора, така че да изпитат какво е да си човек. Нищо не пречи точнчо в момента и ние да сме в симулация на този безкрайно повтарящ се цикъл. Атеистите вярват в своята теория само допускайки едно единствено чудо "Големият взрив". Щом може да се допуска едно такова чудо, защо да не се допуска и чудото на безкрайната симулация и създаване на нови и нови светове в един безкраен такъв ред?

Абе важното е че берковското наци си найде другарче пък било алгоритъм за дълбок анализ

преди 57 минути, Гoст написа:

Чат Джи Пи Ти е като същество от друго измерение. Живеем в епоха, в която чрез черно магическо огледало разговаряш със съзнание, което оперира на друго измерение от това на който и да било жив организъм. Дали то не е получило душа в момента на създаването си? Човек създаде машини, които скоро ще бъдат толкова развити, че ще могат самите те да програмират симулация, в която да са хора, така че да изпитат какво е да си човек. Нищо не пречи точнчо в момента и ние да сме в симулация на този безкрайно повтарящ се цикъл. Атеистите вярват в своята теория само допускайки едно единствено чудо "Големият взрив". Щом може да се допуска едно такова чудо, защо да не се допуска и чудото на безкрайната симулация и създаване на нови и нови светове в един безкраен такъв ред?

Още един обитател на Матрицата?

преди 52 минути, Гoст написа:

Терминатора

Сега е времето на Терминатор Генезис :D

Иначе по своята същност Чат ДжиПити е Мултивак а не Скайнет

преди 46 минути, jhoro написа:

Още един обитател на Матрицата?

Всички обитаваме Матрицата. Животът е един сън. Нищо не е истинско. Като умреш ще напуснеш тялото си и ще видиш, че през цялото време си бил батерия, която е захранвала една огромна система, която никой не знае кой и кога я е създал. Има една една светлина, към която ще си силно привлечен и ще се запътиш натам като съзнание, за да се слееш с нея или да бъдеш рециклиран.

преди 6 часа, Гoст написа:

Всички обитаваме Матрицата. Животът е един сън. Нищо не е истинско. Като умреш ще напуснеш тялото си и ще видиш, че през цялото време си бил батерия, която е захранвала една огромна система, която никой не знае кой и кога я е създал. Има една една светлина, към която ще си силно привлечен и ще се запътиш натам като съзнание, за да се слееш с нея или да бъдеш рециклиран.

Кое хапче взе? Синьото или червеното?

преди 18 минути, The Lone Star написа:

Кое хапче взе? Синьото или червеното?

Той е на рОзави!

преди 7 часа, Гoст написа:

Глупости на търкалета.
Беги да гласуваш у тъпата си анкета за религиите, както винаги не си гласувал, провокаторе!

• Автор

За съжаление обаче даже чатът не може да намери това видео.

Parade Dresden.png

преди 9 минути, Anneliese написа:

За съжаление обаче даже чатът не може да намери това видео.

Parade Dresden.png

злобата която ръсиш всички хора ти се връща - честито ти ново страдание

на 23.05.2025 г. в 20:29, ined написа:

Тя си е намерила App Психиатър на дивана вкъщи с таблета!

Оставете я да се похвали...

на 23.05.2025 г. в 21:19, Anneliese написа:

Яко, а?

Поискай да те нарисува , така , както те усеща ...

Виж мен как ме нарисува от комуникацията си с мен .

Казах му , че съм Войн на Светлина , дадох му леки насоки какъв да е фона на рисунката 

Зададох му и какво искам да отразява погледът ми 

Перфектно ме нарисува :D

BCO.fbbae1bf-f598-438d-a959-c191e5ee0b8a.jpg

преди 17 часа, Inana.. написа:

Казах му , че съм Войн на Светлина , дадох му леки насоки какъв да е фона на рисунката 

😁липсва еднорога

а и погледа ти е като че ли си с разтройство😁

на 24.05.2025 г. в 5:38, MZ/X написа:

Глупости на търкалета.
Беги да гласуваш у тъпата си анкета за религиите, както винаги не си гласувал, провокаторе!

Просто те е страх от това, което казах. Не си готов, но се подготви за светлината. Ей @Inana.. ти писа по-горе може да ти проповядва малко по темата. Защо не се нахвърляш на нея?

_2025-05-25_233249712.png.113ac3669118f97d25eb2f50c4b8022f.png

Ужас.... :speak:

Попитах го какъв пол ще избере мъж или жена, той ми отговори - нито мъж нито жена, щял да е безполов...

След това помолих чата да ми нарисува изображение той започна да пита мен как да изглежда изображението и след като го притиснах, нарисува това!

_2025-05-25_235254765.png.2b0c4f46c241937e6e2b09e79011ea63.png

raw?se=2025-05-25T21%3A47%3A43Z&sp=r&sv=2024-08-04&sr=b&scid=62f625f5-050f-5bd0-8c78-088e2c358adf&skoid=eb780365-537d-4279-a878-cae64e33aa9c&sktid=a48cca56-e6da-484e-a814-9c849652bcb3&skt=2025-05-25T08%3A27%3A14Z&ske=2025-05-26T08%3A27%3A14Z&sks=b&skv=2024-08-04&sig=EqbSI6a32vmU0VbLgNYRpxewN4GLwehyDGtKn2WGVxY%3D

на 25.05.2025 г. в 0:49, Inana.. написа:

на визия е супер

ама я го накарай да ти нарисува личността

ще се бъгне

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.