Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ЗА или ПРОТИВ Антивирус?

Featured Replies

Здравейте,

Въпросът ми е нужно ли е всеки да ползва антивирусна програма или в крайна сметка вирусите не са чак толкова много, ако се внимава(нпр. теглим от сигурни източници)? Чувал съм навремето, че този тип софтуер повече прецаква системата. Лично аз съм ползвал дълго време стар комп без такъв и не съм имал дертове. Дали е твърде рисковано да ползвам новия лаптоп без допълнителна защита или това с вирусите е преувеличено?🤔 Като че ли не съм склонен да рискувам точно на нов комп, но все пак ми е интересно и вашето мнение какво е🙂

Благодаря предварително! 

Да! Трябва да имаш антивирусна програма. Нищо не съсипва, а пък ти си внимавай. Ще кажа нещо може би вулгарно но си е така. Антивирусната програма е като кондома. По добре да го имаш и да не ти потрябва, отколкото да ти потрябва и да го нямаш! 

А най-добрата защита от всичко е ценната информация поне на 2 места.

Аз на най-новият ми лаптоп му извадих ССД-то съдържащо гнездото на вируси наречено Уиндус и сложих на негово място друго ССД без Уиндоус на него и така няма нужда от антивирусна програма.

Можеш и без антивирус, ако нямаш нищо важно на компютъра и можеш да си позволиш във всеки един момент да преинсталираш. Ако не ползваш банкиране и не слагаш подписи, не те интересува, че ще пращаш спам на познати... и изобщо ако си безотговорен...

Аз от 7-8 години не ползвам антивирусна на десктопа, а defender е деактивиран. Тегля и инсталирам софтуер от общо-взето проверени източници, ако се съмнявам в някое приложение/игра тествам във виртуална среда или проверявам във https://www.virustotal.com/. Последно съм правил преинсталация в края на 2018 година. От тогава съм мигрирал ОС на няколко различни машини с различен хардуер и дискове, ъпгрейдвам я, дори наскоро надградих Windows 10 -> 11. За момента всичко работи като на току-що инсталирана ОС.

Вариант е да се прави редовен бекъп на ОС на отделен/външен източник и при нужда да се възстанови.

преди 20 минути, Veni77 написа:

Всичко зависи от, задклавиатурното устройство.И 10 антивирусни да сложиш, при атака няма да те спасят.

Напълно си прав, но една антивирусна за парлама дето се казва не е излишна! И то платена версия. Тия free версиите са пълна скръб! 

Defender върши работа, вече за по-параноичните или за фирми, които ползват windows, може да се помисли и за платени решения.

преди 1 час, Войвода написа:

Здравейте,

Въпросът ми е нужно ли е всеки да ползва антивирусна програма или в крайна сметка вирусите не са чак толкова много, ако се внимава(нпр. теглим от сигурни източници)? Чувал съм навремето, че този тип софтуер повече прецаква системата. Лично аз съм ползвал дълго време стар комп без такъв и не съм имал дертове. Дали е твърде рисковано да ползвам новия лаптоп без допълнителна защита или това с вирусите е преувеличено?🤔 Като че ли не съм склонен да рискувам точно на нов комп, но все пак ми е интересно и вашето мнение какво е🙂

Благодаря предварително! 

Ще го карам както е зададен въпроса - Не, не е нужно всеки да ползва AV.

Също така не е нужно всяка система да има AV.

В крайна сметка няма нито един компютърен вирус които да не е създаден от човек-а ... прави си изводите, а бройката им ... със сигурност не е малка, но не това трябва да те плаши по принцип - трябва ти само един точен вирус в един точен момент ...

Аз мога да бъда много внимателен - с изваден LAN кабел, с различни рестрикции и т.н. - но трябва да знаеш какво пазиш и от кого .. и накрая пак може да останеш без лаптоп оставен на задната седалка на колата.

Дали е имало повреден компютър от AV - да, имало е и пак ще има. Дали AV е зелен - НЕ! ама за това не се говори ...

Дали е нов или стар хардуер - вируса не го интересува - но от твоя гледна точка - ползването на AV върху по-стар хардуер - може да се усеща осезателно спрямо употребата върху съвременен и добър хардуер.

Как разбираш дали си имал дертове? - Нямаш AV - няма да получиш никаква индикация за наличието на зловредно действие - значи си ОК и си свиркаш .. а като закачиш диска на друга машина и почва едно пиукане ...

И не на последно място - казваш нов лаптоп - с каква OS ще го ползваш, оригинална ли ще е или модифицирана .. или ти ще я модваш и сигурен ли си, че няма вградена защита в нея?

Аз лично ползвам XP с AV (стара) и W10 без никаква AV. И двете работят.

• Автор
преди 42 минути, plamen_petrov_80 написа:

Как разбираш дали си имал дертове? - Нямаш AV - няма да получиш никаква индикация за наличието на зловредно действие - значи си ОК и си свиркаш .. а като закачиш диска на друга машина и почва едно пиукане ...

И не на последно място - казваш нов лаптоп - с каква OS ще го ползваш, оригинална ли ще е или модифицирана .. или ти ще я модваш и сигурен ли си, че няма вградена защита в нея?

Без АВ и без включена стена съм правил проверки с различни АВ-ни от замунда/зелка, активирани с фалшив кеу и нищо не са откривали. Освен това старият комп не се натоварваше толкова, колкото с тях.

Относно ОС, сега съм с оригинална уин 11ка

преди 1 час, Емил Костов написа:

Напълно си прав, но една антивирусна за парлама дето се казва не е излишна! И то платена версия. Тия free версиите са пълна скръб! 

Реалностите са различни.    Преследвам и ловя буби заради многогодишно хоби.    Аз самият съм заплаха за тях.    Обикновено после се превръщат в дефиниции и спират да работят.    Мога и без никакви защитни програми -това ще ме забавя.    Има съвсем прилични и безплатни.      Някои хора карат и без защита - ако са подготвени какво да правят.   В лошия случай трябва да преинсталират Уина.   

преди 10 минути, attj написа:

Реалностите са различни.    Преследвам и ловя буби заради многогодишно хоби.    Аз самият съм заплаха за тях.    Обикновено после се превръщат в дефиниции и спират да работят.    Мога и без никакви защитни програми -това ще ме забавя.    Има съвсем прилични и безплатни.      Някои хора карат и без защита - ако са подготвени какво да правят.   В лошия случай трябва да преинсталират Уина.   

Аз съм дал мнение, не заключение или диагноза. Всеки сам може да си прецени какво да прави. 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 6 минути, Емил Костов написа:

Аз съм дал мнение, не заключение или диагноза. Всеки сам може да си прецени какво да прави. 

Не всички безплатни са пълна скръб.  Бизнес е това с платените.  За мен е нормално да е така.    

преди 3 часа, Raze написа:

Аз от 7-8 години не ползвам антивирусна на десктопа, а defender е деактивиран. Тегля и инсталирам софтуер от общо-взето проверени източници, ако се съмнявам в някое приложение/игра тествам във виртуална среда или проверявам във https://www.virustotal.com/. Последно съм правил преинсталация в края на 2018 година. От тогава съм мигрирал ОС на няколко различни машини с различен хардуер и дискове, ъпгрейдвам я, дори наскоро надградих Windows 10 -> 11. За момента всичко работи като на току-що инсталирана ОС.

Вариант е да се прави редовен бекъп на ОС на отделен/външен източник и при нужда да се възстанови.

Toчно и аз така процедирам от години, даже съм спрял и вграденият Firewall, ползвам SimpleWall, който е по-лекичък и опростен, блокира всички връзки и допуска само тези които аз съм му разрешил "Whitelist mode"

Аз не виждам смисъл от тях - най-много да те спрат да инсталираш някоя кракната игра. Дори в корпоративна среда са неефективни.

Не могат да хванат дори примитивна програма, която от време на време проверява в някой C2 сървър и прави компютъра ти част от нечий botnet.

Уиндоус има вградена програма за анти вирус и е достатъчна. Имам и рутер между модема и компа. Те и за това McAfee и другите наблъскаха какви ли не добавки за да задържат потребителите си

Реално: Антивирусна ти е нужна, ако влизаш и теглиш файлове от "съмнителни" сайтове, или по-точно отваряш файл изтеглен от неофициален IP адрес!

Крайно: За! Не защото не знам къде влизам и/или от къде тегля файлове, а като "сигнал", че някакъв файл е потенциално опасен. 

Успех!

преди 15 часа, Емил Костов написа:

Да ти кажа чесно , дори и платените версии са скръб , но по друга причина - постоянно спамят да купиш още по голяма версия на анти вирусната или пък друг модел програма - примерно да ти ъпдейтва драйверите или ВПН или да ти чисти регистри, бисквитки и т.н. УЖАС (говоря за AVG, Avast, Kaspersky)

A по темата - зависи какво правиш на компютъра. Ако правиш купуваш/продаваш каквото и да е по интернет ти трябва!

преди 12 часа, piх3l написа:

Аз не виждам смисъл от тях - най-много да те спрат да инсталираш някоя кракната игра. Дори в корпоративна среда са неефективни.

Не могат да хванат дори примитивна програма, която от време на време проверява в някой C2 сървър и прави компютъра ти част от нечий botnet.

Щом така говориш - явно не работиш в корпоративна среда.

Всяка себеуважаваща се фирма, където се ползват компютри задължително трябва да има няколко нива на защита. Защитни стени за отвън/на вътре , анти вирусни и програма за наблюдения на мрежата по всяко време!

преди 13 часа, Belefor написа:

Щом така говориш - явно не работиш в корпоративна среда.

Всяка себеуважаваща се фирма, където се ползват компютри задължително трябва да има няколко нива на защита. Защитни стени за отвън/на вътре , анти вирусни и програма за наблюдения на мрежата по всяко време!

Именно, видяхме колко са ефективни антивирусните - WannaCry? Кажи-речи, всеки месец някоя компания пропищява от някой ransomware, имайки предвид, че някои дават милиони за лицензи.

преди 11 часа, piх3l написа:

Именно, видяхме колко са ефективни антивирусните - WannaCry? Кажи-речи, всеки месец някоя компания пропищява от някой ransomware, имайки предвид, че някои дават милиони за лицензи.

Това е изключително некомпетентно мнение. Вирусите от типа WannaCry инфектират системите и мрежите само ако хората цъкнат на линковете изпратени през имейл! От такъв тип атаки единствената защита е да се правят редовно уроци за хората къде да цъкат и къде не!Ransomware атаките са относително малък процент от всички видове гадории из интернет. 

преди 19 минути, Belefor написа:

Това е изключително некомпетентно мнение. Вирусите от типа WannaCry инфектират системите и мрежите само ако хората цъкнат на линковете изпратени през имейл! От такъв тип атаки единствената защита е да се правят редовно уроци за хората къде да цъкат и къде не!Ransomware атаките са относително малък процент от всички видове гадории из интернет. 

Току що потвърди, че за нищо не стават. Щом не могат да ги открият в ръчно свалени файлове, който дори позволяват да бъде изпълнен, какво остава за zero-click изпълнение?

Търся си ги за да ги стартирам.  Има възможни многомодулно конфигурирани защитни способи с различни методи.   При мен сега модулите са 7.   Не мога да намеря буба,  която да може да премине през всичките.   Достатъчно е само едно от нивата да я блокира.   Никой творец не е проектирал творението си като да работи за подобна среда.    Бубите вече се превръщат в плячка.    За на които им се занимава.     Има и напълно непреодолими възможни защити. Обикновено се съчетават проактивни модули с допълнителни модули като хипс, сандбокс и стена.  Материята е за неначинаещи ползватели,  които няма да се самоблокират. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.