Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ при избор на услвател и подходящи тонколони към усилвателя

Featured Replies

Здравейте, колеги.
Моля, помогнете ми да си избера усилвател и тонколони. Ще ги използвам за компютъра ми(с AUX кабел). Искам ми се усилвателят да има bluetooth, четец за SD карта, USB порт(за флашка), потенциометри за контрол на силата на звука, баса и високите честоти(treble) и цветомузика(аналогов VU meter или LED VU Meter).
Тази система ще се използва в стая 12 квадрата. Иска ми се усилвателят да е с мощност максимум 100W(RMS мощност). Бюджетът ми е до 1000 лева.

За сега съм оглеждал в emag само комплекти(усилвател и тонколони), и съм се спрял на няколко модела. Някои са под 100W. Ето какво ми "грабна" окото: 

Аудио система High Power PANASONIC SC-MAX3500EK, 2400 W, Bluetooth, FM, Черна

Вградена hi-fi аудио система, 2x50W, bluetooth, невидим дизайн

Мини домашна аудио система Wilson Raptor + Bluetooth приемник

Akai аудио система, DJ Dual Y3, Bluetooth, 3 x микрофон, дистанционно управление, LED светлинни ефекти, 400 W RMS

Аудио система Supersonic IQ-9000BT, 100W RMS, Bluetooth, USB, черна

Magnat Symbol X130 високоговорител аудио система с BT-FM-USB стерео Aplituner

Кафе бар аудио озвучителна система 4 x HP24 високоговорителя, 1 x усилвател с bluetooth, USB, FM, 2x50W

Sony STR-DH190 Професионална аудио система с Bluetooth и 2 високоговорителя Magnat Monitor 802 Черен 2x170w RMS

Аудио система, TechniSat CLASSIC 800 IR, Bluetooth, DAB+/FM радио, 40W, черен

Първоначално първата система ми хареса(по описанието), но след като прочетох ревюто на един от коментиралите започнах да се отказвам от нея. 

Моля, кажете си мнението за системите, които изброих, и ако мислите, че мога да си сглобя по-добра аудио система за компютъра ако купувам усилвателя и тонколоните отделно, моля, препоръчайте ми(с точни линкове) усилвател и тонколони, отново за същият бюджет.

Благодаря на отзовалите се. 

• Отговори 50
  • Прегледи 6,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Михайлов
    Михайлов

То е ясно, че при такова помещение надуване до 100 вата е абсурд. Но от друга страна при мощна техника, която работи на ниска мощност, тя е в линейната част на характеристиката си, което се отразява б

• Михайлов
    Михайлов

Чувствителността на озвучителните тела (тонколоните), която се измерва като сила в звука в децибели на разстояние един метър от колоната при захранване на колоните с един ват мощност от усилвателя, се

• Тези усилватели  noname не ти препоръчвам изобщо (бягай от тях) за качествено слушане на музика. До 1000 лв. имаш два варианта, активни/компютърни тонколони  Edifier (имат 2.0 и  2.1) много модел

Spoiler

Как да свържеш 5.1 или 7.1 система към компютър

🎯 1. Аналогово свързване (най-често използвано)

Повечето десктоп компютри с вградена звукова карта имат няколко 3.5 мм аудио изхода на гърба (обикновено 3 или повече цвята):

• Зелен – предни колони (Front L/R)

• Черен – задни колони (Rear L/R)

• Оранжев – център + субуфер (Center/Sub)

• При 7.1 се добавя още един изход – сив (Side L/R)

🔧 Необходимо е:

• Аудио система с отделни аналогови входове за всеки канал (или усилвател, който приема тези сигнали).

• 3.5 мм към RCA кабели (или директни 3.5 мм – 3.5 мм, ако и двете страни са такива).

Някои по-евтини "5.1 системи" за компютър приемат само 1 стерео вход и използват "upmixing", което не е реален 5.1.

🖧 2. През HDMI

Ако имаш AV ресийвър (усилвател) с HDMI входове и компютърът има HDMI изход (обикновено през видеокартата):

• Свържи компютъра към ресийвъра чрез HDMI.

• В Windows настрой HDMI аудио изхода като основно аудио устройство.

• Ресийвърът ще декодира многоканалния звук (Dolby, DTS и т.н.).

Това е най-добрият вариант за истински 5.1/7.1 звук, особено за филми и игри.

🔌 3. През оптичен (TOSLINK) или коаксиален кабел

• Поддържа цифров многоканален звук, но ограничен до компресирани формати (Dolby Digital, DTS).

• За това е нужен оптичен изход на компютъра и оптичен вход на ресийвъра/системата.

⚠️ Не поддържа LPCM 5.1/7.1 (само 2.0), освен ако не е компресиран като Dolby или DTS.

🛠️ Какво трябва да провериш:

1. Колко и какви изходи има компютърът ти?

2. Какви входове приема аудио системата?

3. Поддържа ли системата реален многоканален вход (аналогов или цифров)?

няма идея каква ти е целта

демек какъв резултат искаш да получиш щото в офертите има 4-колони-2колони....

аудиосистема 3.1  2.0  5.1  може  да има  и 7.1

• Автор

Най-вече ми се иска да бъде усилвател с 2 тонколони. 4 тонколони ми се виждат много, но ако не сии намеря добър комплект(усилвател+тонколони) или усилвател и тонколони(по отделно) бих се спрял и на варианта с 4те тонколони.

За резултатът - искам хубав звук, когато слушам музика, играя игри или гледам филм. Искам и звукът да е ясен и нормален(не моного басов или много пищящ).

EDIT: Миналата седмица мой колега ми показа какво си е купил от Aliexpress - усилвател+вибрационен говорител, но след демострацията, аз тотално се отказах от този вариант.

няма да стане щото е субективно трябва да ходиш на място в магазин за проба 

иначе може да вземеш нещо произволно и на късмет каквото такова 

плюс тва в емаг не дават  много информация 

преди години на един му предложих нещо подобно и беше доволен щото нямаше претеции а и не беше виждал нещо подобно в живота си

все едно на индианец да му покажеш космически кораб

Аудио система Audiocore, AC910, Bluetooth 2.1, Черен - eMAG.bg

• Автор

Външният вид на тази аудио система е доста добър, но има само потенциометър за контрол силата на звука, и не ми стана ясно захранването, което от 5V - дали трябва да търся отделно захранване за системата или има вградено захранване.

Но това, което доста ме отказа бяха версията на Bluetooth - 2.1, която до колкото знам е много стара версия. Отказаха ме и ревютата. Все пак благодаря за отговора.

А може ли някой да ми препоръча усилвател и тонколони(които не са в комплект) за компютъра. Компютъра ми има HDMI изход и изход за слушалки(3.5mm аудио жак). Възнамерявам на усилвателя да му подам аудио сигнал от изхода за слушалки.

• Автор

Ще погледна и в магазините за компютри

преди 1 час, Losh_Chovek написа:

Искам и звукът да е ясен и нормален(не моного басов или много пищящ).

В блок или в къща живееш?

• Автор
преди 37 минути, plmen88 написа:

В блок или в къща живееш?

В блок.

Прегледах Jar Computers, но не намерих нищо интересно. 

В Ardes намерих Озвучителна система F&D T-60X Pro, черен - T-60X_PRO, която ми се струва, че на добра цена и с добра мощност.

А в emag намерих Цифров усилвател, GOSTOCK, Bluetooth5.0, Дистанционно управление, Без брада, 2x30W, 2x100W, MP3, FM, Преносим, Кола и дом, Черен Грант

Чудя се, кое е подобро? Знам, че едното са тонколонии с усилвател, а другото е само усилвател.

Цитат

Тази система ще се използва в стая 12 квадрата. Иска ми се усилвателят да е с мощност максимум 100W(RMS мощност).

100 вата усилвател ще ти пренапълни стаята от само 4 на 3 метра.
Задачката е много трудно изпълнима, освен ако всичко не бъде разместено така че да се намираш на поне 80 см от задната стена ( тази зад гърба ти ) и колоните на поне 70 см от стената зад тях.
По-добре се откажи с изхвърлянето да харчиш луди пари, все няма да ти харесва.
Ако живееше в къща, където да можеш да си обзаведеш под покривното пространство само за слушане на музика и гледане на филми, тогава можеше да стане нещо много добро.
По апартаментите само ще досаждаш на съседите , до които ще достигат само ниските честоти и ще е едно непоносимо дъднене за тях, като гледаш например филм с експлозии.

• Автор
преди 11 минути, Белгиеца написа:

Задачката е много трудно изпълнима, освен ако всичко не бъде разместено така че да се намираш на поне 80 см от задната стена ( тази зад гърба ти ) и колоните на поне 70 см от стената зад тях.
Ако живееше в къща, където да можеш да си обзаведеш под покривното пространство само за слушане на музика и гледане на филми, тогава можеше да стане нещо много добро.
По апартаментите само ще досаждаш на съседите , до които ще достигат само ниските честоти и ще е едно непоносимо дъднене за тях, като гледаш например филм с експлозии.

Тонколоните лесно бих ги сложил на  70 до 80 см от стената зад тях, но аз да се преместя на поне 80 см от задната стена - много трудно

преди 26 минути, Белгиеца написа:

какво ти е мнението за това нещо 

https://ardes.bg/product/logitech-z906-cheren-980-000468-54354

• Автор
преди 5 минути, Banesc написа:

Мощността е много по-висока от максимума, който посочих в началото(считам го като голям плюс). Тонколоните ми се струват прекалено много, и никъде не видях блутут, USB и слот за карта памет. Иначе дизайна е много хубав. Плюс(поне за мен) е, че захранването е вградено.

Бихте ли ме "открехнали" за някои неща на този усилвател - Цифров усилвател, GOSTOCK, Bluetooth5.0, Дистанционно управление, Без брада, 2x30W, 2x100W, MP3, FM, Преносим, Кола и дом, Черен Грант

и по-точно - Защо има 3 мощности(RMS на усилвател, Мощност и Максимална мощност)? И по-важния въпрос - какви пасивни тонколони да си купя за него(съпротивление и ватове)?

преди 1 минута, Losh_Chovek написа:

. Тонколоните ми се струват прекалено много,

това е съраунд саунд домашно кино 7.1 всяка колона издава различен звук 

• Автор
преди 2 минути, Banesc написа:

това е съраунд саунд домашно кино 7.1 всяка колона издава различен звук 

За домашно кино звучи добре, а как ще се справи с останалите неща, за които ще използвам компютъра си - видео игри и музика? 

До колкото знам за тях съраунд не е нужен, или бъркам?

• Автор
преди 32 минути, Banesc написа:

всъщност е 5 1

Много благодаря за видеото. Определено ми помогна да реша за тази система. 

Системата не е за мен. Както казах в началото - тонколоните са много. Също така - не е подходяща за всички видове игри, нямам намерение да слагам колони в други стаи от апартамента ми. За филми използвам HDMI кабел от компютъра към телевизора ми и звука го "изкарвам" през 12W усилвател, който съм сложил на телевизора(с 2 говорителя е и се чува страхотно). Друг минус на системата е, че за задните колони е най-добре да си купя стойка, нещо за което нямам място в моята стая.

Мисля да се спра на Цифров усилвател, GOSTOCK, Bluetooth5.0, Дистанционно управление, Без брада, 2x30W, 2x100W, MP3, FM, Преносим, Кола и дом, Черен Грант. Има всичко, което искам. И е за два говорителя.

Моля, препоръчайте ми пасивни тонколони за него, с които като усиля усилвателя на макс. колоните няма да гъгнат или да имат шумове. И ако може и линк за подходящите колони. Благодаря предварително.

преди 30 минути, Losh_Chovek написа:

Много благодаря за видеото. Определено ми помогна да реша за тази система. 

Системата не е за мен. Както казах в началото - тонколоните са много. Също така - не е подходяща за всички видове игри, нямам намерение да слагам колони в други стаи от апартамента ми. За филми използвам HDMI кабел от компютъра към телевизора ми и звука го "изкарвам" през 12W усилвател, който съм сложил на телевизора(с 2 говорителя е и се чува страхотно). Друг минус на системата е, че за задните колони е най-добре да си купя стойка, нещо за което нямам място в моята стая.

Мисля да се спра на Цифров усилвател, GOSTOCK, Bluetooth5.0, Дистанционно управление, Без брада, 2x30W, 2x100W, MP3, FM, Преносим, Кола и дом, Черен Грант. Има всичко, което искам. И е за два говорителя.

Моля, препоръчайте ми пасивни тонколони за него, с които като усиля усилвателя на макс. колоните няма да гъгнат или да имат шумове. И ако може и линк за подходящите колони. Благодаря предварително.

Тези усилватели  noname не ти препоръчвам изобщо (бягай от тях) за качествено слушане на музика.

До 1000 лв. имаш два варианта, активни/компютърни тонколони  Edifier (имат 2.0 и  2.1) много моделчета с spdif ( за да могат директно да се закачат към TV), влизащи в бюджета

Или активни hi-fi тонколони (със spdif) от известен производител на аудио, или стриймъра/усилвател WiiM AMP Стерео усилвател, Bluetooth, AirPlay 2, Spotify, Tidal, Chromecast, HDMI и гласов контрол + пасивни hi-fi ОТ (стига да има бюджет),

преди 4 часа, Losh_Chovek написа:

В блок.

От опит ти казвам, че всичкият ти избор с големи тонколони ще е проблем за комшиите (аз съм със същата квадратура стая - 13 кв.). Трябва ти нещо с големината на букшелф ОТ.

• Автор
преди 6 часа, plmen88 написа:

От опит ти казвам, че всичкият ти избор с големи тонколони ще е проблем за комшиите (аз съм със същата квадратура стая - 13 кв.). Трябва ти нещо с големината на букшелф ОТ.

Видях букшелф тонколоните ии поне размерите им са много добри. Някакви букшелф тонколони до 100W и подходящ усилвател за тях за моя бюджет?

преди 15 часа, Banesc написа:

Цената е СУПЕР! Качеството - много добро.

SteelSeries Arena 7 или 9 с повече колони - уникални за игри и филми.

преди 8 часа, Losh_Chovek написа:

Видях букшелф тонколоните ии поне размерите им са много добри. Някакви букшелф тонколони до 100W и подходящ усилвател за тях за моя бюджет?

Това са добри начален клас hi-fi тонколони:

Пасивни високоговорители ELAC Debut DB6.2

По малкия им модел е наличен тук:

Тонколони ELAC Debut 2.0 DB5.2

Но, DB6.2 имат по балансиран звук поради по-големият говорител.

Като ги комбинираш с amp/стриймъра по горе комбинацията е доста добра,

Всякакви пластмасови "дранкала" от Logitech,  твърдо не препоръчвам. Компанията е добър производител. Но, за мишки и клавиатури. За сериозно аудио, по скоро не.

Примерно, може да да избереш и по ниско качествен усилвател като: Стерео усилвател с DAC и вход за грамофон Arylic B50 Bluetooth

Но, този вариант просто не препоръчвам. Горния усилвател е за "градината/двора" например.

Искаш да се вместиш в бюджета, и да не даваш много (и не искаш да преминаваш на по-горно ниво),тогава си избери от моделите на Edifier (за бюджетни активни ОТ, само те си заслужават, като марка) до 500-600 лв.

Edifier S350DB 2.1

Edifier S2000MK III 2.0

Вторите, ще ти отнесат главата, (не че първите не с добри), ако до сега си слушал музика на пластмасови или ниско-качествени  ОТ.

• Автор
преди 5 часа, Mr. ?? написа:

Това са добри начален клас hi-fi тонколони:

Пасивни високоговорители ELAC Debut DB6.2

По малкия им модел е наличен тук:

Тонколони ELAC Debut 2.0 DB5.2

Но, DB6.2 имат по балансиран звук поради по-големият говорител.

Като ги комбинираш с amp/стриймъра по горе комбинацията е доста добра,

Всякакви пластмасови "дранкала" от Logitech,  твърдо не препоръчвам. Компанията е добър производител. Но, за мишки и клавиатури. За сериозно аудио, по скоро не.

Примерно, може да да избереш и по ниско качествен усилвател като: Стерео усилвател с DAC и вход за грамофон Arylic B50 Bluetooth

Но, този вариант просто не препоръчвам. Горния усилвател е за "градината/двора" например.

Искаш да се вместиш в бюджета, и да не даваш много (и не искаш да преминаваш на по-горно ниво),тогава си избери от моделите на Edifier (за бюджетни активни ОТ, само те си заслужават, като марка) до 500-600 лв.

Edifier S350DB 2.1

Edifier S2000MK III 2.0

Вторите, ще ти отнесат главата, (не че първите не с добри), ако до сега си слушал музика на пластмасови или ниско-качествени  ОТ.

Тонколони ELAC Debut 2.0 DB5.2 изглеждат страхотно, и ми се вписват идеално в бюджета.

За усилвателя все още се колебая - Стерео усилвател с DAC и вход за грамофон Arylic B50 Bluetooth или Цифров усилвател, GOSTOCK, Bluetooth5.0, Дистанционно управление, Без брада, 2x30W, 2x100W, MP3, FM, Преносим, Кола и дом, Черен Грант. Все пак, както казах в началото - "... ще се използва в стая 12 квадрата".

Предполагам, че Тонколони ELAC Debut 2.0 DB5.2 и  Цифров усилвател, GOSTOCK, Bluetooth5.0, Дистанционно управление, Без брада, 2x30W, 2x100W, MP3, FM, Преносим, Кола и дом, Черен Грант биха се комбиниирали добре?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.