Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ при избор на услвател и подходящи тонколони към усилвателя

Featured Replies

преди 20 минути, Losh_Chovek написа:

Тонколони ELAC Debut 2.0 DB5.2 изглеждат страхотно, и ми се вписват идеално в бюджета.

За усилвателя все още се колебая - Стерео усилвател с DAC и вход за грамофон Arylic B50 Bluetooth или Цифров усилвател, GOSTOCK, Bluetooth5.0, Дистанционно управление, Без брада, 2x30W, 2x100W, MP3, FM, Преносим, Кола и дом, Черен Грант. Все пак, както казах в началото - "... ще се използва в стая 12 квадрата".

Предполагам, че Тонколони ELAC Debut 2.0 DB5.2 и  Цифров усилвател, GOSTOCK, Bluetooth5.0, Дистанционно управление, Без брада, 2x30W, 2x100W, MP3, FM, Преносим, Кола и дом, Черен Грант биха се комбиниирали добре?

Изобщо недей да сравняваш усилвателя, който ти е предложил @Mr. ?? с тоя незнаен китаец. Разликата може да е над 200 лева, но звука който ще ти извади Arylic няма да има нищо общо с оная шарения. Само ще прецакаш звученето на хубавите ОТ.

• Отговори 50
  • Прегледи 6,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Михайлов
    Михайлов

То е ясно, че при такова помещение надуване до 100 вата е абсурд. Но от друга страна при мощна техника, която работи на ниска мощност, тя е в линейната част на характеристиката си, което се отразява б

• Михайлов
    Михайлов

Чувствителността на озвучителните тела (тонколоните), която се измерва като сила в звука в децибели на разстояние един метър от колоната при захранване на колоните с един ват мощност от усилвателя, се

• Тези усилватели  noname не ти препоръчвам изобщо (бягай от тях) за качествено слушане на музика. До 1000 лв. имаш два варианта, активни/компютърни тонколони  Edifier (имат 2.0 и  2.1) много модел

Тук има нови Wharfedale 9.1 Diamond:
https://m.olx.bg/d/ad/wharfedale-9-1-diamond-CID632-ID9Ewh4.html
Които са в класа на DB5.2, с една идея дори по добри.

Които спокойно, може да ги комбинираш с Wimm Amp от по горе (който е по качествен от Аrуlic)

• Автор
преди 21 минути, Mr. ?? написа:

Тук има нови Wharfedale 9.1 Diamond:
https://m.olx.bg/d/ad/wharfedale-9-1-diamond-CID632-ID9Ewh4.html
Които са в класа на DB5.2, с една идея дори по добри.

Които спокойно, може да ги комбинираш с Wimm Amp от по горе (който е по качествен от Аrуlic)

В кой магазин мога да намеря тези тонколони? Ииска ми се да прегледам и техните спецификации.

И, ... имаш предвид да комбиинирам Wharfedale 9.1 Diamond с Стерео усилвател с DAC и вход за грамофон Arylic B50 Bluetooth ли?

преди 44 минути, Losh_Chovek написа:

Има предвид да ги комбинираш с това - Усилвател WiiM Amp .

преди 44 минути, Losh_Chovek написа:

В кой магазин мога да намеря тези тонколони?

Нови такива в България няма да можеш да намериш в нито един магазин.

• Автор
преди 9 часа, plmen88 написа:

Има предвид да ги комбинираш с това - Усилвател WiiM Amp .

Нови такива в България няма да можеш да намериш в нито един магазин.

Е„ сега вече тотално ме объркахте, колеги. Благодарен съм за всичките препоръки, които ми дадохте, но нямам намерение да купувам нещо "втора ръка", дори и почити да не е използвано или да пазарувам от чужбина.

А можете ли да ми препоръчате някой магазиин в София(защото аз не съм от София), където да мога да отида, да обясня какво търся, персонала да ми предложи усилвател и тонколони, да ги тестваме и да си ги закупя?

преди 57 минути, Losh_Chovek написа:

Е„ сега вече тотално ме объркахте, колеги. Благодарен съм за всичките препоръки, които ми дадохте, но нямам намерение да купувам нещо "втора ръка", дори и почити да не е използвано или да пазарувам от чужбина.

А можете ли да ми препоръчате някой магазиин в София(защото аз не съм от София), където да мога да отида, да обясня какво търся, персонала да ми предложи усилвател и тонколони, да ги тестваме и да си ги закупя?

Виж магазина от последния линк н Wiim AMP. Където е наличен. Но, ОТ в момента не са налични:

https://vsystem.bg/tonkoloni-elac-debut-2-0-db5-2

ПО. Мисля, че доста неща, се казаха в тази тема, както и варианти.Помисли добре, коя система в подходяща за теб и ти харесва и действай.Успех в избора.

Магазини в София, където има зала за прослушване на колони, усилватели и т.н.:

Musicworld.bg

Audioarte.bg

Topaudiovideo.bg

Audio.bg (sofia audio center)

Може би и в avitel-bg.com, не съм сигурен.

Може би има и други, за гореизброените без последния  съм сигурен, защото съм слушал в тях.

Обаче трябва да предупредя, че в тези магазини предлагат предимно много скъпа техника и не знам доколко ще могат да ти предложат нещо подходящо като за тебе. Трябва да се пита.

Нищо не каза за моето предложение?...

на 5.08.2025 г. в 11:56, Rudy M. написа:

Като изключим изискването за цветомузика - това е идеалното за теб:  Panasonic SC-PMX90EG .

Можеш да чуеш звука на системата във всеки магазин от веригата в София, където я има налична. Могат да ти предложат и комбинации от усилвател и озвучителни тела, в рамките на бюджета. 

Имай предвид обаче, че всяка една музикална система ще звучи по различен начин в голяма акустична стая или търговска зала, и в стаята ти 12 кв.м. у дома. Има значение и къде и как ще е разположена, какви мебели ще има наоколо, и т.н. 

Само през саунд баровете не се премина. Посочил си 1000 лева а гледаш за 1600... Ако ти го позволява бюджета, Сони + Магнат от първият ти пост, са идеални. Мисля че цената е малко завишена.

Ето ти още два варианта от мен, тествани и проверени. цък + цък или комплект с цък  ако искаш и изход за допълнителен субуфер цък

преди 6 часа, Rudy M. написа:

Имай предвид обаче, че всяка една музикална система ще звучи по различен начин в голяма акустична стая или търговска зала, и в стаята ти 12 кв.м. у дома. Има значение и къде и как ще е разположена, какви мебели ще има наоколо, и т.н. 

Абсолютно вярно - по трудния начин го научих, въпреки че ми го повтаряха по-голямата част от потребителите по-горе. Ама те - око да види, ръка да пипне...

преди 6 часа, Докладчик написа:

Ето ти още два варианта от мен, тествани и проверени. цък + цък или комплект с цък  ако искаш и изход за допълнителен субуфер цък

Тая Ямаха не е за тая квадратура.

преди 7 часа, Михайлов написа:

Може би и в avitel-bg.com, не съм сигурен.

Avitel нямат. VSystem също имат зала за прослушване. Технополис в Младост 4 също има зала за прослушване.

преди 3 часа, plmen88 написа:

Тая Ямаха не е за тая квадратура.

То нищо не е за тази квадратура. Ама той си иска 100 вата... При положение че на 20 няма да си чуе приказката - той си знае. Има разни мини системки на Онкио, Сони и т.н. по 35 - 40 вата, напълно достатъчни. Някой му предложи Едифиер - от китайските май са най - добрите. Аз му пледложих СтийлСериес - премиум качество с уникален звук...

• Автор
на 6.08.2025 г. в 22:52, Докладчик написа:

То нищо не е за тази квадратура. Ама той си иска 100 вата... При положение че на 20 няма да си чуе приказката - той си знае. Има разни мини системки на Онкио, Сони и т.н. по 35 - 40 вата, напълно достатъчни. Някой му предложи Едифиер - от китайските май са най - добрите. Аз му пледложих СтийлСериес - премиум качество с уникален звук...

Иска ми се 100W макс, но в крайна сметка може и да се задоволя с нещо по-слабо.

Благодаря за мнеията

То е ясно, че при такова помещение надуване до 100 вата е абсурд. Но от друга страна при мощна техника, която работи на ниска мощност, тя е в линейната част на характеристиката си, което се отразява благотворно на качеството на  звука. И в тази, и в други теми постоянно чета за потребители, които искат хем да надуват системата на макс, хем звученето да е перфектно. Първо въобще не мога да разбера как изобщо може да се седи в малка или дори средна стая с така набримчен звук. И второ - повечето усилватели особено от по-нисък клас, ако ги усилиш до повече от половината-две трети от обхвата на потенциометъра, започват да кривят - т.е. започват нелинейните изкривявания.

Да не забравяме и за чувствителността на колоните.  Ако имаш чувствителни колони - с чувствителност над 91 децибела, те започват да свирят силно или много силно при много по-слабо усилване от усилвателя, отколкото нискочувствителните колони с чувствителност 88-89 децибела.

Аз съм с помещение с площ около 18 квадрата, със 100 ватови колони с огромна чувствителност - 99 децибела и използвам два усилвателя - предусилвател и крайно стъпало клас В с мощност 80 вата или усилвател клас А с "мизерните" 30 вата и никога не съм се опитвал да ги надуя дори и до половината от обхвата на потенциометъра. Звукът става непоносимо силен. А може и още, и още, и още...

преди 9 часа, Михайлов написа:

То е ясно, че при такова помещение надуване до 100 вата е абсурд. Но от друга страна при мощна техника, която работи на ниска мощност, тя е в линейната част на характеристиката си, което се отразява благотворно на качеството на  звука.

В един аудиофилски магазин в този град Tier.de продавачът германец ми каза на английски , че ако усилвателят е повече от 60 вата нямало да е с музикално звучение. Демек ще прави бум бум, ама фините детайли няма да ги има. Иначе казано, ще е като художник цапащ със широката четка, не можеш да се насладиш на качествено изрисувани зърна на млади цици. 
Разбрахте ли бе ?

преди 18 минути, Белгиеца написа:

В един аудиофилски магазин в този град Tier.de продавачът германец ми каза на английски , че ако усилвателят е повече от 60 вата нямало да е с музикално звучение. Демек ще прави бум бум, ама фините детайли няма да ги има. Иначе казано, ще е като художник цапащ със широката четка, не можеш да се насладиш на качествено изрисувани зърна на млади цици. 
Разбрахте ли бе ?

Дрън-дрън.

Аз имам усилвател 2х60 вата. Има си ги фините детайли, регулирал съм баса да няма гадно бум-бум, само прецизно туп-туп.

Повечето мощност е нужна не да имаш по-качествен звук, а да озвучиш по-големи пространства.

ами той варненският гагаузин не се е научил да чете с разбиране, кво да го правиш чиляка с ниско ниво на мъжки хормони в кръвта е и ... не ги чатка некои работи

А бе, разбирковци, като ги чаткате толкова нещата - що не вземете да напишете разни смислени и полезни неща във форума?

Само се биете в гърдите, че сте голяма работа. 

Kali Audio LP-6 V2 Активен студиен монитор 1 бр. - Muziker

Тука си търси музика. Тези горе си свирят добре. Ако харесаш нещо пиши да го коментираме.

преди 15 часа, AGD написа:

Kali Audio LP-6 V2 Активен студиен монитор 1 бр. - Muziker

Тука си търси музика. Тези горе си свирят добре. Ако харесаш нещо пиши да го коментираме.

Тия колони, ако наистина са с чувствителност 112 dB, то те ще гръмнат стаята (което на мен много ми харесва).

преди 1 час, plmen88 написа:

Тия колони, ако наистина са с чувствителност 112 dB, то те ще гръмнат стаята (което на мен много ми харесва).

Ами комшийката като излезе с точилката как ще се спасяваш бре?

на 16.08.2025 г. в 15:53, plmen88 написа:

Максимално звуково налягане - SPL (dB)  112

Защо не четеш преди да коментираш? Или не правиш разлика между чувствителност и SPL !?!

на 16.08.2025 г. в 17:25, Колев 74 написа:

Ами комшийката като излезе с точилката как ще се спасяваш бре?

С кожената сурвакница.

преди 2 часа, AGD написа:

Максимално звуково налягане - SPL (dB)  112

Защо не четеш преди да коментираш? Или не правиш разлика между чувствителност и SPL !?!

Аз ли пропускам нещо? Къде греша, моля обясни (не се заяждам).

преди 4 минути, plmen88 написа:

Аз ли пропускам нещо? Къде греша, моля обясни (не се заяждам).

Прочети спецификациите. Там си е написано.

Обикновено за активни колони се посочва само максимално звуково налягане  (SPL), а не като на повечето пасивни чувствителност., защото не е необходимо когато ползват само вградения си усилвател. При активни колони чувствителността е без никакво значение или не носи никаква полезна информация. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.