Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

По-бързо usb flash

Featured Replies

Здравейте !

От известно време от компютъра си качвам филми на флашка, за да си гледам филми на телевизора, НО качването на флашката става изключително бавно.

Пример 7-8гб филм се качва за не по-малко от 20-25 мин.

Флашката, която ползвам най-често за целта е kingston datatraveler g3 16gb.

С какво бихте препоръчали да я сменя, за да се случват нещата по-бързо ? Освен флашка може и да е на външен хард диск. Интересува ме скоростта и да не е повече от 128 гб, тъй като нямам такива нужди .

Преди да задам въпроса, разгледах няколко и попаднах на тази - Флаш памет 64GB Samsung BAR Plus.

Благодаря предварително.

преди 32 минути, MIRAMAX7 написа:

Здравейте !

От известно време от компютъра си качвам филми на флашка, за да си гледам филми на телевизора, НО качването на флашката става изключително бавно.

С какво бихте препоръчали да я сменя, за да се случват нещата по-бързо ? Освен флашка може и да е на външен хард диск. Интересува ме скоростта и да не е повече от 128 гб, тъй като нямам такива нужди .

Преди да задам въпроса, разгледах няколко и попаднах на тази - Флаш памет 64GB Samsung BAR Plus.

Благодаря предварително.

Аз за бърза флашка на времето харесвах моделите на SanDisk Extreme Go (но има сега само 64 и 256GB)

https://plasico.bg/tyrsene/sandisk-extreme-go

Други, които имам и съм доволен, но май вече ги няма (не съм търсил из нета задълбочено де) са

Kingston DataTraveler HyperX и Kingston HyperX Savage.

Ето тук намерих и 128GB:

https://www.ultra.bg/sandisk-extreme-go-flash-pamet-128gb-usb-3-2

преди 45 минути, MIRAMAX7 написа:

Тия са ужасно бавни. И аз се подлъгах да си купя такава, заради ниската цена. Иначе, след като веднъж се качи филмът, скоростта на четене е прилична, нямам проблеми при възпроизвеждането на телевизор. 

На другата флашка, която имам, скоростта на запис е доста по-висока. Моделът е този SanDisk. Предпочетох я, защото мога да я ползвам и на телефона. 

Иначе има класация на флашките по скорост, ако те интересува, мога да ти дам линк (или си потърси в Гугъл). Но цените на бързите са доста високи, и трудно се намират в България. Не знам колко пари би се съгласил да дадеш. 

Първо USB порта на ПК-ра ти какъв е? Т.е. по кой стандарт! 

Второ избираш USB флашка която да подържа 3.2 стандарт! 

🔎Търсиш флашка usb 3.2? Виж офертите! - eMAG.bg

Успех!

преди 13 минути, (:IdioibI:) написа:

Първо USB порта на ПК-ра ти какъв е? Т.е. по кой стандарт! 

Второ избираш USB флашка която да подържа 3.2 стандарт! 

🔎Търсиш флашка usb 3.2? Виж офертите! - eMAG.bg

Успех!

Те портовете в повечето случаи са обратно съвместими (в смисъл дори телевизора му да няма 3.2 ще работи на 3 макар и малко по-бавно). А и няма гаранция, че дори да е за USB 3.2 ще е бърза, защото може да е с калпав чип. Например тази в линка ти Exodia за 8 лв. е 3.2 и е промотирана на up to 60 mb/s write, но гледам един потребител е постнал снимка, че едва стигала до 8 mb/s.

https://shop.kingston.com/products/datatraveler-exodia-usb-flash-drive?variant=39392789496000

преди 5 минути, B-boy/StyLe/ написа:

обратно съвместими

Не разбирам следното: Порта ми на ПК подържа 2.0 само. Как ще стане по-бърже като сложа флашка с 3.2 стандарт?

преди 41 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Kingston DataTraveler HyperX и Kingston HyperX Savage.

Да използвам темата да питам ... 

Тази KINGSTON DataTraveler Max 256GB, USB 3.2 верно ли позволява запис до 900 Mb/s? Или този, който е писал описанието, пуши качествени неща? :cool: 

преди 1 минута, (:IdioibI:) написа:

Не разбирам следното: Порта ми на ПК подържа 2.0. Как ще стане по-бърже като сложа флашка с 3.2 стандарт?

Твоят приятел ИИ какво каза по въпроса?

преди 3 минути, Rudy M. написа:

Твоят приятел ИИ какво каза по въпроса?

И защо трябва да го питам?! :) => Той не е специалист по хардуер! :) 

преди 2 минути, (:IdioibI:) написа:

Не разбирам следното: Порта ми на ПК подържа 2.0 само. Как ще стане по-бърже като сложа флашка с 3.2 стандарт?

Обратно съвместими. Флашка с 3.2 ще работи и на 2 макар и ограничена до 2.

И Флашка на 2, ще работи на 3.2, но пак на 2, защото ще е ограничена от собствения си чип. Няма да стане бърза до 3.2.

В твоя случай ще трябва да смениш дъното или да сложиш преходник с поддръжка на 3.2 + флашка 3.2.

преди 8 минути, (:IdioibI:) написа:

И защо трябва да го питам?! :) => Той не е специалист по хардуер! :) 

Той по нищо не е специалист, ама ти го питаш за всичко!!! :mad: 

преди 10 минути, Rudy M. написа:

Тази KINGSTON DataTraveler Max 256GB, USB 3.2 верно ли позволява запис до 900 Mb/s?

Намерих си отговор - воистина поддържа :)

large.2025-08-23_163431.jpg.85b879f7859e

А това е сайтът с тестове на флашки за скорост - >>> линк <<< .

преди 33 минути, Rudy M. написа:

Да използвам темата да питам ... 

Тази KINGSTON DataTraveler Max 256GB, USB 3.2 верно ли позволява запис до 900 Mb/s? Или този, който е писал описанието, пуши качествени неща? :cool: 

И на сайта на Kingston пише това. Нямам идея с какъв чип е. Трябва да се провери. Ето тук пише какъв е:

https://hexus.net/tech/reviews/storage/148375-kingston-datatraveler-max-1tb/?key=1631627641

Има някакво ревю:

• Автор
преди 59 минути, Rudy M. написа:

Тия са ужасно бавни. И аз се подлъгах да си купя такава, заради ниската цена. Иначе, след като веднъж се качи филмът, скоростта на четене е прилична, нямам проблеми при възпроизвеждането на телевизор. 

На другата флашка, която имам, скоростта на запис е доста по-висока. Моделът е този SanDisk. Предпочетох я, защото мога да я ползвам и на телефона. 

Иначе има класация на флашките по скорост, ако те интересува, мога да ти дам линк (или си потърси в Гугъл). Но цените на бързите са доста високи, и трудно се намират в България. Не знам колко пари би се съгласил да дадеш. 

До 100лв за до 256гб

Цитат

🔍 Kingston DataTraveler Max 1TB — вътрешен хардуер

🧠 Контролер:

• Използва Silicon Motion SM2331 или SM2263XT, според ревюта и teardown анализи
  • Това са DRAM-less контролери, оптимизирани за висока скорост при USB интерфейс
  • Поддържат 3D TLC NAND, което е стандарт за бързи, но достъпни флашки

📌 В ревюто от HEXUS се споменава, че Kingston не разкрива официално контролера, но независими тестове показват, че това е SM2331, който е специално разработен за USB 3.2 Gen 2 устройства

💾 NAND памет:

• Използва Micron 96-layer 3D TLC NAND или подобна от Kingston
  • Това е Triple-Level Cell памет — балансира капацитет, цена и производителност
  • Няма SLC кеш, но контролерът използва динамичен псевдо-SLC буфер, който се изчерпва след ~90GB запис (както е показано в ревюто)

📊 Какво значи това за теб?

Компонент Тип / Модел Характеристика
Контролер Silicon Motion SM2331 DRAM-less, USB 3.2 Gen 2, до 1GB/s
NAND памет Micron 3D TLC (96-layer) Надеждна, но не за тежки цикли
Интерфейс USB 3.2 Gen 2 Type-A / Type-C 10 Gbps

NAND паметMicron 3D TLC (96-layer)Надеждна, но не за тежки цикли

преди 3 минути, MIRAMAX7 написа:

До 100лв за до 256гб

Значи горецитираният Kingston те устройва идеално. Но погледни си първо дъното какви USB-та има и до какви скорости поддържа.

Вземи си външно SSD nvme/sata + кутийка. По добър вариант е от флашка.

Защото, USB флаш памети, макар и да ги пишат с големи скорости, тротват при големи файлове.

SSD-то има по голям TBW и живот съответно.

Външните SSD-та дори и DRAM Less, са подобрата инвестиция (имам 3 от тях

Имам следната флашка

SanDisk Ultra® Luxe Dual Drive 256GB, USB 3.1/USB Type-C, Metal

(на която с копират) файлове/филми) с размер от 15 GB нагоре. Някой път прехвърля със 160-170 Mbps.

А, друг път скоростите са ужасно бавни отива до 40-50 после пада на О. Общо взето е 50-50 дали ще се прехвърли бързо.

(отварям една скоба, някой пишат че е MS ОС може да е бъгава и да ограничава скоростта) Не съм правил тестове на Linux/Android, дали има разлика)

Тези двете държат по-еднакви скорости макар и по-бавни (качват с 30-50):

USB Flash памет SanDisk Ultra Flair, 256GB, USB 3.0

USB Flash памет Samsung BAR Plus 256GB USB 3.1

П.П. Металните флашки си загряват доволно.

преди 2 часа, MIRAMAX7 написа:

Ако хардуера е от подписа ти и не поддържа USB 3 и нагоре, няма да има промяна каквато и памет да вземеш.

преди 56 минути, Raze написа:

Ако хардуера е от подписа ти и не поддържа USB 3 и нагоре, няма да има промяна каквато и памет да вземеш.

spacer.png

Това е скоростта на въпросната KINGSTON DataTraveler MAX USB 3.2 Gen 2, доста е бърза, наскоро бях отворил подобна тема. Mалко е голяма, но на мен не ми пречи.

spacer.png

преди 4 часа, MIRAMAX7 написа:

Здравейте !

Пример 7-8гб филм се качва за не по-малко от 20-25 мин.                 .............................................>

Има и друг вариант тия 7-8гб филм да ги качиш буквално за секунди. Използвам стар 128 GB SSD който е сложен на приставка от aliexpress

SSD струва около 30 лв а приставката около 10 лв.

За около 40 лв имаш флашка от Формула 1

1aa.jpg

преди 2 часа, arcovk написа:

spacer.png

Това е скоростта на въпросната KINGSTON DataTraveler MAX USB 3.2 Gen 2, доста е бърза, наскоро бях отворил подобна тема. Mалко е голяма, но на мен не ми пречи.

spacer.png

При качване на 4К филм 80/90Gb изпробвана ли е каква е скороста след няколко качени гиги

преди 10 часа, Zolin написа:

При качване на 4К филм 80/90Gb изпробвана ли е каква е скороста след няколко качени гиги

При файлове с голям размер, се насочи към външно SSD.

Освен, ако проблема е във физическия размер на устройството/SSD, те притеснява. Само тогава се избира USB флаш памет.

Има къде по-удачни начини да се споделят файлове и екрани, вместо да се пишат/четат флашки и дискове... и да се берат ядове с ТВ плеари и софтуер.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.