Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Преинсталация на дефектирала ОС Windows 10 Pro

Featured Replies

Здравейте,

лаптопа който го взимам със себе си при пътуване в провинцията, от няколко месеца започна да работи трудно.

Първо му изчезна "Камерата", след това "Старт менюто" и "Търсенето" в лентата на задачите спря да работи, както и "Работния" ми център.

За да отвориш едно приложение от десктопа, ти са нужни 4-5 минути. Често се получава съобщение на екрана при отварянето

на папки и файлове, с надписа:

Do not Responding

За това реших /тъй като днес имам време/ да преинсталирам оперативната си система, за да видя дали ще се оправи !?

Ако ли пък се окаже хардуерен проблем, ще се наложи да го карам лаптопа на ремонт.

Имам флашка с оперативната ми система Windows 10 Pro, която ми направиха при последната ми инсталация в сервиза.

Но в статията която намерих с инструкция за преинсталация:

PCGuide.bg

Там се споменава че тези инсталации са два вида.

1./ Едната, когато си купил нов компютър без операционна система и трябва да му сложиш такава.

2./ Другият случай / този който ме интересува / е, когато имаш такава и желаеш да преинсталираш старата си ОС при появили се проблеми в нея!

Темата я пиша, защото ще правя преинсталация с тази флашка за първи път и ме е страх да не направя някоя грешка и да ЗАГУБЯ ключа и лиценза,

който ми е поставен преди няколко години в сервиза.

• Отговори 117
  • Прегледи 7,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• И каква стана тя... ?! За майстора сухото, за нас ... мокрия...

• Gaming_Solutions
    Gaming_Solutions

Тези ключове за 30 лева от емаг вършат страхотна работа за домашно ползване. Пред проверяващите обаче не минават

• Gaming_Solutions
    Gaming_Solutions

Радвам се, че си доволен от покупката, колкото до операционната система, и тогава ти го казах, Windows-a си е оригинален, просто трябва да си въведеш твой ключ. Ако ползваш нелицензиран софтуер и извъ

Публикувани изображения

Лиценза зависи какъв е, дали е хардуерен или е свързан с MS акаунт, общо-взето няма как да го загубиш. А и зависи колко е оригинален този лиценз. На първо място провери състоянието на диска, тези проблеми ми приличат на проблемен диск.

Нещо важно като файлове на целия диск на лаптопа има ли?

Дори да се справите с OS, лиценза му - имате ли подготвени драйвери за лаптопа?

А софтуера които използвате?

За проверка на състоянието на диска - CrystalDiskInfo.

Добре е да се видят и температурите му - HWMonitor.

Проверка на системни файлове ... поправка, рефреш на системата ... а може пък да имате работещ имидж - кой знае ...

• Автор

Възможно е да е от диска, защото лаптопа е на повече от 10 години.

Имам две програми с които бих могъл да го проверя и да публикувам данните,

за да се види дали е нужна преинсталация или ремонт в сервиз.

1./ Aida 64 Extreme

2./ Hard Disk Sentinel

От Монитора за ефективност, веднага мога да ви публикувам данните:

* CPU - 44 градуса

* GPU - 45 градуса

* Дънна платка - 39 градуса

Логически процесори:

2 броя

RAM: 1.91/2.87 GB

Mpежова утилизация:

променящи се стойности за Диск 1, между 0.00% и 0.02 %

Коя да използвам за тест и КАК  ДА ГО НАПРАВЯ ПРАВИЛНО !

И двете програми могат да предоставят данни от SMART-а на диска.

За сега тестване не е препоръчително да се пуска, особено след като още не се знае - нещо важно което трябва да се пази на диска - има ли?

Ако диска е механичен и с толкова малко оперативна памет, а гледам е заета близо 2GB - логично е да не работи бързо, не е ясно и какви са двете налични ядра на процесора.

• Автор
преди 38 минути, plamen_petrov_80 написа:

И двете програми могат да предоставят данни от SMART-а на диска.

Това са данните от SMART диска които ви трябваха за преглед:

Състоянието на диска на моя лаптоп_1.jpg

Не изглежда много зле, но си вземи едно SSD, не знам как се мъчиш с windows 10 и този бавен механичен диск на 5400 оборота. Сигурно по 10 минути стартира машината.

Диска е тръгнал да си ходи (за сега малко, но винаги може бързо да даде фира), също така е най-бавното нещо в системата ви (въпреки, че още не знаем каква е тя).

Аз лично вариантите ги виждам така:

+ правите го

- сам, като намирате подходящ обем SSD (може и употребявано) с нужния интерфейс, учите се как да инсталирате OS и програми - може да е малко - опит/грешка .. грешка ...

- давате го на сервиз - там да ви сменят диска и да ви инсталират всичко нужно - тук мен би ме интересувала цената на това удоволствие, също така да пресметна тази система има ли достатъчно живот в нея - тоест ако платформата все още има хляб, здрав е, не прави някакви други проблеми и мога да му намеря евтино SDD, а защо не и още памет, мога да си го оправя сам - бих до правил, но ако ще ми вземат 50 лв. за SSD и още поне толкова за монтаж и инсталация на OS - стигаме 100 лв. - както казват тук за 200 лв. се взема нов, употребяван лаптоп с гаранция ... остава неизвестна OS и програмите ви.

+ не го правите

- търсите нов

- търсите нов/употребяван

- преразпределяте - ако имате друг лаптоп подходящ за пътуванията - вземате по-хубав за активна употреба.

+ обаждате се на приятел :)

• Автор
преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:
преди 17 минути, plamen_petrov_80 написа:

Диска е тръгнал да си ходи

Значи няма нужда да преинсталирам оперативната система, тъй като според вас нещата няма да се подобрят !?

На този лаптоп имам "клонинг" от същата марка, на който съм дублирал информацията на 80%.

Той е малко по-млад от него и с по-добри показатели !

Освен това стария лаптоп е натоварен с повече от 50 програми, дали да изтрия половината от тях, за да разтоваря диска . . .

Програмите не тежат, какво ще му 'разтоварваш' на диска? Единствено ако свободното място е паднало под 5-10 гигабайта има смисъл да го разтоварваш.

• Автор

Преинсталацията, при тези обстоятелства, отпада ли като ...опция !?

преди 2 минути, Сiнбад написа:

Значи няма нужда да преинсталирам оперативната система, тъй като според вас нещата няма да се подобрят !?

Честно - ако вие го направите -  резултата може да не е задоволителен и остава какво ще реши съдбата за диска - ще си остане така, ще направи нови лоши сектори ..

Ако го направя аз - първо ще сложа супер орязана W10 + още оптимизации и преди това този диск ще бъде много щателно натоварен и тестван за да знам дали изобщо има смисъл да го правя. - Така, че аз оставам с мнението да не пипате тази OS докато не решите какво да правите и докато не сте напълно сигурен, че нямате нищо ценно на този диск, като файлове, записани пароли, отметки и т.н., а след това трябва да сте сигурен, че можете да сложите всички необходими драйвери и всички нужни ви програми за работа.

преди 5 минути, Сiнбад написа:

На този лаптоп имам клонинг от същата марка, който е малко по-млад от него и с по-добри показатели !

Това не ми помага никак - все още не знаем точните параметри на тази система, още по-малко и на другата. Какво означава клонинг? Ако се има в предвид имидж на OS-a му - това е друго - може и да може да се ползва, но може и да не се получи. Още повече зависи вие можете ли сам да направите имидж на сегашната система и да сложите бекъп от друга?

преди 7 минути, Сiнбад написа:

Освен това този лаптоп е натоварен с повече от 50 програми, дали да изтрия половината от тях, за да разтоваря диска . . .

Ако диска не е препълнен - файдата ще е никаква, по-скоро е добре да се види дали не се стартира нещо излишно всеки път, но и това няма да направи чак такова чудо.

Знам как се работи на стар дву-ядрен лаптоп с механичен диск на 5400 оборота и 4GB RAM - може, ама не е за всеки и не всеки хардуер е само параметри.

Да. И да го преинсталираш и след инсталиране на програмите отново ще се търмози с този HDD.

1TB е напълно достатъчен SATA SSD и ще се промени изцяло действието на лаптопа.

преди 5 минути, Сiнбад написа:

Преинсталацията, при тези обстоятелства, отпада ли като ...опция !?

Без смяна на диска - няма смисъл да се дава в сервиз за инсталация, опитна първа инсталация на съществуващия диск направена от вас - има шанс да не стигнете до работещ лаптоп.

Ако Ви е все тая - не пречи да опитате, най-лошото което може да стане е да се дочупи диска (малко вероятно, но си го има като опция дори и да не го преинсталирате) и/или да не успеете да направите добре инсталацията от първия, втория или никой друг път - но това е поправимо.

• Автор
преди 1 минута, АнонименАлкохолик написа:

Искате да кажете че след като включа в него допълнителен диск от 1 терабайт, нещата може да тръгнат !

Това може ли да го направя аз, след като купя този допълнителен диск, БЕЗ да се отваря лаптопа в сервиз ?

преди 2 минути, АнонименАлкохолик написа:

За какво ми е 1TB диск, на система която ползва от време на време и при положение, че сега има 320GB диск?

Реално реално може да се ползва и с 128GB .. 256GB видимо ще му стигнат, а преди 1TB има и SSD от по 500GB ...

преди 1 минута, Сiнбад написа:

Искате да кажете че след като включа в него допълнителен диск от 1 терабайт, нещата може да тръгнат !

Това може ли да го направя аз, след като купя този допълнителен диск, БЕЗ да се отваря лаптопа в сервиз ?

Тц и Тц ...

Между другото още никой не знае - марка, модел и точни параметри на лаптопа, освен модел на диска и евентуално памет 1+2GB.

Шокиращо!

• Автор
преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

а преди 1TB има и SSD от по 500GB ...

Ако купя външен диск с допълнителна памет към този лаптоп /без да свалям стария/, може ли нещата да се оправят !

Или трябва да се обадя в сервиза, за да проверя колко аджеба ще ми вземат, за подмяната на повредения диск ?

току-що, Сiнбад написа:

Ако купя външен диск с допълнителна памет към този лаптоп /без да свалям стария/, може ли нещата да се оправят !

Или трябва да се обадя в сервиза, за да проверя колко аджеба ще ми вземат, за подмяната на повредения диск ?

SSD то трябва да замени механичния диск и върху новия диска (поставен на мястото на стария вътре в този лаптоп)трябва да се сложи наново OS + програми (има опция за клониране на текущата OS, но с тази диск - може да не се получи).

• Автор

В интернет има видео програми, които могат да се ползват за сменянето на механичния диск в лаптопите при домашни условия.

На мен  така или иначе, този лаптоп ми е резервен, така че и да го счупя . . .майната му !

Той отдавна си е изкарал парите !

Кажете, как да сваля параметрите на счупения диск и какви инструменти и пособия ще ми трябват, при смяната му ?

преди 1 минута, Сiнбад написа:

В интернет има видео програми, които могат да се ползват за сменянето на механичния диск в лаптопите при домашни условия.

На мен  така или иначе, този лаптоп ми е резервен, така че и да го счупя . . .майната му !

Той отдавна си е изкарал парите !

Кажете, как да сваля параметрите на счупения диск и какви инструменти и пособия ще ми трябват, при смяната му ?

Има, в нета всичко има ... ама - има лаптопи докато си говорим тук щях да сменя диска 100 пъти има и такива които аз съм отказвал да го подменям - трябва да разглобя всичко за замяната му.

Параметрите на счупения диск? - не ти трябват, трябва ти да знаеш лаптопа ти какви дискове подържа - примерно 2,5" Sata 2 или 1,8" IDE ... има разлика и във физическия размер и в интерфейса при двата примера.

Пособия - отвертка (задължително) другото ако някой може да каже без модел на лаптопа - да се пробва.

преди 32 минути, plamen_petrov_80 написа:

За какво ми е 1TB диск, на система която ползва от време на време и при положение, че сега има 320GB диск?

Да речем, че ще му върви по-бързо, безшумно и няма да дрънчи като старите ХДД -та...... Аз на 100 процента бих си сложила един нов ССД диск, малко повече рам памет и готово. Изобщо няма да го возя нито в сервизи, нито където и да е, че да го прецакат повече. Но виждам, че авторът не се е занимавал нито с преинсталации, нито с смяна на хардуер, така, че за него ще е по-добре да си го занесе на сервиз да ми го направят, а той да си пие някъде кафенцето през това време :) Няма да е лошо сами да се учите да си правите тези неща, вместо всеки път да тичате до сервиза. Пък и ССД-тата не са кой знае колко скъпи. Но пък може и лаптопа му да не поддържа ССД, кой знае, аз обаче имам настолен компютър, който е от 2008 година и се оказа, че си поддържа и ССД и като му сложих един такив направо литна.

преди 1 минута, isi-to-fi-a написа:

Да речем, че ще му върви по-бързо, безшумно и няма да дрънчи като старите ХДД -та......

Не четеш - въпроса бе, защо точно този обем! Как от наполовина запълнен диск от 320GB - където има поне 50GB отпадъци, скочихме на 1TB ... за какво ми е едно място което няма да ползва и по никакъв начин няма да направи лаптопа по-добър или бърз?

току-що, plamen_petrov_80 написа:

Не четеш - въпроса бе, защо точно този обем! Как от наполовина запълнен диск от 320GB - където има поне 50GB отпадъци, скочихме на 1TB ... за какво ми е едно място което няма да ползва и по никакъв начин няма да направи лаптопа по-добър или бърз?

Ти ще кажеш, че ССД диска няма да го направи по-бърз... АМи , ако иска и 500 ГБ ССД да си слжои- негов си проблем, просто някой го даде като идея, аз никъден е съм казвала колко голям ССД да си слага. Ако иска 1, ако иска 2 ТБ негова работа... АМи според теб няма ли да е по-добре диска да е с малко повечко местенце , а ?

преди 2 часа, Сiнбад написа:

Логически процесори:

2 броя

Дай точен модел на процесора. Можеш да го видиш с AIDA. Ако е много слаб - не си заслужава да правиш каквито и да е ъпгрейди, направо си купи по-нов лаптоп. 

Пак с AIDA виж модела на дъното, и какви слотове има. Да знаем какво SSD може да се сложи.

преди 1 минута, isi-to-fi-a написа:

Ти ще кажеш, че ССД диска няма да го направи по-бърз... АМи , ако иска и 500 ГБ ССД да си слжои- негов си проблем, просто някой го даде като идея, аз никъден е съм казвала колко голям ССД да си слага. Ако иска 1, ако иска 2 ТБ негова работа... АМи според теб няма ли да е по-добре диска да е с малко повечко местенце , а ?

Продължаваш да не четеш!

Къде казвам, че SSD няма да направи лаптопа по-бърз?

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Диска е тръгнал да си ходи (за сега малко, но винаги може бързо да даде фира), също така е най-бавното нещо в системата ви (въпреки, че още не знаем каква е тя).

и ако прегледате ще намерите още много ...

До момента в който не дойде един пич и не каза, че точно 1TB SSD ще подобри ... нека да го цитираме:

преди 47 минути, АнонименАлкохолик написа:

Напълно достатъчен за какво и за кого? На мен не ми е достатъчен, но на питащия диска е 320GB, по-горе се вижда и колко е зает в момента - това е система която ползва от време на време - и ние тук му казваме вземи 1TB - защо? (Като тук изобщо не говорим, че между SSD с 1TB и SSD с 1TB има балкан разлика - контролер, памет, чипове ... и накрая ще стане - те ми казаха така да направя - платих едни 120 лв. само за диска и сега семейните снимки ги няма ... щото взел A-Data Su630-650 (примерно или съвсем друго китайче), а дали не е по-добре вместо 1TB SSD да взема 500GB + една кутия за стария диска и да си имам все пак архив - като цена ще ми излезе по-евтино (а аз от началото още питам на този лаптоп нещо трябва ли да се пази) глас пустиня ...

Не - конкретно за тази машина, за това ползване - няма да е по-добре диска да има повече местенце (освен ако не ми подариш/му подариш 2-4-100TB SSD - дори и да не може да ги ползва - знаеш - на харизан кон зъбите не се гледат - само TB са важни :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.