Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Преинсталация на дефектирала ОС Windows 10 Pro

Featured Replies

• Автор

Тука давам данните и чакам резултат:

Toshiba Satellite L500-1EK

Pentium T 4300

2048 MB RAM, 800 MHz/+1024 MB

320 GB HDD (5400 RPM) SATA

15.6 HD TRUBRITE TFT SCREEN

DVD-SUPER MULTI DRIVE ( 2-LAYER)

LAN

WEB CAMERA

MICROSOFT WIN 7 HOME PREMIUM

32 bit DVD

• Отговори 117
  • Прегледи 7,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• И каква стана тя... ?! За майстора сухото, за нас ... мокрия...

• Gaming_Solutions
    Gaming_Solutions

Тези ключове за 30 лева от емаг вършат страхотна работа за домашно ползване. Пред проверяващите обаче не минават

• Gaming_Solutions
    Gaming_Solutions

Радвам се, че си доволен от покупката, колкото до операционната система, и тогава ти го казах, Windows-a си е оригинален, просто трябва да си въведеш твой ключ. Ако ползваш нелицензиран софтуер и извъ

Публикувани изображения

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Шокиращо!

Мдаа... За пръв път ли се сблъскваш с темите на г-н. Сидов и разклонения? Завалията от 20 години е на Вие с компютрите и няма оправия в близко бъдеще...

Достъпа до диска и паметта е възможно най-елементарния. Има да развие по 1 болтче:

Поддържа до 4GB RAM -> Toshiba Satellite L500-1EK Memory Upgrade - Toshiba L500-1EK Satellite Laptop Memory

Само че намирането може да се окаже проблем...

преди 1 час, Сiнбад написа:

Искате да кажете че след като включа в него допълнителен диск от 1 терабайт, нещата може да тръгнат !

Това може ли да го направя аз, след като купя този допълнителен диск, БЕЗ да се отваря лаптопа в сервиз ?

Не допълнителен, а смяна на диска от HDD към SSD

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

За какво ми е 1TB диск, на система която ползва от време на време и при положение, че сега има 320GB диск?

Реално реално може да се ползва и с 128GB .. 256GB видимо ще му стигнат, а преди 1TB има и SSD от по 500GB ...

Тц и Тц ...

Между другото още никой не знае - марка, модел и точни параметри на лаптопа, освен модел на диска и евентуално памет 1+2GB.

Шокиращо!

Тука не става въпрос за теб, че да пишеш "за какво ми е"

преди 1 минута, АнонименАлкохолик написа:

Не допълнителен, а смяна на диска от HDD към SSD

Тука не става въпрос за теб, че да пишеш "за какво ми е"

Аз вече ти сипах, сипи си и ти, не се притеснявай (на теб няма да ти се налага да сменяш диска също).

преди 18 минути, Сiнбад написа:

Pentium T 4300

Процесорът е много стар и слаб, за нормална работа с Windows 10 и приложения през 2025 г. Паметта също е малко.

Можеш да сложиш SATA SSD, от клипчето, което Joss Bomon е публикувал се вижда, че не е голям проблем. Но няма да постигнеш кой знае какво подобрение. Според мен - в тази машина не трябва да се наливат пари. 

Но - ти си преценяваш.

• Автор
преди 26 минути, Сiнбад написа:

Pentium T 4300

320 GB HDD (5400 RPM) SATA

15.6 HD TRUBRITE TFT SCREEN

DVD-SUPER MULTI DRIVE ( 2-LAYER)

LAN

WEB CAMERA

32 bit DVD

С тези данни на този стара и болна машина, какво да правя !?

Нито е за изхвърляне, нито пък за ремонт . . . 

преди 1 минута, Сiнбад написа:

С тези данни на този стара и болна машина, какво да правя !?

Себе си ли питаш?!

Ако не ме беше блокирал, щеше да имаш отговорите.

преди 1 минута, Rudy M. написа:

Процесорът е много стар и слаб, за нормална работа с Windows 10 и приложения през 2025 г. Паметта също е малко.

Можеш да сложиш SATA SSD, от клипчето, което Joss Bomon е публикувал се вижда, че не е голям проблем. Но няма да постигнеш кой знае какво подобрение. Според мен - в тази машина не трябва да се наливат пари. 

Но - ти си преценяваш.

Последното употребявано 256GB SSD го взех за 10 лв. - ако се напъна мога да си намеря и 2GB@800Mhz DDR2 so-dimm за без пари (буквално).

Сега е с Win7 32 bit, ще му трябва поне 64 bit W 8,1 или орязана 10-ка - и ще работи с 4GB RAM и SSD.

Като теглим чертата 10 + лв., по-нова OS (освен ако не се държи на тази) и по-бърза работа на системата от текущата - в пъти (какво е това зареждане на нещо за 4-5 min.)

За мен си струва, но остава да може да го направи.

преди 4 минути, Сiнбад написа:

Нито е за изхвърляне, нито пък за ремонт . . . 

Какъв ти е ориентировъчния бюджет за това начинание?

Ми подари я .. на харизан кон ... зъби и т.н.

преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

мога да си намеря и 2GB@800Mhz DDR2 so-dimm за без пари (буквално).

То проблема е в съвместимостта и сработването с другата памет. Може да се наложи проба с няколко различни модула докато се намери точната, която да не прави проблеми.

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

То проблема е в съвместимостта и сработването с другата памет. Може да се наложи проба с няколко различни модула докато се намери точната, която да не прави проблеми.

Да, точно на Тошиба съм го имал този проблем с две нови и еднакви памети - просто не работеше стабилно с тях, след смяната им с други две нови - всичко се оправи, но беше по-дърто поколение с DDR и някакво вградено ATI.

Лаптоп е - може да се носи, дори и да му подарят памет която няма да му свърши работа - остава с 3GB - може да се цели дори в 32 bit OS.

преди 20 минути, plamen_petrov_80 написа:

Аз вече ти сипах, сипи си и ти, не се притеснявай (на теб няма да ти се налага да сменяш диска също).

Говориш много, но нищо не казваш.

току-що, АнонименАлкохолик написа:

Говориш много, но нищо не казваш.

Прегледай хронологията и ми кажи на кое основание предлагаш 1TB SSD - ето ти конкретен въпрос, да видим как ще се отметнеш пак.

• Автор
преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

Лаптоп е - може да се носи, дори и да му подарят памет която няма да му свърши работа - остава с 3GB - може да се цели дори в 32 bit OS.

В инструкците пише че тези "старухи", могат да се надграждат до 8 GB RAM.

Другият ми лаптоп беше същата марка и от 4 GB RAM, ми го направиха на 8 GB и ми работи добре.

Но това се случи преди 2 години и ми го направиха за 70 лева, но цените бяха други !

Явно ще трябва да се обадя на човека, да го попитам сега колко мангизи ще ми вземе за услугата !

И този ремонт трябва да стане задължително преди приемането на еврото, защото после ще ми "отрежат" главата !

В инструкците пише че тези "старухи", могат да се надграждат до 8 GB RAM.

Другият ми лаптоп беше същата марка и от 4 GB RAM, ми го направиха на 8 GB и ми работи добре.

Но това се случи преди 2 години и ми го направиха за 70 лева, но цените бяха други !

Явно ще трябва да се обадя на човека, да го попитам сега колко мангизи ще ми вземе за услугата !

И този ремонт трябва да стане задължително преди приемането на еврото, защото после ще ми "отрежат" главата !

Освен, че зависи от чипсета - аз лично не бих си фантазирал да си намеря две еднакви и коректно работещи памети 4GB DDR2@800 в България и то на поносима цена ... 

- Провери все пак дали си с DDR2 или DDR3!

Марката няма общо, и серията може да няма общо!

И сега и след еврото все едно и също ще е за този лаптоп.

• Автор

Вчера ходих да питам за смяна на батерията на смартфон произведен 2017 година.

Когато сервизния работник провери колко струва тази батерия /оригинална за Samsung/ за този модел,

щеше "да падне от стола" и веднага ми отказа ремонта. Тя беше цифром и словом - 96 лева !!!

Така че и с диска, тук при този лаптоп, ще има проблеми !

От къде мога да проверя дали диска е DDR2 или DDR3 ?

Вчера ходих да питам за смяна на батерията на смартфон произведен 2017 година.

Когато сервизния работник провери колко струва тази батерия /оригинална за Samsung/ за този модел,

щеше "да падне от стола" и веднага ми отказа ремонта. Тя беше цифром и словом - 96 лева !!!

Така че и с диска, тук при този лаптоп, ще има проблеми !

От къде мога да проверя дали диска е DDR2 или DDR3 ?

Който има пари да си купи Samsung - ще има пари да сложи и скъпа батерия ...

Друг е въпроса, че Nokia -та ми от 2005 г. кара с оригиналната си батерия до 2017 и ако не беше дъжда, можеше да държи и още.

Aida 64 - трябва да вижда точния модел на паметите и най-добре е да ги провериш в нета след това, също така CPU-Z, HWinfo64 и т.н.

• Автор
преди 19 минути, plamen_petrov_80 написа:

Aida 64 - трябва да вижда точния модел на паметите и най-добре е да ги провериш в нета след това

AIDA 64 ми я инсталираха в сервиза, но явно е пиратско копие, защото когато я пусна ми излиза ПРЕДУПРЕДИТЕЛЕН надпис от производителя !

Дали ако я ползвам сега за да открия точния модел на ПАМЕТТА, няма да ме подведе ?

И какво пише на надписа?

Aida - и не само, могат да покажат грешна информация за тип на памет, но ако пише точния модел на паметта - интернет може да каже повече.

Ех .. един пълен репорт на секцията Hardware можеше да спести половината писане.

• Автор
преди 36 минути, plamen_petrov_80 написа:

Aida - и не само . . .

Успях да извлека тези данни от AIDA 64, дано са полезни като информация за модела памет.

Пише:

Dual Channel DDR2-800 SDRAM (6-6-6-18)

Сега как да използвам на практика тези данни за Memory Type , при предстоящата смяна на диска ?

Cashe & Memory.jpg

преди 10 минути, Сiнбад написа:

Успях да извлека тези данни от AIDA 64, дано са полезни като информация за модела памет:

Cashe & Memory.jpg

DDR2@800MHz. И както винаги при теб - греда! Този Chipset (GL40) нe поддържа повече от 4 GB RAM. GL45 е до 8

преди 1 минута, цър-вул написа:

Toshiba L500 DDR2-800...

С каква операционна система е в момента? Win XP? 

W7 32 bit ...

преди 2 часа, Сiнбад написа:

32 bit DVD

Да светна автора, че и тугрици да приемем, неговото се не губи!

Дано съм бил полезен (нямам нужда от "решил проблема") Оня в профила ми (горе дясно), хем го помолих да не ми разваля имиджа, ама не! Завидя ми и ме "чекна" или там к'вото се прави.

преди 5 часа, Сiнбад написа:

Имам флашка с оперативната ми система Windows 10 Pro, която ми направиха при последната ми инсталация в сервиза.

...а и заглавие си има темата...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.