Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колко гигабайта ви е линукс инсталацията?

Featured Replies

Аз мислех, че става дума за Линукс. И тва 8 гири.. ОК малко са.

• Отговори 59
  • Прегледи 4,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Linux по дефолт винаги прави swap дял, в повечето случаи 2 GB e стандартния, освен ако изрично не му кажеш да не го прави. Дали ще го ползва или не няма значение, той си е заделен от диска и не може д

• Суап, в линукс, може да е дял, може и да не е - може да е фаил. И в двата случая може да ги изтриеш и да си ползваш мястото. Има огромно значение дали има суап и дали е необходим. В първия случай трие

• Смисълът е бил да се възклицава и най-вече троли: "Аууу, Линукс колко малко дисково пространство заема спрямо Windows!" Само че май  издъних темата и им развалих фукнята, при мен Linux заема 512 GB,

Публикувани изображения

df -h --total

total            477G   78G   376G  18% -

total   477G размер, 78G заети, 376G свободни

Това е положението.

преди 16 часа, на40 написа:

Аз мислех, че става дума за Линукс. И тва 8 гири.. ОК малко са.

Под Линукс трудно ще стане, щото инсталираната RAM е пак 8 GB, а swap дяла е 5 GB.

Линукса няма да си преорамери дяла, както прави Windows-а със swap файла.

Стига със тоя Уйнски суап-файл, дето се преоразмерявал. Линукса пак няма да си преоразмери суап-файла, ако си го направил 24Гб и ще си го ползва съвместно със дяла ти (пак - ако трябва и го има).

И ква е идеята да е дял ако съм със ssd - да се потроши по-бързо ssd-ито. Пък ако е файл - "ще мърда" и износването ще е по-равномерно.

преди 18 минути, на40 написа:

И ква е идеята да е дял ако съм със ssd - да се потроши по-бързо ssd-ито. Пък ако е файл - "ще мърда" и износването ще е по-равномерно.

Това не е вярно. Логическото и физическото мапване на паметта при ssd не с същото, както при харддисковете. Контролерът на ssd динамично преразпределя по цялата си сторидж памет логическото мапване на дял или файл, т.е. няма износване на "точно това място", както е при харддисковете.  Износването на ссд е върху целия сторидж, а не върху точно определен чип от него. Практически обаче е по-удобно потребител да има заделен дял за swap, особено ако е с няколко паралелно инсталирани линукса, за да си споделат суапа. Единствено в случай на хибернация, трябва да се внимава restore от хибернация да от същата ОС, която е направила хибернацията. В противен случай рискът, макар и недеструктивен,  от кърнел паник е изключително висок.

• Автор
на 12.09.2025 г. в 8:42, на40 написа:

Мен ми е по-интересно трябва ли да има swap (или негов заместник, zram-a нали го играе такъв в някаква степен, пък systemd го играе с приспивните песни).

По-малко от 8 ГБ РАМ = задължително суап. 8 и нагоре - няма нужда.

преди 2 часа, на40 написа:

Стига със тоя Уйнски суап-файл, дето се преоразмерявал. Линукса пак няма да си преоразмери суап-файла, ако си го направил 24Гб и ще си го ползва съвместно със дяла ти (пак - ако трябва и го има).

Да бе - направо ще си сложа второ SSD 1 TB - само за swap дял.

преди 2 часа, MZ/X написа:

Единствено в случай на хибернация, трябва да се внимава restore от хибернация да от същата ОС, която е направила хибернацията. В противен случай рискът, макар и недеструктивен,  от кърнел паник е изключително висок.

Линуккът ми дарежса достатъчно бързо, затова хибернация не ползвам. Отделно че браузърът стартира от там - където съм го затворил.

преди 3 часа, MZ/X написа:

Това не е вярно. 

А това не го знаех. Благодаря за разяснението.

преди 32 минути, jhoro написа:

Да бе - направо ще си сложа второ SSD 1 TB - само за swap дял.

Дял, та дял, та дял. Ти въ кой век си - по всички нови концепции (за игралци най-вече направените дистра) е файл или зрам. И пак - прави се за по-лесното редактиране на размера. Та и с файл пак се хибернира. (При мен опитно съм установил, че е по-добре да е файл, но това си е при мен, на добър старт въртящ диск.)

Предполагам, държиш да си по темата "кое колко заема" - колко иска, това не ми е интересно.

преди 1 час, на40 написа:

Дял, та дял, та дял. Ти въ кой век си - по всички нови концепции (за игралци най-вече направените дистра) е файл или зрам. И пак - прави се за по-лесното редактиране на размера. Та и с файл пак се хибернира. (При мен опитно съм установил, че е по-добре да е файл, но това си е при мен, на добър старт въртящ диск.)

Аз съм си в моя век и прави нещата така, както ми е удобно - без много излишни гимнастика.

Игри не играя изобщо, а вече казах- и хибернация не ползвам.

преди 1 час, на40 написа:

Предполагам, държиш да си по темата "кое колко заема" - колко иска, това не ми е интересно.

По въпроса на темата- никой не е отговорил "Колко гигабайта е линукс инсталацията?"- всички показват колко е пълен системния дял!

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Аз суап нямам. Имах веднъж, видях, че не го ползва и го махнах. Оттогава суап не съм правил, безсмислен е - също като уиндоуса. :D

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.