Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колко гигабайта ви е линукс инсталацията?

Featured Replies

Ей така от любопитство, а и да минава времето. :)

Моята вече е 16.3 ГБ.

• Отговори 59
  • Прегледи 4,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Linux по дефолт винаги прави swap дял, в повечето случаи 2 GB e стандартния, освен ако изрично не му кажеш да не го прави. Дали ще го ползва или не няма значение, той си е заделен от диска и не може д

• Суап, в линукс, може да е дял, може и да не е - може да е фаил. И в двата случая може да ги изтриеш и да си ползваш мястото. Има огромно значение дали има суап и дали е необходим. В първия случай трие

• Смисълът е бил да се възклицава и най-вече троли: "Аууу, Линукс колко малко дисково пространство заема спрямо Windows!" Само че май  издъних темата и им развалих фукнята, при мен Linux заема 512 GB,

Публикувани изображения

На системния дял са заети 26, ама има и други неща.

преди 1 час, Валсо написа:

Моята вече е 16.3 ГБ.

А преди колко беше?

То хубаво този въпрос, но има ли някакво значение кой Linux изобщо?

Ако правилно помня - навремето моята бе 1,6GB (за съжаление няма как да проверя вече, а другата не съм я палил скоро ...).

• Автор
преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

А преди колко беше?

То хубаво този въпрос, но има ли някакво значение кой Linux изобщо?

Ако правилно помня - навремето моята бе 1,6GB (за съжаление няма как да проверя вече, а другата не съм я палил скоро ...).

Дистрибуцията няма значение, затова и не съм споменал имена на такива.

А какво е това дистро 1.6 ГБ инсталация? Въпросът не беше за инсталационното ДВД, а за размера във вече инсталирано и ползваемо състояние.

току-що, Валсо написа:

Дистрибуцията няма значение, затова и не съм споменал имена на такива.

А какво е това дистро 1.6 ГБ инсталация? Въпросът не беше за инсталационното ДВД, а за размера във вече инсталирано и ползваемо състояние.

Не помня, бе през 2000 г. някъде първия ми Linux ... странно колко бързо му видях сметката :)

4.17 => останалото са прозорци!

И какъв е смисъла от темата? Аз имам една виртуална vmware инсталация на Linux Mint 21.3 Cinnamon 64 edge, която ми заема 73 гигабайта.

преди 3 часа, АнонименАлкохолик написа:

MacOS ми е 21.56GB

На моя хакинтош вече 250 GB SSD му е поотесняло, има около 50 GB свободни само. Но xcode и android studio заемат доста място, включително и някой и друг compose multiplatform проект като се качи и си изтегли нужните библиотеки. Мога да го поразчистя и освободя още сигурно 20-30 GB, но за момента е добре така.

преди 21 минути, Raze написа:

И какъв е смисъла от темата?

Смисълът е бил да се възклицава и най-вече троли: "Аууу, Линукс колко малко дисково пространство заема спрямо Windows!"
Само че май  издъних темата и им развалих фукнята, при мен Linux заема 512 GB, Windows 11 'само' 128 GB 🤣

преди 2 часа, MZ/X написа:

Смисълът е бил да се възклицава и най-вече троли: "Аууу, Линукс колко малко дисково пространство заема спрямо Windows!"
Само че май  издъних темата и им развалих фукнята, при мен Linux заема 512 GB, Windows 11 'само' 128 GB 🤣

Той  е мало*мен да разбере, че Linux и Windows не могът да се сравнят поради факта, че се ползват за съвсем различни неща.

На един му върши работа Линукс, а на друг Уиндоус.

Лично на мен Linux не ми върши никаква работа, поради причините, че програмите ми не се поддържат под Linux.

Сеъъъъ .... вие за бройка ли говорихте или за големина?! => Но, няма да давам по "именно" големините им! :)

image.png.8b1af86e86ce9f81a33cbaf21e7e557a.png

Иначе:

image.png.0ff1b791bc1cc4e9dfe2ab5f9fb0422b.png

• Автор
преди 4 часа, MZ/X написа:

Като си некадърен, и 1 ТБ ще стане.

преди 5 часа, MZ/X написа:

Никой не ти е виновен, че не можеш да четеш! Темата е самата „линукс инсталация“ - операционната система, без боклуците който си натъпкал.

преди 3 часа, АнонименАлкохолик написа:

Лично на мен Linux не ми върши никаква работа, поради причините, че програмите ми не се поддържат под Linux.

Затова ползвам и двата вида - по 2-3-4 от вид.

/dev/sda1        37G   11G   25G  30% /

Debian 12 а сега се точа за трицераптора Трикси

преди 1 час, jhoro написа:

Никой не ти е виновен, че не можеш да четеш! Темата е самата „линукс инсталация“ - операционната система, без боклуците който си натъпкал.

Така, така - моят Линукс е пълен с боклуци - ОС, всякакви сървери, контейнеризации, флатпаци, снапове, компилации - debug & release.
Поне усещаш ли се колко си смотан?!

преди 12 минути, MZ/X написа:

Поне усещаш ли се колко си смотан?!

А ти усещаш ли - колко не ми пука за теб?

преди 21 часа, Валсо написа:

Моята вече е 16.3 ГБ.

Днес инсталирах едно ново Xubuntu на един лаптоп за синчето, че стана студент в университета у Люксембург.
Само апдейтите съм му качил, без нищо да свалям и инсталирам допълнително.
Кажи къде да гледам колко заема, за да отговаря на твоите изисквания.
Сега пак ще го пусна да му слагаме един сертификат на питон за Wi-Fi на университета от cat.eduroam.org та ще погледна да се радваш, ако си казал къде.

23,7 ГБ показва като се сложи стрелката на мишката върху File system, ама не съм писал команди да видя дали не е заделено пространство за суап, щото Валсо не ще да каже кво иска, женско дупе ли, мъжко ли , потаен е чилякът.

преди 57 минути, Белгиеца написа:

23,7 ГБ показва като се сложи стрелката на мишката върху File system, ама не съм писал команди да видя дали не е заделено пространство за суап, щото Валсо не ще да каже кво иска, женско дупе ли, мъжко ли , потаен е чилякът.

Не бъркай swap file при Windows със swap дял при Линукс.

Заделения размер няма голямо значение (пэ принцип), защото там е празно.

Partition:
  ID-1: / size: 218.51 GiB used: 54.07 GiB (24.7%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
  ID-2: /boot/efi size: 511 MiB used: 6.1 MiB (1.2%) fs: vfat dev: /dev/sda1
Swap:
  ID-1: swap-1 type: file size: 2 GiB used: 0 KiB (0.0%) file: /swapfile

това изкарва в черния прозорец за настолния ми десктоп, демек Swap 2 GiB used: 0 KiB = празен е.
Ама иначе с мишката показва 65,2 GiB използвани = 30%
Кое от двете е вярно, ти кажи, на мене ми е през оная работа.

Като се прибере днес сина ми, може да чукна една команда inxi -Fxzd у черния прозорец да скивам колко ще покаже на лаптопа му.

Linux по дефолт винаги прави swap дял, в повечето случаи 2 GB e стандартния, освен ако изрично не му кажеш да не го прави. Дали ще го ползва или не няма значение, той си е заделен от диска и не може да го ползваш за друго.

преди 19 минути, Raze написа:

Linux по дефолт винаги прави swap дял, в повечето случаи 2 GB e стандартния, освен ако изрично не му кажеш да не го прави. Дали ще го ползва или не няма значение, той си е заделен от диска и не може да го ползваш за друго.

И да добавя - този дял се пълни и изпразва от операционната система по време на работа. Когато няма голямо потребление на RAM си стои празен.

Липсата на swap дял е оправдана при много RAM.

преди 2 часа, Raze написа:

Суап, в линукс, може да е дял, може и да не е - може да е фаил. И в двата случая може да ги изтриеш и да си ползваш мястото. Има огромно значение дали има суап и дали е необходим. В първия случай триенето и "сливането" със съшествуващ дял е по-трудно и рисково. 

• Автор
преди 21 часа, Белгиеца написа:

Днес инсталирах едно ново Xubuntu на един лаптоп за синчето, че стана студент в университета у Люксембург.
Само апдейтите съм му качил, без нищо да свалям и инсталирам допълнително.
Кажи къде да гледам колко заема, за да отговаря на твоите изисквания.
Сега пак ще го пусна да му слагаме един сертификат на питон за Wi-Fi на университета от cat.eduroam.org та ще погледна да се радваш, ако си казал къде.

Тук няма мои или твои изисквания. Темата е просто, за да минава времето. :)

А по въпроса къде да гледаш - програми има много: GParted, gnome-disk-utility, conky (със скриптове за това), gnome-system-monitor, plasma-system-monitor и т.н. според десктопа. GParted според мен показва най-точно, защото в заетия размер влиза и самата файлова система. Това е от тази сутрин. Малко се покачи, защото смених ядрото.

Picture_created_11-09-2025_17-32-46.png.7fcfecc5f16c4eadd10ff848c835190e.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.