Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Бавен" интернет по Wi-Fi след смяна на ONT устройство

Featured Replies

Махни Wpa3 и остани с wpa2, защото влиае на скороста ( поне при OpenWrt) и не разчитай на Окла теста за меродавен.

Питай някой AI за сравнение м/у окла и waveforum/bufferboat теста. Според мен всичко е ок при теб.

• Отговори 87
  • Прегледи 6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз така и не получих отговор на въпроса си - на каква въздушна скорост се свързва този Самсунг с рутера по време на тестовете? 2402Mbps, 1201Mbps или по-малко? Относно дистанциите за ethernet - о

• Не ми се занимава да ти отговарям подобаващо- и пак погледни какво съм написал. Ако естествения ти интелект не стига питай изкуствения дали wpa3 не забавя скороста. Но явно липсва естествен,

• Смисълът е, че смъртофонят не е закачен с жица.

Публикувани изображения

преди 7 минути, jkfskjfsj написа:

Махни Wpa3 и остани с wpa2, защото влиае на скороста ( поне при OpenWrt) и не разчитай на Окла теста за меродавен.

Питай някой AI за сравнение м/у окла и waveforum/bufferboat теста. Според мен всичко е ок при теб.

Къде видя OpenWrt - освен в тоя подпис?

Не ми се занимава да ти отговарям подобаващо- и пак погледни какво съм написал.

Ако естествения ти интелект не стига питай изкуствения дали wpa3 не забавя скороста.

Но явно липсва естествен, за това, ще ти помогна: сравнението ми с OpenWrt, целеше да се изключи възможността WPA3 да влиае на резултата. Тъй като обаче знам, че то влиае на OpenWrt  системите, съм го сложил в скоби, което би трябвало да бъде прието като несигурност от моя страна, но възможността за проблем и при Тп линк остава.

За мен ти провеждаш разговор както  говоря с 10 годишния ми син. Не вникваш в мнението, а използваш фрази които нямат връзка с темата.

Другия път ще бъда груб, въпреки, че не намирам смисъл- просто хора като теб отвращават и карат хора като мен, опитващи се да помагат- да не пишат повече в този форум.

преди 46 минути, jkfskjfsj написа:

Другия път ще бъда груб, въпреки, че не намирам смисъл- просто хора като теб отвращават и карат хора като мен, опитващи се да помагат- да не пишат повече в този форум.

Ти и в момента си груб, но не го осъзнаваш! И да спреш да пишеш - няма да ми липсваш!

Цитат

Mesh устройствата могат да повлияят на скоростта на интернет връзката, но това зависи от няколко ключови фактора:

Как mesh мрежата влияе на скоростта

1. Брой „скокове“ между възли

• Всеки път, когато данните преминават през допълнителен възел (node), скоростта може леко да намалее.
    • Например: ако устройството ти е свързано към възел, който препраща към друг възел, който е свързан към рутера – това е 2 „скока“.
  2. Тип на връзката между възлите

• Три-бандови mesh системи (с отделна честота за комуникация между възлите) запазват висока скорост.
    • Дву-бандови системи използват същата честота за комуникация и за потребителски трафик → възможно забавяне.
  3. Разстояние и препятствия

• Колкото по-далеч са възлите един от друг, толкова по-слаба е връзката.
    • Стени, мебели и електроника могат да пречат на сигнала.
  4. Натоварване на мрежата

• Ако много устройства са свързани към един възел, това може да намали скоростта за всички тях.

Как да избегнеш загуба на скорост

• Използвай три-бандова mesh система (напр. Netgear Orbi, ASUS ZenWiFi)
  • Постави възлите на стратегически места – не прекалено далеч един от друг
  • Свързвай устройства към най-близкия възел
  • Ако е възможно, използвай Ethernet backhaul – кабелна връзка между възлите
  • Смарт устройства с mesh поддръжка – някои IoT устройства (като лампи, термостати) могат да участват в mesh мрежата
  • Ако един възел има слаб сигнал, той може да се свърже с друг възел, който има по-добра връзка.

Дву-бандови системи използват същата честота за комуникация и за потребителски трафик → възможно забавяне.

Цитат

Няколко типа устройства и фактори могат да замърсяват или пречат на 5G мрежата, като причиняват електромагнитни смущения (EMI) или радиочестотни смущения (RFI). Ето кои са основните:

⚠️ Устройства, които могат да пречат на 5G мрежата

1. Старо или дефектно радиооборудване

• Аналогови радиостанции, стари телевизори, усилватели
    • Могат да излъчват в честоти, близки до 5G
  2. Микровълнови печки

• Работят около 2.4 GHz (Wi-Fi честота), но могат да създадат шум, който влияе на близки честоти
  3. Wi-Fi рутери и устройства

• Особено ако работят на 5 GHz – може да има припокриване с някои 5G честоти
  4. Bluetooth устройства

• Работят в 2.4 GHz и могат да създадат локални смущения
  5. Индустриално оборудване

• Електромотори, трансформатори, заваръчни апарати – създават електромагнитен шум
  6. Устройства с лошо екраниране

• Евтини или несертифицирани електронни устройства, които „изпускат“ радиочестотен шум
  7. Други клетъчни мрежи

• 4G, LTE, WiMAX – ако не са добре конфигурирани, могат да създадат интерференция

🌐 Допълнителни фактори

• Гъста застроена среда – бетон, метал, стъкло с метални покрития
  • Метеорологични условия – дъжд, мъгла, сняг могат да отслабят сигнала
  • Неправилно разположени антени – лошо насочване или препокриване

🛡 Как да се избегне замърсяване?

• Използване на сертифицирани устройства
  • Добро екраниране и заземяване
  • Разделяне на честотите между различни технологии
  • Мониторинг на спектъра в индустриални зони

Успех!

на 15.10.2025 г. в 18:29, jhoro написа:

Mesh system.

image.png.b060d923c8395b7a53001fc6c8afbdfb.png => Според мен системата му е "мешана". :) 

И последно: Теста през 2.4 или 5 го прави??? Как Archer AX73 е конфигурирано?!

на 15.10.2025 г. в 19:29, jkfskjfsj написа:

Личи си, че има знания.

Според теб, но ако има знания, то нямаше да се допитва до тук. 

Извода е елементарен: Знанията му са ограничени и възниква въпрос: Системата ли тества или нас?! 

Ако тества нас, то явно се "гъбарка". Един вид: "Вижте ме колко зная", но не става. 

Ако той знаеше, то не би правил тестове. = Щеше да си конфигурира рутера и подвързаните устройства към него и не ще упреква VIVACOM. 

п.п. Ще прощавате, но не ние трябва да му търсим кое устройство смущава сигналите му, особено след като не е знайно колко устройства остават прикачени към рутера му, независимо, че е откачил знайните му. А незнайните??? Ако има някакъв друг излъчвател на смущения?!  

Цитат

Ако дадено устройство има по-ниска скорост или слаб трафик през TP-Link Archer AX73, причините може да са няколко – както хардуерни, така и софтуерни. Ето най-честите:

📉 Причини за слаб трафик към конкретно устройство

1. Разстояние и препятствия

• Ако устройството е далеч от рутера или има стени/метал между тях, сигналът отслабва.
    • Archer AX73 поддържа Wi-Fi 6, но все пак физическите пречки влияят.
  2. Свързване към 2.4 GHz вместо 5 GHz

• 2.4 GHz има по-голям обхват, но е по-бавен и претоварен.
    • Увери се, че устройството използва 5 GHz, ако го поддържа.
  3. Смущения от други устройства

• Микровълнови печки, Bluetooth, стари рутери, безжични камери – могат да създават интерференция.
  4. Нисък приоритет в QoS (Quality of Service)

• Archer AX73 има QoS настройки – ако устройството е с нисък приоритет, може да получава по-малко трафик.
  5. Софтуерен проблем или бъг

• В някои случаи, рутерът може да „забие“ – потребители съобщават, че скоростта пада до 2–5 Mbps и се оправя само с рестарт Kaldata.com hardwarebg.com community.tp-link.com.
  6. Стар фърмуер

• Увери се, че Archer AX73 има последната версия на фърмуера – TP-Link редовно пуска подобрения.
  7. Натоварване на мрежата

• Ако много устройства са свързани едновременно, особено с високо потребление (стрийминг, игри), това може да ограничи трафика към по-слаби устройства.
  8. MAC адрес филтриране или ограничение

• Провери дали устройството не е ограничено ръчно чрез настройки за достъп.

Какво можеш да направиш

• Провери дали устройството е свързано към 5 GHz
  • Рестартирай рутера и устройството
  • Обнови фърмуера на AX73
  • Прегледай QoS и приоритетите
  • Провери за смущения от други устройства
  • Тествай с друго устройство на същото място – за да изключиш хардуерен проблем
на 15.10.2025 г. в 18:29, jhoro написа:

Да се Укаже (зададе) или да се окаже (открие)?

:offtopic_s:Какво е указал на "Арчи", а какво се оказва за "Самсунгъ", зависи какво е указал последния. = Може двата указа да се борят! :) Но, когато указа идва от друго устройство, то и "Арчи" слуша, а не указва на Самсунгъ" какъв да му е трафика. :) 

п.п. В програмирането има златно правило: Програмата прави каквото си ѝ указал, а не каквото си искал. В повечето случаи човек указва на дадено устройство какво да прави, но и той определя приоритета между устройствата си. ;) Ако човек е "узаконил" някое устройство да има по-голям приоритет в трафика, то трябва да си сети на кое му е дадена привилегията да раздава трафика. :) 

• Автор

Мисля че поне 5 пъти повторих каква е конфигурацията, как се свързвам, на коя мрежа се свързвам и т.н.

Когато няма какво да добавите, няма нужда да си измисляте че имам mesh системи и т.н.

Всъщност целият зор е точно защото искам да инвестирам сериозно в меш система, но преди да съм сигурен че ще мога да достигна скоростта за която си плащам, няма да го направя.

Не знам защо половината от отговорите са от chat-gpt и тем подобни. Дойдох тук да питам за реален съвет и опит и масово получих заяждане и ограничено мислене и chat-gpt.

Благодаря на отзовалите се и най-вече на тези които не бяха злобни и се опитаха да помогнат.

Модератор може да заключи темата. 

"Благодаря на отзовалите се и най-вече на тези които не бяха злобни и се опитаха да помогнат.

Модератор може да заключи темата. "

"Дойдох тук да питам за реален съвет и опит и масово получих заяждане и ограничено мислене и chat-gpt.'

Във форума има двама трима човека, които като се включат в техническите раздели със своите глупости и изкуствени интелекти (щото в главите си имат само бръмбари) могат напълно да унищожат дори и Вашата тема.

Преполагам, не сте го забелязали понеже рядко посещавате форума. Приятен ден-от мен!

Аз така и не получих отговор на въпроса си - на каква въздушна скорост се свързва този Самсунг с рутера по време на тестовете? 2402Mbps, 1201Mbps или по-малко?

Относно дистанциите за ethernet - ограничението по стандарт е 100 метра. Ако кримп-клещите са от шарнирен тип (а-ла "на баба лешникотрошачката"),

453389.jpg-Product-details-main?context=

те притискат пиновете под ъгъл и много често ги трошат вътре в RJ-то.

Трябва да се използват клещи от пресови тип като тези:

kleshhi-za-krimpvane-kombinirani-pbtl-20

За полева работа, аз ползвам тези и нямам ядове:

crimp-tool-pass-throu-8p8c-6p-6c.jpg

WiFi е много проклета гад и качеството на комуникацията зависи от цяла плеяда фактори. За съжаление, "любимата" ми поговорка, че човек вижда толкова, колкото знае, е валидна винаги и навсякъде. Т.е., проблемът е "между редовете", както по-рано вече казах: има нещо около Вас, за което не знаете, че е фактор за качеството на WiFi и затова ни го спестявате в разказа си, което и хвърля в заблуда и търсим под вола теле. WiFi не е просто уоки-токи, то е изключително сложен протокол и проблемите с тази технология не е лесно да се диагностицират на място, камо ли пък отдалечено, в някакъв форум, без грам оборудване. Казвам това като квалифициран инженер по безжични мрежи, с над 20 години стаж само в IT, и заставам зад думата си. Проблемът е във Вас, просто ние оттук няма как да видим къде е точно, за да го отстраним. Изглеждате интелигентен и разумен чове. Знам, че ще ме разберете правилно.

Най-малкото, което можете да направите, е да проведете същия тест с още едно устройство. Досега, всички тестове, които видях (аз поне), излизат само от една S24-ка, която изобщо не е меродавен източник на достоверна информация. Използвайте лаптоп, таблет, друг телефон и т.н. Въобще, проведете си коректно статистическата справка и заповядайте пак да умуваме. :)

Успех с диагностиката!

преди 3 часа, SopBG написа:

че ще мога да достигна скоростта за която си плащам, няма да го направя

Да обвиняваш доставчика и като се има предвид си на оптика , че на  wi fi не можеш да достигнеш макса на твоят план  и ти се губят 10 20 мбпс от скоростта е направо смешно и нагло .Щом по кабел ги достигаш не виждам проблема да е в доставчика по договор щом ти доставят скоростта . С ПОН системите няма как да е от доставчика както беше едно време сега всичко е зададено в системата да речем по договор си на 1гбпс така са те задали в системата им . Проблема е в твоето оборудване 

преди 7 часа, (:IdioibI:) написа:

Ти си много странен индивид - хем те мързи и насипваш тонове излияния от AI, хем после още голково твои разсъждения.

И последно: Теста през 2.4 или 5 го прави??? Как Archer AX73 е конфигурирано?!

Този въпрос е уточнен и излишен - колко е лимита на 2,4 GHz?

Според теб, но ако има знания, то нямаше да се допитва до тук. 

Извода е елементарен: Знанията му са ограничени и възниква въпрос: Системата ли тества или нас?! 

Ако тества нас, то явно се "гъбарка". Един вид: "Вижте ме колко зная", но не става. 

Ако той знаеше, то не би правил тестове. = Щеше да си конфигурира рутера и подвързаните устройства към него и не ще упреква VIVACOM. 

п.п. Ще прощавате, но не ние трябва да му търсим кое устройство смущава сигналите му, особено след като не е знайно колко устройства остават прикачени към рутера му, независимо, че е откачил знайните му. А незнайните??? Ако има някакъв друг излъчвател на смущения?!  

Тук вече има смислени неща.

Айдеееее - дерзайте!

за да имаш близки до 1Гб/с скорости по безжична мрежа, трябва безжичната мрежа да е закачена на 2400Мб/с ПОНЕ. Както е моята по долу!

2400.png.5292748fba43785827113d02b62b8fc3.png

Редактирано от Belefor (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.