Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Бавен" интернет по Wi-Fi след смяна на ONT устройство

Featured Replies

С неговия рутер какви скорости постигаш у Тях, ако преместиш неговия рутер във Вас - има ли разлика?

От описаното до сега се разбира, че твоя рутер успява да пренесе нужната скорост по Wi-Fi (само когато е в съседа ти), интернета ти си има скорост по LAN във вас - остава единствено нещо да го смущава заради мястото - физически където се намира рутера - защото в съседа работи - и идеята беше да си теглиш кабел от вас до тях с твоя нет, но ти да си там с телефона и да си тестваш собствения интернет ... и докато пиша - какво става ако по време на теста спрете рутера на съседа и ти си си във вас с твоя си рутер?

• Отговори 87
  • Прегледи 6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз така и не получих отговор на въпроса си - на каква въздушна скорост се свързва този Самсунг с рутера по време на тестовете? 2402Mbps, 1201Mbps или по-малко? Относно дистанциите за ethernet - о

• Не ми се занимава да ти отговарям подобаващо- и пак погледни какво съм написал. Ако естествения ти интелект не стига питай изкуствения дали wpa3 не забавя скороста. Но явно липсва естествен,

• Смисълът е, че смъртофонят не е закачен с жица.

Публикувани изображения

преди 6 минути, NewRedDragon написа:

Няма таковс нещо. Винаги може. Няма разлика, кой посреща

И какъв е смисъла - при положение, на LAN си излиза с нормална скорост?

преди 9 минути, jhoro написа:

Смила е, че по добре, от кабела, е само по дебелия кабеел

преди 28 минути, NewRedDragon написа:

Смила е, че по добре, от кабела, е само по дебелия кабеел

Я пак напиши, че това е някаква глупост!

преди 14 минути, NewRedDragon написа:

По-добре, от кабела, е само по - дебелия кабел

Да, ама той иска и без кабел!

А изразът е - „По-добре къс и дебел, отколкото дълъг и тънък!“

преди 4 часа, jhoro написа:

Смисълът е, че смъртофонят не е закачен с жица.

Аз имам само един въпрос: Към Вашата локална мрежа колко устройства са свързани и кои от тях генерират постоянен трафик с интернет?!  

Цитат

QoS или NAT настройки в рутера

• При смяна на ONT, TP-Link рутерът може да е "усетил" новата мрежова среда и да е активирал някакви автоматични оптимизации.

• Провери дали QoS (Quality of Service) е включен — понякога ограничава скоростта.

• Увери се, че NAT режимът е на „Full Cone“ или „Open“ — някои режими могат да ограничат throughput.

...

DFS канали и интерференция

• 5 GHz мрежата може да е на DFS канал, който Galaxy S24 Ultra не използва оптимално.

• Опитай да зададеш фиксиран канал като 36, 40, 44 или 48 и ширина на канала 160 MHz.

Успех!

п.п.

Цитат

🛠 Какво можеш да направиш

Стъпка Цел
Провери WAN порт negotiation speed Увери се, че е 1000 Mbps full duplex
Свържи лаптоп директно към ONT Тествай с speedtest.net дали по кабел има ограничение
Помоли Виваком да провери provisioning на ONT Да се увериш, че не е ограничено на ниво профил
Изискай подмяна на ONT Ако се окаже, че устройството е дефектно или с ограничени възможности
Провери MAC адреса на ONT Възможно е да е бил използван за друг клиент и да има остатъчни настройки

• Автор
преди 10 часа, Gangosa написа:

Пробвайте повече сайтове за тест на скороста. Не само на 1 сайт да разчитате. Скороста е прекрасна наистина какво се занимавате с глупости. Това са как да кажа измислено капризни клиенти. Нямате право да се оплаквате.

https://fast.com/

https://www.kpn.com/internet/speedtest

https://fiber.google.com/speedtest/

https://www.speakeasy.net/speedtest

https://speed.cloudflare.com/

Трябва заглавието да се коригира даже подвеждате хората.

Не е бавен интернета ами капризен сте се казва.

Няколко сайта ползвам, същото дередже. Какво значи капризен?  Какво значи нямам право да се оплаквам? Ми нали затова съм го пуснал тоя 1GBps? Все пак аз си плащам за него и при положение че преди го достигах като скорост на смарт устройствата и сега трябва.  Ако няма да помагате и да давате акъл само че е ок, по-добре не си губете времето да пишете.

преди 10 часа, jhoro написа:

Може и да може, но това трябва @Емил Костов да каже - става дума за Виваком.

Директно с ONT няма как и защо да се свързваш - то е само преходник, между оптиката и медта.

Ти махаш неговия рутер и слагаш твоя, но как се свързваш - с твоите или с неговите данни за достъп?

Когато мериш скорост - до рутера ли гледаш или до някакъв сайт/сървър?

С моите данни си се връзвам през моя телефон, както казах, промяна на wi-fi настройки няма, изкарвам рутера от контакта, пускам в неговия у тях, и си се връзвам с телефона. Меря скорост със ооклата, реално се връзва към даден сървър.

преди 10 часа, plamen_petrov_80 написа:

С неговия рутер какви скорости постигаш у Тях, ако преместиш неговия рутер във Вас - има ли разлика?

От описаното до сега се разбира, че твоя рутер успява да пренесе нужната скорост по Wi-Fi (само когато е в съседа ти), интернета ти си има скорост по LAN във вас - остава единствено нещо да го смущава заради мястото - физически където се намира рутера - защото в съседа работи - и идеята беше да си теглиш кабел от вас до тях с твоя нет, но ти да си там с телефона и да си тестваш собствения интернет ... и докато пиша - какво става ако по време на теста спрете рутера на съседа и ти си си във вас с твоя си рутер?

Хмм. Не съм пробвал да разменя рутерите буквално. Ще се пробва. Реално живеем във къщи, не сме в апартамент, рутерите не се засичат изобщо, има 2-3 рутера около мен които са доста далече. Както казах няма рутери тук където съм и не вярвам проблемът да е "във въздуха".

преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

Аз имам само един въпрос: Към Вашата локална мрежа колко устройства са свързани и кои от тях генерират постоянен трафик с интернет?!  

Успех!

п.п.

Имам вързани 5 камери, 5 климатика, няколко телевизора, еон, устройства, телефоните, лаптоп и общо взето е това. Преди също си бяха вързани на този рутер, само дето беше в access point mode, катп лично съм тествал между access и router mode, разлика в скоростта нямаше, и го оставих на access да не натва излишно. Сега си е на router естествено с ONT няма как.

Не бях прочел първия пост докрай и ми е убягнало, че вече е правен тест директно по кабел. Извинявам се.

ОК, има ли някакви други устройства, свързани през WiFi, докато правиш теста? Нещо, което да се връзва по WiFi 4 или 5 и да е в друга стая и да е със слаб сигнал, докато ти тестваш скоростта си? Проблемът ти не е в ONT, нито в кабелите, нито в рутера. Нещо "между редовете" е. Подозирам, че имаш закачен клиент на стар стандарт, който ти яде ефирното време, вероятно заради ниска скорост поради голямо затихване.

• Автор
преди 3 часа, (:IdioibI:) написа:

Успех!

п.п.

Настройка в рутера като Full cone или Open няма. Само дали да NAT-ва или не и си е включено. DFS каналите не се ползват. Ширина на канала е на ауто до 160 MHz. Не мога да избера само 160 MHz. QoS е изключено.

• Автор
преди 1 минута, Corvax написа:

EDIT: А, ти си писал, докато и аз съм писал - имаш доста неща на стар стандарт. :)

И преди съм ги имал същите неща. :D 

Така е, но сам казваш, че рутерът ти е работел като AP - просто бридж. А сега го караш и да NAT-ва, с всичките тези клиенти накачулени по него. Почни да разкачаш устройства от рутера и остави само 1-2 закачени, само на WiFi 6. Свий в 5-те GHz честотната лента твърдо на 80MHz, че на 160 слушаш твърде много шум. Ако този дървен Archer може да работи на AX only режим, играничи го до AX и махни този mixed mode.

преди 17 минути, SopBG написа:

Имам вързани 5 камери, 5 климатика, няколко телевизора, еон, устройства, телефоните, лаптоп и общо взето е това. Преди също си бяха вързани на този рутер, само дето беше в access point mode, катп лично съм тествал между access и router mode, разлика в скоростта нямаше, и го оставих на access да не натва излишно. Сега си е на router естествено с ONT няма как.

Някои от въпросните е "заело" част от честотните канали за свои нужди. ;) 

Според мен трябва да се види това: QoS (Quality of Service).  В даден момент "телефона" "не се преборва" за повече трафик. Това е! 

Успех! 

• Автор
преди 55 минути, Corvax написа:

Така е, но сам казваш, че рутерът ти е работел като AP - просто бридж. А сега го караш и да NAT-ва, с всичките тези клиенти накачулени по него. Почни да разкачаш устройства от рутера и остави само 1-2 закачени, само на WiFi 6. Свий в 5-те GHz честотната лента твърдо на 80MHz, че на 160 слушаш твърде много шум. Ако този дървен Archer може да работи на AX only режим, играничи го до AX и махни този mixed mode.

преди 43 минути, (:IdioibI:) написа:

Някои от въпросните е "заело" част от честотните канали за свои нужди. ;) 

Според мен трябва да се види това: QoS (Quality of Service).  В даден момент "телефона" "не се преборва" за повече трафик. Това е! 

Успех! 

Реших да си направя тест, аз знам че не е това проблема, но просто за да ви покажа. Ресетнах рутера, и го оставих само на 5GHz мрежа, вързан само и единствено за моя телефон:

Screenshot_20251014_100200_SamsungInternet.thumb.jpg.fa4bf4972007bfb9cb1afecc342215a9.jpg

Резултатът е напълно същия download както беше със същите закачени устройства(това със настройки до 160 MHz ширина на канала и 802.11а/n/ac/ax mixed):

Screenshot_20251014_094415_Speedtest.thumb.jpg.831f50f7d4d48977b7d3f9d4eabf8452.jpg

Също така пробвах да махна 160 MHz:

Screenshot_20251014_100513_SamsungInternet.thumb.jpg.de5f0ad423a2953c1294841419f04b38.jpg

Реално стана по-зле:

Screenshot_20251014_100446_Speedtest.thumb.jpg.df4dcc73937de836f77549b54695a3a6.jpg

Та това общо взето доказва че на рутера в този случай му е все тая дали има закачени устройства или не.

Реално са променени две неща.

1. Рутера вече рутира. Може да не може да се справи с такава скорост- което е малко вероятно, защото по кабел изглежда може.

2. Предполагам са сменили и кабела - погледни си кабела м/у онт-то и рутера. 

3. Аз имам същото ОНТ и има проблем с лан порта му. Ако леко се премести онтто връзката прекъсва. От отдавна се каня да го сменя, но проблема се получава, само когато жената чисти и го размести. Погледни след кабела, дали връзката е фул дуплекс.

Предполагам си наясно, но да попитам, нали кабела от онт, влиза във wan порта на рутера.

Добре, включваме на втора. Когато си у вас, как е разположен този рутер? НЕ трябва да е набутан в шкаф, да е ниско на земята, не е желателно антените да са паралено една на друга (макар че с beamforming това се коригира, обаче не му вярвам безрезервно). Добрата практика е рутерът да бъде на поне метър и двадесет от пода, да е на открито (върху шкаф, етажерка, маса и т.н.) и поне 20-ина см свободен въздух покрай него, антените му да са на 90 градуса, една спрямо друга в пространството. Ти си с AX73, който има 6 антени - 2 странични и 4 на гърба. Като застанеш срещу рутера, дясната странична и антени 1, 3 и 4 (броят се от ляво надясно) на задния ред са за 5GHz. Антена 2 от задния ред и лявата странична са на 2,4GHz. Дясната странична я наклони да легне напред (да сочи с връх право в тебе), 3-та и 4-та на задния ред ги завърти на 12 и 15 (4-та антена да е наклонена надясно хоризонтално, 3-та да е вертикално нагоре) и 1-ва антена я направи да легне хоризонтално, с върха си наляво или легнала с връх назад. Антените за 2,4GHz ги ориентирай на 12 без 15 - антена номер 2 от задния ред я вдигни вертикално нагоре, а дясната странична я изпъни хоризонтално, да сочи с връх наляво.

Закови централната честота на 5GHz да е 36-ти канал. Въобще, избягвай да оставяш опции на Auto.

А, и още нещо - изключи му OFDMA, ако може, да проверим една работа.

• Автор
преди 1 час, jkfskjfsj написа:

Реално са променени две неща.

1. Рутера вече рутира. Може да не може да се справи с такава скорост- което е малко вероятно, защото по кабел изглежда може.

2. Предполагам са сменили и кабела - погледни си кабела м/у онт-то и рутера. 

3. Аз имам същото ОНТ и има проблем с лан порта му. Ако леко се премести онтто връзката прекъсва. От отдавна се каня да го сменя, но проблема се получава, само когато жената чисти и го размести. Погледни след кабела, дали връзката е фул дуплекс.

Предполагам си наясно, но да попитам, нали кабела от онт, влиза във wan порта на рутера.

1. Да, рутера рутира, но и в съседа също рутира и там скоростта е ок по wi-fi.

2. Кабелът е ок, смених го и с мой и пак е същото. Пък и по кабел няма проблеми (на компютъра)

3. Няма проблем при мен с порта

Да, от ONT към WAN  порта е вързан.

преди 1 час, Corvax написа:

Добре, включваме на втора. Когато си у вас, как е разположен този рутер? НЕ трябва да е набутан в шкаф, да е ниско на земята, не е желателно антените да са паралено една на друга (макар че с beamforming това се коригира, обаче не му вярвам безрезервно). Добрата практика е рутерът да бъде на поне метър и двадесет от пода, да е на открито (върху шкаф, етажерка, маса и т.н.) и поне 20-ина см свободен въздух покрай него, антените му да са на 90 градуса, една спрямо друга в пространството. Ти си с AX73, който има 6 антени - 2 странични и 4 на гърба. Като застанеш срещу рутера, дясната странична и антени 1, 3 и 4 (броят се от ляво надясно) на задния ред са за 5GHz. Антена 2 от задния ред и лявата странична са на 2,4GHz. Дясната странична я наклони да легне напред (да сочи с връх право в тебе), 3-та и 4-та на задния ред ги завърти на 12 и 15 (4-та антена да е наклонена надясно хоризонтално, 3-та да е вертикално нагоре) и 1-ва антена я направи да легне хоризонтално, с върха си наляво или легнала с връх назад. Антените за 2,4GHz ги ориентирай на 12 без 15 - антена номер 2 от задния ред я вдигни вертикално нагоре, а дясната странична я изпъни хоризонтално, да сочи с връх наляво.

Закови централната честота на 5GHz да е 36-ти канал. Въобще, избягвай да оставяш опции на Auto.

А, и още нещо - изключи му OFDMA, ако може, да проверим една работа.

Рутера не е набутан в шкаф, да, на земята е, обаче предишното му място също беше близо до земята. Даже го преместих както си беше разлика няма.

Антените са на 90 градуса както са си били и преди, няма промяна при тях, но ще пробвам да разместя.

Играл съм си с каналите разлика не съм намирал, но ще пробвам пак да го сложа на 36ти примерно и ще дам обратна връзка.

Иначе съм тествал с изключено OFDMA и MIMO разлика нямаше в скоростта.

А проверявал ли си телефонът ти на каква въздушна скорост се закача към рутера по време на тестовете?

преди 12 часа, цър-вул написа:

Смисълът е, че смъртофонят не е закачен с жица.

Верно ли е така - щото моят е все вързан на шнура!

Към автора - написали са ти доста неща, но да ти отговоря.

преди 6 часа, SopBG написа:

Няколко сайта ползвам, същото дередже. Какво значи капризен?  Какво значи нямам право да се оплаквам? Ми нали затова съм го пуснал тоя 1GBps? Все пак аз си плащам за него и при положение че преди го достигах като скорост на смарт устройствата и сега трябва.  Ако няма да помагате и да давате акъл само че е ок, по-добре не си губете времето да пишете.

Ти си плащаш и доставчикът ти го доставя - до ONT-то, респективно рутера. Щом „по жицата“ си излиза нормалната скорост - значи проблем отвън нямаш.

Имам вързани 5 камери, 5 климатика, няколко телевизора, еон, устройства, телефоните, лаптоп и общо взето е това. 

Ако на тази навалица казваш „само“ - какво ли би означавало много устройства?

5 камери + 5 климатика + няколко ТВ + няколко телефона + лаптоп - това са около 20+ устройства. При мен са две камери, два контакта, 1 лампа и хъб - когато няма никой и  другите неща не се ползват - и пак понякога я камера, я нещо друго „излиза в отпуск“, минава в офлайн режим.

Пп. И още нещо, показващо че не мислиш!

преди 17 часа, jhoro написа:

Ти махаш неговия рутер и слагаш твоя, но как се свързваш - с твоите или с неговите данни за достъп?

С моите данни си се връзвам през моя телефон, както казах, промяна на wi-fi настройки няма, изкарвам рутера от контакта, пускам в неговия у тях, и си се връзвам с телефона.

Това, че влизаш в настройките на рутера от телефона е подробност. Питах - когато сложиш твой рутер, на страницата „Интернет“ какво задаваш:
Избираш „Тип на интернет връзката: PPPoE“ и отдолу „Потребителско име и Парола“ твоите ли си стоят?

преди 6 часа, Corvax написа:

Ако този дървен Archer може да работи на AX only режим, играничи го до AX и махни този mixed mode.

Със сигурност може, щом моят Archer AX10 | AX1500 го може!

преди 20 часа, jhoro написа:

Може и да може, но това трябва @Емил Костов да каже - става дума за Виваком.

Директно с ONT няма как и защо да се свързваш - то е само преходник, между оптиката и медта.

Когато мериш скорост - до рутера ли гледаш или до някакъв сайт/сървър?

Какво да кажа?! Смяташ ли, че чета глупости вече? Няма смисъл. Бавен интернет под WIFI ( това нещо зависи даже дали си пръднал в стаята или не) при негарантирани скорости.

преди 9 минути, Емил Костов написа:

Какво да кажа?! Смяташ ли, че чета глупости вече? Няма смисъл. Бавен интернет под WIFI ( това нещо зависи даже дали си пръднал в стаята или не) при негарантирани скорости.

Това е достатъчно!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.