Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Бавен" интернет по Wi-Fi след смяна на ONT устройство

Featured Replies

преди 49 минути, jhoro написа:

Това е достатъчно!

На постващия е сложено чисто ОНТ nokia g 010g p. След него се слага наш или клиентски рутер. Скоростите не са гарантирани по кабел. WiFi пък въобще не е гарантиран. Зависи от доста неща ( стени, разстояние, други устройства в района, възможности на рутера, стандарти и какво още там се сетиш). Нямам намерение нито да споря, нито да убеждавам някой. 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Отговори 87
  • Прегледи 6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз така и не получих отговор на въпроса си - на каква въздушна скорост се свързва този Самсунг с рутера по време на тестовете? 2402Mbps, 1201Mbps или по-малко? Относно дистанциите за ethernet - о

• Не ми се занимава да ти отговарям подобаващо- и пак погледни какво съм написал. Ако естествения ти интелект не стига питай изкуствения дали wpa3 не забавя скороста. Но явно липсва естествен,

• Смисълът е, че смъртофонят не е закачен с жица.

Публикувани изображения

преди 1 минута, Емил Костов написа:

На постващия е сложено чисто ОНТ nokia g 010g p. След него се слага наш или клиентски рутер. Скоростите не са гарантирани по кабел. WiFi пък въобще не е гарантиран. Зависи от доста неща ( стени, разстояние, други устройства в района, възможности на рутера, стандарти и какво още там се сетиш). Нямам намерение нито да споря, нито да убеждавам някой. 

Човека просто пита защо преди е имал скорости преди бързи и сега бавни.... По кабел си ги има - би трябвало и безжично да са същите или подобни на предишните. 

преди 12 минути, Belefor написа:

Задай настройка на рутера на 5Ghz - 36 канал....

На 5 гигахерца е безмислено да задаваш канал на излъчване. Там са 128. Но това излъчване e с "по-къса вълна". Тоест ако има прегради или стени моментално пада силата на сигнала. 2,4 гигахерца стандартът е с "по-дълга вълна", тоест ще се справи с преграда, но тук има 13 канала на излъчване, които в повечето случаи се припокриват. И тогава се получава интерференция ( гасене на вълната). Решението е WiFi усилватели, ако толкоз си на зор за WiFi.

преди 9 минути, Belefor написа:

Човека просто пита защо преди е имал скорости преди бързи и сега бавни.... По кабел си ги има - би трябвало и безжично да са същите или подобни на предишните. 

Няма таква гаранция, че ще има същите. При WiFi няма абсолютно никаква гаранция. Може да си на 2 метра от рутера и да нямаш обхват дори. Разбира се зависи и с какъв рутер си и какви са неговите възможности за WiFi. Има такива, дето след 20 минути почва да те боли главата, ако стоиш до тях.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 2 часа, Belefor написа:

Човека просто пита ...

... да се намира на приказка!

Накачулил „един магазин“ устройства и после - „ти ли ме бутна или сам паднах“?

Че и се фръцка

преди 13 часа, SopBG написа:

Ако няма да помагате и да давате акъл само че е ок, по-добре не си губете времето да пишете.

Абе алонколу - за без пари толкова!

• Автор

Нямам намерение да отговарям на повечето коментари. Много злоба има у някои хора. Утре вечерта ще постна резултат от тестовете ми.

преди 7 часа, SopBG написа:

Нямам намерение да отговарям на повечето коментари. Много злоба има у някои хора. Утре вечерта ще постна резултат от тестовете ми.

Само да те подсетя, че явно не разбираш:

"5 GHz мрежата може да е на DFS канал, който Galaxy S24 Ultra не използва оптимално."

Цитат
DFS каналите са канали в спектъра от GHz, които се използват едновременно от Wi-Fi и радари. Технологията Dynamic Frequency Selection (DFS) позволява на Wi-Fi устройствата да използват тези честоти, като същевременно избягват смущения от радарни системи. Основното предимство на DFS каналите е увеличаването на броя на достъпните Wi-Fi канали, което подобрява работата, особено в райони с гъста Wi-Fi мрежа. 

Има някакво устройство което "смущава" сигналите на Galaxy S24! Това устройство е в твоя дом!

Какво изобщо мериш?! Какво ти показва?! Колко трафик ти е осигурил твоя рутер. Нищо повече! Този трафик е конфигуриран в рутера ти, а не ONT го е ограничил. 

Цитат
Цитат

ONT е съкращение за Optical Network Terminal (Оптичен мрежов терминал), устройство, което служи като точка за достъп до интернет връзка чрез оптични кабели. То преобразува оптичните сигнали, изпратени през влакнест кабел, в електрически сигнали, разбираеми за вашите домашни устройства като рутери, компютри и телевизори. По същество, то изпълнява ролята на модем за оптични мрежи. 

Първо: Оптимизирай си Galaxy S24.  

Второ: Настрой си правилно рутера, т.е. там укажи приоритетните устройства, на които да им гарантираш трафика. 

п.п. Да не се окажи, че едновременно ползваш и Wifi и си включил пренос на данни от мобилния си оператор?! Т.е. тук как са нещата:

image.thumb.png.7d6a52d029d755ee7af25c6670412f11.png

преди 8 часа, jhoro написа:

... да се намира на приказка!

Джоре, всеки тук е на такава! ;) Че, не ги разбира нещата е ясно. Каквото можем = споделяме. Някои явно от тук се опитват да се образоват. Няма лошо, но поне елементарни знания да имат, т.е. да си споделя тестовете, но може ли да прави изводи?! ;) 

п.п. Хипотетично, може да се укаже, че твоя Galaxy S24 "излиза" не директно през рутера ти, а през друго устройство, което "дублира" SSID на рутера ти. ;) 

преди 12 часа, (:IdioibI:) написа:

п.п. Хипотетично, може да се укаже, че твоя Galaxy S24 "излиза" не директно през рутера ти, а през друго устройство, което "дублира" SSID на рутера ти. ;) 

Да се Укаже (зададе) или да се окаже (открие)?

Авторът не е коментирал - има или няма Range extender / Mesh system.

на 14.10.2025 г. в 10:27, SopBG написа:

Screenshot_20251014_094415_Speedtest.thumb.jpg.831f50f7d4d48977b7d3f9d4eabf8452.jpg   Screenshot_20251014_100446_Speedtest.thumb.jpg.df4dcc73937de836f77549b54695a3a6.jpg

На такива "загуби на скорост" казвам едно - ЛИГОТИИ!

Явно не разбирам как действа този форум. Авторът е написал всичко точно, но явно се чете повърхностно и после се атакува. Описал е подробно и е изключил доста причини. Личи си, че има знания. Освен, ако е някакъв стар конфликт между участници във форума, съм потресен от нападките и начина на комуникация.
Има едно мнение, което според мен е много валидно и меродавно, но поднесено пак по не най- любезния начин.

То е, че тези скорости не са гарантирани и отделно доставчикът не може да се вини, ако през кабел скоростите се достигат. Но това ли е начинът на комуникация?
Хайде и мен изяжте сега, че ми харесва начинът за търсене на първопричината при автора на темата и дал възможно най- много информация при търсенето на помощ.
Поздрави и бъдете добри един с друг.

Между другото @SopBG тествай през този сайт https://www.waveform.com/tools/bufferbloat

Най добре е обаче iperf3  тест от комп свързан с кабел с рутера и друго устройство безжично свързано към същия рутер.

преди 24 минути, jkfskjfsj написа:

Между другото @SopBG тествай през този сайт https://www.waveform.com/tools/bufferbloat

Най добре е обаче iperf3  тест от комп свързан с кабел с рутера и друго устройство безжично свързано към същия рутер.

Тествах го - нищо различно от Speedtest by Ookla

image.png.319b51ab05976d4fa7a3ef63b9fe04fc.png

image.png.9976ffa9c1c96319e9250b741506fed8.png

Връзка през Wi-Fi 5 GHz, рутера е на 6-7 метра през една стена. На „този сайт“ в началото тръгва на 110 Mbps, което не е възможно - скоростта от доставчика е до 100.

преди 13 минути, jhoro написа:

Тествах го - нищо различно от Speedtest by Ookla

image.png.319b51ab05976d4fa7a3ef63b9fe04fc.png

image.png.9976ffa9c1c96319e9250b741506fed8.png

Връзка през Wi-Fi 5 GHz, рутера е на 6-7 метра през една стена. На „този сайт“ в началото тръгва на 110 Mbps, което не е възможно - скоростта от доставчика е до 100.

Ти и @SopBG един и същи човек ли сте? Ако да - това обяснява доста неща. 

Ако просто искаш да си тестваш  връзката, поинтересувай се какъв е точно този тест и защо се смята за един от най-"верните".

Поздрави

преди 9 минути, jkfskjfsj написа:

Ти и @SopBG един и същи човек ли сте? Ако да - това обяснява доста неща. 

Глупости - аз съм си само аз.

на 14.10.2025 г. в 19:15, Емил Костов написа:

На 5 гигахерца е безмислено да задаваш канал на излъчване. Там са 128. Но това излъчване e с "по-къса вълна". Тоест ако има прегради или стени моментално пада силата на сигнала. 2,4 гигахерца стандартът е с "по-дълга вълна", тоест ще се справи с преграда, но тук има 13 канала на излъчване, които в повечето случаи се припокриват. И тогава се получава интерференция ( гасене на вълната). Решението е WiFi усилватели, ако толкоз си на зор за WiFi.

Прав си и не си прав... Аз имам подобен рутер и не успявах да закача на 2 400Mb/s от телефона и компютъра към рутера. Потърсих в нета и намерих отговори от хора, че само на 36 канал закача на 2400Mb/s, на всички други канали максималната (теоретична) скорост е 1 200Mb/s. Казвам го от опит , а не от глупост,заяждане или подигравка...

преди 14 часа, jkfskjfsj написа:

А прочете ли, че тестът от компютър по LAN минава успешно? При еднакви други условия.

преди 31 минути, цър-вул написа:

А прочете ли, че тестът от компютър по LAN минава успешно? При еднакви други условия.

Да, за това предлагам тест на Wifi. Iperf сървър на компа и тест от самсунга.

преди 3 минути, jkfskjfsj написа:

Да, за това предлагам тест на Wifi. Iperf сървър на компа и тест от самсунга.

Тоест - и ти си съгласен, че проблемът е в локалната безжична мрежа.

преди 7 минути, jhoro написа:

Тоест - и ти си съгласен, че проблемът е в локалната безжична мрежа.

Или в самия тест или в безжичната мрежа. За това препоръчах допълнителни тестове.

преди 2 минути, jkfskjfsj написа:

Или в самия тест или в безжичната мрежа. За това препоръчах допълнителни тестове.

Но не е преди рутера - ONT устройството или мрежата „навън“!

преди 1 минута, jhoro написа:

Но не е преди рутера - ONT устройството или мрежата „навън“!

Не разбирам, въпроса ти. Iperf3 теста е на безжичната му мрежа без интернет. Waveforum теста е, за да се отхвърли възможността сървърите на окла да са били претоварени или неизправни когато е тествал и може и да няма никакъв проблем.

преди 19 минути, jkfskjfsj написа:

Не разбирам, въпроса ти. Iperf3 теста е на безжичната му мрежа без интернет. Waveforum теста е, за да се отхвърли възможността сървърите на окла да са били претоварени или неизправни когато е тествал и може и да няма никакъв проблем.

Остави сървърите на Ookla - виж, че се правят два теста едновременно - от устройство, свързано по ЛАН и от телефон.

преди 10 часа, Belefor написа:

Прав си и не си прав... Аз имам подобен рутер и не успявах да закача на 2 400Mb/s от телефона и компютъра към рутера. Потърсих в нета и намерих отговори от хора, че само на 36 канал закача на 2400Mb/s, на всички други канали максималната (теоретична) скорост е 1 200Mb/s. Казвам го от опит , а не от глупост,заяждане или подигравка...

Не съм си и помислял че се заяждате сър. Просто вече 19 години се занимавам с подобни оплаквания, а за новите стандарти от поне 6 и оплакванията са точно такива - бавен нет, слаб сигнал, прекъсвания ..... Не съм попадал на подобно нещо, че определен канал дава по висока скорост от друг.

• Автор

Така, дойде и моят ред да си покажа моите тестове.

Да уточня, тестовете са правени на 1 метър от рутера, без стени, с антените на 90 градуса и без пръдни в стаята че и това има значение разбрах...

Режима на internet connection type e dynamic IP при всички тестове:

image.png.acabca7b3a605238187bef76ff295a8a.png

Тестове от телефона ми:

5GHz ограничен до 80MHz, 36 канал, ax only

Screenshot_20251014_235149_SamsungInternet.thumb.jpg.a359941029e28f14a66626ee5d93b125.jpgScreenshot_20251014_235048_Speedtest.thumb.jpg.51fa836791a43bb479132e4ac2da25cb.jpg

Тест на 160Mhz, канал на auto, ax only:

Screenshot_20251014_235527_SamsungInternet.thumb.jpg.dd06b14b5412f6cb9b836d73b3978bd9.jpgScreenshot_20251014_235836_Speedtest.thumb.jpg.8d75c519b51711484551a5cb4e1efb3c.jpg

bufferload теста на телефона даде някакви резултати близки до това което беше преди, но на ookla не мога да си ги изкарам:

Screenshot_20251016_221542_SamsungInternet.thumb.jpg.40aa74d509db5a5dc568c2977b8e45c4.jpg

Същия тест на компютъра по кабел:

image.png.af08ad904bfc68cecd5dabc4a02b9280.png

И така взех си рутера и отидох в съседа отново- уви успешно хващам максимума който преди хващах:

Screenshot_20251016_182753_Speedtest.thumb.jpg.0316aadfa91387db9f1a4106fa468170.jpg

Само да поясня че се чете много през редовете, моето устройство не е nokia чисто ONT, а е alcatel, на съседа е nokia-та.

Пробвах да пусна и кабел от съседа до моя рутер без да му сменям мястото, но за едни 40-50 метра (уж до 100 метра дават) или затихва сигнала или не съм кримпнал добре кабела, ще проверя тези дни че батерията на тестера ми е умряла и нямам налична друга. Пробвах и директно ОНТ към моя рутер и не хваща нет, и директно в неговия рутер да се върже и моя да стане access point, пак не можах да го докарам, но тва е друга тема.

Въпросът е че като си закарах рутера там и го вързах си хващам скоростта, която и преди си хващах.

Реално не може да ме убедите че това "просто" ONT не играе никаква роля. 

1. Преди смяната на рутер/онт комбото си работеше.

2. Всичките налични устройства си бяха и тогава вързани.

3. Отделно вече тествахме само телефона ми да е вързан и пак не достигам скоростите преди които достигах.

Реално не знам какво повече мога да направя.

За андроид може да пробваш това, за да тестваш само скоростта към рутера: WiFi - Internet Speed Test – Apps on Google Play, като изключиш 'internet test'.

-ToPWDYayUQjJX94y2z7HfcrD6xSTjuccv1_b-Ir

преди 15 минути, SopBG написа:

Реално не може да ме убедите че това "просто" ONT не играе никаква роля.

Реално - тези ONT не правят нищо особено, но конкретно твоята бройка ... може да е проблемна! Да и е поникнал излъчвател и да смущава само Wi-Fi комуникацията! Без да пречи на жичната.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.