Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Бавен" интернет по Wi-Fi след смяна на ONT устройство

Featured Replies

Здравейте,

Имам едно питане свързано със скоростта на интернета ми по Wi-Fi след като ми смениха ONT устройството.

Става въпрос за Виваком, план 1000MBps download /700 Mbps upload.

Преди бях със ONT + рутер комбо Nokia g2425g-a и наскоро ги накарах да го махнат и да ми сложат чисто ONT. 

ONT-то в момента е Alcatel I-010G-U.

Конфигурацията е следната  Alcatel I-010G-U> Рутер TP-Link Archer AX73.

Преди беше същата, само че вместо чистото ONT беше комбото Nokia g2425g-a.

Искам да поясня, че по кабел - няма проблеми:

image.png.893616d21c76210c35dd6c0529cf65fe.png

Проблемът е, че по Wi-Fi, вече не мога да достигна почти максималната скорост която ми предлагат (по-специално download, поради някаква причина up-a е наред) . Преди без проблеми стигах до 920Mbps download и около 650 upload на телефона ми (Galaxy S24 Ultra), a сега след смяната около 550 down и up 650 (по-често варира от 400 до 500) Настройките на рутера не са се променили, вързан съм си на 5 GHz мрежа.

Играл съм си с каналите, разлика няма в резултатите.

Може да видите настройките на рутера:

image.thumb.png.0c64e1447bc0f1abf3a33b9196298ff0.png

image.png.41bf9fe061a8a0f60297880df8dd82a1.png

Единствената разлика е че преди рутера, беше в Access Point Mode, тъй като беше зад Нокиа-та която си NAT-ваше - но това според моите тестове тогава нямаше значение, в който и режим да беше резултатите по wi-fi бяха почти идентични, да не кажа че нямаше разлика.

Интересното в случая е, че комшията също е с 1GBps на Виваком (чисто ONT NOKIA G-010G-R , не комбо), взех си рутера и отидох да пробвам у тях - вързах го директно към ONT-то - резултата беше максимума който преди моята смяна си имах -  приблизително 920MBps down/650 up. Та, според този "тест" мисля че мога да изключа че проблемът е от рутера - все пак работи при комшията, и преди  при мен също си работеше.

Също друг интересен факт  - имам друг рутер след TP-link Archer X73 - при него също се отрази промяната в скоростта (той и преди не достигаше максимума, обаче беше в порядъка 550down/up, а сега е 350 down/450 up).

Някой има ли идея защо се случва това нещо? Да не би самото ONT, някак си да ми ограничава трафика? ONT-то което сложиха не ми изглеждаше ново, по-скоро refurbished.

Благодаря предварително!

• Отговори 87
  • Прегледи 6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз така и не получих отговор на въпроса си - на каква въздушна скорост се свързва този Самсунг с рутера по време на тестовете? 2402Mbps, 1201Mbps или по-малко? Относно дистанциите за ethernet - о

• Не ми се занимава да ти отговарям подобаващо- и пак погледни какво съм написал. Ако естествения ти интелект не стига питай изкуствения дали wpa3 не забавя скороста. Но явно липсва естествен,

• Смисълът е, че смъртофонят не е закачен с жица.

Публикувани изображения

• Автор
преди 8 минути, цър-вул написа:

Сега сподели и какво е крайното устройство, на което не се достига гигабит DL

Galaxy S24 Ultra, всички тестове са правени с този телефон

Най-лесно ще разбереш, като се закачиш с компютър директно на жицата от ONT-то. Иначе само гадаеш.

• Автор

Както казах в началото, скоростта е проблемна само по wi-fi. Скрийншота по-горе е от моя компютър, скоростта там е ок.

Рутера както казах го сложих същия в комшията и с моя телефон S24 Ultra си достигам скоростта, която си достигах преди смяната на ONT/рутер комбото със чистото ONT.

Пробвах със лаптопа ми, същата работа.

Със сигурност, проблемът не е в телефона. 

преди 42 минути, Corvax написа:

Най-лесно ще разбереш, като се закачиш с компютър директно на жицата от ONT-то. Иначе само гадаеш.

Как ще стане това? Чистото ONT е каво преходник- огопизацията се прави от рутера.

преди 13 минути, SopBG написа:

Рутера както казах го сложих същия в комшията и с моя телефон S24 Ultra си достигам скоростта, която си достигах преди смяната на ONT/рутер комбото със чистото ONT.

Със сигурност рутера е проблемен - настройка на Wi-Fi. 

Освен да пробваш да ресетнеш рапъра. Защото явно той е с проблем с безжичната мрежа. Да попитам-нали се връзваш на 5 GHz, не на 2,4?

преди 41 минути, jhoro написа:

Как ще стане това? Чистото ONT е каво преходник- огопизацията се прави от рутера.

И какъв е проблема? Посреща директно IP-то на ISP /публичен или частен/ вместо с WAN на рутера, с NIC на компа. Просто временно /за теста/ ще следва правилата от стената на ISP, а не тези, които си пишеш в собствения рутер

преди 3 минути, Gangosa написа:

Защо не позвъните направо в офиса и питате хората на ,които си плащате за тази услуга?

Отговора е:

Здравейте, вашето обаждане е ценно за нас и т.н. Не виждаме проблеми със свързаността до вашия адрес ..... или нещо подобно....

преди 15 минути, NewRedDragon написа:

Отговора е:

Здравейте, вашето обаждане е ценно за нас и т.н. Не виждаме проблеми със свързаността до вашия адрес ..... или нещо подобно....

Питам автора на темата не вас.

преди 1 час, цър-вул написа:

Освен да пробваш да ресетнеш рапъра. Защото явно той е с проблем с безжичната мрежа. Да попитам-нали се връзваш на 5 GHz, не на 2,4?

+1

2.4 GHz vs 5 GHz WiFi: Speed & Range Explained | Social WiFi

Това са типично максимални скорости за 2.4 GHz, още повече, че на снимките в първия пост изобщо липсва network name (SSID) на мрежите. Въпреки че за 2.4 GHz е зададено да се скрие, не е ясно на каква честота е свързано устройството. На моя Archer AX55 също съм му изключил Smart Connect опцията, понеже прави проблеми с по-стари устройства и съм разделил мрежите, като също съм им задал различни имена съответно за 2.4 и 5 GHz, но съм изключил да крие SSID и за двете мрежи, при теб за 2.4 GHz неясно защо е включена.

• Автор
преди 2 часа, jhoro написа:

Със сигурност рутера е проблемен - настройка на Wi-Fi. 

Коя настройка? Ресетвал съм го поне 5 пъти от както ми смениха устройството - файда никаква, ползвам само 5GHz лента, до 160MHz е ширината на канала, няма разлика. Обаче в комшията

като сложа рутера директно свързан с ONT-то хващам макс скоростта на телефона ми.

преди 2 часа, цър-вул написа:

Да, 5GHz, не ползвам 2.4GHz освен за някакви джаджи.

преди 1 час, Gangosa написа:

Защо не позвъните направо в офиса и питате хората на ,които си плащате за тази услуга?

Звъняли ли сте някога на оператор :D Казват че всичко е наред по кабел и до там, проблема във вашия рутер, а реално не е.

преди 1 час, NewRedDragon написа:

И какъв е проблема? Посреща директно IP-то на ISP /публичен или частен/ вместо с WAN на рутера, с NIC на компа. Просто временно /за теста/ ще следва правилата от стената на ISP, а не тези, които си пишеш в собствения рутер

Отговора е:

Въпрос към това, двмвк да вържа директно усукана двойка от ONT-то към компютъра? Добре, но какво ще разбера по този начин? Аз реално знам вече че по кабел е добре.

преди 9 минути, Raze написа:

+1

2.4 GHz vs 5 GHz WiFi: Speed & Range Explained | Social WiFi

Това са типично максимални скорости за 2.4 GHz, още повече, че на снимките в първия пост изобщо липсва network name (SSID) на мрежите. Въпреки че за 2.4 GHz е зададено да се скрие, не е ясно на каква честота е свързано устройството. На моя Archer AX55 също съм му изключил Smart Connect опцията, понеже прави проблеми с по-стари устройства и съм разделил мрежите, като също съм им задал различни имена съответно за 2.4 и 5 GHz, но съм изключил да крие SSID и за двете мрежи, при теб за 2.4 GHz неясно защо е включена.

Network name съм ги скрил с paint, да не се гледат (както съм скрил паролата, виждат се черните квадрати), не че ги няма, има ги.

2.4GHz е скрита точно защото са ми вързани смарт джаджите на нея, а телефони (s24 Ultraв този случай), таблети и лаптопи се връзват само и единствено на 5GHz.

Виж си на мобилния в информацията за WiFi мрежата на каква скорост ти дава, че е свързано устройството (търси connection speed). При мен виждам това:

PIhB9w6.jpeg

преди 4 часа, SopBG написа:

ONT, някак си да ми ограничава трафика? ONT-то което сложиха не ми изглеждаше ново, по-скоро refurbished.

Проблемът не е в ONT, а в рутъра, в безжичния модул
Ако беше ONt по LAN нямаше да покрива скоростта.

Във форума на Самсунзите има подробно обяснение съответно на питащия

Цитат

Disable Battery Saving Modes: Battery saving modes can limit WiFi performance to conserve power: Go to Settings > Battery and device care > Battery. Ensure that any power saving modes are disabled when testing WiFi speeds.

Цитат

Ensure that your S24 Ultra has the latest firmware updates installed.

Sometimes resetting network settings can resolve connectivity and speed issues: Go to Settings > General management > Reset > Reset network settings. Confirm the reset.

Линк --------------->

• Автор
преди 39 минути, Raze написа:

Виж си на мобилния в информацията за WiFi мрежата на каква скорост ти дава, че е свързано устройството (търси connection speed). При мен виждам това:

PIhB9w6.jpeg

Изглежда наред. Но скоростта не е това което беше - има и снимка на това което в момента получавам (на 1 метър съм от рутера)

преди 22 минути, цър-вул написа:

Проблемът не е в ONT, а в рутъра, в безжичния модул
Ако беше ONt по LAN нямаше да покрива скоростта.

Добре, а как работи на друго място и как преди работише? Поне някакво логично обяснение трябва да има. 

Screenshot_20251013_214450_Speedtest.jpg

Screenshot_20251013_214433_WiFi Analyzer.jpg

току-що, Gangosa написа:

Във форума на Самсунзите има подробно обяснение съответно на питащия

Линк --------------->

Пестене на енеегия не ползвам, телефона е с най-нова версия андроид 16 и е ресетнат след това, не е от това. 

преди 1 минута, SopBG написа:

Изглежда наред. Но скоростта не е това което беше - има и снимка на това което в момента получавам (на 1 метър съм от рутера)

Снимката не е от това, което съм написал и дал. При самсунг може да е малко по-различно, но се намира на същото място.

Settings -> Connections -> WiFi -> избираш съответно свързаната мрежа и търсиш информация за нея, бутон с i или зъбно колело.

преди 3 минути, SopBG написа:

Пестене на енеегия не ползвам, телефона е с най-нова версия андроид 16

Ресетнахте ли wifi? 

Sometimes resetting network settings can resolve connectivity and speed issues: Go to Settings > General management > Reset > Reset network settings. Confirm the reset.

• Автор
преди 13 минути, Raze написа:

Снимката не е от това, което съм написал и дал. При самсунг може да е малко по-различно, но се намира на същото място.

Settings -> Connections -> WiFi -> избираш съответно свързаната мрежа и търсиш информация за нея, бутон с i или зъбно колело.

Такова нещо при самсунг няма или поне аз не мога да намеря. Даже вкключих да се вижда повече инфо през "опциите за разработчици" и това е само което излиза:

преди 12 минути, Gangosa написа:

Ресетнахте ли wifi? 

Целия телефон си ресетнах наскоро, не е от това. Иначе ся го пробвах - същата работа. Само дето ми изтри запазените мрежи. 

Screenshot_20251013_220629_Settings.jpg

Значи с твоя телефон и с твоя рутер отиваш при съседа и там всичко работи добре, а при теб работи само по LAN добре?

Ако е така - каква е при него схемата на свързване и какви са устройствата?

Имаш ли възможност да си теглиш един кабел и физически да направиш теста при него? Може да ти пречи нещо "по въздуха" когато си във Вас.

преди 8 минути, SopBG написа:

Добре, а как работи на друго място и как преди работише? Поне някакво логично обяснение трябва да има. 

Логичното обяснение трябва и може да се търси на много места. Може по мак новия рутер да ви блокира или да ви ограничава скороста на интернета. Може по подразбиране така да са настройките и да трябва да ги промените.

• Автор
преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Значи с твоя телефон и с твоя рутер отиваш при съседа и там всичко работи добре, а при теб работи само по LAN добре?

Ако е така - каква е при него схемата на свързване и какви са устройствата?

Имаш ли възможност да си теглиш един кабел и физически да направиш теста при него? Може да ти пречи нещо "по въздуха" когато си във Вас.

Точно така.

Схемата при него е същата - Оптиката влиза у тях, във чисто ONT NOKIA G-010G-R  и от там усукана двойка в неговия рутер.

При мен е същото - само дето ONT-то е Alcatel I-010G-U.

Реално тестът беше - взимам си рутера без да променям никакви настройки и го връзвам директно в неговото ONT (махам неговия рутер). Работи си и си хващам 920 MBps down на телефона по wi-fi без проблем.

Не разбрах как да тествам физически? 

Мислил съм си и аз да не би нещо да пречи във въздуха, но тук не гъмжи от рутери, реално и преди работеше със старото ми ONT+router комбо Нокиите където раздават. Отделно, споменах в началото че имам вързан друг рутер към моя рутер (втория рутер вързан като access point, преди смяната получавах около 500 down/up, тъй като е по-слаб като характеристики, сега като тествам около 350 download), който се ползва навън когато сме - там скоростта на download също си падна наполовина, докато uploada що горе си стои, което ме навежда на мисълта че проблемът не е от рутера.

Много странна ситуация като цяло...

преди 9 минути, Gangosa написа:

Логичното обяснение трябва и може да се търси на много места. Може по мак новия рутер да ви блокира или да ви ограничава скороста на интернета. Може по подразбиране така да са настройките и да трябва да ги промените.

Нов рутер няма, само ONT e сложено, ползвам си моя с който тествам и в съседа и който преди работеше. Настройки на рутера са прегледани, няма проблем там.

Пробвайте повече сайтове за тест на скороста. Не само на 1 сайт да разчитате. Скороста е прекрасна наистина какво се занимавате с глупости. Това са как да кажа измислено капризни клиенти. Нямате право да се оплаквате.

https://fast.com/

https://www.kpn.com/internet/speedtest

https://fiber.google.com/speedtest/

https://www.speakeasy.net/speedtest

https://speed.cloudflare.com/

Трябва заглавието да се коригира даже подвеждате хората.

Не е бавен интернета ами капризен сте се казва.

преди 2 часа, NewRedDragon написа:

Може и да може, но това трябва @Емил Костов да каже - става дума за Виваком.

преди 1 час, SopBG написа:

като сложа рутера директно свързан с ONT-то хващам макс скоростта на телефона ми.

Директно с ONT няма как и защо да се свързваш - то е само преходник, между оптиката и медта.

преди 7 минути, SopBG написа:

Схемата при него е същата - Оптиката влиза у тях, във чисто ONT NOKIA G-010G-R  и от там усукана двойка в неговия рутер.

При мен е същото - само дето ONT-то е Alcatel I-010G-U.

Реално тестът беше - взимам си рутера без да променям никакви настройки и го връзвам директно в неговото ONT (махам неговия рутер). Работи си и си хващам 920 MBps down на телефона по wi-fi без проблем.

Ти махаш неговия рутер и слагаш твоя, но как се свързваш - с твоите или с неговите данни за достъп?

Когато мериш скорост - до рутера ли гледаш или до някакъв сайт/сървър?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.