Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Петър Дънов- ярка личност на 20 в.

Featured Replies

В класацията "Велики българи" на БНТ през 2006-2007 г. Петър Дънов е получил гласове по- малко само от Васил Левски, с което е на второ място в класацията. ТУК. В Калдата също е обект на интерес в доста теми. Конкретно в темата, пряко посветена на него има 2517 коментара.

Темата, която е изрично против е със значително по- малко участие

Доколкото двете теми разглеждат, според ума ни, достатъчно продължително Дънов като духовен учител и религиозен лидер, то този аспект нека си остане в тях.

Става дума за историческата ни памет към една значителна историческа фигура, която не бива да се изтрива. 

Какво мислите вие?

преди 11 часа, Търсещ истини написа:

Какво мислите вие?

Въпреки, че ортодоксалната религия не го приема поради духовни различие е значим, колко Левски, също спорна личност в религиозен аспект. 

Нормално да е след Левски, поради, че Дънов има по-малко влияние във формирането на българската народна духовност. 

Реално българите сме изстрадал народ, т.е. нашата духовно е по-богата от духовността на другите народи. Петър Дънов не описва в пълнота и който нарича неговото учение, че е религия, то лъже! 

За българската духовност някои забравят Паисий Хилендарски, т.е. който по своята същност е напомнил колко славен е бил духа на българите.

Някак си Петър Дънов бледнее пред Отец Паисий. 

• Автор
на 21.12.2025 г. в 11:56, (:IдioiдI:) написа:

Някак си Петър Дънов бледнее пред Отец Паисий. 

И пред други бледнее. Но пишем за 20-ти век. (пиша го с арабски цифри и цяла дума, за да ме разбереш. Не зная как разчиташ ХХ в. дали не ти е ХъХъВъ и после да се надуваш, че някой си пише безсмислици, само защото не ги разбираш.)

преди 4 часа, Търсещ истини написа:

Но пишем за 20-ти век.

Ти още ли си в него?! :) Сега сме 21-век! :) Представяш ли си, някой от 19-век го е "изпревари" в 20-век. :) Какво ти говори?! Трябва да си доволен,че е 2-ри. :)  

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Прочетох другаде, че Бялото братство имало двойно счетоводство на приходите. Това ме накара да мисля, че и в делата е имало скрита част, а това опеделено понижава оценката за поведението на Дънов.

Не бързам да се отказвам от идеята, че Дънов е ярка личност на 20 в., защото е имал много последователи и трайно влияние, но ме учудва, че за communismatic Дънов не е спорна личност. Той просто не го интересува. А Георги Димитров (според него) трябва да бъде отричан. 

Извинявай, ама за човек, дето не е прочел и една книга през живота си... да ми държи сметка... деазнам. Видях те, колко си компетентен... Особено по темата за Димитров, ти даже най-елементарни неща, не знаеш от живота му. Кво да коментирам повече...

• Автор
преди 1 час, communismatic написа:

Извинявай, ама за човек, дето не е прочел и една книга през живота си... да ми държи сметка... деазнам. Видях те, колко си компетентен... Особено по темата за Димитров, ти даже най-елементарни неща, не знаеш от живота му. Кво да коментирам повече...

Втори извод

Основен мотив за писане при теб не е темата, а личността на пишещия.

Не го приемай от морална гл.т., няма добро и лошо. Просто е факт.

:) Благодаря.

преди 6 часа, Търсещ истини написа:

Втори извод

То и първи ли е имало?

преди 6 часа, Търсещ истини написа:

Основен мотив за писане при теб не е темата, а личността на пишещия.

Тъй ли? Ти си бил много проницателно момче. Само да питам... понеже аз се интересувам от твоята личност, а не ти моята. Ти що ме споменаваш в тая поредна твоя безсмислена тема? Това предполагам не е свързано с моята личност? Не ми отговаряй, и без това си представям каква тъпотия ще напишеш.

преди 7 часа, Търсещ истини написа:

Не го приемай от морална гл.т., няма добро и лошо. Просто е факт.

Изобщо не го приемам, не се тревожи. Ти си толкова неадекватен 24/7, че постовете ти освен смях и съжаление, по друг начин не ги възприемам. Кво стана с Георги Димитров, между другото? Там рязко спря да пишеш... Що ли?

• Автор
преди 2 часа, communismatic написа:

То и първи ли е имало?

Да. Че отношението към Георги Димитров е критерий за комунистически възгледи. Работи! Проверено е!

Само да питам... понеже аз се интересувам от твоята личност, а не ти моята. Ти що ме споменаваш в тая поредна твоя безсмислена тема?

Търся някой, с когото да дискутирам Дънов и евентуално да науча нещо за Бялото братство

Кво стана с Георги Димитров, между другото? Там рязко спря да пишеш... Що ли?

Отвличат ме други въпроси. Написах доста, надявам се, че ще има още.

току-що, Търсещ истини написа:

Че отношението към Георги Димитров е критерий за комунистически възгледи.

И какво е отношението към Георги Димитров? Конкретно...

преди 1 минута, Търсещ истини написа:

Търся някой, с когото да дискутирам Дънов и евентуално да науча нещо за Бялото братство

И що реши, че точно аз ще съм човека, с който ще дискутираш нещо? Доколкото си спомням, при последната ни "дискусия", ти направо си избяга...

Отвличат ме други въпроси. Написах доста, надявам се, че ще има още.

Абсолютно нищо не си написал, най-обикновена комунистическа пропаганда... Ти не се интересуваш изобщо от фактите, а от "фактите", които на теб, да ти харесат. Така и не разбрах, с кое Георги Димитров е "ярка личност на ХХ век"? Конкретно, ако може...

• Автор
преди 7 часа, communismatic написа:

И що реши, че точно аз ще съм човека, с който ще дискутираш нещо? Доколкото си спомням, при последната ни "дискусия", ти направо си избяга...

Ще обясня. Пиша "Георги Димитров е ярка личност"  и ти искаш обяснение какво е "ярка". Пиша "Петър Дънов е ярка личност", никаква реакция. Поисках да се намесиш в темата за да разбера дали те дразни "ярка" или "Георги Димитров". Сега разбрах, че те дразни Георги Димитров. ОК . 
Това отговаря и на въпроса, че който не харесва Георги Димитров, не харесва и комунизма. В това е и мерилото. За харесването е друго- Димитров е бил харесван от демократи от цял свят.

По въпроса ти с бягството, това е просто един от изходите. Мога да се карам, мога и да не се карам. Въпрос на избор. Избирам да не се карам и бягам.  Хан Аспарух е избягал от хазарите и това не е недостойно. Приеми го както искаш.

А! Дънов и Георги Димитров са били съседи на Опълченска. Наистина, Дънов е 18 г. по- голям.

преди 4 минути, Търсещ истини написа:

Пиша "Георги Димитров е ярка личност"  и ти искаш обяснение какво е "ярка".

Що се взимаш толкова на сериозно? Никой не ти търси обяснение. Просто дори в самата тема за Георги Димитров, ти и там не обясни, кое го прави "най-ярка" личност. Това се нарича форум, някой пише нещо и ти му отговаряш. Кви обяснения, кви пет лева... Факт е, че изобщо нямаш понятие, какви тъпотии твърдиш. Дори ти препоръчах и литература по въпроса, никога не съм бил злопаметен човек.

преди 7 минути, Търсещ истини написа:

Пиша "Петър Дънов е ярка личност", никаква реакция.

Именно, да. Не ти ли е хрумвало, че след като веднъж сме дискутирали нещо и ти си се проявил като напълно несъстоятелен тип, вече няма никакъв смисъл, да те питам нещо. Просто знам, че няма как да ми отговориш. Нарича се причинно-следствена връзка.

преди 8 минути, Търсещ истини написа:

Сега разбрах, че те дразни Георги Димитров.

Т.е. когато човек пише истината за Георги Димитров, това ще рече, че въпросният го "дразни"?! 😆😆😆

преди 8 минути, Търсещ истини написа:

Това отговаря и на въпроса, че който не харесва Георги Димитров, не харесва и комунизма.

Извинявай, що трябва, да харесвам комунизма? Моят никнейм е просто провокативен, имах YouTube канал с близо 5 000 последователи и винаги съм се писал така. Никога не съм живял в НРБ, аз съм на 34 години.

преди 9 минути, Търсещ истини написа:

За харесването е друго- Димитров е бил харесван от демократи от цял свят.

Мхм, добре...

По въпроса ти с бягството, това е просто един от изходите. Мога да се карам, мога и да не се карам. Въпрос на избор. Избирам да не се карам и бягам. 

Избираш, да не се "караш", просто защото абсолютно нищо не знаеш. Останалото са глупости, изсмукани от пръстите.

• Автор

Една интересна история за Дънов и спасяването на българските евреи от немските нацисти. Няколко пъти се споменава, че евреите знаят кой ги е спасил, но мълчат.

Цитат

Лулчев отива в Кричим и го намира. Царят го пита: "Кой ти каза, че аз съм тук?" А Лулчев, целият напрегнат, изрича следното: "Изпрати ме Учителят Дънов да ти предам, че ако изпратиш дори един евреин в Полша, от теб и династията ти помен няма да остане!" Като изрича това, Лулчев се успокоява, а царят се разтреперва. Отронва само една дума: "София!" Излизат навън, качват се в автомобила на царя, запрашват за София и пристигат в кабинета на министър Габровски. Царят нарежда на Габровски: "Дай указа за евреите!" Габровски го изважда от желязната каса и му го подава. Царят с разтреперани ръце взема указа и го скъсва на парчета. После се обръща към Лулчев и казва: "Ти видя, че вече няма указ за евреите." Лулчев се навежда, взема едно крайче от скъсания указ и го слага в джоба си. Пристига на Изгрева, намери ме и ми разказа всичко, което е свършил. И за доказателство ми показа парченцето от скъсания указ. Казах му: "Да отидем и да го покажем на Учителя!" Двамата сме пред Учителя и Лулчев разправя всичко подробно. Накрая Учителят каза: "Не разрешавам пред Лицето на Бога да се извърши това престъпление!" После ни отпрати. Така евреите бяха спасени, а царят намери начин да излезе от туй положение за скъсания указ пред германците.

Това е доста съмнително като твърдение... Кой е автора на въпросната книга?

• Автор
преди 56 минути, communismatic написа:

Това е доста съмнително като твърдение... Кой е автора на въпросната книга?

Книгата е сборник. Конкретният текст е от Методи Константинов ТУК. За споменавания също Лулчев ТУК.

Книгата е сборник. Конкретният текст е от Методи Константинов ТУК. За споменавания също Лулчев ТУК.

Аз Лулчев много добре знам кой е, ти изобщо сигурно не си го и чувал. Въпроса е, че историята е изключително съмнителна, направо си бие на лъжа.

• Автор
преди 1 час, communismatic написа:

Аз Лулчев много добре знам кой е, ти изобщо сигурно не си го и чувал. Въпроса е, че историята е изключително съмнителна, направо си бие на лъжа.

Кое те кара да се усъмниш? Кой от двамата смяташ за лъжац?

Кое те кара да се усъмниш?

Какво знаеш за периода на антисемитизма у нас? Предполагам... нищо.

• Автор
преди 1 минута, communismatic написа:

Какво знаеш за периода на антисемитизма у нас? Предполагам... нищо.

Говорим за Дънов, все пак. Та, Константинов или Лулчев е лъжецът, или и двамата?

току-що, Търсещ истини написа:

Говорим за Дънов, все пак. Та, Константинов или Лулчев е лъжецът, или и двамата?

Смяташ ли, да ми отговориш на въпроса? Ако не знаеш нищо по темата, поне питай... Мога да ти дам стари мои постове по тая тема, даже доколкото си спомням бях писал и за самият Лулчев някакви неща. Определено си доста некомпетентен, но както и да е. Не е срамно човек да не знае.

• Автор
преди 9 минути, communismatic написа:

Смяташ ли, да ми отговориш на въпроса?

Не. Обсъждаме участието на Дънов и Лулчев за спасяване на евреите, но ако искаш да разкажеш нещо за антисемитизма у нас, направи го.

Ще отговориш ли защо смяташ случката за лъжа и кой е лъжецът?

Aми ти не си наясно с нищо около него, как да ти обясня. Ние приемаме антисемитското законодателство ("Закона за защита на нацията) у нас във време, когато изобщо не сме съюзници на Адолф Хитлер. Това направо си е държавна политика, умело използвана от всички по веригата (примерно споменатият Габровски), като по този начин по най-боклучарски начин евреите у нас са подложени на същинско ограбване. Потърси нещо за Александър Белев например. Вероятно изобщо не си го и чувал. Потърси нещо за организации като "Ратник" и "Бранник" и т.н. Относно самото пращане на евреите в концлагери от т.нар. "новоприсъединени територии", не само, че нямаме нищо против, а направо си плащаме и за разноските до пращането им в самите лагери, което е върха на слугинажа и простотията. Въпросният Белев е член на една от тези организации, а е пряко отговорен за тяхната съдба, понеже той фактически оглавява т.нар. институция "Комисарство по еврейските въпроси". Т.е. Борис III слага антисемит и фашист, да решава съдбата на българските евреи. Проблема обаче не е само този. Габровски и Христо Луков също са членове на "Ратник", а са на доста ръководни постове в ония тъмни години. Габровски дори от трибуната на НС призовава евреите, да бъдат смачкани.
1.jpg
Относно самият Любомир Лулчев, той е бил една доста странна птица, уж в обкръжението на царчето. Може да се каже, че направо му е бил доста близък съветник. Само един пример ще дам от изследванията на професор Людмил Спасов. Когато трябва да се назначават депутати и министри, царят праща въпросните хора при Лулчев, той се занимава с астрология (доста интересна наука, между другото), нумерология и нещо, което явно се нарича "франеология" (или нещо подобно). Това последното... е наука, която е свързана с нещо като гадателски способности за да може чрез почерк, чрез портрет и дори пипане по главата (без ирония) да се определи един човек, дали е достоен за съответният пост. Това само показва какви идиоти са управлявали държавата ни в този период. Между другото... единственият от тая негова шайка, който може да се каже, че е притежавал нужните качества, за да бъде на мястото на което е, това е Георги Кьосеиванов. И той и заради това и го отстранява, просто защото в един даден момент става неудобен. Царя не обича някой да му противоречи и да има мнение. Държавата в ония години се управлява абсолютно еднолично от него чрез подставени лица. Забранени са партиите, политическите организации, свобода на словото у нас на практика няма, всички медии са проправителствени и се пишат основно хвалебствия за системата.  
Ето нещо от дневника на самият Лулчев.

Цитат

По вътрешните работи: комунистите са турени под надзор. Това не е лошо, но те сега са безопасни. След десетина дни събитията ще ги сломят съвсем. Срещу евреите се продължава политиката на ограбването. Говори се за висши лица, които са „купили“ сребърни сервизи и килими от евреи. Когато се провери и документира, ще Ви кажа имената.

A това е от дневника на Филов... 

Цитат

/15 април четвъртък/
В 10 без 15 бях във Врана, за да дочакаме с царя идването на владиците Неофит, Стефан, Софроний и Паисий. Преди още да дойдат, съобщиха ни, че в 9 и 15 тази сутрин бил застрелян в кантората си с два изстрела от двама души Сотир Янев. Това ни силно разтревожи, понеже след генерал Луков и полицейския агент, това е вече третото политическо убийство в продължение на два месеца. Царят и Севов предполагаха, че тези убийства ставали по турска линия със съдействието на англичаните, тъй като Луков и Янев били известни със своите туркофобски чувства...
Конференцията с владиците започнахме точно в 10 часа. Царят направи много хубаво и подробно изложение по еврейския въпрос като изтъкна, че той не е само наш, но общоевропейски. Вземаха после думата Неофит и Стефан, като се застъпиха за покръстените евреи. Аз обясних, че по този въпрос няма разногласие между правителството и синода, като изтъкнах, че той не би бил разрешен, ако не беше нещастното окръжно на Стефана, че си "възрадвала душата му". Той призна грешката си, че не ме е питал, по какъв начин трябва да се съобщи на покръстените намерението на посолството. Изтъкнах, че по тези въпроси не трябва да се прибягва до писмени изложения като посочих, че настроените на камарата е против евреите и че пълномощията, които тя даде на правителството са дадени изрично с директивата тяхното положение да се отегчава.
Царят също се присъедини към тези мисли и изтъкна, че и той не може да скрие, че е огорчен от писмото на дядо Неофит, на което той възрази, че той предава на неговото лично разбиране, но разбиранията на синода. Изобщо по еврейския въпрос ние бяхме в настъпление и владиците трябваше да се защитават.

Относно самата история, тя... не знам и как да я коментирам. Просто е доста напудрена, направо си бие на лъжа. Лулчев му бил казал, че Дънов му бил казал... глупости на търкалета. Спасителите на българските евреи са основно българският народ (има протести), църквата... бих добавил и Димитър Пешев, само дето... той самият е бил "за" пращането им в лагери, просто с течение на времето си променя мнението... вероятно заради обкръжението си, което е било еврейско (говорим за бизнес отношения). Депутата Димитър Икономов се среща с него, разказва му и т.н. Основна роля има и самата военна обстановка, понеже след Москва, Сталинград и Курск е пределно ясно, че Германия няма да спечели войната. Светият Синод между другото дори пише писмо до Филов, че с нашите евреи се отнасят зле, че ги репресират. А и те няма как да не са били наясно с тия неща, няма какво да се лъжем. Как църквата ще знае, а царят няма да знае. Това е абсурдно. Чувал съм някакви жалки обяснения, че нямало как, да спасим евреите си от "новоприсъединените територии", понеже те не били български граждани. Еми ОК, ама то по "Закона за защита на нацията", те нямат и право, да бъдат такива. Просто закона е категоричен в това отношение. Т.е. това е брутално тъпо оправдание.

• Автор
преди 56 минути, communismatic написа:

Относно самата история, тя... не знам и как да я коментирам. Просто е доста напудрена, направо си бие на лъжа. Лулчев му бил казал, че Дънов му бил казал... глупости на търкалета.

Разбирам, че, меко казано, твърдиш, че или Константинов преувеличава ролята на Бялото братство и Дънов, или редакторите на сборника представят за негов някакъв текст- фалшификация, в интерес на Братството.

Ами, добре. 

Аз съм склонен условно да приема достоверността му, имайки предвид значението на Лулчев, но съм предпазлив. Няма кой да потвърди нещо, станало на четири очи. От друга страна, не е чудно последователите да хиперболизират значението на Учителя си. Знае ли човек?!

Aбсолютно никой от изследвалите периода на антисемитизма не е писал нищо подобно. Аз даже за първи път чувам подобна история. Оттам нататък всеки да си прави своите изводи. А и освен това съм обяснил по изключително подробен начин, какво конкретно се е случило...

• Автор

Каква е интелектуалната среда в Европа в началото на 20 в.? 

На първо място криза на позитивистката рационалност и засилен интерес към окултни учения, духовни практики и трансцендентални обяснителни модели, които функционират като алтернативни форми на знание, поради културна несигурност и усещане за край на епоха. Науката продължава да има престиж, но не е достатъчна за масово осмисляне на етиката и субективния опит

Теософията на Блаватска вече е институционализирано и международно разпространено учение с изградена организационна структура, канон от текстове и стабилно интелектуално присъствие.  В езотеричните среди, теософията е хегемон.

Антропософията на Рудолф Щайнер все още е в процес на оформяне и отделяне от теософията, но вече се утвърждава като самостоятелен, настойчиво развиващ се духовно-интелектуален проект.

Спиритизмът преминава от маргинално и сензационно явление към широко разпространена социална практика, която се ползва с доверие сред образованата средна класа и привлича интереса на научни и философски кръгове.

Кабалистичните и херметични учения на Херметическия орден на Златната зора оказват силно, макар и елитарно влияние върху художествените и литературните среди, особено в Англия и Франция.

Източните религиозно-философски учения се популяризират в Западна Европа главно чрез теософски и езотерични интерпретации, често откъснати от първоначалния си културен контекст.

Наблюдава се засилен интерес към сънищата, автоматизма и несъзнаваното, интерпретирани както в окултна, така и в зараждаща се психологическа перспектива, като границата между двете често остава неясна.

Сред интелектуалните среди се усеща дълбока културна и интелектуална криза, характеризираща се с усещане за изчерпване на модерния проект, недостатъчност на научния рационализъм и чувство за крайност, преходност и обърканост.

Интересното е, че никой от тези, свързани с отвъдното учители не прогнозира в тази 1914 г. началото на една война с немислим до тогава брой жертви. Не прави изключение и Дънов. В началото на годината той е възторжен:

"В беседата за Празника на пролетта от 9 (22)* март същата година Учителя възвестява началото на Новата епоха: Мнозинството не схващат важността на днешния ден, но за някои ще остане паметен, защото днес приключва една епоха и започва друга - нова. Това е и спасението, което Божият Дух осъществява в душите на всички хора - спасение, водещо до творчески подем и разумна обмяна със силите на Живата Природа, защото именно днес започва нова епоха в Духовния свят. Великият белег на Новата епоха е Свободата. Така от 1914 г. 22 март става празник, който и до днес се чества от Бялото Братство."

Тогава г-н Дънов се превръща в Учителя. 

Горното показва, че Дънов е част от интелектуалните движения на епохата и не е нито по- прозорлив, нито по- невежествен от тях. Просто по- малко популярен за европейска знаменитост.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.