Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

[инфо] Как да си прехвърляте бързо файлове между компа и телефона без драйвъри и без кабели (Windows, Linux и др.)

Featured Replies

Тази тема е инфо как да си прехвърляте бързо файлове между компа и телефона. Не ви трябват драйвъри за телефона, не ви трябва и скапаният mtp протокол, който на всичкото отгоре е и бавен! Този метод работи на всякакви ОС - Уиндоус, Линукс, предполагам, че и на Мак ще стане.
Пускам темата тук, защото няма значение каква марка ви е телефонът.

Не задължавам никого да ползва този начин, просто реших да споделя, пък който иска, ще се възползва.

На първо четене вероятно ще ви се види трудно, но всъщност е много лесно, защото FileZilla автоматично ще запамети основните неща.

За разлика от mtp протокола, за който трябват драйвъри/софтуер за уиндоус от производителя на телефона и който е адски бавен (максимална скорост на прехвърляне - 10 мегабайта в сек.), с този метод скоростта на прехвърляне ще е ограничена единствено от хардуера на телефона. Ако телефонът ви поддържа Wi-Fi 6, 5G и 160 херца wi-fi канал, без проблем можете да прехвърляте и с почти 900 мегабита, което е 112.5 мегабайта в секунда. Моят телефон е ограничен на 80 херца и прехвърлям с 56.2 мегабайта в секунда (449.6 мегабита). Цялата ми музикална колекция е 103 ГБ WAV файлове и я качих на вътрешната памет на телефона за има-няма половин час с този метод - мнооооого по-бързо, отколкото по кабел! То може и директно на microSD картата да качвате, но ви препоръчвам да качвате на вътрешната памет на телефона.

Бележка: колкото по-близо е телефонът до рутера, толкова по-бързо ще прехвърляте. При мен това разстояние е метър-метър и двайсет и прехвърлям с максималната скорост, която телефонът поддържа, като между рутера и телефона НЯМА препятствия (стени, врати и други).

Трябват ви 3 неща:
• Wi-Fi мрежа, на която имате доверие, най-добре да е вашата домашна.
• FileZilla, за която знам със сигурност, че я има както за линукс, така и за уиндоус. За Мак не знам дали я има, но и да я няма, трябва ви програма с подобни функции и която да поддържа FTP/SFTP.
• файлов мениджър на Шаоми (скрийншот 1). То реално погледнато може и да не е точно този файлов мениджър, но предимството му е, че е безплатен и има вградена функция да рънва FTP server на телефона, а на нас точно тя ни трябва.

Скрийншот 1:
spacer.png

Та, отваряте този файлов мениджър и горе вдясно менюто с трите точки цъкате на "FTP". Цъкате на колелцето, което прилича на гайка и си задавате юзър и парола за FTP сървъра. След което се връщате обратно със стрелката за наобратно. Цъкате бутона "Старт" и ще ви изпише "ftp://local-ip-address:port". По подразбиране портът е 2121, а айпи адресът ще е този, който вашият рутер е задал на телефона (скрийншот 2 долу). Препоръчвам ви да си настроите рутера да задава статични айпита във вътрешната мрежа. Така при всяко стартиране на FTP сървъра телефонът ви ще е с едно и също айпи и ще си спестите играчката всеки път да пишете различни айпи адреси във FileZilla.

Скрийншот 2:

spacer.png

Като приключите с качването, натискате "Стоп", за да спрете FTP сървъра, прекъсвате връзката във Файлзила ("Сървър" --> "Прекъсване на връзката" CTRL+D) и това е. Когато следващия път искате да качите нещо, пак стартирате FTP сървъра, а във FileZilla натискате на ето тази стрелкичка, за да се свържете с телефона:

Picture_created_21-12-2025_13-57-42.png.af6ade72b8259fc0670957e40ba2abe5.png

За по-лесно можете да цъкнете на иконата вляво от стрелкичката и да смените името на връзката от "ftp://whatever" на примерно "Phone".

• Отговори 75
  • Прегледи 3,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• цър-вул
    цър-вул

Реших да тествам безжично (5GHz):  

• Дълга и широка при наличиелето на  KDE Connect   KDE Connect

• Слагаш си един wifi file explorer и през браузъра си достъпваш файловете на телефона и си теглиш и качваш каквото искаш през компютър или дори през друг смартфон. WIFI FILE EXPLORER – Apps on Goo

Публикувани изображения

преди 25 минути, Валсо написа:

Ако телефонът ви поддържа Wi-Fi 6, 5G и 160 херца wi-fi канал, без проблем можете да прехвърляте и с почти 900 мегабита, което е 112.5 мегабайта в секунда.

А компютъра трябва ли да поддържа Wi-Fi 6 (802.11ax)?

преди 1 час, Валсо написа:

160 херца wi-fi канал

Я пак!
Аз ползвам File Manager+ и като имам споделена папка на компютъра/лаптопа(задължително), си меткам файлове на воля. На 5GHz просто се прехвърлят моментално (800+Mbps). Лаптопът е с 802.11ac карта.

Managed File Transfer (MFT) vs. File Transfer Protocol (FTP)

Цитат

SFTP сървърите също варират по възможности от базови до напълно заредени. В основния край са безплатни, с отворен код решения като FileZilla. Безплатните решения винаги трябва да имат уговорката, че получавате това, за което плащате. Но ако нуждите ви от прехвърляне са случайни и няма бизнес въздействие, ако файлът никога не бъде изтеглен или достъпен, може би това е точният тикет. В по-високия клас има решения като WS_FTP Server на Progress.

Точно както е възможно да превърнеш кола, закупена от студиото, в високопроизводителен, енергоемещ пътен звяр, така можеш да разшириш SFTP сървъра си за доста екстремни случаи. Но въпросът е, че SFTP сървърите са проектирани да бъдат точно това – сървъри. Те сами по себе си не са решения от корпоративен клас. Ако вашата организация има няколко отдела с различни нужди от използване, вероятно ще ви трябват различни сървъри, и тук се крие проблемът – потенциалът за разрастване на FTP сървъри.

преди 39 минути, цър-вул написа:

Я пак!
Аз ползвам File Manager+ и като имам споделена папка на компютъра/лаптопа(задължително), си меткам файлове на воля. На 5GHz просто се прехвърлят моментално (800+Mbps). Лаптопът е с 802.11ac карта.

Я като сме подхванали темата да питам : Аз ползвам същото приложение и с машините под уиндоус 10 проблеми няма, обаче сложа ли 11 няма достъп, всичко е разрешено, дисковете споделени, акаунта е същия паролата също, обаче достъп няма.
Явно има някаква друга защита на 11 която не ми е известна?

Дълга и широка при наличиелето на  KDE Connect :)

преди 1 час, Bubbles написа:

Я като сме подхванали темата да питам : Аз ползвам същото приложение и с машините под уиндоус 10 проблеми няма, обаче сложа ли 11 няма достъп, всичко е разрешено, дисковете споделени, акаунта е същия паролата също, обаче достъп няма.
Явно има някаква друга защита на 11 която не ми е известна?

KDE Connect

На Windows може би 1 път на година да направя backup на снимките и видеата и то чрез MPT (или както се казва опцията с кабел) прехвърлям. Дали ще са 30 минути или 2 часа, все ми е тая. Никога оставащото време не отговаря, а е само ориентация:D

преди 17 минути, petie1 написа:

Дълга и широка при наличиелето на  KDE Connect :)

KDE Connect

Това е добро, но аз съм любопитен защо 11 отказва достъп през мрежата.

Още един глас за KDE Connect - работи безупречно и под Линукс, и под Windows 11.

Колкото до скоростите на трансфер, не забравяйте типичните скорости спрямо сториджа на смартфона и  които са значително по-ниски от теоретичните.
Даже и WiFi 7 на 320 MHz канал да имате 🙂, bottleneck e видът на сториджа

1AZyC7F.jpeg

преди 3 часа, Bubbles написа:

Стартирай optionalfeatures и активирай SMB Direct
Има вариант да се ползва Phone Link

Слагаш си един wifi file explorer и през браузъра си достъпваш файловете на телефона и си теглиш и качваш каквото искаш през компютър или дори през друг смартфон.

WIFI FILE EXPLORER – Apps on Google Play

Аз ползвам това, но е платено: WiFi File Explorer PRO – Приложения в Google Play

преди 11 минути, Raze написа:

Това за кое става въпрос?

За това че няма достъп до машините под уиндоус 11 от други устройства(Андроид и уиндоус 10), видими са, всички настройки са както трябва(Споделяне, видимост, SMB и т.н.), обаче пишеш име и парола и греда нема достъп. Със същите настройки и данни за достъп андроидите и уиндоус 10 си работят отлично, значи явно има някакво нещо при 11 което е ново за мен и не го знам.

Ся ще видя отстраняването на грешки какво ще каже. :) 

току-що, Bubbles написа:

За това че няма достъп до машините под уиндоус 11 от други устройства(Андроид и уиндоус 10), видими са, всички настройки са както трябва(Споделяне, видимост, SMB и т.н.), обаче пишеш име и парола и греда нема достъп. Със същите настройки и данни за достъп андроидите и уиндоус 10 си работят отлично, значи явно има някакво нещо при 11 което е ново за мен и не го знам.

Ся ще видя отстраняването на грешки какво ще каже. :) 

Пробвай тези приложения, които съм дал. Всичко правиш през браузъра, не ти трябват пароли.

И к'во? Комшията пали браузъра в Андроида и ми влиза в компа ей тъй?

преди 1 час, цър-вул написа:

Пусни отстраняванев на грешки за споделяне и виж какво ще върне

"И сподели резултати" съм забравил да добавя

преди 1 час, Raze написа:

Слагаш си един wifi file explorer и през браузъра си достъпваш файловете на телефона и си теглиш и качваш каквото искаш през компютър или дори през друг смартфон.

Аз ползвам това, но е платено: WiFi File Explorer PRO – Приложения в Google Play

Тези са добри, аз също ползвам подобно което съм си купил(WiFi file transfer pro) обаче това са приложения за достъп до андроидите, ако има някое такова с което дса мога да достъпвам файловата система на уиндоус 11 екстра, досега не ми беше идвало на ум това та ще се поразровя.

Отрстраняването на грешки казва че всичко работи нормално.
Всъщност открих самно това което търси грешки при достъпа до интернет, там опции за локална мрежа няма.

Вероятно това което пиша е смешно обаче с мрежите съм много бос съжалявам.

преди 1 час, Raze написа:

преди 10 минути, Raze написа:

Пробвай тези приложения, които съм дал. Всичко правиш през браузъра, не ти трябват пароли.

Поне видя ли какво предлагаш?!?

Първото приложение има космическите 1000 даунлоуда - кандидат за измамно приложение.
Второто приложение не е актуализирано от 2019 година!
Първото и второто приложение нямат нищо общо и са от различни девелопери!

Да, за достъп до андроид устройството е, на което работи приложението. За обратното вече трябва да пробваш с друго приложение или директен SMB share, и такъв съм си направил в домашната мрежа между устройствата.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.