Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

V8 пружинен двигател

Featured Replies

Здравейте, колеги,

Наскоро попаднах на един изключително популярен проект в YouTube за т.нар. „V8 Spring Motor“ (система с осем пружини, колянов вал и тежък маховик). Видеото демонстрира впечатляваща изработка и машина, която след първоначално развъртане поддържа движението си дълго време захранвайки товар от близо 500W.

Като човек който се интересува от механика и енергетик  бих искал да обсъдим има ли смисъл от подобна конфигурация в реални условия. Какво е вашето мнение по този въпрос.

Пружините като стабилизатор: Има ли реален механичен смисъл от използването на пружинен резонанс за компенсиране на загубите при преодоляване на „мъртвите точки“ на коляновия вал, или те просто добавят излишно триене и топлина?

Маховикът срещу батериите: Може ли такава система да се разглежда като евтин (макар и обемист) метод за краткотрайно съхранение на кинетична енергия (Flywheel Energy Storage)?

Енергиен баланс: Ако приемем, че няма скрит външен двигател, колко време според вашата практика би могла да издържи подобна инерционна маса (около 30 кг), преди товар от 480W да я спре напълно?

Лично аз съм скептичен към твърденията за подобни неща, тъй като законите на термодинамиката са категорични, но ми се иска да анализираме инженерната страна на проекта.

Пък и самото видео има  1,9 млн. показвания. Според мен това нещо ако се завърти рано или късно ще спре да се върти просто защо няма да има допълнителна сила която да го поддържа. Може би ще трае 10-15 минути и ще утихне.

Видеото е тук - 

Всичко това са просто свободни съчинения. Има хиляди такива клипчета. Помисли малко как ще се задвижи такова нещо в уголемен мащаб, може ли въобще да се създаде и т.н.

• Автор
преди 24 минути, Емил Костов написа:

Всичко това са просто свободни съчинения. Има хиляди такива клипчета. Помисли малко как ще се задвижи такова нещо в уголемен мащаб, може ли въобще да се създаде и т.н.

Аз затова го подлагам на съмнение. Съмнението означава че се търсят още доказателства. 

От клипа си личи че може да се създаде. Но според съвременната наука вечен двигател не е възможен. Това означава че това нещо би работила известно време ( може би 30 минути ) и рано или късно ще утихне. Дори в клипа има момент където му мерят ооборотите.

Най-интересното е как така включват крушки директно към динамото. Не е ли по добре да сложат инвертори или някакъв стабизитор. Това също е знак че нещо не е както трябва.

Според Gemini пружините са подложени на постоянно натоварване и разтоварване. С времето металът ще се „умори“, което ще промени еластичността им и ще извади системата от синхрон, водейки до спиране.

преди 10 часа, Triple M написа:

Аз затова го подлагам на съмнение. Съмнението означава че се търсят още доказателства. 

От клипа си личи че може да се създаде. Но според съвременната наука вечен двигател не е възможен. Това означава че това нещо би работила известно време ( може би 30 минути ) и рано или късно ще утихне. Дори в клипа има момент където му мерят ооборотите.

Най-интересното е как така включват крушки директно към динамото. Не е ли по добре да сложат инвертори или някакъв стабизитор. Това също е знак че нещо не е както трябва.

Според Gemini пружините са подложени на постоянно натоварване и разтоварване. С времето металът ще се „умори“, което ще промени еластичността им и ще извади системата от синхрон, водейки до спиране.

Това е умален вариант. Няма как да се направи в такива размери, че да има смисъл от него.

преди 3 часа, Емил Костов написа:

че да има смисъл от него

Първо за да се прецени дали има слисъл от него е важно да знаеш доста параметри - примерно цената му, КПД, ...., и за какво искаш да го ползваш .. 

Също така това е прототоп - определено има места за оптимизация - а дори и за надграждане - видимо може да се оптимизира така, че да има 4 независими системи в един корпус без да увеличаваш с много обема (или поне няма да е с 4 пъти, също така при спиране на системата може да се измисли как отново да бъде запусната самостоятелно с част от генерираната енергия - естествено тук означава да имаме и цяла ел час - а не просто генератор и консуматор свързани просто с кабел. 

Та когато си наясно с всичко това - тогава можеш да прецениш има ли резон в едно такова устройство - примерно вместо дизелов генератор в планината ...

Но всичко това няма как да се реши просто така от клип и във форум.

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Първо за да се прецени дали има слисъл от него е важно да знаеш доста параметри - примерно цената му, КПД, ...., и за какво искаш да го ползваш .. 

Също така това е прототоп - определено има места за оптимизация - а дори и за надграждане - видимо може да се оптимизира така, че да има 4 независими системи в един корпус без да увеличаваш с много обема (или поне няма да е с 4 пъти, също така при спиране на системата може да се измисли как отново да бъде запусната самостоятелно с част от генерираната енергия - естествено тук означава да имаме и цяла ел час - а не просто генератор и консуматор свързани просто с кабел. 

Та когато си наясно с всичко това - тогава можеш да прецениш има ли резон в едно такова устройство - примерно вместо дизелов генератор в планината ...

Но всичко това няма как да се реши просто така от клип и във форум.

Не го оспорвам това сър! :beer:

• Автор

Да. сега чак осъзнах че е измама. Клипа всъщност е с доста рязания и монтирания. 

1. Ако наистина са направили нещо като вечен двигател защо не са го оставили да работи примерно 40-50 минути

2. Къде е стабилизатора на напрежение от динамото. Не е добра идея да се включват крушки директно към динамо

3. Рано или късно тези пружини ще загубят еластичност и тогава какво

Всичко това навеежда на мисълта че е пълна шашма. Пък и като видях този клип - Цък тук

Дори и като показах клипа на Gemini той също каза че е пълна шашма.  Той нали все пак вече може да гледа клипове от Youtube и да казва всичко.

А аз наистина мислех да купувам пружини, колянов вал, шайби,  лагери, ремъци, болтове с цел да го направя.  Клипа е гледан от над 1 млн и затова е напълно възможно доста хора да са се опитвали да правят подобно нещо.  

преди 8 минути, Triple M написа:

Да. сега чак осъзнах че е измама. Клипа всъщност е с доста рязания и монтирания. 

1. Ако наистина са направили нещо като вечен двигател защо не са го оставили да работи примерно 40-50 минути

2. Къде е стабилизатора на напрежение от динамото. Не е добра идея да се включват крушки директно към динамо

3. Рано или късно тези пружини ще загубят еластичност и тогава какво

Всичко това навеежда на мисълта че е пълна шашма. Пък и като видях този клип - Цък тук

Дори и като показах клипа на Gemini той също каза че е пълна шашма.  Той нали все пак вече може да гледа клипове от Youtube и да казва всичко.

А аз наистина мислех да купувам пружини, колянов вал, шайби,  лагери, ремъци, болтове с цел да го направя.  Клипа е гледан от над 1 млн и затова е напълно възможно доста хора да са се опитвали да правят подобно нещо.  

1. Явно още не са завършили клипа за снимането на вечния двигател - мисля, че никой не може да направи това.

2. Защо? Какво ще стане?

3. Рано или късно? И за колко рано и колко късно говорим?

Пича от клипа работи с видео качено в тубата - за да си прецизен в тези размисли трябва да знаеш с какво е сниман клипа - тоест първо какво може да хване камерата ти и след това да знаеш колко реже самото качване в тубата ... сигурно е добре да си наясно и с какви обороти се върти всичко това .. и номера на гащите на оператора ...

Не знам за Gemini какво гледа или не гледа, но съм хващал в лъжа AI уж гледайки снимка - не той няма как да я види, още по-малко да разбере какво точно вижда. И след дълъг спор си призна, че просто търси информация какво уж би видял на снимката. 

Всичко това изобщо не се отнася за самото творение - просто разсъжденията ти издишат.

• Автор

Какво искаш да кажеш? Смяташ ли че самата машина има поне някаква полезност за нас хората. Примерно да се движи известно време, да зареди някои смартфон или нещо друго полезно.

Аз като съм писал да го пуснат 40-50 минути това просто показва по-добра достоверност. Нали все пак ще е "вечен двигател"😅

Пък за динамото да не говорим. Според ChatGPT  не е добра идея да вържеш обикновена LED крушка директно на динамо без електронна обработка.

Пружините ще се износят с времето което означава край с вечния двигател

Както казах аз в началото бях склонен да повярвам и дори да мисля да го сътворя. В крайна сметка аз се убидих че това е пълна измама. Направено е с цел повече гледане на клипа и прочие.  Интересно име на канала си имат - Hidden Technology, което най-.вероятно е избрано да привлече повече абонати. Имат и някакъв клип как от електромотор си докарват 15 000W. Разбира се това е поредната измама.

преди 1 минута, Triple M написа:

Според ChatGPT  не е добра идея да вържеш обикновена LED крушка директно на динамо без електронна обработка.

Я дай пак ...

• Автор
преди 23 минути, plamen_petrov_80 написа:

Я дай пак ...

Добре. Ето го отговора на ChatGPT. Според мен има доста верни неща.

Цитат

Свързването на LED крушка директно към динамо без каквато и да е електронна обработка по принцип не е добра идея и не се препоръчва, въпреки че на пръв поглед може да изглежда, че „работи“. Причината е в самата природа на динамото и в начина, по който функционират светодиодите. Динамото не подава стабилно напрежение – то генерира променливо напрежение (AC), чиято стойност зависи пряко от оборотите. При ниски обороти напрежението може да е твърде малко, за да светне LED-ът, а при високи обороти напрежението рязко нараства и се появяват пикове, които са изключително опасни за светодиодите.

LED крушките, за разлика от лампите с нажежаема жичка, не могат сами да „поемат“ тези колебания. Те работят при строго определен ток и дори краткотрайно превишаване на допустимите стойности може да доведе до прегряване и необратима повреда. Когато LED се свърже директно към динамо, той реално се захранва с нестабилно променливо напрежение, което води до неравномерно светене, трептене и силно намаляване на експлоатационния му живот. В много случаи резултатът е бързо изгаряне на крушката, понякога дори без видими предварителни симптоми.

• Автор

Сега видях . Дори и да са с нажежаема жичка пак ще трябва стабилизатор. Пак са си крушки

В случай че са с нажежаема жичка ще изискват доста повече ток от LED.

на 25.01.2026 г. в 20:21, Triple M написа:

500W.

Имаш 8 броя крушки - с LED как правиш 500W? И преди да ми кажеш, че има по-мощни LED-ове - да не цитирам отново - обикновенна. 

И какво ставаше насело през 80-те кога тока няма 220 волта - крушките "червенееха" и то само леко жичката - та къв стабилизатор (и той горкия изгоря, а уж пазеше телевизора) кви 5 лева ... а скоро и 5 евро ... (ех развалят ни и поговорките .. напредък).

Казах ли ти да не верваш на AI?

• Автор

Аз ако исках да го направя бих сложил LED крушки просто защото изискват по малко ток. Тези псевдо вечни двигател едва ли ще произведат много ток все пак.

Желание за признание, слава или финансиране - това е човешки фактор. Някои хора искрено вярват, че са открили нещо велико. Други търсят инвеститори, искат внимание и искат да влязат в историята. Докато в този случай е налице някакъв да твърди че други са измамници, а самият той да не си признава че заблуждава доста хора. На всичкото отгоре доста хора вероятно са тръгнали да го правят

• Автор
преди 35 минути, plamen_petrov_80 написа:

Интересно изказване ... 

Да. наистина просто защото си мисля че дори и да се направи по някакъв начин някъв менте вечен двигател той едва ли ще генерира доста ток. Аз не съм като онези шмекери в другото видео които да твърдят че могат да изкарат близо 15 000 W от електродвигател😅 Просто не знам как им е хрумнало да напишат такава голяма цифра.

Всеки гледа да мине в днешно време без голям разход на енергия. Все едно аз да си слагам конвекторни печки да ме отопляват през зимата. Къв е смисъла? Освен че гори много ток пък и не е ефективен. Затова хората предпочитат климатиците

Или пък да предпочитам големи 3,5 инчови хард дискове за компютъра ми. То просто няма смисъл. Освен че гори доста ток пък и са доста бавни по скорост. Затова вече на мода е sata SSD. Последните работят бързо и имат ниска консумация на ток.

преди 11 минути, Triple M написа:

Да. наистина просто защото си мисля че дори и да се направи по някакъв начин някъв менте вечен двигател той едва ли ще генерира доста ток. Аз не съм като онези шмекери в другото видео които да твърдят че могат да изкарат близо 15 000 W от електродвигател😅 Просто не знам как им е хрумнало да напишат такава голяма цифра.

Всеки гледа да мине в днешно време без голям разход на енергия. Все едно аз да си слагам конвекторни печки да ме отопляват през зимата. Къв е смисъла? Освен че гори много ток пък и не е ефективен. Затова хората предпочитат климатиците

Или пък да предпочитам големи 3,5 инчови хард дискове за компютъра ми. То просто няма смисъл. Освен че гори доста ток пък и са доста бавни по скорост. Затова вече на мода е sata SSD. Последните работят бързо и имат ниска консумация на ток.

Къде го удряш, къде се пука ...

Помисли - климатика го слагаш, а конвекторната печка можеш да си я местиш кога и къде пожелаеш и я включваш и започва, а климатика пусни го по средата на зимата .. същото е и с дисковете - всяко нещо си има предимства и недостатъци. Иначе всеки може да си пише каквото пожелае - имаш вече един пример.

• Автор

Според ChatGPT 

Цитат

Енергийно ефективно е онова решение, система, сграда, уред или процес, което постига същия или по-добър резултат с по-малко разход на енергия, без да се влошава качеството, функционалността или безопасността. Казано по-просто (и по-честно): взимаш същата полза, но плащаш по-малко ток, гориво и нерви.

особенно нерви. ха

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.