Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ще изчезне ли кешът?

Featured Replies

Помните какъв голям кеш имаше в края на миналия и началото на този век? Пачки с долари, германски марки, после с евро... Сега всичко, което не е дребно, минава по банков път. Не можеш да усетиш пачките в ръцете си. Губи се връзката между парата и човека. :)  Не можеш да им се нарадваш, като са в банките. Не печатат купюри на по-висока стойност, а парите в обръщение се увеличиха много. Плащанията в брой са ограничени от 2011 година.  Има голяма вероятност след време хипермаркетите да откажат да приемат плащания в брой. Така постепенно кешът ще се ограничи до минимален размер, а това стане ли, изчезването му ще е въпрос на време. 

малко вероятно

или ще трябва да направят диктатура банкова

ако не  направят  диктатура  банките ще фалират и хората ще си разменят в натура или друга валута която има кеш 

щото за безкешовото разплащане трябва технология и енергетика

да речем ако банките поемат ангажимента за безплатни смартфони и карти 

пп и всеки човек ще трябва да носи касов апарат ,..... и да се обучи да работи малко трудно ще стане  при старите хора НО ако стане   престъпността може да се занули

НО  това ще доведе до бартери  за да се заобиколи системата или държава в държавата някой ще почне на печати пари 

В момента ограничението за плащане в брой е 10 000 лв/5 000 евро. Говореше се за намаляване до 5 000 лв/2 500 евро.

На много места в дпуги държави вече не приемат плащания в брой - само с карта.

Но въпреки това - смятам, че „кешът“ няма да изчезне напълно. Поне не в скоро време.

Едва ли ще изчезне напълно, аз заплатата от повече от 8 години я получавам на картата и гледам колкото се може повече да плащам с нея, но още има места дето приемат плащания само в кеш.

• Автор
преди 8 минути, ined написа:

Едва ли ще изчезне напълно, аз заплатата от повече от 8 години я получавам на картата и гледам колкото се може повече да плащам с нея, но още има места дето приемат плащания само в кеш.

След десет години като спрат да приемат плащане в брой магазините и заведенията, ще се ползва мниго по-малко от сега. Дори да получаваш кеш, ще бъдеш принуден да имаш и карта....

преди 43 минути, Мечо Хубавеца написа:

След десет години като спрат да приемат плащане в брой магазините и заведенията, ще се ползва мниго по-малко от сега. Дори да получаваш кеш, ще бъдеш принуден да имаш и карта....

Нещо ново ще кажеш ли?

В Китай на много места не се праща и с карта - само през приложение.

преди 3 часа, Мечо Хубавеца написа:

Не можеш да им се нарадваш

Ко има да им се радваш? Хартия.
Отваряш банковата сметка и се радваш на това което пише там, толкова.

ТИ иначе как си представяш ся в момента как една кутийка в Люлин струва 250 бона в евро некой да тръгне с един чувал пари, па и едната и другата стрна да ги брои, па описи, работи...

Тотал идиотия, банката си е отличен начин за пазар с големи суми, чсно, точно и сигурно.

Колкото до изчезване на кеша, ми да изчезва, аз и ся кеш не нося освен в някакви мега крайни случаи и разбира се някакви дребни колкото дса дрънчат в портмонето.

преди 3 часа, jhoro написа:

В момента ограничението за плащане в брой е 10 000 лв/5 000 евро. Говореше се за намаляване до 5 000 лв/2 500 евро.

На много места в дпуги държави вече не приемат плащания в брой - само с карта.

Но въпреки това - смятам, че „кешът“ няма да изчезне напълно. Поне не в скоро време.

няма значение няма какво толкова да купиш над 1000 евро  то така или иначе минава през  банка за да се докаже собственост ако стане спор  ходи после доказвай че си купил нещо от някой

преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

Дори да получаваш кеш, ще бъдеш принуден да имаш и карта....

а като спре тока ?  блокаж на икономиката  ли е целта ако това е целта ще стане 

я си представи  стане бунт  срещу мобилните оператори  и престанат  да работят тогава увисва цялата държава 

преди 1 час, Bubbles написа:

ТИ иначе как си представяш ся в момента как една кутийка в Люлин струва 250 бона в евро некой да тръгне с един чувал пари,

защо не

иначе самата  идея да си купуваш имот е глупост  особено  в етажна собственост

А ако банките, пос терминалите и банкоматите паднат, както се случи с последните две преди няколко месеца за два-три часа? Тогава единственото разплащателно средство беше кеша и настъпи хаос за тия с картите и приложенията, а те са много (бях свидетел). А ако се случи за по-дълъг период от време?

• Автор

ТИ иначе как си представяш ся в момента как една кутийка в Люлин струва 250 бона в евро некой да тръгне с един чувал пари, па и едната и другата стрна да ги брои, па описи, работи...

Тотал идиотия, банката си е отличен начин за пазар с големи суми, чсно, точно и сигурно.

Колкото до изчезване на кеша, ми да изчезва, аз и ся кеш не нося освен в някакви мега крайни случаи и разбира се някакви дребни колкото дса дрънчат в портмонето.

Туй щото няма 1000 евро банкноти. Едно време как брояхме?  Друго е да усетиш пачките да ти минат през ръцете. Тръпката е друга.... П.П. Кешът не е напълно изчезнал при сделките с имоти. Понякога се доплаща кеш, което разбира се е незаконно...

преди 2 часа, jhoro написа:

Нещо ново ще кажеш ли?

В Китай на много места не се праща и с карта - само през приложение.

В Китай правата на хората за добро или лошо са ограничени. Това постепенно става и тука. 

преди 24 минути, plmen88 написа:

А ако банките, пос терминалите и банкоматите паднат, както се случи с последните две преди няколко месеца за два-три часа? Тогава единственото разплащателно средство беше кеша и настъпи хаос за тия с картите и приложенията, а те са много (бях свидетел). А ако се случи за по-дълъг период от време?

Е случва се, техника е, то фейсбука като се скапше за един час и маса народ почва да диша тежко и да чувствеа болки в гърдите...😁

Иначе да в този смисъл имаш право, но така или иначе да държиш купища пари в кеш си е глупост.

преди 22 минути, Мечо Хубавеца написа:

Туй щото няма 1000 евро банкноти. Едно време как брояхме?  Друго е да усетиш пачките да ти минат през ръцете. Тръпката е друга.... П.П. 

Не съм съгласен, н овсеки с предпочитанията си. :) 

Сложилась очень парадоксальная ситуация: нашёл объявление о продаже топора. Это что же получается? Я должен позвонить совершенно незнакомому человеку и договориться с ним о встрече, на которую я приду с деньгами, а он с топором?

Странна ситуация: Видях обява за продажба на секира. И си мисля ...  са к'во... ше позвъня на човек, когото не познавам и ше си уговорим среща, на която аз ще отида с пари в кеш, а той ше доде със секира...

преди 6 минути, lebel написа:

Сложилась очень парадоксальная ситуация: нашёл объявление о продаже топора. Это что же получается? Я должен позвонить совершенно незнакомому человеку и договориться с ним о встрече, на которую я приду с деньгами, а он с топором?

Странна ситуация: Видях обява за продажба на секира. И си мисля ...  са к'во... ше позвъня на човек, когото не познавам и ше си уговорим среща, на която аз ще отида с пари в кеш, а той ше доде със секира...

Те щото секирите преди 20-30 плюс години се плащаха само с карта при закупуването им...

За абсолютно всяка покупка с карта, банката си взима някакъв процент от търговеца. Бал съм ги и алчните банкери. Докато мога ще плащам кеш!   

Много по-удобно ми е да плащам навсякъде с карта и чрез онлайн банкиране. Обичам да си проследявам транзакциите.

Нося си най-много по 3-4 банкноти в портфейла и не ги пипам месеци наред.

преди 11 часа, Bubbles написа:

Някои ползват чували други бидони трети ръчни колички

hyper-inflation-in-zimbabwe-2008-v0-x5t8

преди 10 часа, Мечо Хубавеца написа:

В Китай правата на хората за добро или лошо са ограничени. Това постепенно става и тука. 

Така е навсякъде, просто в различна степен и за различни неща.

В Канада, която е демократична страна, не бяха ли блокирали картите на тираджиите, които протестираха против ковид мерките?! Премахването на кеша може и ще се използва за справяне с непослушните. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.