Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ще изчезне ли кешът?

Featured Replies

В Европа вървим натам уверено. 

Света обаче не е скапаната Европа, в която шепа чиновници измислят безумни правила. Включително и това за дигиталното Евро. Начин на чист контрол над хората. 

Да няма кеш, за да има пълен контрол над това колко, къде и за какво харчиш. Ако кажеш нещо или направиш нещо извън "правилата" - блокират ти сметката и край!

Да има Евро 7-8-9... стандарт за колите, за да може да се вдигат изискванията за екология от там и цените.

Да има безсмислена зелена сделка, да наслагаме панели по обработваемата земя и да вдигнем температурата с 2-3 градуса, да скапем всички месообитгания на животните и т.н.

Да не се използват всякакви торове, но да се внасят продукти третирани с всякакви торове и да убием земеделието. Никакви криви краставици и безформени домати.

Да избием и всички ДПЖ и ЕПЖ, защото те били проблема на въздуха и много пръцкали. 

GDPR и „защита на данните“ на хартия – уж защитава гражданите,  докато големите технологични компании продължават да събират и продават данни без реални последици. Всичко се знае, иначе спазваме някакви си GDPR тъпотии. Само у нас изтекоха данните на 5+ милиона човека от НАП, НОИ и не знам си кой. Последствия - никакви, нула, зеро! 

И естествено, в Европа е важно да си поне гей, за да се котираш! Поне. Може също да си всякакъв от LGBTQZX и още #$%@+*& не знам си какви букви. A ако си гей бежанец, най-добре. Европа явно финансира всякакви НПО-та, които прокарват политиката, че е нормално да си ЛГБТ още в училищата. Насърчава такъв модел още от детска възраст. 

И още доста, ама не ми се пише, вторник е. 

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

преди 20 минути, ostavime написа:

В Европа вървим натам уверено. 

Света обаче не е скапаната Европа, в която шепа чиновници измислят безумни правила. Включително и това за дигиталното Евро. Начин на чист контрол над хората. 

Не знаех, че САЩ и Китай са в Европа!

• Автор
преди 2 часа, The Lone Star написа:

В Канада, която е демократична страна, не бяха ли блокирали картите на тираджиите, които протестираха против ковид мерките?! Премахването на кеша може и ще се използва за справяне с непослушните. 

Защо само да им блокират картите? На такива като тях да им конфискуват камионите. Да протестират по друг начин, а не да затварят граници като гърците. Туй обаче е друга тема...

преди 13 часа, Banesc написа:

я си представи  стане бунт  срещу мобилните оператори  и престанат  да работят тогава увисва цялата държава

Човек, много филми гледаш ... и все измислици. 

Викаш спират всички мобилни оператори, всички кабелни оператори и всички сателитни оператори, тока, водата , въздуха........

преди 15 часа, Белгиеца написа:

защото знаем защо е по-добре да ги има.

Пълни глупости на не особено умен човек :( 

преди 1 час, ostavime написа:

Ако кажеш нещо или направиш нещо извън "правилата" - блокират ти сметката и край!

Има ли такова правило в момента , или 'може би' ще направят такова правило?

преди 6 минути, Belefor написа:

Ми вече го видяхме на практика:

Премиерът на Канада замрази банковите сметки на „Конвоя на свободата“, впряга полицията

Според мен кешът няма да изчезне на 100 процента, но, ако всеки търговец има пос терминал се обезсмисля изцяло плащането в кеш. 
Системата е така устроена, че за един клиент е много по-лесно да плати с карта или с телефон, отколкото, да тегли пари и да брой банкноти и монети, с които да си плати и накрая да получава, като ресто жълти центове понеже сметката е излязла 59,97 евро. 

преди 17 часа, ined написа:

Едва ли ще изчезне напълно, аз заплатата от повече от 8 години я получавам на картата и гледам колкото се може повече да плащам с нея, но още има места дето приемат плащания само в кеш.

Някои от местата приемащи само кеш съществуват, за да перат пари.

преди 4 часа, Greta Simmer написа:

Обичам да си проследявам транзакциите.

При FIB и Пощенска в България транзакциите от карта не се отчитат веднага. Варира от часове до няколко дена... При ОББ отчита почти веднага. Тааа за първите две не е ника удобно чакането да си в неизвестност какво се случва.

преди 3 часа, jhoro написа:

Не знаех, че САЩ и Китай са в Европа!

Ти много неща по принцип не знаеш, но някога може и да се научиш. 

преди 1 час, Belefor написа:

Човек, много филми гледаш ... и все измислици. 

Викаш спират всички мобилни оператори, всички кабелни оператори и всички сателитни оператори, тока, водата , въздуха........

Пълни глупости на не особено умен човек :( 

Не, няма, защото има кеш. Могат да ти блокират сметката и го правят, когато се наложи, но ти остава опцията кеш плащане. 

Говорим хипотетично, когато това стане реалност. Вървим към дигитализация на всякакви плащания, пък да видим. 

преди 11 минути, Joss Bomon написа:

При FIB и Пощенска в България транзакциите от карта не се отчитат веднага. Варира от часове до няколко дена... При ОББ отчита почти веднага. Тааа за първите две не е ника удобно чакането да си в неизвестност какво се случва.

Банката, която аз ползвам, ги отразява на момента. EFT транзакциите минават веднага, а плащанията с карта стоят на Pending, докато минат, но и преди това мога да си ги наблюдавам. 

Приложението даже ми вади статистика колко съм похарчила за бензин, колко за хранителни продукти и т.н. 

преди 24 минути, Joss Bomon написа:

Коя транзакция не се отича веднага на Пощенска? При мен всяко плащане, превод, теглене ми цъка на секундата известие. 

кеша няма как да изчезне защото сме в технологична деградация а не в технологичен прогрес

населението става все по зависимо от технологии и при спиране на енергетиката ще увисне всичко 

най- възможния сценарии е да се завишат безкешовите разплащания но  няма да изчезне кеша 

за да изчезне кеша или  да е само дигитално е нужна  диктатура

ако не ползваш дигитално те  спират милиционерите на улицата и ти пръсват мозъка ...

ИМА и още няколко  вaрианта НО те са  утопчни  хората не са дорасли  както е казал живков имаме си работа с недоразвито общество 

немогат да се справят с разделно събиране на боклука  и хвърлят неща като камъни и земя и растения в контейнерите....

преди 5 часа, Greta Simmer написа:

Много по-удобно ми е да плащам навсякъде с карта и чрез онлайн банкиране. Обичам да си проследявам транзакциите.

Нося си най-много по 3-4 банкноти в портфейла и не ги пипам месеци наред.

такива като тебе задръстват магазините  като се окаже че нямат пари в картата и са заредили цяла  количка  с продукти 

преди 3 часа, ostavime написа:

Да има Евро 7-8-9... стандарт за колите, за да може да се вдигат изискванията за екология от там и цените.

причината е  че нефта свършва и искат да откажат хората със стари коли доброволно

иначе ще кажат че е диктатура 

финансовата еко бухалка се прилага

казват много цапаш въздуха 

ама не могат да скопат  двигателите колите да се движат макс със 100 км

трябва километража да е  с 300....

Ти много неща по принцип не знаеш, но някога може и да се научиш.

Бързаш и говориш глупости!

Коя транзакция не се отича веднага на Пощенска? При мен всяко плащане, превод, теглене ми цъка на секундата известие. 

Прави разлика, между известие за наредена трансакция и осчетоводена такава! Гледай хубаво - ако имаш "чакащи плащания" - значи парите не са минали.

преди 50 минути, Banesc написа:

такива като тебе задръстват магазините  като се окаже че нямат пари в картата и са заредили цяла  количка  с продукти 

:offtopic_s:

Не, не са "такива като мен". Вече поясних, че обичам да си наблюдавам движението на парите в банковата сметка. Много добре знам колко имам, преди да отида да пазарувам.  

преди 1 час, Greta Simmer написа:

:offtopic_s:

Не, не са "такива като мен". Вече поясних, че обичам да си наблюдавам движението на парите в банковата сметка. Много добре знам колко имам, преди да отида да пазарувам.  

и като  проблема е в магазина и не приемат карти ?

преди 17 часа, Joss Bomon написа:

причината да искат банките  да е по електронен път е защото монетите и кеша са им разход  

особено монетите имат почти реална стойност 

и в банковата сметка може да пишат на  шуробаджанаци всякакви цифри

както стана с ктб

и накрая се оказа че  хората са  влагали пари за висока лифва

и мустака си гие  харчил за негови си  бизнеси и проекти 

преди 2 часа, Greta Simmer написа:

Вече поясних, че обичам да си наблюдавам движението на парите в банковата сметка.

Ти движението на парите можеш да си го наблюдаваш и в кеш. Да, ще се наложи да направиш една две сметки, но пак ще имаш контрол.

преди 44 минути, plmen88 написа:

Ти движението на парите можеш да си го наблюдаваш и в кеш. Да, ще се наложи да направиш една две сметки, но пак ще имаш контрол.

Да, обаче ако работим с кеш, трябва да се редим на опашки, за да си платим тока, водата, сметката за телефона, интернета, училищните такси, извънкласните занимания и т.н. Трябва да събираме прилежно фактури и квитанции. А сега всичко това можем да плащаме мигновено с едно кликване през онлайн банкирането. Това спестява страшно много време! Също така, няма нужда да пазим квитанции, защото всяко плащане може да се види в историята на онлайн банкирането.

преди 5 минути, Teemo v. X написа:

Бабетата с какво ще си търкат билетите от лотарията...

Между другото, лотарията и тотото също мога да ги играя от приложението на онлайн банкирането. Печалбата се изплаща директно в сметката. 

преди 6 минути, Greta Simmer написа:

Между другото, лотарията и тотото също мога да ги играя от приложението на онлайн банкирането. Печалбата се изплаща директно в сметката. 

Не знам какво си мислите за България и откога не сте си идвали, или кога сте заминали. Нямам предвид само вашето семейство.

И тук имаме дигитални банки и банкиране, имаме крипто, имаме... Всичко.

Обаче бабетата като се съберат на пастички в сладкарницата и искат да си търкат и да си обсъждат коя какво чакала... Социал му казват.

пп Като си бръкна в джоба и имам само един телефон а няма кеш - се чувствам гол.

преди 7 часа, ivottoshev написа:

Иво.. виж сега - всяка държава има закони. Който не ги спазва бива наказван по един или друг начин.

Спазвай си законите и никой няма да ти пипне сметката и парите?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.