Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пазаруване от aliexpress

Featured Replies

Здравейте,

Пазарували ли сте онлайн от AliExpress? Аз лично все още не съм правил поръчка оттам, но от известно време разглеждам различни продукти и обмислям да си поръчам нещо.

По-конкретно се интересувам от малките соларни панелчета, които могат да се използват за зареждане на телефон, фенер, power bank или други малки устройства. Изглеждат доста практични за къмпинг разходки сред природата или като резервен източник на енергия.

Вече съм наясно, че при подобни продукти често има сериозно разминаване между описаните характеристики и реалните параметри. Четох доста мнения, че при някои обяви мощността е силно завишена и се използват различни маркетингови трикове, за да изглежда продуктът по-впечатляващ, отколкото е в действителност.

Разглеждах например следните оферти:
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-solar-panel.html?spm=a2g0o.home.search.0

Попаднах на малки панели с характеристики 5V / 5W, които се продават на цени около 4,52 лв. Това на пръв поглед изглежда изключително изгодно. Същевременно обаче се чудя доколко тези параметри са реални.

При по-големите панели също има много примамливи оферти, но от коментарите на купувачи разбирам, че понякога написаното в описанието не отговаря напълно на действителността. Например панелът се рекламира като 50 W, а реалната мощност се оказва значително по-ниска – примерно около 30 W или дори по-малко при нормални условия.

Затова бих искал да чуя вашето мнение и опит, ако сте пазарували подобни неща. 

Освен това имам и един практичен въпрос свързан с доставката. В много от обявите пише че тя е безплатна до България. Не съм сигурен обаче дали това означава напълно безплатна доставка или е възможно при пристигане на пратката да се начислят допълнителни такси от куриерски фирми като Econt или Speedy. Или направо ще отиде в Български пощи.

Където го пуснат там ще го очаквате.Побързай с поръчките че се пише че ще облагат един артикул с три евро.От Алиекспрес не поръчвам а от Тему,там е същото .Досега съм доволен от поръчките от Китай.

• Автор
преди 1 минута, nusho73 написа:

Където го пуснат там ще го очаквате.Побързай с поръчките че се пише че ще облагат един артикул с три евро.От Алиекспрес не поръчвам а от Тему,там е същото .Досега съм доволен от поръчките от Китай.

В тему нали почти всичко е боклуци. Не е ли малко рисковано от там. Прави ми впечатление че почти всички коментари са положително което навежда на мисълта че може да имат бот ферма или някакъв софтуер за тази цел. Бот фермите може да правят почти всичко.

Аз рискувах за това което ми трябваше и не бяха боклуци.Пример колан от естествена кожа за 17 лева, тук ми искаха 70 лева.Но вие си решавате от къде да купите и важното че отговаря на описанието.Навсякъде са китайски стоките,да попаднеш на менте е голяма.

Като поръчвам от алито чета отзивите на хора които са купили вече продукта и внимавам за цената на доставката.

А това със слънчевите панели е много относително.Каква мощност ще дават зависи силно от атмосферните условия.

преди 1 час, Triple M написа:

По-конкретно се интересувам от малките соларни панелчета, които могат да се използват за зареждане на телефон, фенер, power bank или други малки устройства. Изглеждат доста практични за къмпинг разходки сред природата или като резервен източник на енергия.

По-добре хубава преносима батерия или две, отколкото тези панелчета, защото са неефективни, супер бавни и ненадеждни!

• Автор
преди 1 час, arcovk написа:

По-добре хубава преносима батерия или две, отколкото тези панелчета, защото са неефективни, супер бавни и ненадеждни!

Ти откъде знаеш. Да не си поръчвал отттам. Така като гледам има доста обяви за панелчета в сайта им което навежда на мисълта че има голямо търсене.

На село си бях взел една такава от практикер Соларен LED Аплик   и смея да твърдя че съм доволен. Панелчето за което говоря в Aliexpress е с приблизителни размери.

преди 40 минути, Triple M написа:

Ти откъде знаеш. Да не си поръчвал отттам. Така като гледам има доста обяви за панелчета в сайта им което навежда на мисълта че има голямо търсене.

На село си бях взел една такава от практикер Соларен LED Аплик   и смея да твърдя че съм доволен. Панелчето за което говоря в Aliexpress е с приблизителни размери.

Едното няма нищо общо с другото!

Този соларен аплик си има батерия, седи на едно място целия ден и се зарежда, производителя знае какво ще захранва.

Какво мислиш да храниш? С каква автономия, за какъв период ...?

Ти искаш нещо което евентуално да ползваш при нужда, не е ясно колко време и къде можеш да "събереш" енергията ... както казаха - преносима батерия е най-добрия ти вариант, ако толкова държиш вземи си втората преносима батерия със соларен панел.

Останалото - от запалката на колата - винаги трябва да имаш и тази алтернатива.

И не на последно място - когато отиваш някъде - един телефон в групата може да е онлине, останалите спрени или в самолетен режим. Ако си сам с един телефон - самолетен решим, от време на време палиш да видиш дали има нещо ново - така максимално ще запазиш батерията.

Ако мислиш с един телефон да осигуряваш музика, снимки, видео, постоянен интернет и т.н. - трудно ще ти се получи без телефон с огромна батерия и няколко външни и големи батерии.

тия китайци са такива измамници, че за дребни пари въобще не си струва човек да се занимава с тях

самият им сайт алиекспрес е съучастник на измамниците и ги защитава

С малко опит с покупки от Алито - например за намаляване на стандартна цена може да се ползват събрани монети/coins(май само през приложението за Андроид) или купони, някакви отстъпки в цена има и при Bundle deals - пак в приложението за Андроид - ако си подбереш в този раздел примерно 6 артикула накуп те са с намаление в цената, но и ги получавам в една обща пратка с много по бърза доставка и досега винаги в пункт на Express One, докато единичните пратки с ниска цена пристигат в местния пощенски клон доста по бавно. По бързо ми пристигаха пратки с HU и NL в тракинг номера 20-30 дни, с BE(белгийски пощи) - 2, че и повече месеца, най -зле става, ако в тракинг номера са посочени пощи на държави извън Китай - UZ, AE, TW - така ми пращаха от Алито разни лепила, прахообразни, течности, гелове и ли-йон батерии и други неща, които явно се смятат за взривоопасни, наркотици, отрови - винаги за тях ми искат да платя повторно 20% ДДС от БГ митници(защото липсвал IOSS номер в декларацията към тях), плюс това БГ пощи искат и те своята такса към 3,50 лв за митническо представителство.

От алиекспрес съм поръчвал компютърни компоненти - дъно + RAM + процесор, после на 2 пъти различна RAM памет, батерии за мишка, кабели, преходници, поялник и още какви ли не джунджурии и не съм имал проблеми. Имаше 2-3 неща, които се забавиха и 2-3, които не ми ги доставиха, за тях ми върнаха парите. Единствения проблем е, че понякога се чака доста, въпреки че повечето неща идват за по 2-3 седмици.

Четете внимателно последната страница при самата покупка. Гледайте дали в цената е включен ДДС ( "VAT" ) - пише го в оформянето и описанието към крайната цена. Ако ви е начислено ДДС и изрично е упоменато, ако стоката е по-висока цена от 100евро, примерно - при чата с продавача си изискайте фактура. Вижте внимателно дали в страницата на самата стока не е упоменато че "се намира ( на склад) в ЕВРОПА", това също решава въпроса с допълнителното ДДС и обмитяване.

Ако минава през Нидерландия, задължително после каца в Български пощи и там няма мърдане - пратката се задържа, проверки, плащания и чак тогава се освобождава.

Ако минава по другите канали Унгария или Полша - си пристига направо без други проблеми. Затова гледайте внимателно при поръчката през кой точно канал ще пътува и това също го коментирайте с изпращачите при възможност. 

Има значение и какво самите изпращачи подават като товарителница, там това е тяхна си далавера..., :) но е за сметка на купувача, така, че ако е прекалено ниска ( и закръглена цена), несъответстваща на стоката - веднага почва процедура по подаване на 4 документа , които има опция да се подадат през мейл:

- декларация за личнни данни и удостоверение БП да ви представляват като представител през митническите власти,

-декларация за цената и подробно на изделията - дори и да са в една пратка, се декларират поотделно

- екранна снимка на секция ORDER  в самата поръчка - долу вдясно искат да е отворено след написа PRICE и така се вижда какво, кое и дали е включено в цената

- екранна снимка от банковия трансфер при плащането - от електронното банкиране. Така се засича дали, кое и как съвпада. 

Ако имате търговски интерес и се купува за фирма дадена стока, се разбирате предварително с изпращачите по чата и това още преди да правите поръчка - докато ви е в "количката". Така мои познати си взеха няколко МИНИПС за служебни цели и им издадоха фактура, с която те вече доказват ЦЕНАТА и включения в нея ДДС. АЛИЕкспрес имат представителство в Лихтенщайн и така стоката с такава фактура, оттам става обща за ЕС. В техния случай, обаче, стоката беше обявена че е в склад на ЕС, макар че заради самата поръчка те дойдоха направо от Китай, после никой не ги закачи за допълнителни плащания и мита. 

Също така - за да не се занимавате с документация  в БП варианта е да се поръча да пътува през DHL. Да, с тях на пръв поглед изглежда доста по-скъпо, но внимателно премислете и си сравнете, защото когато пътува стока с тях, всичко по митниците предварително се решава и вие само го получавате готово. 

Като бонус към това инфо, да спомена и че от този сайт Banggood.com не плащате нищо допълнително и изпращат до БГ без никакъв проблем. На всяка страница със стока, която и да е, след офертата, още в началото на описанието е предварително упоменато че в цената на стоката е включено всичко, което се дължи на държавата и това е крайната цена за купувача. Това всеки може да си го провери.

Цените са съпоставими с тия на АЛИЕкспрес, като има и разлики, разбира се. Но в сравнение с проблемите при допълнителните такси и над месец закъснения за доставките, всеки сам си прави сметката и компромисите. 

Пазарувам от 2013г и в последните няколко години всеки месец на три партии по 150$. Рейтингът ми е възможно най-висок за което получвам предложения под формата на aliexpress commitment. Разбирай тънка лайсна за супер редовни клиенти. Основно радиодетайли и електронни модули.

на 8.03.2026 г. в 19:09, Triple M написа:

..

Попаднах на малки панели с характеристики 5V / 5W, които се продават на цени около 4,52 лв. Това на пръв поглед изглежда изключително изгодно. Същевременно обаче се чудя доколко тези параметри са реални.

...

Пробвах няколко различни и всичко под 5$ е шлак. 5V реално e 4.80V, а вместо 1А максимум 120mA, което e малко над 0.5W. Тези резултати при африканско слънце под 90' позиция. Покрити са с някаква пластмаса, която под постоянно въздействие се разтапя и превръща в карамелизирана захар. Съответно лека нощ деца на изхода. Ацетон помага донякъде, за да оживее, но стъклото остава размазано и се губи ефекта на преобразуване.

Разглеждай предложения над 40$ за твоите цели. Там е по-качествена направата и параметрите стигат до 80% от рекламираните.

Успех!

преди 49 минути, _ramus_ написа:

Четете внимателно ...

Егати клизмите и алабализмите (пляскам се по челото и бия калпак о земята), ако ти се прииска китайско чадърче тънканайка, а от Banggood.com по-големи ментарджии няма, стига да не си някой Ю-тубер-пиздобол какви чукакчи са ти шитнали безплатно, да ги пиариш.

ми дадоха ми "чадърчета" няколко вагона и банковата ми сметка набъбна с няколко милиона юана. Кво да правя - пиарим си ги... :) щото ми дават редовно и особено за пиар в КАЛДАТА... 

И само за протокола - от края ноември и целия декември получих компютърна стока от АЛИ (особено памети) за повече от 8 хил лева (тогава беше в лева, поне от банковата сметка).

А месеци преди това реших да взема нещо в голям сандък - половин контейнер, дето го нямаше въобще по пазара в ЕС... :) Та видях тогава яките работи по варненските докове, яките фирмички, дето са впити хитро по товарно-разтоварните и складови работи... и митническите дивотии с които стоката излезе до БГ китайската цена умножена по 3.5 пъти. 

Разбира се в тия описани случаи аз съм просто любител и само с експериментални цели реших да опитам "по-така"... Има си схеми и канали за "големия бизнес", но пък мен това не ме интересува особено, щото и там въобще не е като да е "без проблеми" :) , а аз го живея живота си по съвсем друг начин.

Аман от "пляснати чела и капи, дето удрят земята" :) ... от такива, дето нямат кво да пляскат, нито капи, дето да удрят в земята, ама си падат по моабета и изцепките. То форума, за изцепкаджиите е любимо място за моабет. 

• 3 месеца по-късно...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.