Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Компютърът ми забива

Featured Replies

Здравейте! Не знам дали проблемът е софтуерен или хардуерен и за това пиша тоя раздел на форума. 

Става въпрос за следното. По принцип компютърът ми си работи отлично. Но от време на време, да речем с честота веднъж дневно, показалецът на мишката замръзва, никакви клавиши на клавиатурата не реагират. 

Това е основният проблем. Много редко се случва, когато гледам ютюб клип, докато го гледам, дори от десетина или двайсет минути, да започне да си повтаря последната дума. 

Какво правя? Натискам продължително копчето. Компютърът изключва. След това го включвам и той си работи отлично. Тоя номер го забелязвам от три четири месеца. Преди ако го е правил не съм запомнил. Тоя компютър съм го купил преди по-малко от година от специализиран сервиз втора употреба. Гаранцията е една година - още е под гаранция. 

Но не знам, дали не е SSD, на който е операционната система и който диск не е купен с компютъра, а си го добавих отделно. Дискът е също нов, с три години гаранция, ако не се лъжа е още под гаранция. Марка - Кингстън, 480 гига. 

При преглед с програмата за самодиагностика SMART, съобщението е, че всичко е точно. 

Други данни за компютъра:

Операционна система - Ubuntu 24.04.4 LTS

Компюътър - FUJITSU ESPRIMO P900

Процесор - Intel® Core™ i5-2400 × 4

Памет - 8,0 GiB

Операционната система е инсталирана на тоя диск, през друго компютър - пак фуджицу но по-слаб и с 4 гига рам. Аз само съм преместил диска с ОС на тоя компютър. Мисля си че инсталацията на Убунтото е била някак си автоматично съобразена с оня компютър, защото имам още един с 16 гига рам и като че ли има разлика всеки път като зарежда май системата използва повече рам. 

...

П.П. Случвало се е два три пъти, също така. след като издърпам щепсела от контакта или след като угасне инцидентно тока, когато натисна копчето за включване, да не реагира изобщо. След известно време, кво става не знам, но почва да си включва и да си работи отново без проблем. 

Последният път, когато направи така, т.е. преди седмица, смених малката батерийка и понаместих кабелите на копчето и тия от захранването. След това пак нямаше проблеми. Но продължава да си забива. 

• Отговори 100
  • Прегледи 3,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Възможни причини за проблема: 1) Операционната система. Инсталирал си на друг компютър, и си преместил диска - така не се прави. Особено с Linux. Преинсталирай на този компютър. 2) SSD-то. Т

• ох боже!
    ох боже!

Значи, фирмата от която купих компа, май беше Козелът. Не съм съвсем сигурен, ще си погледна по-късно пощата. Мислех, че тия май трябваше да са добри. А иначе не ми е удобно да връщам компютъра, щото

• И точка. От такива фирми не трябва нищо да поръчвате.

Възможни причини за проблема:

1) Операционната система. Инсталирал си на друг компютър, и си преместил диска - така не се прави. Особено с Linux. Преинсталирай на този компютър.

2) SSD-то. Това, че е купено ново, не означава, че не може да е дефектно. Особено ако от марките Kingston, Adata, и др. подобни.

3) Хардуерен дефект. Не всички фирми за втора употреба правят подробен тест на компонентите на машините, преди да ги пуснат за продажба. Моделът е много стар, дефект може да има в почти всичко - дънна платка, процесор, дискове (ако има други), хлабава връзка, захранване ... Това не се диагностицира от разстояние, във форум, в който повечето от "разбирковците" преписват от изкуствения интелект. Носиш го във фирмата, от която си го купил. Все пак е в гаранция. 

преди 17 минути, ох боже! написа:

Здравейте! Не знам дали проблемът е софтуерен или хардуерен и за това пиша тоя раздел на форума. 

Става въпрос за следното. По принцип компютърът ми си работи отлично. Но от време на време, да речем с честота веднъж дневно, показалецът на мишката замръзва, никакви клавиши на клавиатурата не реагират. 

Това е основният проблем. Много редко се случва, когато гледам ютюб клип, докато го гледам, дори от десетина или двайсет минути, да започне да си повтаря последната дума. 

Какво правя? Натискам продължително копчето. Компютърът изключва. След това го включвам и той си работи отлично. Тоя номер го забелязвам от три четири месеца. Преди ако го е правил не съм запомнил. Тоя компютър съм го купил преди по-малко от година от специализиран сервиз втора употреба. Гаранцията е една година - още е под гаранция. 

Но не знам, дали не е SSD, на който е операционната система и който диск не е купен с компютъра, а си го добавих отделно. Дискът е също нов, с три години гаранция, ако не се лъжа е още под гаранция. Марка - Кингстън, 480 гига. 

При преглед с програмата за самодиагностика SMART, съобщението е, че всичко е точно. 

Други данни за компютъра:

Операционна система - Ubuntu 24.04.4 LTS

Компюътър - FUJITSU ESPRIMO P900

Процесор - Intel® Core™ i5-2400 × 4

Памет - 8,0 GiB

Операционната система е инсталирана на тоя диск, през друго компютър - пак фуджицу но по-слаб и с 4 гига рам. Аз само съм преместил диска с ОС на тоя компютър. Мисля си че инсталацията на Убунтото е била някак си автоматично съобразена с оня компютър, защото имам още един с 16 гига рам и като че ли има разлика всеки път като зарежда май системата използва повече рам. 

...

П.П. Случвало се е два три пъти, също така. след като издърпам щепсела от контакта или след като угасне инцидентно тока, когато натисна копчето за включване, да не реагира изобщо. След известно време, кво става не знам, но почва да си включва и да си работи отново без проблем. 

Последният път, когато направи така, т.е. преди седмица, смених малката батерийка и понаместих кабелите на копчето и тия от захранването. След това пак нямаше проблеми. Но продължава да си забива. 

Защо не си инсталираш на чисто Ubuntu? Така ще си спокоен че е за твоя компютър със съответния му хардуер.

Не разбрах мишката ти кабелна ли е? Защото моята е Wireless и като забравя да я заредя и на мен ми се е случвало няколко пъти да ми замръзва и след това се сетих че не е заредена.

• Автор
преди 23 минути, В. Велев написа:

Защо не си инсталираш на чисто Ubuntu? Така ще си спокоен че е за твоя компютър със съответния му хардуер.

Не разбрах мишката ти кабелна ли е? Защото моята е Wireless и като забравя да я заредя и на мен ми се е случвало няколко пъти да ми замръзва и след това се сетих че не е заредена.

Мишката е кабелна. Имам вече един милион батерийки на какво ли не, и ми се види, че безкабелната работа не е удобство, а е огромно неудобство. 

Контактите ги намествам постоянно. Може би ще преинсталирам. 

преди 24 минути, Rudy M. написа:

1) Операционната система. Инсталирал си на друг компютър, и си преместил диска - така не се прави. Особено с Linux. Преинсталирай на този компютър.

2) SSD-то. Това, че е купено ново, не означава, че не може да е дефектно. Особено ако от марките Kingston, Adata, и др. подобни.

3) Хардуерен дефект. Не всички фирми за втора употреба правят подробен тест на компонентите на машините, преди да ги пуснат за продажба. Моделът е много стар, дефект може да има в почти всичко - дънна платка, процесор, дискове (ако има други), хлабава връзка, захранване ... Това не се диагностицира от разстояние, във форум, в който повечето от "разбирковците" преписват от изкуствения интелект. Носиш го във фирмата, от която си го купил. Все пак е в гаранция. 

Ти откъде преписа ? Това където си написал и 13 годишен ще ти го каже .Въобще защо се обаждаш? А на  автора темата мога да кажа помага Бог!

• Автор
преди 28 минути, Rudy M. написа:

Значи, фирмата от която купих компа, май беше Козелът. Не съм съвсем сигурен, ще си погледна по-късно пощата. Мислех, че тия май трябваше да са добри. А иначе не ми е удобно да връщам компютъра, щото не съм от София и тия проблемчета се надявам да се окажат дребни. 

преди 2 минути, nusho73 написа:

А на  автора темата мога да кажа помага Бог!

Ин год уй тръст! 

преди 9 минути, ох боже! написа:

Козелът

И точка. От такива фирми не трябва нищо да поръчвате.

Доста стара конфигурация, може от всичко да е. Направи един тест на паметта на първо време:

MemTest86 - Official Site of the x86 and ARM Memory Testing Tool

С какъв диск дойде системата и има ли OS на него?

Спрямо смяната на диска - кога започнаха проблемите?

Най-първичен тест е да върнеш оригиналния диск и ако няма OS да сложиш желатана от теб, но инсталация на тази машина.

Явно системата не е запечатана и ако знаеш какво и как се прави - почисти платките и слотовете за паметта - полиране на контактните зони - като тест на паметта може да пуснеш и преди и след, но след е задължително.

Огледай също така добре дъното, а ако можеш и захранването - тук пак според как ти важи гаранцията и дали знаеш как да го направиш.

Добре е да си провериш температурите, също така може да опиташ от биос-а да свалиш леко честотите на процесора - просто за тест дали ще се промени нещо.

Според резултатите до тук:

Друга опция е да пробваш с други OS - Mint .. , W10 ..11 .. и т.н. - това е най-вече за да видиш дали те води към софтуерен или хардуерен проблем.

Цитат

Какво бих направил аз, ако това беше моят компютър

Подреждам ги по най-лесното и най-логичното:

✔️ 1. Пълна чиста инсталация на Ubuntu (или Mint)

Това елиминира софтуерните фактори.

✔️ 2. MemTest86 — минимум 2–3 пълни паса

Ако има грешки → RAM е виновна.

✔️ 3. Проверка на температури и вентилатори

Прегряване може да замрази системата.

✔️ 4. Проверка на захранването

Особено ако има странно поведение след спиране на тока.

✔️ 5. Ако проблемът остане → връщане в сервиза

Няма смисъл да се мъчиш, ако е хардуерен дефект.

🎯 Обобщение

Темата във форума е напълно резонна: проблемът може да е от много места, но най-вероятните виновници са RAM, захранване или софтуерна несъвместимост заради преместването на инсталацията. Чистата инсталация + MemTest са най-добрите първи стъпки.

• Автор

Благодаря за отговорите на всички! 

Преинсталирах вчера. Отново с Убунту - просто тая ОС ми харесва, работи ми добре на другия компютър който е същия като тоя. 

Та преинсталирах вчера и нищо друго не направих. Поработих малко и пак заби. След това, почистих контактите на двете платки рампамет с гумичка и слотовете с картон. Не забелязах да има някаква мърсотия или ръжда. Слотовете имаха много малко чернилка. Включих ги отново но другите два слота, като неколкократно ги вкарах и изваждах. 

След това направих MemTest86 - 4 пълни паса  - 0 грешки. 

И сега, чакам да видя, ще се появи ли отново проблемът. 

на 13.03.2026 г. в 14:32, plamen_petrov_80 написа:

С какъв диск дойде системата и има ли OS на него?

Спрямо смяната на диска - кога започнаха проблемите?

Най-първичен тест е да върнеш оригиналния диск и ако няма OS да сложиш желатана от теб, но инсталация на тази машина.

Оригиналният диск с който дойде системата  е HDD. Без операционна система. Той си е тука, заедно с още два. Но вече съм записал доста неща на него и не искам да ги трия. Мисля че съм включил SSD в неговия слот. 

на 13.03.2026 г. в 15:05, Magas написа:

✔️ 3. Проверка на температури и вентилатори

Прегряване може да замрази системата.

✔️ 4. Проверка на захранването

Особено ако има странно поведение след спиране на тока.

Значи, температурата май не би трябвало да е, защото след като забие и го изключа и включа, след това може да се случи да си работи без проблеми няколко часа. 

А захранването ако е, не знам как да го проверя. Но по-късно, мисля да го изключа два три пъти направо от щепсела и след около час да видя, дали ще мога да го включа. 

Щом нямаш друг свободен диск - за сега виж дали почистването и новата инсталация ще имат ефект.

Виж модела на дъното и виж къде казват да бъдат сложени 2 памети!

Краен вариант е да пробваш системата без диск - Live OS - за да елиминираш и SSD-то като проблемно, но всичко с времето си.

Температури не си споменал, но щом е изкарал тест на паметта, надали прегрява от просто браузване.

• Автор
преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

Виж модела на дъното и виж къде казват да бъдат сложени 2 памети!

Във биоса ли да го гледам това - къде по-точно? Мислех, че няма значение, но мога да върна паметите в старите слотове. Тестът го направих на новите 

Ако системата е маркова - HP, DELL и т.н. - търсиш по модела.

Ако не на дънната платка пише производител - модел и ревизия - примерно GA-H61M-S1 (Rev. 2.0) - и по това се търси книжката на дъното и там пише при една памет къде се поставя (не винаги е в слот 1 или А), при две и т.н.

Сега видях, че има даден модел на системата - изкуствения казва, че са два черни и два сини слота. Водещите са черните - тоест двете памети трябва да са на тях, алтернатива на двата сини, не се препоръчва на черен и син. Не съм го намерил все още в официално ръководство, информацията може да е невярна!

• Автор
преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Ако системата е маркова - HP, DELL и т.н. - търсиш по модела.

Ако не на дънната платка пише производител - модел и ревизия - примерно GA-H61M-S1 (Rev. 2.0) - и по това се търси книжката на дъното и там пише при една памет къде се поставя (не винаги е в слот 1 или А), при две и т.н.

Сега видях, че има даден модел на системата - изкуствения казва, че са два черни и два сини слота. Водещите са черните - тоест двете памети трябва да са на тях, алтернатива на двата сини, не се препоръчва на черен и син. Не съм го намерил все още в официално ръководство, информацията може да е невярна!

Двете платки с паметта бяха сложени на сините слотове. Аз ги преместих на черните. Ако това е бил проблемът обаче - черна точка на сервиза дето ми продаде компа. Ще проверя най-късно утре в пощата, кой точно е тоя сервиз и ще го съобщя. 

току-що, ох боже! написа:

Двете платки с паметта бяха сложени на сините слотове. Аз ги преместих на черните. Ако това е бил проблемът обаче - черна точка на сервиза дето ми продаде компа. Ще проверя най-късно утре в пощата, кой точно е тоя сервиз и ще го съобщя. 

И по-големи черни точки съм виждал, поне паметите са работещи :)

така, де виждат се в биос-а, минават тест, .. такива неща ...

Не се впечатлявай много - може да е техен пропуск, може машината да е дошла така от чужбина и само да са добавили още една памет (ако изобщо паметта е променяна) - а може и да са следвали старото правило слагай ги най-близо до процесора (не съм гледал снимка на дъното) просто изреждам различни причини.

Преместването на RAM в правилните слотове е добре, но замръзванията без син екран и трудното стартиране след изключване са типични за уращо захранване. OEM захранванията на Фуджитсу често проявяват точно този проблем. Ако след преместването на RAM проблемът остане, най-вероятният виновник е захранването.  
🟥 1. OEM захранванията на Фуджитсу са евтини и стареят бързо – проектирани са за офис натоварване, не за дълъг живот.  
🟥 2. Дъната им са специфични, често с нестандартни компоненти – трудни за диагностика и ремонт.  
🟥 3. Машините идват от чужбина след 5–7 години офис употреба, след което работят още 2–3 години втора ръка в България.  
🟥 4. Замръзванията без син екран са характерни за умиращо захранване или дъно – точно това се наблюдаваш.  Освен това захранванията шм са поръчкови и с нестандартни компоненти.

правени по поръчка (Delta, LiteOn, FSP, Hipro и др.)

с нестандартни мощности (250W, 280W, 300W)

често с нестандартни конектори

оптимизирани за офис натоварване, не за дълъг живот.

Тези модели не се продават в магазините, а идват само в готовите Fujitsu ESPRIMO/Esprimo P/Esprimo E системи.

Не можеш да намериш напълно идентично захранване, но можеш да вземеш еквивалентно – стандартно ATX, което върши същата работа и е по-надеждно. При избор гледай форм-фактор (ATX, както при повечето Fujitsu), мощност 300–400W, както и нужните кабели: 24‑pin ATX, 4‑ или 8‑pin CPU и SATA за дисковете. Понякога Fujitsu ползват нестандартни 16‑ или 10‑pin конектори, но при повечето ESPRIMO P900/P920/P720 са стандартни. Подходящи и по-качествени от OEM вариантите са Seasonic S12III 450W, Be Quiet! System Power 10 450W, FSP Hyper K 400W/500W и Corsair CX450. Не е добра идея да търсиш оригинално Fujitsu PSU, защото ще е старо, втора ръка, на края на живота си и с риск скоро да се повреди. Замръзванията най-често идват от Захранванията тъй като тези на Фуджетсу са на 8–12 години и страдат от нестабилно напрежение, умиращи кондензатори и нестабилни 12V линии. Най-добре е да се сложи ново стандартно ATX захранване за по-голяма надеждност.
Gigabyte B650M D3H rev. 1.0 е Micro‑ATX (mATX) дъно, което използва стандартно ATX захранване. И тук идва важният момент:

🟩 Fujitsu ESPRIMO P900 също използва Micro‑ATX дъно и стандартно ATX захранване
Тоест — форм‑факторът е същият като при твоя компютър. Разликата е само в това, че твоят е нов AM5 звяр, а P900 е стар офис модел.

🟦 Какво означава това за захранването
Тъй като и двете машини са:

Micro‑ATX дъна

ATX кутии

стандартни 24‑pin + 4‑pin CPU конектори

…можеш да сложиш абсолютно същия тип захранване, каквото би хсложил и в моята система.

Няма нужда от SFX, няма нужда от OEM PSU, няма нужда от адаптери.

🟩 Най‑подходящите PSU за Fujitsu P900 (по подобие на твоето)
Това са най‑стабилните, тихи и надеждни варианти, които пасват 1:1:

🥇 Seasonic S12III 450W
Най‑добрият избор за такава машина. Тихо, стабилно, много надеждно.

🥈 Be Quiet! System Power 10 450W
Много тихо, немско качество, идеално за офис/домашни PC.

🥉 FSP Hyper K 400W / 500W
FSP правят и OEM PSU за Fujitsu, така че това е най‑близкото до „оригиналното“, но по‑качествено.

✔️ Corsair CX450
Малко по‑скъпо, но много стабилно.

🟥 Какво НЕ трябва да се купува
Delux

Logic

PowerBox

Codegen

No‑name PSU от OLX

„Оригинално Фуджитсу“ (старо, износено, безсмислено)

П.С. Твоето захранване е едно към едно с моето 🙂

преди 9 минути, Magas написа:

Преместването на RAM в правилните слотове е добре, но замръзванията без син екран и трудното стартиране след изключване са типични за уращо захранване. OEM захранванията на Фуджитсу често проявяват точно този проблем. Ако след преместването на RAM проблемът остане, най-вероятният виновник е захранването.  
🟥 1. OEM захранванията на Фуджитсу са евтини и стареят бързо – проектирани са за офис натоварване, не за дълъг живот.  
🟥 2. Дъната им са специфични, често с нестандартни компоненти – трудни за диагностика и ремонт.  
🟥 3. Машините идват от чужбина след 5–7 години офис употреба, след което работят още 2–3 години втора ръка в България.  
🟥 4. Замръзванията без син екран са характерни за умиращо захранване или дъно – точно това се наблюдаваш.  Освен това захранванията шм са поръчкови и с нестандартни компоненти.

• правени по поръчка (Delta, LiteOn, FSP, Hipro и др.)

• с нестандартни мощности (250W, 280W, 300W)

• често с нестандартни конектори

• оптимизирани за офис натоварване, не за дълъг живот.

• Тези модели не се продават в магазините, а идват само в готовите Fujitsu ESPRIMO/Esprimo P/Esprimo E системи.

Не можеш да намериш напълно идентично захранване, но можеш да вземеш еквивалентно – стандартно ATX, което върши същата работа и е по-надеждно. При избор гледай форм-фактор (ATX, както при повечето Fujitsu), мощност 300–400W, както и нужните кабели: 24‑pin ATX, 4‑ или 8‑pin CPU и SATA за дисковете. Понякога Fujitsu ползват нестандартни 16‑ или 10‑pin конектори, но при повечето ESPRIMO P900/P920/P720 са стандартни. Подходящи и по-качествени от OEM вариантите са Seasonic S12III 450W, Be Quiet! System Power 10 450W, FSP Hyper K 400W/500W и Corsair CX450. Не е добра идея да търсиш оригинално Fujitsu PSU, защото ще е старо, втора ръка, на края на живота си и с риск скоро да се повреди. Замръзванията най-често идват от Захранванията тъй като тези на Фуджетсу са на 8–12 години и страдат от нестабилно напрежение, умиращи кондензатори и нестабилни 12V линии. Най-добре е да се сложи ново стандартно ATX захранване за по-голяма надеждност.

о Gigabyte B650M D3H rev. 1.0 е Micro‑ATX (mATX) дъно, което използва стандартно ATX захранване. И тук идва важният момент:

🟩 Fujitsu ESPRIMO P900 също използва Micro‑ATX дъно и стандартно ATX захранване

Тоест — форм‑факторът е същият като при твоя компютър. Разликата е само в това, че твоят е нов AM5 звяр, а P900 е стар офис модел.

🟦 Какво означава това за захранването

Тъй като и двете машини са:

• Micro‑ATX дъна

• ATX кутии

• стандартни 24‑pin + 4‑pin CPU конектори

…можеш да сложиш абсолютно същия тип захранване, каквото би сложил и в твоята система.

Няма нужда от SFX, няма нужда от OEM PSU, няма нужда от адаптери.

🟩 Най‑подходящите PSU за Fujitsu P900 (по подобие на твоето)

Това са най‑стабилните, тихи и надеждни варианти, които пасват 1:1:

🥇 Seasonic S12III 450W

Най‑добрият избор за такава машина. Тихо, стабилно, много надеждно.

🥈 Be Quiet! System Power 10 450W

Много тихо, немско качество, идеално за офис/домашни PC.

🥉 FSP Hyper K 400W / 500W

FSP правят и OEM PSU за Fujitsu, така че това е най‑близкото до „оригиналното“, но по‑качествено.

✔️ Corsair CX450

Малко по‑скъпо, но много стабилно.

🟥 Какво НЕ трябва да се купува

• Delux

• Logic

• PowerBox

• Codegen

• No‑name PSU от OLX

• „Оригинално Fujitsu PSU“ (старо, износено, безсмислено)

П.С. Твоето захранване е едно към едно с моето

Това ти ли го писа или AI?

Ако си ти - би ли отговорил как това старо издъхващо захранване минава 4 паса на тест на паметта и после се дъни при браузване?

Ако е AI - не го питай нищо, глупости не ми се четат.

• Автор
преди 15 часа, plamen_petrov_80 написа:

а може и да са следвали старото правило слагай ги най-близо до процесора (не съм гледал снимка на дъното)

ДА, синият слот е по-близо до процесора. 

Ето от тоя сайт съм си купил компа.

https://outletpc.bg/

Продуктът обявен и в поръчката след като съм я направил е:

Компютър Fujitsu Esprimo P900 с процесор Intel Core i5, 2400 3100MHz 6MB 4 cores, 4 threads, RAM 8192MB DDR3, 500GB SATA 2.5", A клас

преди 13 часа, plamen_petrov_80 написа:

Това ти ли го писа или AI?

Ако си ти - би ли отговорил как това старо издъхващо захранване минава 4 паса на тест на паметта и после се дъни при браузване?

Ако е AI - не го питай нищо, глупости не ми се четат.

Значи не съм специалист по компютри, но искам да поясня, че това ми е вторият такъв компютър, абсолютно същия, с тая разлика, че на първия има 16 гига рам, а на тоя са осем (аз не мога да ги натоваря никога, обикновено максимално ползвам около 50%). 

Тъй като първият ми компютър няма никакви проблеми, купен също втора употреба, си купих първо един Fujitsu Esprimo P700 (разликата май е само в дъното), който е даже още по-стар модел, но работи без всякакви проблеми. Преди да го поръчам, тъй като беше прекалено евтин - с 8 гига рам и 500 гига хард без SSD и с шест месеца гаранцияструваше 85 лева, помолих продавача е онлайн магазина да го тества отново, като бях уверЕн от тоя с когото разговарях по телефона, че те са го тествали но пак ще го тестват. Когато ми го изпратиха, имаше и допълнително сложени входове отпред (някакъв пакет на мястото под ДиВиДито, на разни джаджи, вкл. бърз ЮеСБи (син), които не бяха обявени в описанието на рекламата. 

И тъй като общо имам вече 4 компа фуджицу, като най-старият е дори още по-стар и слаб, но няма никакви проблеми, логиката ми е, че ако нещо се строши, ще имам резервни части. За сега нищо не се троши, освен тоя проблем. 

А по-нови и бързи модели и процесори не предпочитам, защото четох някакви неща от един сайт за компютри, от някакъв дето изглежда много убедителен и компетентен, според който, по-старите модели са по-качествени и дори достатъчно бързи. Реално са без пари, така че и да се окаже че не е верно, няма значение. Но работят без грешка - това е факт. Никаква поддръжка не съм му правил и на първия, по-стар и слаб от Fujitsu Esprimo P700 - ползвам го от десет години, т.е. преди една година го турнах на гардероба за резерва. 

Аз използвам компа за гледане на филми, видео в интернет и разглеждане на разни сайтове - писане и четене. И това е - игри няма да играя никога. Без друго, зяпането по няколко часа на ден е вредно, поне да не се занимавам с глупости. 

преди 18 часа, plamen_petrov_80 написа:

надали прегрява от просто браузване.

Напълно възможно е!
В eventvwr какви критични грешки има в Windows Logs > System и в Windows Logs > Application

преди 34 минути, цър-вул написа:

Напълно възможно е!
В eventvwr какви критични грешки има в Windows Logs > System и в Windows Logs > Application

Минава 4 пъти пълен тест на паметта, но после прегрява от браузване?

Системата не е с Windows :)

• Автор

Изключих компютъра направо от контакта. След един час го включих и тръгна. Ще пробвам още един два пъти по-късно същото. 

За сега, след като зачистих паметта и промених слотовете не е забивал. 

sudo apt update

sudo apt full-upgrade

Да ти оправи буута от другия компютър

journalctl -b -1 -p err

да ти покаже грешките от предното забиване

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.