Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Компютърът ми забива

Featured Replies

• Автор

Направих следното:

1. Зададох указаната от ИИ команда в Терминала, за да ми каже състоянието на жълтите портове. Отговорът който дадох на ИИ да ми го разтълкува гласеше, че въпросните портове са напълно изправни.

2. Вкарах дискът с операционната система в белия порт (или сивия - и на мене малко ми изглежда неясен тоя цвят), в който беше оптическото устройство.

3. Оптическото устройство го вкарах в един жълт порт, а в другият бял, в който първоначално беше дискът с ОС, вкарах един диск с данни.

Това което мисля да направя по-късно, е да си купя някаква карта портове, която ИИ ми каза, че мога да ползвам и за каквато има слотове на дъното.

Но ми се образува постепенно един натрапчив въпрос. Въпреки че ще си купя такава карта, защото не искам да си рискувам дисковете за съхранение на информация, все пак, това сигурно е оригиналното дъно, с което компютърът си е бил още когато е бил закупен от първия му собственик. Т.е. това се е случило някъде преди повече от десет години. И тоя компютър е работил с тоя чипсет, а сега, Терминалът ми казва, че всичко си е наред.

Въпросът който ми се образува е: Сигурно ли е, че ако партидата и моделът на чипсета са проблемни, че дефектът ще се прояви? Има ли вероятност, макар и малка, някои чипсетове от тоя модел да не се трошат?

• Отговори 100
  • Прегледи 3,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Възможни причини за проблема: 1) Операционната система. Инсталирал си на друг компютър, и си преместил диска - така не се прави. Особено с Linux. Преинсталирай на този компютър. 2) SSD-то. Т

• ох боже!
    ох боже!

Значи, фирмата от която купих компа, май беше Козелът. Не съм съвсем сигурен, ще си погледна по-късно пощата. Мислех, че тия май трябваше да са добри. А иначе не ми е удобно да връщам компютъра, щото

• И точка. От такива фирми не трябва нищо да поръчвате.

преди 10 минути, ох боже! написа:

Сигурно ли е, че ако партидата и моделът на чипсета са проблемни, че дефектът ще се прояви? Има ли вероятност, макар и малка, някои чипсетове от тоя модел да не се трошат?

Това никой не може да ти каже на 100%.

• Автор

Благодаря за отделеното време. Дори и да ставаше въпрос за малък дефект, много се радвам, че открих че в компа ми е проблемен чипсет и ще взема мерки!

А иначе, забравих да кажа, че на тоя бял порт на който си включих SSD-то с ОС, тестът на програмата за дискове ми показва малко по-голяма бързина на четене отколкото на другия бял порт, обозначен с "0" - над 380

преди 28 минути, ох боже! написа:

Благодаря за отделеното време. Дори и да ставаше въпрос за малък дефект, много се радвам, че открих че в компа ми е проблемен чипсет и ще взема мерки!

А иначе, забравих да кажа, че на тоя бял порт на който си включих SSD-то с ОС, тестът на програмата за дискове ми показва малко по-голяма бързина на четене отколкото на другия бял порт, обозначен с "0" - над 380

Провери си и другия компютър ... и всички дори прегледай кой с какво дъно в и виж в нета дали има обявени проблеми.

Портовете са Sata 1, 2 и 3 - всяка версия си има праг на максималната скорост - 150, 300 и 600 - като тук зависи от версията на дисковия порт и разбира се от това колко може да извади самия диск.

• Автор
преди 59 минути, plamen_petrov_80 написа:

Провери си и другия компютър ... и всички дори прегледай кой с какво дъно в и виж в нета дали има обявени проблеми.

Портовете са Sata 1, 2 и 3 - всяка версия си има праг на максималната скорост - 150, 300 и 600 - като тук зависи от версията на дисковия порт и разбира се от това колко може да извади самия диск.

Вчера проверих единия P700. При него ревизията е точна. Другият P900, ще го проверя по-късно, него не го ползвам, щото тоя е още под гаранция.

• Автор
на 19.04.2026 г. в 21:42, ох боже! написа:

Защо компютърът блокира?

Ако блокирането се случва, докато SSD-то е в белия порт, причините вероятно са други:

• Настройки в BIOS: Тъй като ползвате Ubuntu, проверете дали SATA режимът в BIOS е настроен на AHCI (а не IDE/Legacy).

Компа пак ми блокира. Послушах ИИ, и проверих, как е насторен биоса. И се оказа, че е настроен на IDE. Прехвърлих го на AHCI.

При което ми излязоха всички портове, с по три опции срещу всеки и всичките три опции на всички портове са настроени на "дисейбъл". Не ги промених. Компа работи. Да променям ли нещо в тия настройки?

преди 5 минути, ох боже! написа:

Прехвърлих го на AHCI.

Това е първото което се прави. Ама не съм очаквал че при теб не е направено.

преди 5 минути, ох боже! написа:

Да променям ли нещо в тия настройки?

Не.

Ти с кой Линукс беше?

П.П. Сега видях че си с Убунту. И защо Убунту? Прочети из нета - всички го плюят.

• Автор
преди 6 минути, В. Велев написа:
преди 11 минути, ох боже! написа:

Прехвърлих го на AHCI.

Това е първото което се прави. Ама не съм очаквал че при теб не е направено.Ти с кой Линукс беше?

П.П. Сега видях че си с Убунту. И защо Убунту? Прочети из нета - всички го плюят.

Препоръчай ми някой друг. Нямам проблем да пробвам и друг, въпреки, че съм пробвал най-малко трийсет линукса. Вкл. Минт, Опен Сусе, Дебиан, Федора и т.н.

Убунту просто няма никакви проблеми - на другите компютри.

Дебиан и некои други, не ми харесват, защото автоматичното изключване на системата изключва след зададеното време, даже и когато гледам някой филм. Така и не намерих откъде да го оправя, а съм си играл много пъти по много време да ровя в настройките. Накрая го настройвам да се самоизключва след два часа, ама това не ми баш харесва.

Въпреки, че външният диск, който ползвам е с версия близка до Дебиан - Пепърминт ОС.

преди 13 минути, В. Велев написа:
преди 11 минути, ох боже! написа:

Прехвърлих го на AHCI.

Това е първото което се прави. Ама не съм очаквал че при теб не е направено.

Аз така съм купил компютъра от сервиза, който ми го продаде. Не съм променял нищо в настройките, само там дето указвам, кой диск да зарежда при стартиране.

Debian, Parrot,

преди 6 минути, ох боже! написа:

самоизключва след два часа

Слайдера най в ляво. На нула.

• Автор

П.П. Излиза, че на тоя сервиз, който ако не се лъжа, посочих кой е точно в тая тема, това му е втората издънка, с която е показал непрофесионализъм - първата беше, че е сложил двете платки рам памет на слот 3 и 4, вместо на 1 и 2.

А освен това, ми е продал компютър с проблемна ревизия - което е пък третата му издънка.

преди 7 минути, ох боже! написа:

Убунту просто няма никакви проблеми - на другите компютри.

Щом работи карай с него.

преди 7 минути, ох боже! написа:

защото автоматичното изключване на системата изключва след зададеното време, даже и когато гледам някой филм. Така и не намерих откъде да го оправя,

Това не зависи от дистрото а от средата - XFCE, GNOME, Plasma...

• Автор
преди 1 минута, В. Велев написа:

Това не зависи от дистрото а от средата - XFCE, GNOME, Plasma...

На Дебиан основната среда не беше ли XFCE?

преди 6 минути, ох боже! написа:

На Дебиан основната среда не беше ли XFCE?

Не помня вече. Мисля че беше GNOME.

Пробвай Plasma. Тя вече е доста лека и даже и при теб мисля че ще върви. И в Плазмата има много настройки "в кутията". А не разчитат като GNOME на външни незнайно от кой правени разширения, които в повечето случаи я чупят.

• Автор
преди 7 минути, В. Велев написа:

Не помня вече. Мисля че беше GNOME.

Пробвай Plasma. Тя вече е доста лека и даже и при теб мисля че ще върви. И в Плазмата има много настройки "в кутията". А не разчитат като GNOME на външни незнайно от кой правени разширения, които в повечето случаи я чупят.

ДА пробвам Дебиан с Плазма, така ли?

преди 22 минути, ох боже! написа:

ДА пробвам Дебиан с Плазма, така ли?

Не съм много за Дебиан. Там доста неща трябва сам да си слагаш и трябва да знаеш какво и как.

• Автор
преди 1 час, В. Велев написа:

Не съм много за Дебиан. Там доста неща трябва сам да си слагаш и трябва да знаеш какво и как.

Уф. Нещо ме засърбяха ръцете, да пробвам дебиан с гнома. Свалих дебиан 13. Сега има и кой да ми подскзава - и тука и ИИ. Ще се пробвам. Ако ме изтормози ще върна Убунту. Лошото е, че няма да разбера резултата от промяната на биоса, щото нали това беше първоначалния проблем, ама гледам скоростта на диска веднага скочи, та сигурно това е бил проблема.

Дано да ми хареса тринайската - на мене тва ми е щастливото число.

преди 1 час, ох боже! написа:

Уф. Нещо ме засърбяха ръцете, да пробвам дебиан с гнома. Свалих дебиан 13. Сега има и кой да ми подскзава - и тука и ИИ. Ще се пробвам. Ако ме изтормози ще върна Убунту. Лошото е, че няма да разбера резултата от промяната на биоса, щото нали това беше първоначалния проблем, ама гледам скоростта на диска веднага скочи, та сигурно това е бил проблема.

Дано да ми хареса тринайската - на мене тва ми е щастливото число.

И когато заредиш/работиш с OS от външен диск/ssd през usb 2.0 - да е забивало нещо заради скоростта?

• Автор
преди 52 минути, plamen_petrov_80 написа:

И когато заредиш/работиш с OS от външен диск/ssd през usb 2.0 - да е забивало нещо заради скоростта?

Не никога. Ама и редко работя с външен. Надявам се след като промених настройките в биоса, да се е оправило. Погледнах на другия компютър как са - така както ги направих и на тоя сега.

Преди малко инсталирах дебиан 13 вече не съм с Убунту.

преди 10 минути, ох боже! написа:

Не никога. Ама и редко работя с външен. Надявам се след като промених настройките в биоса, да се е оправило. Погледнах на другия компютър как са - така както ги направих и на тоя сега.

Преди малко инсталирах дебиан 13 вече не съм с Убунту.

Беше пример, че независимо каква скорост може да извади крайното устройство - свалянето на скоростта му заради версия на порт или тип на свързване не довежда до - работя си нормално и хоп когато реша - крашвам. Като тук говорим само за скорост - тъй като ти нея спомена! Това, че си променил целия режим на работа на диска - е съвем друго, като .. как да го кажа - една добра OS не трябва да й пречи това също - тоест или няма да работи глобално или ще си крета ама винаги с едно темпо...

Е тоз папагал едно си знае едно си бае ...

• Автор
преди 2 часа, nusho73 написа:

Пламен, може да разтяга локуми още 1 месец.Сложи решение на темата и да я заключват,иначе философа си знае работата.

За което съм му благодарен. Както и на тебе. Не бих заключил темата си, ако зависи от мене, защото може да се окаже, че проблемът пак ще ме изненада. Въпреки че отново си мисля, и тоя път с много по-голяма увереност, че вече е оправен. Но ще помоля модератора, ако ще я заключва да изчака още няколко дена!

• Автор

Току-що пак заби.

П.П. Заби, но пропуснах да проверя, дали не е пак само порта на мишката, щото си я върнах на старото място.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.