Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Компютърът ми забива

Featured Replies

преди 4 минути, ох боже! написа:

Смених SSD с тоя от другия ми компютър. И той е нов, с току-що изтекла гаранция. Според СМАРТ теста на програмата ДИСКОВЕ е работил 4 месеца и нещо. ТиимГруп, произведен в Тайван. Теста за скорост при четене - Триста и и нещо. СТарият диск Кингстън, дето го извадих е произведен в Китай, теста за скорост при четене - пестин и нещо (тествах ги и двата - другия го преместих на един друг компютър). 

Освен че смених SSD, сложих и двойно повече рам - 16 гига. 

Също така, преинсталирах пак същата ОС Убунту на новия диск през въпросния компютър в който ми се появява тоя проблем. 

Проблемът пак се появява. СРедно веднъж на ден, от няколко дена. Грешката която ми вади Терминала е:

мар 24 11:00:45 user7102-ESPRIMO-P900 gdm-autologin][1537]: gkr-pam: couldn't unlock the login keyring.
мар 24 11:00:45 user7102-ESPRIMO-P900 gdm3[1524]: Gdm: on_display_added: assertion 'GDM_IS_REMOTE_DISPLAY (display)' failed
мар 24 11:00:45 user7102-ESPRIMO-P900 gdm3[1524]: Gdm: on_display_removed: assertion 'GDM_IS_REMOTE_DISPLAY (display)' failed
мар 24 11:00:45 user7102-ESPRIMO-P900 systemd[1555]: Failed to start app-gnome-gnome\x2dkeyring\x2dpkcs11-1876.scope - Application launched by gnome-se>
мар 24 11:00:45 user7102-ESPRIMO-P900 systemd[1555]: Failed to start app-gnome-gnome\x2dkeyring\x2dsecrets-1879.scope - Application launched by gnome-s>
мар 24 11:00:45 user7102-ESPRIMO-P900 systemd[1555]: Failed to start app-gnome-xdg\x2duser\x2ddirs-1891.scope - Application launched by gnome-session-b>
~
~

Пробвай с друга дистрибуция. Ама я инсталирай.

• Отговори 100
  • Прегледи 3,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Възможни причини за проблема: 1) Операционната система. Инсталирал си на друг компютър, и си преместил диска - така не се прави. Особено с Linux. Преинсталирай на този компютър. 2) SSD-то. Т

• ох боже!
    ох боже!

Значи, фирмата от която купих компа, май беше Козелът. Не съм съвсем сигурен, ще си погледна по-късно пощата. Мислех, че тия май трябваше да са добри. А иначе не ми е удобно да връщам компютъра, щото

• И точка. От такива фирми не трябва нищо да поръчвате.

• Автор
преди 15 минути, В. Велев написа:

Пробвай с друга дистрибуция. Ама я инсталирай.

С коя би ми предложил? Аз съм пробвал много линукси. Сигурно има петдесет. И Убунту много ми харесва, та за това нещо немам желание да го махам. На другия компютър,който е същия и се различаваше само по диска и рам паметта не съм имал проблеми. СЕга преместих тука само тия неща. Да не би да са прецакали ОС.

Некой тука предложи МИНТ - и него съм го пробвал най-отначалото. Първият линукс дето съм пробвал. Май беше добър, ама повече не съм го ползвал.

Уиндоуса съм го отказал, след като изчезна седмицата. 

преди 43 минути, ох боже! написа:

С коя би ми предложил? Аз съм пробвал много линукси. Сигурно има петдесет. И Убунту много ми харесва, та за това нещо немам желание да го махам. На другия компютър,който е същия и се различаваше само по диска и рам паметта не съм имал проблеми. СЕга преместих тука само тия неща. Да не би да са прецакали ОС.

Некой тука предложи МИНТ - и него съм го пробвал най-отначалото. Първият линукс дето съм пробвал. Май беше добър, ама повече не съм го ползвал.

Уиндоуса съм го отказал, след като изчезна седмицата. 

Пробвай Минт. Само за проба да се види от какво е проблема. Ако пак се появи се върни пак на Убунту и трябва да се търси явно нещо в хардуера. Ама качи Минт с неговата среда-Cinnamon.

От Mint - в миналото най-много харесвах Mate.

Иначе на система на която имам ядове - бих сложил дори Windows - все пак говорим за тестов период, а не за дългогодишна употреба.

Какво стана с този диск?

Което пак води до Windows - бих го сложил и бих свалил софтуера на производителя. Може да се види дали има ъпдейт на FW също.

на 14.03.2026 г. в 22:31, plamen_petrov_80 написа:

Това ти ли го писа или AI?

Ако си ти - би ли отговорил как това старо издъхващо захранване минава 4 паса на тест на паметта и после се дъни при браузване?

Ако е AI - не го питай нищо, глупости не ми се четат.

https://youtu.be/1EYLzD2GytA?si=owiVsvRxcPaCz0-b

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Значи имам подозрение, че нещата се подобряват с намаляване на скоростта на диска с Операционната система.

Първият SSD Кингстън с Убунту, имаше скорост на четене пестин и нещо и най-често ми забиваше с него.

Тоя досегашния SSD ТиимГруп пак с Убунту и скорост на четене триста и нещо пак забива но по-редко.

СЕга т.е. днес сложих един външен също SSD, с Peppermint OS. На тоя диск тая операционна система съм я инсталирал отдавна и си я ползвам чат пат. Скоростта му на четене е пак триста и нещо, но тъй като на тоя компютър външният вход е бавен, теста на четене през него дава трийсет и няколко.

Все още не съм го ползвал достатъчно, за да съм сигурен, че няма да направи проблема. Но след като го ползвах известно време, си помислих, че може проблемът да е от по-голямата скорост на диска.

Оригиналният диск с който компа са ми го изпратили от сервиза дето ми го продаде е HD. Скоростта му на четене според теста е 118,8 MB/s.

Но съм сменил мястото му на слота. На негово място е SSD ТиимГруп пак с Убунту. Слотът на тоя диск, на който сега е операционната система, както и слотът на DVDто са сиви. Друтите четири, на които съм сложил оригиналния HD и още два диска за съхранение на информация са жълти.

Дали е възможно, да прави проблема от по-голямата скорост на диска с Операционната Система, и дали ако сложа SSD от сивия на жълтия вход, нещата е възможно да се оправят, поради евентуалното намаляване на скоростта поради по-бавния вход (ако е по-бавен).

Че не ми се ще, да слагам Операционната Система на HD.

Да ти забие компютъра щото диска ти е много бърз - няма такова нещо.

Дали имаш някакви проблеми с портовете/контролера - това е друго.

Сиви/жълти ... вадиш ръководството на дънната платка и казваш какъв се води порта и точни спецификации, ако не - просто пробваш.

Говорейки за скорости - знаеш, че имаш скорост на порта и скорост на самото устройство - тоест колко може да извади то - заради чипове или въртене на диск/плътност и т.н.

Предполагам вече си пробвал с нов, читав кабел за SATA порта.

• Автор
преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

Да ти забие компютъра щото диска ти е много бърз - няма такова нещо.

Дали имаш някакви проблеми с портовете/контролера - това е друго.

Сиви/жълти ... вадиш ръководството на дънната платка и казваш какъв се води порта и точни спецификации, ако не - просто пробваш.

Говорейки за скорости - знаеш, че имаш скорост на порта и скорост на самото устройство - тоест колко може да извади то - заради чипове или въртене на диск/плътност и т.н.

Предполагам вече си пробвал с нов, читав кабел за SATA порта.

Кабелът ми мисля че го смених един път - не съм баш сигурен де, ама трябва да е добър или да е нов.

Сега го включих на един от жълтите портове. Тествах производителността на диска през тоя порт - малко по-малка - 250 MB/s.

На настройката на контролера на Порт 0 (т.е. на тоя дето беше включен до сега и където от сервиза бяха поставили HDD. Пише compatible.

• Автор

Уф! Преди малко пак ми го направи тоя номер, т.е. да повторя - показалецът на мишката замръзва. Мислех, че и клавиатурата не функционира. Обаче случайно, забелязах, че функционира. Дали е само тоя път или и до сега е било така - да съм па чак толко шашав?

Извадих щепсела на мишката от тоя порт, включих го към друг и тя се оправи.

... И все пак мисля, че ги бях включил в други портове и двете и преди и май пак ми правеше проблема.

на 13.03.2026 г. в 12:22, ох боже! написа:

показалецът на мишката замръзва, никакви клавиши на клавиатурата не реагират. 

Това е основният проблем. Много редко се случва, когато гледам ютюб клип, докато го гледам, дори от десетина или двайсет минути, да започне да си повтаря последната дума.

Едно е проблем с мишка или USB портове, съвсем друго е да забие с повтарящ звук.

Аз все още бих сложиш един Win - да видя какви грешки избиват там. Смяна на периферията за тест също е отправна точка.

• Автор
преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:
на 13.03.2026 г. в 12:22, ох боже! написа:

показалецът на мишката замръзва, никакви клавиши на клавиатурата не реагират. 

Това е основният проблем. Много редко се случва, когато гледам ютюб клип, докато го гледам, дори от десетина или двайсет минути, да започне да си повтаря последната дума.

Едно е проблем с мишка или USB портове, съвсем друго е да забие с повтарящ звук.

Аз все още бих сложиш един Win - да видя какви грешки избиват там. Смяна на периферията за тест също е отправна точка.

Да да - добре че ми припомни. А и съм местил мишката и клавиатурата в други портове и не се оправяше. Сега сигурно е имало инцидент с тоя порт.

Абе не ми се инсталира Уйндоус. Дотегна ми много, кога го изхвърлих за винаги, щото след като свърши Уйндоус 7 и инсталирах 10, останах с твърдото убеждение, че некой ми работи постоянно на компютъра и ми затръква/дотърква и диск и сичкУ.

Но, сега ще понаблюдавам известно време, дали ще има проблем след като преместих диска с ОС на друг порт и ако направи пак проблема, може да се реша на тоя ход.

...

А под "смяна на периферия", ако се разбира да сложа друга мишка и клавиатура - вече го направих. Въпреки, че тая мишка я разглобвах и й чистих копчеата, че средното не работеше. Сега работи, ама май не съм я сглобил добре - има един много малък луфт на скрола.

Да, за проба целия комплект мишка и клавиатура се мести на добре работещия компютър а техните идват на този, ако се ползва друга периверия по USB - може да се разкачи (за пробата) - там камера, микрофон, колонки, скенер, принтер ... и в този ред на мисли бих разкачил и оптиката ако има такава.

Припомни ми точни модел на чипсета си и неговата ревизия!

• Автор
преди 10 минути, plamen_petrov_80 написа:

Да, за проба целия комплект мишка и клавиатура се мести на добре работещия компютър а техните идват на този, ако се ползва друга периверия по USB - може да се разкачи (за пробата) - там камера, микрофон, колонки, скенер, принтер ... и в този ред на мисли бих разкачил и оптиката ако има такава.

Припомни ми точни модел на чипсета си и неговата ревизия!

Е питах ИИ, да ми го каже, че не знам. Нямам нищо друго освен мишка и клавиатура. Оптика - ДВД ли означава? ДВД то е закачено на втория сив порт, който изглежда от експеримента който направих е втория от двата бързи, обозначен е като Порт 1 в Биоса.

А ревизия - на дисковете с операционната система ли да припомням?

Общ преглед, създаден от AI

Чипсетът на настолния компютър Fujitsu ESPRIMO P900 с процесор Intel® Core i5-2400 е Intel® Q67 Express

Ключови характеристики на дънната платка:

• Чипсет: Intel® Q67

• Сокет: LGA 1155

• Поддръжка на памет: 4 DDR3 DIMM слота (макс. 32 GB), 1333 MHz.

• Графика: Intel® HD Graphics (интегрирана в процесора). 

Този чипсет осигурява поддръжка за технологии като Intel® vPro и SATA 6Gb/s. 

преди 2 минути, ох боже! написа:

Е питах ИИ, да ми го каже, че не знам. Нямам нищо друго освен мишка и клавиатура. Оптика - ДВД ли означава? ДВД то е закачено на втория сив порт, който изглежда от експеримента който направих е втория от двата бързи, обозначен е като Порт 1 в Биоса.

А ревизия - на дисковете с операционната система ли да припомням?

Общ преглед, създаден от AI

Чипсетът на настолния компютър Fujitsu ESPRIMO P900 с процесор Intel® Core i5-2400 е Intel® Q67 Express

Ключови характеристики на дънната платка:

• Чипсет: Intel® Q67

• Сокет: LGA 1155

• Поддръжка на памет: 4 DDR3 DIMM слота (макс. 32 GB), 1333 MHz.

• Графика: Intel® HD Graphics (интегрирана в процесора). 

Този чипсет осигурява поддръжка за технологии като Intel® vPro и SATA 6Gb/s. 

Ох боже, защо си причиняваш такива мъки с такъв допотопен лаптоп? С ДДР3! Спести някой лев от банички и си купи нещо съвременно. Тогава и мишката ще ти работи.

• Автор
преди 3 минути, В. Велев написа:

Ох боже, защо си причиняваш такива мъки с такъв допотопен лаптоп? С ДДР3! Спести някой лев от банички и си купи нещо съвременно. Тогава и мишката ще ти работи.

Не е лаптоп. И не съм си купувал баничка най-малко от десет години.

Компа е добър. Имам още един, абсолютно същия - нема грижи. Също имам и един дето е почти същия - само дъното е по-различно - Fujitsu ESPRIMO P700.

И той е добър.

Според мене, лаптопите са лоша идея. Не бих си взел лаптоп и без пари да ми го дават. Прочее, един приятел ми подари един строшен лаптоп. Аз му извадих харда и си го сложих на компютъра - събирам си филмчета в него.

П.П. Не разбирам баш от компютри, ама на новите модели немам доверие. Четох некои неща от един дето ми изглежда че разбира и въобще не ми трябват нови модели. Въпреки че некои неща си ги купувам и нови де.

А оня ден, един военен (май беше генерал), разказваше, как американците продават изтребители на разни колониални народи, на които управлението може да се изземе дистанционно от САЩ.

И тогава се сетих, че и самолетите, които удариха Близнаците през 2001ва година, също тогава казаха, че може да се изземе управлението им дистанционно. Вече има и дронове, та не е някакво чудо.

Уйнодус 10 го видях лично, че прави така.

Прочее има и филми дето показват кво се случва - СЛЕД ЗАЛЕЗА

Абе така или иначе, нема спасение, ама колкото по-малко, толкова по-малко, все пак.

• Автор
преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:
преди 58 минути, ох боже! написа:

Intel® Q67 Express.

Ревизия B2 или B3?

ТВа требва в биоса ли да го видя?

преди 50 минути, ох боже! написа:

ТВа требва в биоса ли да го видя?

В биос - може да е споменато, но не е задължително. На времето когато се разрази проблема всички нови дъна имаха поне лепенка, че са с новата ревизия на чипсета.

Програми като Aida64, CPU-Z, HWINFO64 ... могат да дадат тази информация, обаче са за Win ...

• Автор
преди 3 часа, plamen_petrov_80 написа:

В биос - може да е споменато, но не е задължително. На времето когато се разрази проблема всички нови дъна имаха поне лепенка, че са с новата ревизия на чипсета.

Не намирам на дъното. ИИ ми казва, че чипсетът е отбелязан като PCH.

Гледах го и къде се намира и как изглежда. Ама там дето требва да е той е обозначен с SMSC. Има малко кръгче в което пише e3

На лепенката на дъното пише: D3062-A13 GS2

И под него има номер - сигурно на конкретното дъно.

• Автор

Поговорих си с ИИ и той ми каза как да проверя ревизията.

ПО-натам разговорът ми протече така:

Моят отговор:

Получих отговор от терминала, че е rev 04

ИИ:

Това потвърждава, че Вашият чипсет е от старата ревизия B2. Както споменах, тя е известна с потенциален хардуерен дефект в SATA 2 контролера.

Какво означава това за Вас на практика?

При ревизия B2, транзисторите в SATA 2 портовете могат да деградират с времето. Това води до:

1. Изчезване на твърди дискове или DVD устройства от системата.

2. Грешки при четене/запис (I/O errors), които в Ubuntu често се виждат в dmesg.

3. Сериозно забавяне на скоростта на трансфер.

Как да избегнете проблема?

Добрата новина е, че дефектът засяга само SATA 2 портовете (3Gb/s). Чипсетът Q67 има и SATA 3 портове (6Gb/s), които са напълно имунизирани срещу този проблем.

• Решението: Уверете се, че Вашият системен диск (HDD или SSD) е включен в SATA 3 порт.

• На дънната платка D3062 (Fujitsu P900) тези портове обикновено са оцветени в синьо или бяло (проверете надписите върху самото дъно – търсете "SATA 6G" или "SATA 0 / SATA 1").

• Избягвайте да ползвате черните портове (SATA 3G) за критични дискове.

Забелязали ли сте досега някакви съобщения за грешки в логовете на Ubuntu или неочаквано изчезване на някой диск?

Мой отговор:

Бях включил SSD с операционната система в белия порт обозначен с 0. Случва се редко да ми блокира компютъра. Тогава го гася от копчето и след това го включвам и той работи без никакви други проблеми. До следващия път. Другите четири порта на дъното не са черни а жълти. Сега съм го включил в жълт порт, за да проверя дали ще ми направи същия проблем.

ИИ:

Изборът ви да преместите диска е правилен за диагностика, но имайте предвид следното за конфигурацията на вашето дъно Fujitsu D3062:

1. Белият порт (SATA 0): Това всъщност е единственият SATA III (6Gb/s) порт на тази платка. Той се управлява от отделна част на чипсета и по спецификация не би трябвало да страда от дефекта на ревизия B2.

2. Жълтите портове (SATA 1-4): Те са SATA II (3Gb/s). Точно тези четири порта са рисковите при ревизия rev 04 (B2). Ако проблемът е в дефекта на чипсета, включването в жълт порт може дори да зачести блокиранията.

Защо компютърът блокира?

Ако блокирането се случва, докато SSD-то е в белия порт, причините вероятно са други:

• Настройки в BIOS: Тъй като ползвате Ubuntu, проверете дали SATA режимът в BIOS е настроен на AHCI (а не IDE/Legacy).

• Захранване: Fujitsu P900 ползва специфични захранвания, които с годините могат да покажат нестабилност в напреженията (кондензатори).

• Проблем с SSD-то: Ако SSD-то е по-старо или има несъвместимост с контролера на Intel от 2011 г., това може да доведе до "замръзване".

Как да проверите причината в Ubuntu?

Следващият път, когато компютърът блокира и го рестартирате, веднага отворете терминала и проверете лога от предишното стартиране:

bash

journalctl -b -1 -e

Използвайте кода внимателно.

(Тази команда показва края на системния лог от предишната сесия. Търсете редове с I/O error, status: { DRDY ERR } или link is slow.)

Моят съвет: Ако блокиранията продължат и на жълтия порт, върнете SSD-то на белия (SATA 0) и тествайте с друго захранване или проверете S.M.A.R.T. статуса на диска през приложението "Disks" (Gnome Disks).

Искате ли да проверим заедно S.M.A.R.T. данните на SSD-то, за да изключим хардуерен проблем със самия диск?

МОят отговор:

Дискът е почти нов. Освен това е втория който слагам. Терминалът съм го питал, коя е грешката и отговорът е тоя:

ИИ:

Въпреки че не сте прикачили текста на грешката в съобщението си, поведението, което описвате (замръзване и оправяне след рестарт), е много типично за специфичен проблем с енергоспестяващите функции на SATA контролера (ALPM) в Linux.

Тъй като чипсетът ви е Intel Q67 (rev 04), той е от ерата, в която управлението на захранването на дисковете често "приспива" SSD-то твърде агресивно, а Ubuntu се опитва да използва по-нови протоколи.

Как да тествате дали това е причината?

Опитайте да изключите тези функции временно, за да видите дали блокиранията ще спрат. Изпълнете тази команда в терминала:

bash

sudo sh -c 'echo max_performance > /sys/class/scsi_host/host0/link_power_management_policy'

(Ако имате повече хостове, може да трябва да го направите за host1, host2 и т.н.)

Ако искате да го направите постоянно (препоръчително за стари Intel чипсети):

1. Отворете конфигурацията на GRUB:

bash

sudo nano /etc/default/grub

2. Намерете реда GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash".

3. Променете го на: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pcie_aspm=off libata.force=noncq"

• pcie_aspm=off – изключва управлението на захранването на PCIe шината.

• libata.force=noncq – изключва Native Command Queuing (понякога старите ревизии на Q67 се "объркваха" при много заявки към SSD).

4. Запазете (Ctrl+O, Enter) и излезте (Ctrl+X).

5. Обновете GRUB:

bash

sudo update-grub

6. Рестартирайте.

Моля, копирайте или прикачете текста на грешката, който терминалът ви е върнал. Това ще ми помогне да ви кажа със сигурност дали става въпрос за SATA дефекта на чипсета или за софтуерна несъвместимост с ядрото на Ubuntu.

Бихте ли копирали текста на грешката тук?

Моят отговор (прикчавам отговора на терминала,който пропуснах по-горе):

мар 24 11:00:45 user7102-ESPRIMO-P900 gdm-autologin][1537]: gkr-pam: couldn't unlock the login keyring. мар 24 11:00:45 user7102-ESPRIMO-P900 gdm3[1524]: Gdm: on_display_added: assertion 'GDM_IS_REMOTE_DISPLAY (display)' failed мар 24 11:00:45 user7102-ESPRIMO-P900 gdm3[1524]: Gdm: on_display_removed: assertion 'GDM_IS_REMOTE_DISPLAY (display)' failed мар 24 11:00:45 user7102-ESPRIMO-P900 systemd[1555]: Failed to start app-gnome-gnome\x2dkeyring\x2dpkcs11-1876.scope - Application launched by gnome-se> мар 24 11:00:45 user7102-ESPRIMO-P900 systemd[1555]: Failed to start app-gnome-gnome\x2dkeyring\x2dsecrets-1879.scope - Application launched by gnome-s> мар 24 11:00:45 user7102-ESPRIMO-P900 systemd[1555]: Failed to start app-gnome-xdg\x2duser\x2ddirs-1891.scope - Application launched by gnome-session-b>

ИИ:

Тези логове, които цитирате, всъщност показват стандартни софтуерни грешки при зареждане на графичната среда (GNOME) и отключване на „ключодържателя“ (keyring). Те не са причината за пълното замръзване на компютъра, а по-скоро козметични грешки, които се случват в момента на влизане в системата.

Когато един компютър с хардуерен дефект в чипсета (като вашия rev 04) блокира „на твърдо“, той спира да записва в логовете, защото комуникацията с диска прекъсва моментално.

Ето какво е важно за вашата ситуация:

1. Тези грешки са софтуерни

• gkr-pam: couldn't unlock...: Това се случва при „автоматичен вход“ (autologin). Системата не може да отключи паролите ви автоматично, защото не сте я въвели при стартиране.

• Gdm: assertion failed: Това са бъгове в дисплей мениджъра на Ubuntu, които обикновено не пречат на работата.

2. Истинската причина за блокажа (Хардуерна хипотеза)

Тъй като сте с ревизия B2 (rev 04), вероятността проблемът да е в SATA контролера е голяма. Когато той „забие“, Ubuntu не успява да запише съобщение за грешка, защото дискът вече е „изчезнал“ от шината. Затова виждате само тези начални логове след рестарта.

Моят съвет за действие:

Тъй като вече сте преместили диска на жълт порт, наблюдавайте го:

• Ако блокиранията зачестят: Това е категоричен знак, че чипсетът деградира (жълтите портове са засегнатите). Върнете SSD-то на белия порт (SATA 0) незабавно – той е най-стабилен.

• Ако блокиранията спрат: Възможно е самият бял порт да е имал лош контакт или лек дефект.

Какво да направите в BIOS?

За да стабилизирате работата на този стар чипсет с Ubuntu, влезте в BIOS (обикновено с F2 при Fujitsu) и:

1. Проверете дали SATA Mode е на AHCI.

2. Изключете Aggressive Link Power Management (ако има такава опция).

Пробвахте ли да превключите обратно на белия порт, след като почистите кабела, или предпочитате да изчакате и да видите как ще се държи на жълтия?

Мой въпрос:

ИМа ли проблем да използвам жълтите портове, както и външните, за флашки и дискове, без операционна система а само такива на които съхранявам информация? Има ли проблем през външен порт да включвам външен диск с операционна система?

ИИ:

Накратко: Да, има риск, но той е различен за различните портове. Ето как стоят нещата при вашата ревизия rev 04 (B2):

1. Жълтите портове (вътрешни)

Те са най-засегнати от дефекта на чипсета Intel Q67.

• За съхранение на информация: Можете да ги ползвате, но рискувате данните си. Ако чипсетът деградира, по време на запис може да се появи грешка, която да повреди файловата система или да направи диска нечетим ("unreadable").

• Препоръка: Използвайте ги само за по-малко важна информация или за четене, но винаги имайте резервно копие (backup) на друг носител.

2. Външните USB портове (за флашки и външни дискове)

Тук ситуацията е много по-добра:

• USB портовете не страдат от SATA дефекта. Можете спокойно да включвате флашки и външни дискове за данни.

• Външен диск с операционна система: Можете да стартирате Ubuntu или друга ОС през USB без проблем. Това дори е отлично временно решение, ако вътрешните SATA портове започнат да отказват напълно. Скоростта през USB 2.0 (черните портове) ще е по-бавна, но системата ще бъде стабилна.

3. Портът eSATA (ако имате такъв отзад)

Ако вашият Fujitsu има външен eSATA порт, той е свързан директно към същия дефектен SATA контролер на чипсета. Избягвайте го за операционни системи.

Съвет: Ако все пак решите да ползвате жълтите портове, следете изхода на командата dmesg | grep -i sata в Ubuntu от време на време. Появят ли се съобщения за "exception Emask" или "softreset failed", веднага изключете диска от жълтия порт.

Имате ли нужда от помощ за настройване на автоматично резервно копие в Ubuntu, за да сте спокойни за информацията си?

преди 56 минути, ох боже! написа:

Не намирам на дъното. ИИ ми казва, че чипсетът е отбелязан като PCH.

Гледах го и къде се намира и как изглежда. Ама там дето требва да е той е обозначен с SMSC. Има малко кръгче в което пише e3

На лепенката на дъното пише: D3062-A13 GS2

И под него има номер - сигурно на конкретното дъно.

преди 56 минути, ох боже! написа:

SMSC - този чип не е това което търсиш, под двата PCI-E 16x се намира.

Значи наистина е B2 ...

Само едно вметване - аз в интернет виждам 2 бели порта (колко е коректна моята снимка, не мога да знам) - AI казва, че е един - реално колко са?

• Автор
преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

Само едно вметване - аз в интернет виждам 2 бели порта (колко е коректна моята снимка, не мога да знам) - AI казва, че е един - реално колко са?

Белите портове са два.

Но малко ми се усложни живота. Какво да правя? Най-вече ме интересува, да не си прецаквам дисковете и флашките. За външния диск с ОС ползвах заден ЮЕСБИ вход, защото ми е по-удобен. ДА ползвам ли само предните?

А иначе мишката и клавиатурата са на задните входове.

На вторият бял порт е закачено ДиВиДи-то. Да го преместя ли него, на някой от жълтите?

Най-важното е да не записваш данни ползвайки жълтите порове.

Аз бих махнал оптиката и бих оставил SSD на другия бял порт за проба - това, че не са фабрично с потенциален дефект, не гарантира, че бял порт няма някакъв проблем.

За USB портове най-добре е да се ползват задните - особенно за дискове, като изключение са системи имащи предни портове, но реално пак част от дънната им платка.

• Автор
преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Най-важното е да не записваш данни ползвайки жълтите порове.

Аз бих махнал оптиката и бих оставил SSD на другия бял порт за проба - това, че не са фабрично с потенциален дефект, не гарантира, че бял порт няма някакъв проблем.

За USB портове най-добре е да се ползват задните - особенно за дискове, като изключение са системи имащи предни портове, но реално пак част от дънната им платка.

Т.е. ако вече имам записани данни на един диск, няма да бъде фактор за прецакването на тоя диск, това, че само ще чета данните през жълтия порт?

А оптиката, мога ли да я сложа на жълт порт? Евентуално и нея да я ползвам само за четене.

Аз лично бих избягвал употребата им, а оптиката бих я разкачил за да видя дали системата е стабилна само със SSD-то.

Не съм имал такова дъно, с проблемния чипсет. Точно тогава трябваше да вземам доста бтойки компютри и внимавах да са B3, а всичко вземано втора употреба - това винаги е било първото нещо което ме е интересувало, ако е B2 - просто подминавам.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.