Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Интересуват ли се българите от своя произход?

Featured Replies

Този въпрос е разбира се абсурден. Естествено, че българите се интересуват кои са и от къде идват. Отворих тази тема, защото на пуснатото от мен заглавие преди известно време "Българският език и произходът на българите" - 4-то издание няма отговори. И написах това като отговор на темата -

"Защо няма отговори по темата? Тя е изключително важна. Всичко е обяснено много точно и вярно чрез езика. Наистина човешката реч обяснява всичко. Много ясно и в подробности е обяснено защо е така. Може би поради техническа причина. Дано да се оправят нещата и да има изказвания. Иначе излиза, че българите не се интересуват от това кои са. Което не може да е вярно в никакъв случай."

Надявам се наистина да е имало технически проблем и да има изказване на мнения! Не може над 2000 човека да са я прегледали и никой да не е изказал мнението си. От някой може да се добавят и нови факти, които не знаем. Очаквам техническият проблем да бъде оправен! Написвате заглавието "Българският език и произходът на българите" - 4-то издание и казвате мнението си.

преди 3 часа, thruth написа:

Открийте още

Игри

Технологични джаджи

IT Консултации

Този въпрос е разбира се абсурден. Естествено, че българите се интересуват кои са и от къде идват. Отворих тази тема, защото на пуснатото от мен заглавие преди известно време "Българският език и произходът на българите" - 4-то издание няма отговори. И написах това като отговор на темата -

"Защо няма отговори по темата? Тя е изключително важна. Всичко е обяснено много точно и вярно чрез езика. Наистина човешката реч обяснява всичко. Много ясно и в подробности е обяснено защо е така. Може би поради техническа причина. Дано да се оправят нещата и да има изказвания. Иначе излиза, че българите не се интересуват от това кои са. Което не може да е вярно в никакъв случай."

Надявам се наистина да е имало технически проблем и да има изказване на мнения! Не може над 2000 човека да са я прегледали и никой да не е изказал мнението си. От някой може да се добавят и нови факти, които не знаем. Очаквам техническият проблем да бъде оправен! Написвате заглавието "Българският език и произходът на българите" - 4-то издание и казвате мнението си.

преди 3 часа, thruth написа:

Открийте още

Игри

Технологични джаджи

IT Консултации

тва не е въпрос от куизшоу............. голям обем и много мъгла.................. само с тая книга няма да стане.Произход на езика............кой език все пак се е наложил, определено е език говорен на голяма територия и всред много племена, имали са близки диалекти, наречия, разновидности. От. т.н. славянска група. какво обаче е славянска група племена, общности, племенни групи, течения, сетне народи. какво е това Славяни? Ти знаеш ли? Очевадно славяни и древни българи са се нзнаели от много време преди създаване на дунавска България. Дали само са се знаели или част от елитните славянски групи са имали съюзни отношения и бракове и размени с древните българи? Какъв е бил древния или древните езици на племена влезли в обединение Древни Българи?

Какво е т.н. дунавска цивилизация и дунавски скрипт, по правилно балкано-дунавска.Какви са били тея хора.,каква им е била тяхната протописменност?имат ли връзка освен с хора от анадола, ами самите от анадола имат ли връзка с по-старата митична черноморска цивилизация и пр. въпроси, много, много въпроси без отговори.

преди 4 часа, thruth написа:

преди 4 часа, thruth написа:

ако се интересуваш от история, ето ти сайта на Тор , може да ти е от полза.

https://thornforum.net/viewforum.php?f=1&sid=e849569da8d133c2c71badf28c408bc1

Абе, в тоя форум защо все умно-мъдрите будители още не са се научили да пишат и кога ще вдянат как се цитира по форуми.

Изглежда формулата "прави го два пъти", да е сигурно, е на мода. 😁 Нещо като Дюран-Дюран...

преди 6 часа, thruth написа:

някой може да се добавят и нови факти, които не знаем.

Вие това в 'книгата' факти ли го наричате, или само така е приказката?

преди 6 часа, thruth написа:

че българите се интересуват кои са и от къде идват.

И кое е естествено ) - вие например по какво решихте че сте 'българин' и какво точно трябва да означава тая дума? Интересно ми е каква точно принадлежност ви дава тя, при положение че в книгата е пълно със стъкмистики и тя е въпрос на "история" колкото баба Гицка е мис Вселена.

на 28.05.2026 г. в 22:17, Bubbles написа:

Срещнали се на полянка

Прабългарин и Славянка.

Цуни-гуни, вади тури

Народили чукундури...

Трябваше да го завършеш.

Хем е.бливи, хем крадливи, но най-вече завистливи

на 28.05.2026 г. в 15:01, thruth написа:

Не може над 2000 човека да са я прегледали и никой да не е изказал мнението си.

Напротив, аз си изказах мнението и в прав текст ти написах, че изобщо нямаш никакво понятие от нещата... Отговор от твоя страна не последва. :)

преди 51 минути, _raMus_ написа:

искаш да кажеш че ти имаш ли? )

Не помня, да съм ти искал малоумното мнение.

защо трябва да ме интересуват мненията ти по едно или друго, Още повече дали помниш или не помниш нещо си.

Зададох въпрос. Изглежда че когнитивните ти способности трудно възприемат дори и прости въпроси, а какво остава за яките ти псевдо-исторически изцепки и "как ги разбираш работите".

Аз не съм твърдял, че мненията ми те интересуват, а че твоето мнение не ме интересува. Научи се, да четеш с разбиране.

Знаете ли,че?Панславизмът често се смята за „фалшив“, защото се опитва да обедини напълно различни нации под едно знаме. Въпреки че славянските езици споделят общи корени, те се различават значително по култура, религия и азбука и исторически погледнато, панславизмът е служил като инструмент за руския империализъм и експанзия, а не за истинско равенство. Митът за славянското единство се разпада под внимание поради няколко ключови причини: Езикът не означава култура: Въпреки че славянските езици са свързани, разбирането между тях варира значително. Например, полскоговорящ може да разбира само около 50% от украинския и да се затруднява значително с руския. Дълбока историческа враждебност: Идеята, че всички славяни са естествени съюзници, е опровергана от векове конфликти. От разпадането и трагичните войни на Югославия до историческите нашествия и окупации, славянските народи често са воювали помежду си. Маска за руско господство: В исторически план тази идеология е била използвана от Руската империя и Съветския съюз, за да оправдае завладяването на други славянски страни. За много централноевропейски страни като Полша или Чехия, панславизмът исторически е означавал заличаване на тяхната независимост в полза на руското превъзходство. Различни геополитически реалности: Икономически и социално повечето съвременни славянски нации в Централна и Източна Европа се идентифицират по-тясно със Запада и Европейския съюз, отколкото с Изтока. Тяхната съвременна сигурност, икономическо благополучие и демократични ценности са обвързани с европейската интеграция, което прави идеята за всеславянска супердържава до голяма степен остаряла.

преди 4 часа, Magas написа:

Знаете ли,че?Панславизмът често се смята за „фалшив“, защото се опитва да обедини напълно различни нации под едно знаме. Въпреки че славянските езици споделят общи корени, те се различават значително по култура, религия и азбука и исторически погледнато, панславизмът е служил като инструмент за руския империализъм и експанзия, а не за истинско равенство. Митът за славянското единство се разпада под внимание поради няколко ключови причини: Езикът не означава култура: Въпреки че славянските езици са свързани, разбирането между тях варира значително. Например, полскоговорящ може да разбира само около 50% от украинския и да се затруднява значително с руския. Дълбока историческа враждебност: Идеята, че всички славяни са естествени съюзници, е опровергана от векове конфликти. От разпадането и трагичните войни на Югославия до историческите нашествия и окупации, славянските народи често са воювали помежду си. Маска за руско господство: В исторически план тази идеология е била използвана от Руската империя и Съветския съюз, за да оправдае завладяването на други славянски страни. За много централноевропейски страни като Полша или Чехия, панславизмът исторически е означавал заличаване на тяхната независимост в полза на руското превъзходство. Различни геополитически реалности: Икономически и социално повечето съвременни славянски нации в Централна и Източна Европа се идентифицират по-тясно със Запада и Европейския съюз, отколкото с Изтока. Тяхната съвременна сигурност, икономическо благополучие и демократични ценности са обвързани с европейската интеграция, което прави идеята за всеславянска супердържава до голяма степен остаряла.

В наш интерес е Българския Славизъм и Панславизма под Българска Редакция . Пак питам- Какво са Славяни? Езика е много важен. Политика на Първата Българска Държава- Наша политика. В българска редакция на панславизма -Русия е Безспорния Водач, лидер. България Държи Корена и „правата“ на славянския език и славизма.Миже и да сме различни „славяни“ от другите, но Този език не случайно се е наложил в Първата българска държава- Основен стълб на българската Стратегия и Политика.

преди 2 часа, laplandetza написа:

В българска редакция на панславизма -Русия е Безспорния Водач, лидер. България Държи Корена и „правата“ на славянския език и славизма.Миже и да сме различни „славяни“ от другите, но Този език не случайно се е наложил в Първата българска държава- Основен стълб на българската Стратегия и Политика.

всяка дума е фейк и тотални щуротийки. Заедно с главните букви в последното изречение - всичко е фейк.

Когато изтрещи някой връзката му с действителността се прекъсва и той започва да живее в някакъв си негов сън.

Всеки психотичен епизод представлява такова състояние. Различно е от сънуването нощем, защото то има оздравителна и компенсаторна функция.

Именно защото виртуала предлага нужната защита и анонимност, изтрещяването в някои автори на никове започва да се шири свободно и естествено. И всички ставаме свидетели - на изтрещяването на тия никове.

В тая тема толкова много тъпотии се пишат, че направо не е истина...

на 5.06.2026 г. в 15:42, communismatic написа:

Аз не съм твърдял, че мненията ми те интересуват, а че твоето мнение не ме интересува.

това е носенс. Ако не те интересуваше нямаше да ги четеш и да пишеш поредната си повторителна простотия.

Упорито се опитваш да си прокарваш някакви твои фантазии, но историята е наука, а не е за виртуални политически тролчета, дето си играят за запълване на празното отвътре.

на 6.06.2026 г. в 14:28, communismatic написа:

В тая тема толкова много тъпотии се пишат,

Ти я допълваш чудесно с няколкото си включвания.

преди 1 минута, _raMus_ написа:

Ако не те интересуваше нямаше да ги четеш и да пишеш поредната си повторителна простотия.

Първо, научи се, да пишеш на правилен български, използвайки пунктуация и прочее. Второ, ако знаеш някакъв метод, в който в една тема, да не четеш някой, който те цитира, моля да ме "светнеш". Би ми било прелюбопитно... В тоя форум върлува направо епидемия от бавноразвиващи.

преди 3 минути, _raMus_ написа:

Упорито се опитваш да си прокарваш някакви твои фантазии, но историята е наука, а не е за виртуални политически тролчета, дето си играят за запълване на празното отвътре.

Имаш предвид себе си, предполагам?

преди 3 минути, _raMus_ написа:

Ти я допълваш чудесно с няколкото си включвания.

Мхм, добре. Дано не ти се налага, да влизаш с мен в дискусии на историческа тематика, че бая ще те боли главицата... Доста хора се опитаха и всичките избягаха.

преди 2 часа, communismatic написа:

всичките избягаха.

от смотаняците и комплексарите всички бягат. Този маниакален напън и мераци колко си як историк... е достатъчно показателен.

Колкото до "доскусии"... ) ако се налага нещо да се повтаря, значи "другата страна" е греда отвсякъде. Повтарят само двойкаджиите и комплексарите.

Що не ти стиска, да влезеш с мен в дискусия на историческа тематика? Нещо взе да даваш назад? Нали беше много отворен... :)

преди 1 час, _raMus_ написа:

Колкото до "доскусии"... ) ако се налага нещо да се повтаря, значи "другата страна" е греда отвсякъде. Повтарят само двойкаджиите и комплексарите.

Диксусии не водя с комплексари и въздухари. Мяркал съм ти и някои от останалите псевдодискусии с политлевичарските дежурни глупости и комплексарски надговорвания.

Вече написах ясно по-горе, че не ме интересуваш, но високото ти АЙКЮ изглежда запомня точно колкото маймунките - до няколко минути.

Не ме интересуваш и толкова. Аман от комплексари и празни бърборковци - щото са празни отвътре. И във форума КАЛДАТА - това е основния мат'рял, так, че сивия цвят, заедно с "чернобелия" не са ми интересни с нищо. Имаш само и единствено образование и обща култура - но за друго, отвътре, си останал някъде в тийн-годините си.

• 1 месец по-късно...

Би ли обяснил на кратко (щото не ми се занимава с глупости), кое конкретно е измама в етнонима "славяни"?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.