Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кубрат Томов- знаменитост на българската езотерика

Featured Replies

Кубрат Томов е любопитна личност, която интелектуалците от последната четвърт на 20 в. високо ценят. Има нестандартни идеи, зареден е с голяма работоспособност, дори видът му е харизматичен като енциклопедист и ерудит. Въпреки това, т.е. уважението и голямата интелектуална продукция, не добива широка популярност у нас, нито в чужбина. Никой не го нарича луд и графоман, но проявите му до някъде напомнят на непризнат пророк.

Лично аз приемам една идея, която е популярна за времето и я има и у него, че животът, явленията, имат свой ритъм и синхронизирането с него, резонансът, ни прави да сме по- успешни. Самият той обаче не хвана този ритъм, гребена на вълната и бил починал в изолация и немотия. Пише в областта на Психотрониката. Съосновател и основател е на такива сдружения, което е добре описано в Уикипедия, ценят го и в сайта Портал12.

Не съм му поклонник, но смятам, че името му има значение за българската езотерика. Който вярва в пророчества, тайни знания, извънземни и конспиративни теории, е редно да защитава значението му като българин. Жалко, но никоя чуждоезикова уикипедия не е намерила за нужно, а може изобщо да не познава личността и значението му.

преди 15 минути, Търсещ истини написа:

Кубрат Томов е любопитна личност, която интелектуалците от последната четвърт на 20 в. високо ценят. Има нестандартни идеи, зареден е с голяма работоспособност, дори видът му е харизматичен като енциклопедист и ерудит. Въпреки това, т.е. уважението и голямата интелектуална продукция, не добива широка популярност у нас, нито в чужбина. Никой не го нарича луд и графоман, но проявите му до някъде напомнят на непризнат пророк.

Лично аз приемам една идея, която е популярна за времето и я има и у него, че животът, явленията, имат свой ритъм и синхронизирането с него, резонансът, ни прави да сме по- успешни. Самият той обаче не хвана този ритъм, гребена на вълната и бил починал в изолация и немотия. Пише в областта на Психотрониката. Съосновател и основател е на такива сдружения, което е добре описано в Уикипедия, ценят го и в сайта Портал12.

Не съм му поклонник, но смятам, че името му има значение за българската езотерика. Който вярва в пророчества, тайни знания, извънземни и конспиративни теории, е редно да защитава значението му като българин. Жалко, но никоя чуждоезикова уикипедия не е намерила за нужно, а може изобщо да не познава личността и значението му.

Гледай сега, Кубрат Томов, а сетне тайни знания, конспиративни теории, пророчества и верването в тях. Сега ги свържи ............. , а сетне помисли ............ Възможно ли е в един глобаленсвят със „консолидация и съглашателство“ на Няколко конкурентни , но исътрудничесщи си глобални групи да бъде възможно да съществуват „ тайни научни и технологични знания“ , да бъде възможно да съществуват огромни по мощ мрежи от центрове и „суперкомпютри“ и разработки ИИ , които да са „технологичните оракули“ Новата Делфи и Перперикон, , възможно ли е тези групи да планират , осъществяват и редовно практикуват завери, заговори срещу интереса на обществата, да водят „цивилизацията“ към собственните си нужди и потребности, да изземват власт от суверените, т.е. да вършат Конспирация , Възможно ли е всичко това? ..................... и какво е общото с играещик ролята палячовци, кукомицини, консперативни повелители на теорията, плоскоземци“„ и пр. „светулки“ , заслепяващи погледите за Чудовището Зад и Отвъд тях.

• Автор
преди 6 часа, laplandetza написа:

Кубрат Томов, а сетне тайни знания, конспиративни теории, пророчества и верването в тях. Сега ги свържи ............. , а сетне помисли ............ Възможно ли е

В рубрика Езотерика казаното е съвсем възможно, но идеята ми за темата е, че Кубрат Томов е значимо име тъкмо в нея и тези, които приемат езотеричното знание, е добре да го уважават. Да уважават и Петър Дънов.

В рубриката История настоявах, тези, които имат комунистически възгледи да уважават Георги Димитров.

Кое е общото? Че са българи и че са фигури, а не пешки в идеите си.

Написах, че не изпитвам преклонение нито към Дънов, нито към Томов като пророци и учени, но имам определено уважение към тях, като българи.

Надявам се ме разбираш. Казано накратко: "Не съм почитател на идеите ти, но си ми брат, защото си българин". В допълнение, "ако се отродиш и намразиш България и българите, нищо че съм в тон с идеите ти, вече заслужаваш моята братска мъст".

преди 3 часа, Търсещ истини написа:

............

Надявам се ме разбираш. Казано накратко: "Не съм почитател на идеите ти, но си ми брат, защото си българин". В допълнение, "ако се отродиш и намразиш България и българите, нищо че съм в тон с идеите ти, вече заслужаваш моята братска мъст".

нямаше значение дали е българин или не, друго казах. Вероятно така трябва , както казваш за езотеррици „мистици“ ик всекакви там-таме Верващи.

Кое е по-голямо Идеите или националност, род, родина, твоят живот?...................аз не правя компромиси, моите идеи са Наши идеи и Ние сме в Наш Свят построен, така , че да няма противоречие с род, сешмейство, с Нашето братство с нашите Идеи- т.е. Нашите Идеи са Ние-ние сме Една Конструкция.

Да уважаваш всеки българин, само защото бил българин, означава, че никого не уважаваш. Това че бай Пенчо от село Пенчовица създавал научни теории, по никакъв начин не го прави съпоставим с Айнщайн. Какво значимо име е бил Кубрат Томов и кои интелектуалци го били ценяли високо не знам, ала е разбирал от езотерика, колкото аз разбирам от ракетостроене - все едно щото знам да затягам гайки и да заварявам с електрожена, да се поставям на една нога с фон Браун или Робърт Годард.

• Автор
преди 21 минути, azarak написа:

Да уважаваш всеки българин, само защото бил българин, означава, че никого не уважаваш. Това че бай Пенчо от село Пенчовица създавал научни теории, по никакъв начин не го прави съпоставим с Айнщайн. Какво значимо име е бил Кубрат Томов и кои интелектуалци го били ценяли високо не знам, ала е разбирал от езотерика, колкото аз разбирам от ракетостроене - все едно щото знам да затягам гайки и да заварявам с електрожена, да се поставям на една нога с фон Браун или Робърт Годард.

Май наистина уважавам всеки българин и това не значи че не уважавам никого. Уважавам даскалицата Т. , счетоводителката Н., съседа О., сина му П. Зная че не са Айнщайн, но си имат свои качества. Но да погледнем иначе. Григор Димитров е на н`ам коя си позиция в световната ранг листа. Това означава ли да съм ветропоказател и да уважавам само първия и щом падне на второ място да не го уважавам? Напротив. Смятам, че трябва да се отнасям със специално уважение тъкмо към Гришо, защото е наш- българин с постижения в тениса. Същото и с Кубрат Пулев, същото и с Кубрат Томов. Не са най- добрите, но са българите там.

Не държа да те променям. Уважавай най- добрите, достатъчно ми е да ме разбереш.

преди 2 часа, laplandetza написа:

нямаше значение дали е българин или не, друго казах. ...

Кое е по-голямо Идеите или националност, род, родина, твоят живот?...................аз не правя компромиси, моите идеи са Наши идеи и Ние сме в Наш Свят построен, така , че да няма противоречие с род, сешмейство, с Нашето братство с нашите Идеи- т.е. Нашите Идеи са Ние....

Може би не съм те разбрал и не те разбирам точно. Ако го напишеш по- ясно ще ти отговоря.

Ето какво разбирам- "ние сме нашите идеи, а това няма националност". ако е така, ще кажа, че Нашата националност е идея и следователно ние сме и нашата националност. Има различни от нея, от идеята националност. Те просто са други, не обсъждаме добри/лоши. Седни съм брат, с други съсед, колега. Радвам се когато брат се издигне.

преди 22 минути, Търсещ истини написа:

Това означава ли да съм ветропоказател и да уважавам само първия и щом падне на второ място да не го уважавам?

Само, че става дума не за разликата между първо и второ място, а за разликата между компетентност и невежество. Да се уважава и простотията, и гениалността, означава да се обезсмисли самото уважение. Такова уважение няма стойност, това не е уважение, може да бъде безразличие, нагаждачество или лицемерие, но не и уважение. Да уважаваш всички, също е ветропоказателно поведение.

преди 18 минути, Търсещ истини написа:

..

Може би не съм те разбрал и не те разбирам точно. Ако го напишеш по- ясно ще ти отговоря.

Ето какво разбирам- "ние сме нашите идеи, а това няма националност". ако е така, ще кажа, че Нашата националност е идея и следователно ние сме и нашата националност. Има различни от нея, от идеята националност. Те просто са други, не обсъждаме добри/лоши. Седни съм брат, с други съсед, колега. Радвам се когато брат се издигне

По-ясно..................ще бъде трудно. Да кажем така, тези от които съм и аз нямат националност, нито етнос, нито народ, нито държава, нито един свят , буквално ментално, психически , функционално не сме хора. Ние ползваме актуалните и лесните „тела“ за обладаване😄. Ние сме Демони........истински, от плът и кръв. Това е краткото обяснение, не би разбрал иначе.

Сложното- милярди хора сте тук, разиграват се огромен брой възможности и това , което съм аз е вид „възел„ в наслагването на милиони и милиони вероятности, които са довели до поява на човек-изрод, с нчколко десетки или стотици дребни различия от „статистиката“ но в множество довеждат до Голяма увреда от Нормата и „материализиране„ на нещо, което не му е мястото Тук и Сега всред вас, но го има- за добро или лошо и То си върши работата, а работата ми е няколко „капки“ в потока, който подрива вашето Благоденствие- илюзорно благоденствие, което ви води към унищожение.Ние сме хиляди и хиляди и сме тук-все някои от нас от много хиляди години, каплка по капка извличаме от Вашия Живот - Друг „живот“ и това , което правим, без да го желаем истински и без да ни вълнува е според вашия „интерес“ - добро. Не бихте го оценили така, не сте готови още.

Имам „проект“ да изградя Единна Идеология в която да вплета Българското Наследство, т.е Национализъм от 22 век- богато уплатнен с идеи, смисъл, философия, мисъл, технология, наука и стратегии и талтически плануване и пр. Както и план -стратегия и изпълнение за създаване на Български ИИ - но от друг тип изкуствен интелкект в жсимбиоза с ядра, отделни свързани машини за Съзнание-но Нечовешко и ненаподобяващо човешкото, създаване на черни демонични „кутии“ .

преди 6 минути, azarak написа:

Само, че става дума не за разликата между първо и второ място, а за разликата между компетентност и невежество. Да се уважава и простотията, и гениалността, означава да се обезсмисли самото уважение. Такова уважение няма стойност, това не е уважение, може да бъде безразличие, нагаждачество или лицемерие, но не и уважение. Да уважаваш всички, също е ветропоказателно поведение.

Хмм, ще ме извиниш, но Уважавай Живота, имай уважение къмЖивия..............................той може и да ти отвърне, умрелия няма да може.

преди 2 часа, laplandetza написа:

Хмм, ще ме извиниш, но Уважавай Живота, имай уважение къмЖивия..............................той може и да ти отвърне, умрелия няма да може.

То живия може да ти отвърне и с куршум в главата. Да уважаваш правото на живот е едно, но да уважаваш правото на глупостта е съвсем друго.

• Автор
преди 6 часа, azarak написа:

става дума не за разликата между първо и второ място, а за разликата между компетентност и невежество. Да се уважава и простотията, и гениалността, означава да се обезсмисли самото уважение.

Коментарът ти ме накара да се замисля в няколко насоки

• различаването на качественото от по- некачественото в интелектуалната продукция е по- достъпно от правенето на качественото. Героят от "Дзен или изкуството да ..." се побърква в търсене на отговор на въпроса, защо и най- слабият ученик може да различи по- доброто съчинение. Значи различаването го могат мнозина, включително и слабаците, а правенето единици.

• уважението към личността е различно от уважението към продукцията. Уважавам личността на съседа, защото виждам, че се справя добре в живота: в някои по- добре, в други по- зле от мен.

• не знаем всички способности на хората. Сещам се за един знаменит физик, който като хоби правел куфари. Друг искал да го посети и попитал съсед къде живее, като казал името. Онзи много го похвалил, че прави чудесни куфари и упътил госта. Нямал и понятие, че е значим физик. Иде ми и асоциацията за баснята за лъва, който бил надвит и вързан от човека и една мишчица го спасила като прегризала вървите, което самият той- царят не можел.

• мисля си и за известните езотерици и плоскоземци, и уфолози. Деникен, разбира се. Какво, да уважаваме Деникен, че има голяма известност, а не и българите, мислещи по същия начин? Защо? Само защото пише смислени книги за глупости?

• Мисля си и за Възрожденския принцип към братята- добре, поумнели сме с всичката условност на думата. Какво, да ги заплюем или да помогнем за издигането им? Петър Берон- опитал да направи универсално обяснение на света и написал 7 тома "Панепистемия". Чел съм няколко откъса, ами... слабо, ама просветил толкова ученици, българчета с Рибния буквар.

• Мисля си и за "глупостта" тук във форума. Какво да се прави? Опитах с истина, опитах с ирония, опитах с оскърбления и присмех. Нищо не промених. Сега игнорирам и си пиша моето. Съзнавам, че нивото ми не е за професор, но това е редът- продуцирай и вади на пазара. Едни ще го харесат, други- не. Поне мога да кажа "Това сирене/домати/къщи са български". Който иска, да купи. Който не иска, да отмине, има турски, гръцки, саксонски. Ама не да ме плюе защото не са като виенските. Това за виенските ми иде на ум от една легенда за Даскаловата къща в Трявна.

Направили на чорбаджията къща по обичайния за България начин. Той я харесал (?!), но бил ходил по търговия на запад и казал "Хубава е, ама не е като във Виена. Там всичко блести от злато". Пък дюлгерите рекли: Ние тука злато нямаме, но имаме дърво от всякакъв вид, можем да я направим (отвътре) да грее като злато. Така че нашето може да не е като на световните империи, но си е наше.
    И езотериците- също. :)
    За домашно: Защо чорбаджията си харесал къщата?

преди 4 часа, azarak написа:

То живия може да ти отвърне и с куршум в главата. Да уважаваш правото на живот е едно, но да уважаваш правото на глупостта е съвсем друго.

може и с куршум, може и с огън. Уважавай и своя враг, противник и своите приятели, съюзници . Глупостта е в Природата на Нещата , блато, което ще бъде прекосено, прегазено.

Това са празни приказки. Разбирам хората, които искат да се изтъкнат, колко са великодушни, но цялата им претенция отива по дяволите, когато се приземят в измерението на действителните взаимоотношения. Не е рядкост човешкия ум да си измисля пиедестали, които съществуват и са реализируеми единствено във въображението. Така, че на практика единствените, които уважават плодовете на невежеството, са невежите и в някаква степен използвачите - реално вторите не, че са толкова уважителни, но демонстрират уважение с чисто користни цели и обикновенно преструвката им минава пред невежите ...... а после невежите търсят помощ, тъкмо от ония, които не са ги уважавали.

на 12.06.2026 г. в 18:30, Търсещ истини написа:

Кубрат Томов е значимо име тъкмо в нея и тези, които приемат езотеричното знание

Познавах го лично, имах участие в две от неговите телевизионни предавания. Бях на всичките му организирани курсове в Пловдив, а в редки моменти и в София. Научих от него много неща.

Тогава ми беше период от живота, в който за мен беше важно т.н. "езотерично знание" и именно в него Кубрат беше име, което всички единодушно в този тогавашен кръг от хора, тачеха безапелативно. А да ви споделя, че това по принцип беше нещо крайно невероятно за тия среди, по онова време. А аз бях пообиколил доста от няколкото "известни фигури" с цел лични впечатления от лично запознанство... Някои от тях наистина бяха впечатляващи, други - празни балони.

Кубрат Томов имаше спобосността да мисли логично, системно, синтетично... и беше научен сътрудник в няколко научни колектива. Беше преживял голяма лична трагедия, от която имаше останали физически "следи" (вероятно и психически). Никога не е говорил за това, но аз го научих от други хора.

Беше достоен и честен човек, живееше много скромно и бедно. И беше напълно отдаден на идеите си за будителство и просвещение към тия "различни гледни точки", които съчетаваше добре с научната парадигма, колкото и чудно да изглежда това сега.

Просто времената бяха други, но аз му дължа голямото си уважение и респект- и досега ...

на 13.06.2026 г. в 14:03, azarak написа:

Това са празни приказки. Разбирам хората, които искат да се изтъкнат, колко са великодушни, но цялата им претенция отива по дяволите, когато се приземят в измерението на действителните взаимоотношения.

Не, вие сте празен за тия приказки. Има разлика - ще я доловите ли или нямате шанс?

Най-смешното сред всичко това е именно че вие сте точно от "невежите " в тия неща. А да пишете за някакви си "действителни взаимоотношения"... е меко казано наивно, в рамките на темата и виртуала. Вие специално няма въобще как да имате "такива" взаимоотношения, за които пледирате.

преди 5 часа, _raMus_ написа:

Не, вие сте празен за тия приказки.

За кои приказки?

на 13.06.2026 г. в 14:03, azarak написа:

Това са празни приказки.

на 19.06.2026 г. в 17:16, _raMus_ написа:

Не, вие сте празен за тия приказки. Има разлика - ще я доловите ли или нямате шанс?

на 19.06.2026 г. в 22:35, azarak написа:

За кои приказки?

) Мдааа - нямате шанс и дори не си четете глупостите. дето си ги снасяте само заради бърборкането и напъните за участие. А последната веселба с "действителните взаимоотношения" е наистина комична. До какви весели случки може да изпадне някой, който се фантазира на интелигент пред екрана си, в ролята на огледало.

преди 12 часа, _raMus_ написа:

....

т.е. ти е невъзможно, дори да кажеш за кои приказки съм бил празен?!? Да не повярва човек. Абсурд, Просто няма начин, такъв проницателен ум да се харчи в дребнави лапешки заяжданици.

на 12.06.2026 г. в 10:55, Търсещ истини написа:

Кубрат Томов, въпреки че е имал интересни разсъждения, понякога е говорил откровени глупости. Като това например:

"Тук, в България, е бил раят на Земята - райската градина, където федерацията на извънземните цивилизации създава живота на Земята и човека на Земята. И първите племена и хора, които са били създадени, са българите. След това - евреите. Но ако добре прочетете, ще видите, че има твърде много разлики между бог Тангра и техния бог Йехова. Въпреки това обаче българи и евреи имат най-висок коефициент на интелигентност, най-висок генетичен потенциал. Само искам да добавя - Аспарух с прабългарите не са дошли случайно тук. Аспарух е бил посветен, много добре е знаел, че води народа си в прародината му. Тук, в България, е бил раят на Земята - райската градина, където федерацията на извънземните цивилизации създава живота на Земята и човека на Земята."

• Автор
преди 34 минути, Oxiss написа:

Кубрат Томов, въпреки че е имал интересни разсъждения, понякога е говорил откровени глупости. Като това например:

"Тук, в България, е бил раят на Земята - райската градина, където федерацията на извънземните цивилизации създава живота на Земята и човека на Земята. И първите племена и хора, които са били създадени, са българите. След това - евреите. Но ако добре прочетете, ще видите, че има твърде много разлики между бог Тангра и техния бог Йехова. Въпреки това обаче българи и евреи имат най-висок коефициент на интелигентност, най-висок генетичен потенциал. Само искам да добавя - Аспарух с прабългарите не са дошли случайно тук. Аспарух е бил посветен, много добре е знаел, че води народа си в прародината му. Тук, в България, е бил раят на Земята - райската градина, където федерацията на извънземните цивилизации създава живота на Земята и човека на Земята."

Напълно е възможно този текст да е на Томов. По онова време такива ги приказва и Деникен. Обаче с безразборното копиране на измислици в интернет имам съмнение, че му е приписана измислица, т.е. лъжа. Кой е източникът ти? От кое произведение, книга, статия, интервю? Не ми казвай, че е копирано от анонимен източник в несериозен форум. Да не множим фейк!

преди 32 минути, Търсещ истини написа:

Напълно е възможно този текст да е на Томов. По онова време такива ги приказва и Деникен. Обаче с безразборното копиране на измислици в интернет имам съмнение, че му е приписана измислица, т.е. лъжа. Кой е източникът ти? От кое произведение, книга, статия, интервю? Не ми казвай, че е копирано от анонимен източник в несериозен форум. Да не множим фейк!

Ами не е измислица, защото той неведнъж заявява подобни глупости.

No image preview

Кубрат Томов си отиде без научните среди да приемат откри...

Забележителният Кубрат Томов си отиде от този Свят на 4-и Януари 2016, без научните среди да разберат за откритието му за преодоляване на гравитацията и земното претегляне. Нищожната сума от 6000 евро

Ха сега де ! Този човек , господин Томов вече е направил ГравитоЛета🙂 И аз нямам 6 хил. евро или с инфлация 16 хилки............. ма ши сЪ намерят! Дайте го тоя Гравомер-граволет да му сложа Скоростомера и ...........................към Стокхолм за Нобела !...........с 200.

Сериозно, той и Стефан Маринов беше откачалка.................., но Каква Откачалка- наистина за Нобел ! .................., не се знай под кой налудничав „храст“ кво имане се крие!

“““““ Забележителният Кубрат Томов си отиде от този Свят на 4-и Януари 2016, без научните среди да разберат за откритието му за преодоляване на гравитацията и земното претегляне. Нищожната сума от 6000 евро се оказа бариера пред Томов за да подаде заявка за Нобелова награда в Нобеловия комитет.

.......................

Проверих на бързо............. не , няма нищо перспективно, само приказки на „учител, гуру, „ не е подобен на Стефан.

преди 30 минути, laplandetza написа:

не се знай под кой налудничав „храст“ кво имане се крие!

много ясно - зад всеки налуден храст се крие пУтенциален гений и нобелист. Така написал "храста".

Може би заради това всяка психиатрия е пълна с толкова 'гении и нобелисти'. Може да са ПУТенциални, но тва е щото не ги разбират не ги и признават. И не се дуят достатъчно по виртуала кви са гении.

Пък сред КАЛДАТА си имаме нов и модерен "храст" в очакване на "вселенския НОБЕЛ" който да полети с гравилета, монтиран на дачията. Цялата вселена вече е затаила дъх от трепетното очакване... )

на 19.06.2026 г. в 17:16, _raMus_ написа:

Просто времената бяха други, но аз му дължа голямото си уважение и респект- и досега ...

Или не времената, а ти си бил друг...

С какво Кубрат Томов е по-различен от тези, които сега (избери си някоя подходяща дума) за вярванията им, за собствената им приказка?!

преди 37 минути, The Lone Star написа:

Или не времената, а ти си бил друг...

С какво Кубрат Томов е по-различен от тези, които сега (избери си някоя подходяща дума) за вярванията им, за собствената им приказка?!

Различаваше се по отдадеността и сериозността с която го правеше.

А иначе - разбира се, че... авторът зад ника "рамус" беше друг и още го нямаше този ник... Но и контекста беше друг

Тогава бяха други времена в които имаше нещо като "мода" - след материалистичните съветски времена и разочарованието от една провалена идеология интереса към мистиката нарасна рязко. Нароиха се заедно с това множество от сектански учения, рязко налазиха петдесятниците, а в голяма част от романтиците дойде повеят на "руският сребърен век" и ехото на Рьорих и Блаватска и последващите ги клонинги.

Особеното на тия времена е, че хора, които разбираха от наука се помъчиха да облекат "духовния романтизъм" на руския сребърен век, с псевдонаучни дрехи. Редица "руски учени" се наредиха на опашки да представят "синтетични наукомистични идеи" и светлото им бъдеще за цялото човечество... Докато сред мейнстрийма дойде модата на Кашпировски, врачките, гадателките и енергийните лечители. С тях дойде модата на "СЛЪНЦЕЯДИТЕ" и разните митологии за духовните йоги, вселенски учители... И това не беше само сред остатъците от бившите соцстрани - а беше по целия свят, с НЮ-УЕЙВ вълната, с Кастанедовия "Дон Хуан" и т.н...

Всичката тази "мода" до голяма степен мина и замина по реда си. Много от "слънцеядите" се гътнаха и помръкнаха мечтите на "дръзновените и смелите" дето не са заблудени да ядат някаква си груба и гадна храна... Тия дето пиеха урина за лечителски цели се понатровиха, разни лечители времето и опита им показаха че са обикновени тарикати или изтрещели заблуденци.

Сред всичко това КУБРАТ беше един много различен "фар" и за мен важността му за онзи етап беше че ме научи да системно мислене, на структуриране, взех от него възможността за "различния хоризонт"...

РАзбира се той се водеше от заблудите си точно както и мнозинството като него. Те бяха повлияни също от онези особености на "времената" които съвсем фрагментарно и импровизирано описах по-горе в тоя текст. Той беше точно един духовен романтик, който ме запали не с романтичните си идеи, а именно с научния си опит.

Също така - и тогава, както и досега, под мантията маските и завесата на "мистичното'' продължават да се крият напълно психично-девиантни натури, защото това е най-известния им начин да оправдаят и се впишат в клишетата за 'духовност' и да се вживеят колко много я разбират и живеят.

преди 3 часа, _raMus_ написа:

Различаваше се по отдадеността и сериозността с която го правеше.

А иначе - разбира се, че... авторът зад ника "рамус" беше друг и още го нямаше този ник... Но и контекста беше друг

Тогава бяха други времена в които имаше нещо като "мода" - след материалистичните съветски времена и разочарованието от една провалена идеология интереса към мистиката нарасна рязко. Нароиха се заедно с това множество от сектански учения, рязко налазиха петдесятниците, а в голяма част от романтиците дойде повеят на "руският сребърен век" и ехото на Рьорих и Блаватска и последващите ги клонинги.

Особеното на тия времена е, че хора, които разбираха от наука се помъчиха да облекат "духовния романтизъм" на руския сребърен век, с псевдонаучни дрехи. Редица "руски учени" се наредиха на опашки да представят "синтетични наукомистични идеи" и светлото им бъдеще за цялото човечество... Докато сред мейнстрийма дойде модата на Кашпировски, врачките, гадателките и енергийните лечители. С тях дойде модата на "СЛЪНЦЕЯДИТЕ" и разните митологии за духовните йоги, вселенски учители... И това не беше само сред остатъците от бившите соцстрани - а беше по целия свят, с НЮ-УЕЙВ вълната, с Кастанедовия "Дон Хуан" и т.н...

Всичката тази "мода" до голяма степен мина и замина по реда си. Много от "слънцеядите" се гътнаха и помръкнаха мечтите на "дръзновените и смелите" дето не са заблудени да ядат някаква си груба и гадна храна... Тия дето пиеха урина за лечителски цели се понатровиха, разни лечители времето и опита им показаха че са обикновени тарикати или изтрещели заблуденци.

Сред всичко това КУБРАТ беше един много различен "фар" и за мен важността му за онзи етап беше че ме научи да системно мислене, на структуриране, взех от него възможността за "различния хоризонт"...

РАзбира се той се водеше от заблудите си точно както и мнозинството като него. Те бяха повлияни също от онези особености на "времената" които съвсем фрагментарно и импровизирано описах по-горе в тоя текст. Той беше точно един духовен романтик, който ме запали не с романтичните си идеи, а именно с научния си опит.

Също така - и тогава, както и досега, под мантията маските и завесата на "мистичното'' продължават да се крият напълно психично-девиантни натури, защото това е най-известния им начин да оправдаят и се впишат в клишетата за 'духовност' и да се вживеят колко много я разбират и живеят.

Благодаря, зачетох се и се развеселих, посмях се и си спомних времената, кога бях млад и „напорист“ . Не ми се говори за „генезиса“ на паранормалното в онея времена, но бяха хубави за мен дни........... Участвах в изграждането на две „църкви“ на петдесятниците................тва бяха едни от първите „глобалистки кинти от небето“ от бога за човека😁......имаше и дашни „верващи“ студентки😄

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.