Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Храни при гастрит

Featured Replies

Здравейте на всички! Историята ми е доста дълга, ще съкратя накратко.

Преди 2 седмици близо 3, на работа щях да направя пертонит(преплитане на червата) със спрайт от фризера. Взеха се мерки, доктори и глупости, обаче започнах да повръщам по неясни причини, ходих на ренгеноскопия и ми откриха гастрит и груб релеф на лигавицата. Наложиха ми диета, без пържено, мазно, сладко, газирано, но ми в трудно да спазвам диетата, ям боб(не ми дразни и нямам болки), но при опит да ям домат, чеснов сос, корема ми се подува и имам ужасен рефлукс да повръщам. За момента са ми изписали да пия "Еманера" 2 пъти дневно, преди храна(сутрин и вечер). Сутрините са ми отвратителни, свива ме корема, гади ми се, не знам какво да ям, че всичко да мине по-бързо. Из нета чета, че може някакви неща, на друго място, че няма как да ям тези неща и вече ми писва, чувствам се в страшна безизходица, за 2 седмици свалих 10-11 килограма..

Ps; Склонен съм да снимам изследвания/резултати с цел малко или много помощ.😖🤗

Това е основният проблем на много хора - "трудно ми е да спазвам диетата"!

Пържено и газирано по принцип не консумират, сладкото съм намалил. За сметка на това ям доста мазно - заедно с много люто!

Гастритът е възпаление на лигавицата на стомаха, затова трябва режим.

• Автор
преди 1 час, jhoro написа:

Това е основният проблем на много хора - "трудно ми е да спазвам диетата"!

Пържено и газирано по принцип не консумират, сладкото съм намалил. За сметка на това ям доста мазно - заедно с много люто!

Гастритът е възпаление на лигавицата на стомаха, затова трябва режим.

Ограничил съм сладкото(никакво не ям), газирано също не пия, единствено натурален сок на queens-а с късметчето под капачката. За сладко ползвам заместител - нектарини(без люспата), банани. Люто не ям, мазно не ям, ограничил съм се колкото мога, но идея нямам какво да ям. За варен ориз само със сол дума да не става, звучи отвратително.. Варени картофи ям с малко сол, за картофено пюре без лук - някак си не ми звучи вкусно и не бих пробвал.. Интересува ме като цяло какво да си правя да ям(поне да засища, че ме карат да ям по малко, но често. Препечен хляб ми втръсва вече, но нямам избор)🥲

Ps; Еманерата я пия, за да намали киселиноста в корема, че да се възстановила лигавицата по-лесно и бързо.

Според Гемини и Чатгпт, тва дето ям боб, пия натурален сок и ям препечен хляб с топено сирене, разваляло ефекта от Еманерата..

• Автор
преди 1 минута, цър-вул написа:

пробвай размачкано с прясно мляко. Мисля, че ще си промениш мнението

Бих опитал, но трява да е малко млякото, понеже и то приспада към "забранените" ми неща..

Ps:Преди да изстудя червата, натягах яко люто, само сладко, вечер пред компа по бутилка кола/фанта, нямах проблеми, чат-пат излизаха киселини, но един гастроцид и нещата минаваха, от поликлиниката казаха, че съм раздразнил жестоко гастрита с това дето съм повръщал и заради това сега получавам рефлукса да повръщам.

Преди да разберат за него като цяло, заради изстудяването, повръщах до стомашните сокове, приемах церукал за повръщането и Дуспатилин, Линфорте само вечер преди лягане. Прекратих с тях, утре имам час да ми сложат холтер(за сърцето), понеже много започнах да се задъхвам. ЕКГ - всичко е перфектно, но идея си нямам още защо.

Спазвай си режимите, които са ти назначили. Може да се наложи и доpълнителни изследвания като гастро/колоноскопия, онова там с бариевата каша и т.н.

Аз минах преди години през подобни кризи - метеоризъм, разстроен стомах...пазих диета и пих хапове няколко години (1-2 някъде) докато се оправя. Помня, че пих някакви инхибитори тогава, но в никакъв случай не ги взимай на своя глава!!! (неща като салофалк, сукралфат, сопрал, еспумизан и разни там храносмилателни ензими). Май помагаха и тези пробиотици като Синкванон и Стомахон. Май пих и някакви билки като Иберогаст и гастринорм (макар да съм чел противоречиви мнения за този д-р Тошков де).

За съжаление не помня диетите, защото беше преди 19+ години. Но сигурно са били стандартните.

Това дето са ти изписали май е подобен инхибитор. Явно минаваш през нещо такова. Май го водиха синдром на раздразнено дебело черво. Ама то там са толкова много - Крон, улцерозен колит и какво ли още не. Просто си спазваш това, което ти е казал гастроентеролога и се въоръжи с търпение, защото не минава за ден-два.

• Автор
преди 3 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Спазвай си режимите, които са ти назначили. Може да се наложи и доpълнителни изследвания като гастро/колоноскопия, онова там с бариевата каша и т.н.

Аз минах преди години през подобни кризи - метеоризъм, разстроен стомах...пазих диета и пих хапове няколко години (1-2 някъде) докато се оправя. Помня, че пих някакви инхибитори тогава, но в никакъв случай не ги взимай на своя глава!!! (неща като салофалк, сукралфат, сопрал, еспумизан и разни там храносмилателни ензими). Май помагаха и тези пробиотици като Синкванон и Стомахон. Май пих и някакви билки като Иберогаст и гастринорм (макар да съм чел противоречиви мнения за този д-р Тошков де).

За съжаление не помня диетите, защото беше преди 19+ години. Но сигурно са били стандартните.

Това дето са ти изписали май е подобен инхибитор. Явно минаваш през нещо такова. Май го водиха синдром на раздразнено дебело черво. Ама то там са толкова много - Крон, улцерозен колит и какво ли още не. Просто си спазваш това, което ти е казал гастроентеролога и се въоръжи с търпение, защото не минава за ден-два.

На ренгеноскопия ходих и ме караха да пия бариева каша, тогава се разбра за гастрита. В предното мнение написах защо пия Еманера.

току-що, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

На ренгеноскопия ходих и ме караха да пия бариева каша, тогава се разбра за гастрита.

То ако трябва да съм честен сигурно гастрит и колит имат 90% от хората. Те ту се обострят, ту се успокояват. Успех!

Докторите са ти казали какво не трябва... При положение че спазваш диетата - чай от джинджифил, чай от лайка, сок от алое вера, бадемово мляко, много облекчават. Като спиш - наляво, с леко присвити колене и възглавница между тях. Въоръжи се с търпение - процеса е много дълъг и няма напълно възстановяване.

• Автор
преди 2 минути, Teemo v. X написа:

Докторите са ти казали какво не трябва... При положение че спазваш диетата - чай от джинджифил, чай от лайка, сок от алое вера, бадемово мляко, много облекчават. Като спиш - наляво, с леко присвити колене и възглавница между тях. Въоръжи се с търпение - процеса е много дълъг и няма напълно възстановяване.

За какво не трябва - да, ама не ми направиха поне лист с какво може и как. Относно чая от лайка, пих първите 2 дни само, сока от алое вера, има ли проблем ако е от магазина?

Относно спането, въртя се много, заспивам наляво и се събуждам в някакви позиции дето дори нямам обяснение за тях😆

преди 6 минути, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

а какво не трябва - да, ама не ми направиха поне лист с какво може и как. Относно чая от лайка, пих първите 2 дни само, сока от алое вера, има ли проблем ако е от магазина?/

Относно спането, въртя се много, заспивам наляво и се събуждам в някакви позиции дето дори нямам обяснение за тях😆

Взимаш си изследванията и се връщаш при доктора и искаш да ти изготви диета. Лично за теб. Защото всичко е индивидуално и ако ти кажа яж варено пилешко, в 90% от случаите може, пък ти се окажеш в другите 10... Да ме/ни псуваш после.

• Автор
преди 4 минути, Teemo v. X написа:

Взимаш си изследванията и се връщаш при доктора и искаш да ти изготви диета. Лично за теб. Защото всичко е индивидуално и ако ти кажа яж варено пилешко, в 90% от случаите може, пък ти се окажеш в другите 10... Да ме/ни псуваш после.

Тва според мен е най-добър вариант и още утре ще пробвам, пък дали няма да ме отреже пак - не знам🤷🏻‍♂️

току-що, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

Тва според мен е най-добър вариант и още утре ще пробвам, пък дали няма да ме отреже пак - не знам🤷🏻‍♂️

Като те отреже го сменяш. Няма само един гастроентеролог. То и без това е хубаво човек да се допитва и до второ мнение, защото не винаги попада от първия път на правилния специалист.

• Автор
преди 5 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Като те отреже го сменяш. Няма само един гастроентеролог. То и без това е хубаво човек да се допитва и до второ мнение, защото не винаги попада от първия път на правилния специалист.

Къде специалист в градската поликлиника? Колеги ме съветват да си взема свободно направление и да търся специалист из София, да заеба тия в поликлиниката тук.

Влизаш в супердок и търсиш. Гледаш много внимателно рейтингите и накрая дали работят със здравната каса.

преди 3 часа, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

За варен ориз само със сол дума да не става, звучи отвратително

За варения ориз със сол използвай най-обикновен кетчуп, за да го овкусиш. Ако не ти е забранен кетчупа разбира се.

преди 3 часа, Teemo v. X написа:

Точно това е. Че дори и като му я изготви, пак ще му трябва търпение, щото ще има един период на проба-грешка... заради индивидуалността. Нявга, двама колеги, и двамата с гастрит, единият (аз) жули кромид, а от мисълта за чесън само -болки в корема... другият - обратното. Това беше по времето, когато здравеопазването беше безплатно... в смисъл излизаше ми без пари, щото ония хубавите лекарства за язви, гастрити и подобни идваха по второ направление и стигаха най-много до правителствена болница... и нямах достъп до тях, понеже бях от другите равни... та освен диетата (без пържено и без люто, с варено, печено, задушено, накратко казано), си ходех с чувал антиацид и туба алмагел.

едит: беше останал некъф наченат текст отгоре, та ще се възползвам, освен че го изтрих, и да разведря обстановката...

- Докторе, може ли да те питам нещо? Аз порових в Гугъл и си изясних диагнозата, ама да чуя все пак второ мнение...
- За диагнози от Гугъл, второ мнение - от Bing...
(знам, знам, че диагнозата е от гастро...)

Освен Супердок, става и myHealth

И накрая - Нови Искър не е ли в Столична община все пак? Авторът пише "София" сякаш е на три дни път с кон.

• Автор
преди 1 час, plmen88 написа:

За варения ориз със сол използвай най-обикновен кетчуп, за да го овкусиш. Ако не ти е забранен кетчупа разбира се.

Няма как защото и това приспада към доматите, подува ми се корема и веднага започва гадене придружено с леки до умерени болки.

преди 29 минути, lebel написа:

Точно това е. Че дори и като му я изготви, пак ще му трябва търпение, щото ще има един период на проба-грешка... заради индивидуалността. Нявга, двама колеги, и двамата с гастрит, единият (аз) жули кромид, а от мисълта за чесън само -болки в корема... другият - обратното. Това беше по времето, когато здравеопазването беше безплатно... в смисъл излизаше ми без пари, щото ония хубавите лекарства за язви, гастрити и подобни идваха по второ направление и стигаха най-много до правителствена болница... и нямах достъп до тях, понеже бях от другите равни... та освен диетата (без пържено и без люто, с варено, печено, задушено, накратко казано), си ходех с чувал антиацид и туба алмагел.

Това и на моя гастроентеролог й направи впечатление, че ям боб дето има запръжка в него и не ми дразни, но хапна ли домат, направо ми е*ава майката. Въпроса е, че не ми е предписала никакви хапчета относно самия гастрит, защото се случва да хапна нещо в тоя момент дето няма да ми понесе и какво правиме? Седим и се гърчим от болки и се чудим как да не повърнем, малко малоумна работа ми идва, но както и да е.

2 пъти берем ядове заради доматите. Единия път си нарязах домат в спагетите(Buldak) от тези дето се заливат с вряла вода, понеже не ми дразнят(но без лютата подправка към тях, нямат нииикакъв вкус, все едно ядеш варено тесто), отделно половината домат дето нарязах вътре, ядох от салата с домати и краставици и точно след 1 час се бях издул на балон, рефлуска беше отвратителен, как не повърнах, не знам. Втория път пак ще си правя такива спагети, но всеки ми повтаря Бели доматите, няма да имаш проблем, окееййй, сипах доматено пюре(от тези в картонената кутия от магазина, късно разбрах, че там мелят доматите със све люспи, колци и тн.), дори 1 час ми беше много, на 15-тата минута се издух и се започна отново с рефлукса за повръщане.. Но някак си не си представям цял живот да избягвам домати и люто, еле пък лютото, то присъства във всяко мое ядене, задължително. Когато се готви, се слагат минимум 2 лъжици, едро смляно чили, иначе не вкусвам. Но за момента, искам-нещем, не припарвам люто. За сладко си умирам, а сега гледам сладоледите, шоколадите и тем подобни сладки неща и ревем..

преди 32 минути, lebel написа:

И накрая - Нови Искър не е ли в Столична община все пак? Авторът пише "София" сякаш е на три дни път с кон

То е, въпроса е там, че от тук да се вдигнеш да дириш лекари из София(без личен транспорт) с градския е направо самоубийство. С автобус е 40 минути до Мария Го Лиза, след т'ва сменяваш метро/тролей/трамвай и каквото превозно средство се сетиш. Не, че ми е проблем, просто и пътя те убива.

преди 7 минути, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

Няма как защото и това приспада към доматите, подува ми се корема и веднага започва гадене придружено с леки до умерени болки.

Това и на моя гастроентеролог й направи впечатление, че ям боб дето има запръжка в него и не ми дразни, но хапна ли домат, направо ми е*ава майката. Въпроса е, че не ми е предписала никакви хапчета относно самия гастрит, защото се случва да хапна нещо в тоя момент дето няма да ми понесе и какво правиме? Седим и се гърчим от болки и се чудим как да не повърнем, малко малоумна работа ми идва, но както и да е.

2 пъти берем ядове заради доматите. Единия път си нарязах домат в спагетите(Buldak) от тези дето се заливат с вряла вода, понеже не ми дразнят(но без лютата подправка към тях, нямат нииикакъв вкус, все едно ядеш варено тесто), отделно половината домат дето нарязах вътре, ядох от салата с домати и краставици и точно след 1 час се бях издул на балон, рефлуска беше отвратителен, как не повърнах, не знам. Втория път пак ще си правя такива спагети, но всеки ми повтаря Бели доматите, няма да имаш проблем, окееййй, сипах доматено пюре(от тези в картонената кутия от магазина, късно разбрах, че там мелят доматите със све люспи, колци и тн.), дори 1 час ми беше много, на 15-тата минута се издух и се започна отново с рефлукса за повръщане.. Но някак си не си представям цял живот да избягвам домати и люто, еле пък лютото, то присъства във всяко мое ядене, задължително. Когато се готви, се слагат минимум 2 лъжици, едро смляно чили, иначе не вкусвам. Но за момента, искам-нещем, не припарвам люто. За сладко си умирам, а сега гледам сладоледите, шоколадите и тем подобни сладки неща и ревем..

То е, въпроса е там, че от тук да се вдигнеш да дириш лекари из София(без личен транспорт) с градския е направо самоубийство. С автобус е 40 минути до Мария Го Лиза, след т'ва сменяваш метро/тролей/трамвай и каквото превозно средство се сетиш. Не, че ми е проблем, просто и пътя те убива.

Ще бъда кратък - Ще си представиш, ще свикнеш и песен ще пееш (тук правилният отговор е - може да свикна, ама няма да пея). И да, доматите (във всякакво "агрегатно" състояние) дразнят стомасите на повечето "гастропозитивни". Мен лично още ми е криво за шкембето. Опитвам чат-пат, но без гърмящата смес не е същото. Вкусът му е сякаш вътре съм надробил ученическия си триъгълник, вместо шкембе.

• Автор
преди 4 минути, lebel написа:

Ще бъда кратък - Ще си представиш, ще свикнеш и песен ще пееш (тук правилният отговор е - може да свикна, ама няма да пея). И да, доматите (във всякакво "агрегатно" състояние) дразнят стомасите на повечето "гастропозитивни". Мен лично още ми е криво за шкембето. Опитвам чат-пат, но без гърмящата смес не е същото. Вкусът му е сякаш вътре съм надробил ученическия си триъгълник, вместо шкембе.

Взимам пример от майка ми, тя е на 64 години с язва, пука люто, домати, пържено и тн, като станат силни болките - едно хапче и си пее песен. Проблема е, когато забрави, че е свършила хапчетата и яде нещо което не е окей, превива се от болки, но пак не се отказва - та и аз по тоя пример, нека размине малко и пак си почвам както преди, просто ще имам хапчета под ръка. Плашат ме с болница ако ям люто, бил съм много млад(на 26 съм D), времето ще покаже.

Ps; Гастроентероложката ми каза, че поне още месец - месец и половина да не припарвам люто, което се надявам, че води към добри показатели.

преди 2 минути, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

Взимам пример от майка ми, тя е на 64 години с язва, пука люто, домати, пържено и тн, като станат силни болките - едно хапче и си пее песен. Проблема е, когато забрави, че е свършила хапчетата и яде нещо което не е окей, превива се от болки, но пак не се отказва - та и аз по тоя пример, нека размине малко и пак си почвам както преди, просто ще имам хапчета под ръка. Плашат ме с болница ако ям люто, бил съм много млад(на 26 съм D), времето ще покаже.

Пожелавам ти успех. Бъдете живи и здрави, и ти, и майка ти, и цялото ти заобиколение (ако досега е нямало такава дума, вече има). Спомням си 26-тата си година с удоволствие. В нея завърших (бях отслужил преди започването), започах работа и най-важното - освен с гастрит, се сдобих и със син. И доколкото си спомням, също бях оптимист. :полушега:

преди 5 часа, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

офорте само вечер преди лягане. Прекратих с тях, утре имам час да ми сложат холтер(за сърцето), понеже много започнах да се задъхвам. ЕКГ - всичко е перфектно, но идея си нямам още защо.

преди 8 часа, B0rn T0 P0rN (Forest*) написа:

...имам ужасен рефлукс да повръщам.

За рефлукса - как спиш?

Опитай само на лявата страна!

• Автор
преди 2 часа, jhoro написа:

За рефлукса - как спиш?

Опитай само на лявата страна!

Не ям неща от които ще имам рефлукс, тотално забравих какво е нормална храна, сега ям със страх и ям предимно препечени филии, защото както споменах по-горе: не ми предписа никакви хапчета освен Еманера при евентуален рефлукс. Когато имам обаче(както бях от доматите), не спя цяла нощ докато не ми поразмине, после лягам и така🤷🏻‍♂️

• Автор
преди 16 минути, цър-вул написа:

Дето трябва да е малко, че трябва и да е нискомаслено...

Препоръчват ми го с масло вместо мляко, киселото мляко трябва е под тези 3,6%, тези от сорта на 2%, да не е директно от хладилника и да не е повече от половин кофичка..

За първа вечер си направих ориз със пилешко филе на фурна, ръсих чубрица(чиста), за момента "уж" всичко е окей, ще видим до сутринта🤷🏻‍♂️

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.