Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва да нулирам биоса.

Featured Replies

Голям проблем си създадох на работеща машина.

След като инсталирах уин 10 не ми дава да влизам в биоса само от старт менюто ,като напиша reset

Имах опция да решетка уина или да задам бутващо устройство.

И уефи настройки. Ако влезех в биос забиваше след 2 3 движения и само рестарт до уин 10 мога и от уина вече както казах да избера бутващо устройство и да инсталирам.

Реших от лайв юсб с Линукс да разбирам настройките и написах бунт и зададен несъществуващ път към boot.uefi което е на бутваща флашка с уин и както казах след рестарт не мога да достъпа буут меню а само си зарежда уин а аз зададох път ,който се намира на флашка и няма как да се зареди след рестарт защото първо бутваше уина. Сега зарежда черен екран и минало тире. Та въпроса е къде по дяволите е скрита батерията за да решетка биоса. Дали е навряна в захранването там нямам никак физ. Достъп и ако трябва да отварям там трябва да режа ламарина сигурно.

Ето и снимките:

large.20260803_123654.jpg.a0b5ec79785c94

https://postimg.cc/gallery/XnCW2x4

Разрешен от Joss Bomon

• Отговори 63
  • Прегледи 1,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ти сериозен ли си?! 🤣 Линка под снимката не ми отваря други снимки. Батерията никога не е била в захранването, а на дънната платка. Докато си във Windows -> Settings -> System -> Recovery -&

• Как "вертикално" бе пич?! Не виждаш ли на снимката ти, че са 3 пина, а мостчето е на първите два. Хващаш го с пинцета или др. удобен инструмент издърпваш го и го вкарваш на средното и крайното дясно п

• Това не е същото. Батерията минава през защитен диод да не я свържеш обратно и като и дадеш изводите накъсо нищо не става, защото диода "пази". А ресета с пина окъсява кондензатор(и) на които се е нат

Публикувани изображения

• Решение

Ти сериозен ли си?! 🤣

Линка под снимката не ми отваря други снимки. Батерията никога не е била в захранването, а на дънната платка.

Докато си във Windows -> Settings -> System -> Recovery -> Advanced Startup -> Restart now

После ->Troubleshoot -> UEFI Firmware Setttings

Или задържаш Shift + Restart и пак стигаш до синия прозорец с Troubleshoot -> UEFI Firmware Setttings

Или пък отваряш CMD като администратор и пишеш shutdown /r /fw /t 1 и цъкаш Enter

Случайно да е активирано Fast Startup/бързо стартиране. При него по-трудно се влиза в BIOS?

Декативирай го, за може по лесно да настисаш/помпаш бутон-а и влизане в BIOS.

Колкото до батерията, може ресетнеш BIOS, като "у-касиш" определени пинове от дъното (не си казал модела му), с отвертка.

Батерията, може да е "скрита" от видеокартата.

• Автор
преди 48 минути, Joss Bomon написа:

Ти сериозен ли си?! 🤣

Линка под снимката не ми отваря други снимки. Батерията никога не е била в захранването, а на дънната платка.

Докато си във Windows -> Settings -> System -> Recovery -> Advanced Startup -> Restart now

После ->Troubleshoot -> UEFI Firmware Setttings

Или задържаш Shift + Restart и пак стигаш до синия прозорец с Troubleshoot -> UEFI Firmware Setttings

Или пък отваряш CMD като администратор и пишеш shutdown /r /fw /t 1 и цъкаш Enter

Не мога да заредя ни уин нито в биос да вляза. https://dox.abv.bg/download?id=1dfcb44a66&code=1# - Линк за сваляне 629677

Файл организатор DOX.bg

DOX.bg - Файл организатор

DOX.bg предоставя безплатно пространство от 5 GB за съхранение, организация и споделяне на файлове с големина до 2G.

- Линк за сваляне 917360

https://dox.abv.bg/download?id=a701f377f7&code=1# - Линк за сваляне. 715939

преди 52 минути, Mr. ?? написа:

Случайно да е активирано Fast Startup/бързо стартиране. При него по-трудно се влиза в BIOS?

Декативирай го, за може по лесно да настисаш/помпаш бутон-а и влизане в BIOS.

Колкото до батерията, може ресетнеш BIOS, като "у-касиш" определени пинове от дъното (не си казал модела му), с отвертка.

Батерията, може да е "скрита" от видеокартата.

Модела на дъното е HN B85

преди 8 минути, Gangosa написа:

Не мога да заредя ни уин нито в биос да вляза. https://dox.abv.bg/download?id=1dfcb44a66&code=1# - Линк за сваляне 629677

Файл организатор DOX.bg

DOX.bg - Файл организатор

DOX.bg предоставя безплатно пространство от 5 GB за съхранение, организация и споделяне на файлове с големина до 2G.

- Линк за сваляне 917360

https://dox.abv.bg/download?id=a701f377f7&code=1# - Линк за сваляне. 715939

Модела на дъното е HN B85

Преди известно време @buldak имаше подобен на твоя проблем.

Изключи хард диска и пробвай да влезеш в BIOS.

Свали видеокартата, както ти каза @Mr. ?? и ще видиш батерията. Внимавай да не и потрошиш закопчалката към слота! Буташ белия плъзгач надясно. Пробвай и да свалиш NVMe /зелената платка над видеокартата, като развиеш малкото болтче и внимаваш да не го загубиш. Вижда се и SATA кабел, който дали е включен в SSD или оптично у/во ти си знаеш...

adfae2-cmz0lu3p0zggh6t5i-q-b-pllake-ame-b85-hn-b85-v1-5.jpg

Без име.png

Процесора какъв е? Ако има вградено видео, можеш да ползваш HDMI от дънната платка докато видеокартата е свалена.

преди 8 минути, Teemo v. X написа:

И от първия пост разбрахте, какъв е проблема?

Само той си знае какви ги е сътворил. Аз казвам как да стигне до BIOS.

преди 5 минути, Joss Bomon написа:

Само той си знае какви ги е сътворил. Аз казвам как да стигне до BIOS.

Шегувам се. Но не чак толкова много - разни решети, физ. тирета...

Ясно е че е омазал буут - а

• Автор
преди 37 минути, Joss Bomon написа:

Свали видеокартата, както ти каза @Mr. ?? и ще видиш батерията. Внимавай да не и потрошиш закопчалката към слота! Буташ белия плъзгач надясно. Пробвай и да свалиш NVMe /зелената платка над видеокартата, като развиеш малкото болтче и внимаваш да не го загубиш. Вижда се и SATA кабел, който дали е включен в SSD или оптично у/во ти си знаеш...

adfae2-cmz0lu3p0zggh6t5i-q-b-pllake-ame-b85-hn-b85-v1-5.jpg

Без име.png

Процесора какъв е? Ако има вградено видео, можеш да ползваш HDMI от дънната платка докато видеокартата е свалена.

Добре свалям 2те плочки рам развивам болчето и махам тая платка и после?

преди 5 минути, Gangosa написа:

Добре свалям 2те плочки рам развивам болчето и махам тая платка и после?

Пак по диагонал четеш. Нали искаше да зануляваш/решетка биос и търсеше батерията къде е? Имаш ли друг диск SATA или е само това NVMe? Ако данните ти са на друг диск, разкачи първо него, за да остане само диска с Windows. Ако нямаш друг диск и всичко е на това NVMe което се вижда, има опасност да загубиш данните които са на него. Аз си мислех, че си в час с компютрите, а ти търсиш батерия в захранването... Ако искаш друго, а не да зануляваш BIOS, съветите ще са други.

• Автор

20260617_154509.jpg.9eb91062f466ee5c29e9

https://www.kaldata.com/forums/uploads/gallery/monthly_2026_08/20260617_154153.jpg.66bceb257ac23895611fece100cb28a4.jpg

large.20260617_154509.jpg.d3eaec1cc270c2

https://www.kaldata.com/forums/uploads/gallery/monthly_2026_08/large.20260617_154153.jpg.6af90d977a2532c0ab485f88fb3c795d.jpg

преди 3 минути, Joss Bomon написа:

Пак по диагонал четеш. Нали искаше да зануляваш/решетка биос и търсеше батерията къде е? Имаш ли друг диск SATA или е само това NVMe? Ако данните ти са на друг диск, разкачи първо него, за да остане само диска с Windows. Ако нямаш друг диск и всичко е на това NVMe което се вижда, има опасност да загубиш данните които са на него. Аз си мислех, че си в час с компютрите, а ти търсиш батерия в захранването... Ако искаш друго, а не да зануляваш BIOS, съветите ще са други.

Благодаря и се извинявам.

Имам ссд и hdd. За данни не ми пука ако бутна и инсталирам уина после ще сложа и Линукс и биоса се оправя но само като има уин не работи биоса както искам но сложа ли дуал буут всичко работи странна работа. Със софтуера и инсталациите съм добре но с хардуера хич ме няма у ме е страх да пипам за това предпочитам да питам по 3 пъти.

Така . Че данните не с ми проблем

Добре ще действам .

Ще махна рамта ще извадя буквата от пред къде се вижда ще развият болчето вече си извадих кабела който отива към монитора от видеото..

Не излиза картата .Лесно ли трябва да излезе?

Така. Имаш счупен dual boot на Windows и Linux. С инсталацията на Windows си омазал всичко. С хардуера трябва да си наясно, поне за основните неща, за да знаш поне на кой диск какво си инсталирал. Имаш два варианта - да пуснеш отделни инсталации - на Windows на единия диск и Linux на другия, като за целта изключваш диска на който ще записваш другата ОС, инсталираш едната ОС на свързания диск, после разкачаш кабела му и свързаваш другия диск, на който инсталираш другата ОС. После от BIOS ще можеш да избираш от кой диск да зареди и така двете ОС няма да имат нищо общо и ще работят независимо една от друга. Втория вариант е, да инсталираш както си бил до сега - с двойно зареждане и избор коя ОС да зареди. Избери един от двата варианта, за да ти се обясни след това как да процедираш. В момента Linux зарежда ли?

• Автор

Не мога да вляза в биос нямам и боот меню. Не мога да правя нищо. Трябва да нулирам биос.

Видеото излезе от входовете където е вкарани само металната пластина където са hdmi не поръчва от там? Защо?

Ами вади батерията де. Свали видеокартата и махни батерията. Докато се оправиш можеш да не слагаш видеокартата, а да ползваш вградената. Само премести кабела за монитора в HDMI на дъното.

преди 6 минути, Gangosa написа:

Не излиза

Чети какво съм написал за ключалката, докато не си я счупил!!! Имаш 2 болта на кутията, кабела и ключалката /бялото надясно/.

1511653503_.png.5529f6dca7aab47507d412b920ce41e2.png

преди 2 часа, Teemo v. X написа:

И от първия пост разбрахте, какъв е проблема?

Естествено, на пишещия не му влизали пръстите в БИОСа

01281100-252115-1.jpg

Охлаби 3-те болта за захващане на картата към кутията и ги затегни като придържаш картата повдигната максимално нагоре към процесора, като същевременно внимаваш да не излезе от слота на дъното след като явно вече си счупил ключа. Може да оставиш и два да са болтовете в процепените отвори, за да имаш ход за обиране на луфта.

Ииии... не знам защо избърза да маркираш отговора ми за решение, ако написаното в него не ти е решило проблема.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.